Producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor avea obligația să se asigure că acizii grași trans (AGT) nu depășesc 2/100 grame de grăsimi din conținutul alimentelor.
Inițiativa vine la o zi după ce Agenția pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că, în medie, 80% din produse denumite „Plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură, dar conțin un amestec cu produse pe bază de grăsimi vegetale, compuse din ulei de palmier hidrogenat, ulei de soia, ulei de floarea-soarelui cu adaos de lapte degresat, care după consistență doar imită brânza proaspătă de vaci.
Guvernul a stabilit, la inițiativa Ministerului Sănătății, conținutul maxim de AGT admis în produsele alimentare procesate. Prevederea a fost introdusă în Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare.
Decizia de limitare a cantității de grăsimi trans în produsele alimentare a fost luată pentru garantarea unui nivel înalt de protecție a sănătății consumatorilor. Aceasta constituie una dintre măsurile prin care autoritățile își propun să prevină bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, în contextul în care consumul de AGT din alimente sporește riscul apariției bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, cancerului și a altor maladii cronice.
La fel, hotărârea de Guvern vizează substanțele a căror utilizare în produsele alimentare generează preocupări pentru sănătatea populației. În acest sens, s-a intervenit prin ajustarea listelor substanțelor interzise de a fi folosite, celor supuse restricțiilor și celor care se află sub control, în conformitate cu legislația europeană.