Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că protestele din Georgia amintesc de „Euromaidanul” din Ucraina şi, punându-le în oglindă cu protestele antiguvernamentale din Republica Moldova, subliniază reacţia diferită a americanilor, sugerând că ar face parte dintr-un plan occidental anti-Rusia, scrie Hotnews.
Reacţiile diferite din partea SUA faţă de evenimentele din Georgia şi cele din Moldova sunt ilare, spune Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea Pervîi Kanal, relatează News.ro.
„În Georgia, opoziţia nu că poate, dar trebuie să facă ceea ce vrea. Iar în Moldova, protestele faţă de actuala guvernare sunt condamnate. Pentru că opoziţia din Georgia reflectă interesele Vestului, iar opoziţia din Moldova alte interese, iar cele vestice sunt reflectate de către guvernare şi preşedinte. Chiar sub ochii noştri se desfăşoară două situaţii asemănătoare, cu proteste, însă atitudinea faţă de acestea sunt principial diferite”, a menţionat Lavrov, citat de NewsMaker.
„Ştiţi, poziţia Occidentului, acelaşi Departament de Stat care, pe un ton patetic, spune că acest tip de atitudine faţă de societatea civilă este inacceptabil, ne face să zâmbim. Acestea sunt chiar regulile despre care vorbeşte Occidentul. Noi vorbim despre dreptul internaţional, ei de ordinea mondială”, a comentat ministrul rus de externe, potrivit agenţiei ruse TASS.
El a transmis o ameninţare voalată la adresa „ţărilor din jurul Rusiei”, care „ar trebui să tragă concluzii cu privire la pericolele” la care se expun dacă intră în „zona de responsabilitate” a Statelor Unite.
Occidentul, comentând „operaţiunea specială” a Rusiei în Ucraina, a recunoscut în mod explicit că hegemonia sa în afacerile mondiale este pusă sub semnul întrebării, susţine Lavrov. „Atunci când SUA şi aliaţii săi din NATO comentează evenimentele din Ucraina, operaţiunea noastră militară specială, ei cer o înfrângere strategică a Rusiei pe câmpul de luptă, recunoscând în mod direct că vorbim despre un conflict existenţial, de al cărui rezultat depind perspectivele hegemoniei occidentale conduse de SUA şi perspectivele sale de dominaţie în afacerile mondiale”, a declarat Lavrov, reluând tezele lui Vladimir Putin enunţate în discursul din 21 februarie, când a justificat războiul din Ucraina ca fiind unul de care depinde însăşi existenţa Rusiei ca stat, care ar fi ameninţată de SUA şi NATO.