Republica Moldova va putea accesa cele 94 de milioane de dolari din cadrul actualului program cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Misiunea FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a treia evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).
Un anunț în acest sens a fost făcut marți, 14 martie, de prim-ministrul Dorin Recean și șeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan în cadrul unei conferințe de presă.
Șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, a subliniat că, în pofida unor circumstanțe dificile și a crizelor ce se derulează concomitent, programul este realizat, în linii mari, în parametrii conveniți, iar reformele structurale avansează treptat.
Cea de-a treia evaluare din cadrul programului a fost finalizată, iar acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și consiliul de directori până la finele lunii aprilie.
„În urma finalizării evaluării curente, R. Moldova va putea accesa circa 94 de milioane de dolari, din totalul de 369 de milioane de dolari, care este întreaga sumă a programului până în 2025.
Programul este realizat în parametrii conveniți, în pofida unor circumstanțe dificile și a unor crize ce se derulează concomitent. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitative,a declarat Ruben Atoyan.
Oficialul a menționat că reformele structurale avansează treptat, dar mai sunt necesare eforturi pentru a promova integritatea, capacitatea și independența celor mai importante instituții în domeniul prevenirii și combaterii corupției și pentru a consolida aplicarea cadrului legal anticorupție.
În cadrul întrevederii dintre cei doi oficiali au fost discutate evoluțiile macroeconomice, au fost evaluate perspectivele în domeniul economiei, dar și riscurile care persistă.
„Ne-am asumat să implementăm hotărât programul cu FMI, în mod special în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică. În acest sens, vom mobiliza resursele pe intern, vom eficientiza cheltuielile și disciplina guvernanței, inclusiv disciplina bugetar-fiscală. Astăzi spun clar și direct: autoritățile asigură stabilitatea în țară și au grijă de siguranța oamenilor, pentru a realiza eficient programul de reforme, care trebuie să crească numărul locurilor de muncă, veniturile, salariile cetățenilor și să încurajeze dezvoltarea economică”, a spus premierul Dorin Recean.
Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022, a fost majorat volumul total de creditare la circa 826 milioane de dolari SUA, din care 287,2 milioane de dolari au fost deja debursate.
Finanțarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani. Totodată, finanțarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.
Misiunea FMI s-a aflat în perioada 1-14 martie, în Republica Moldova, în contextul celei de-a treia evaluări a programului de cooperare finanțat prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).
La întâlnirile cu autoritățile moldovenești, inclusiv cu Ministerul Finanțelor, misiunea a discutat ultimele evoluții macroeconomice,a evaluat perspectivele și riscurile pentru economie și a monitorizat implementarea angajamentelor din program.