Republica Moldova nu se confruntă cu un „pericol militar iminent”, ci cu un „război hibrid” dus de Moscova pentru a „răsturna puterea” proeuropeană de la Chişinău. Declarația aparține ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, care a fost făcută în cadrul interviu acordat agenţiei de presă France Presse, citat de Agerpres.
„Nu există la ora actuală un pericol militar iminent împotriva Republicii Moldova, dar există alte tipuri de pericole care îi afectează securitatea”, a declarat Anatolie Nosatîi, intervievat în biroul său de la Chişinău.
El a menţionat „dezinformarea, tensiunile în societate generate de Rusia”,„un ansamblu de provocări” destinate să semene haos şi să „schimbe ordinea politică” în țară.
Poliția R. Moldova a anunțat duminică, 12 martie, despre arestarea membrilor unei reţele pe care o suspectează că ar fi orchestrată de Moscova.
Operațiunea planificată la protestele organizate de Partidul Șor, în scopul organizării dezordinilor în masă și a destabilizărilor, a fost coordonată de servicii specializate din Federația Rusă. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, cei implicați urmau să fie repartizați în 10 grupuri de la 5 la 10 persoane.
Acestea trebuiau să fie cazate la anumite adrese din Chișinău, „iar o persoană venită pe 9 martie, din Rusia, trebuia să meargă la fiecare adresă, să facă instructaj, de a pregăti prin coordonare directă acțiunile de mai departe”. Persoanele implicate urmau să primească până la 10.000 de dolari fiecare.
Totodată, Statele Unite consideră că Rusia ar vrea ca Guvernul Republicii Moldova să fie mai vulnerabil, pentru a instaura la Chișinău o administrație „mai prietenoasă Federației Ruse”.
Precizările au fost făcute de ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, după declarațiile din 10 martie de la Casa Albă. Potrivit acestuia, deși aceste informații sunt „îngrijorătoare, dar nu neapărat surprinzătoare”, SUA vor continua să sprijine reformele din Republica Moldova.
Mai mult, potrivit coordonatorului pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, actori ruși, unii ce au legătură cu serviciile secrete rusești, „încearcă să organizeze și să folosească protestele” din Republica Moldova ca „bază pentru a stimula o insurecție fabricată” contra Guvernului de la Chișinău.