„În Uniunea Europeană trebuie judecători cu opinie, dar nu care sunt de acord cu toți”. Declarația a fost făcută vineri, 17 martie, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, de către magistratul Lilian Constantin, care activează la Judecătoria Ungheni. Totodată, judecătorul s-a arătat împotriva reformelor promovate de actualul Guvern.
„Vorbind sarcastic vreau să mulțumesc politicului că ne-a dat posibilitatea să ne strângem astăzi toți aici. Singurul lucru pe care îl avem noi în calitate de judecători este foița. Este unica putere pe care o are un judecători. Ceea ce avem noi acum este o foaie albă - are a fost dată de politic. Noi trebuie să avem șansa să scriem pe ea. Noi nu trebuie să uităm de unele lucruri. Politic a fost acela care a abrogat prevederile cu privire la salarizare. Era o lege care permitea să nu depindem de ei. Acum suntem toți martori că politicul nu execută hotărârea Curții Constituționale.
Vreau să vă readuc aminte că politicul a fost cel care a schimbat legea cu privire la pensii și a introdus termene peste termene în procedură. Am avut o întâlnire cu colegii candidați la CSM. Mi-au spus că în caz că CSM următor nu va lua deciziile care trebuie vor spune public acest lucru.
Noi suntem candidați la aderarea în Uniunea Europeană. Ceea ce am auzit noi săptămâna trecută de la Comisarul pentru Justiție în UE este că statul are obligația să respecte opiniile Comisiei de la Veneția. Acum vin cu soluții practice pentru următorii candidați. Vreau să spun că patru candidați la CSM nu schimbă absolut nimic.
(...) Noi trebuie să lucrăm împreună, dar nu unul împotriva celuilalt. Dacă noi astăzi votăm acești patru candidați la CSM, știți care va fi soluția ulterioară? Noi ne vom întâlni cu politicul peste șase ani. Politicul are nevoie de acești patru candidați, fără ei nu își pot crea CSM-ul. CSM-ul creat din non-judecători nu are nicio valoare juridică.
Această Adunare trebuie să vină cu o poziție foarte clară. Toți am văzut cum timp de o săptămână s-a schimbat legea cu privire la cvorumul adunării. E real să ajustezi legea cu privire la CSM cu recomandările Comisiei de la Veneția. Noi trebuie să avem mesajul ca Parlamentul să voteze, după care noi să votăm următorii membri. Dacă vom lăsa la discreția Parlamentului, noi vom avea și mai mari probleme decât acum. Trebuie să fim o forță și că noi avem o opinie. În Uniunea Europeană trebuie judecători cu opinie, dar nu care sunt de acord cu toți”, a spus judecătorul Lilian Constantin.
Vineri, 17 martie, la Chișinău a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, la care urmau să fie aleși patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul celor cinci judecători, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.
După ce mai mulți judecători din sistem au susținut discursuri înflăcărate, majoritatea îndreptate împotriva reformelor promovate de actualul Guvern, ședința a fost întreruptă, iar chestiunea privind alegerea membrilor CSM, din rândul judecătorilor, a fost amânată pentru 28 aprilie 2023, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) se va pronunța pe marginea contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.
Ultima adunare generală a judecătorilor s-a desfășurat în martie 2019. Toate reuniunile planificate din 2019 încoace au fost amânate din cauza pandemiei COVID-19.
Adunarea generală a judecătorilor este unul din organele autoadministrării judecătoreşti şi asigură realizarea practică a principiului autoadministrării judecătoreşti. Adunarea generală a judecătorilor este convocată anual în şedinţă ordinară de către CSM.
CSM aprobă prin hotărâre data convocării şi proiectul agendei şedinţei ordinare a Adunării cu cel puţin o lună înainte de data şedinţei.