Este a 392-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marţi că va participa prin videoconferință la summitul G7 prevăzut să aibă loc în luna mai la Hiroshima, Japonia, relatează AFP. Totodată, liderul de la Kiev a afirmat că așteaptă "dialog" cu administrația de la Beijing pe tema inițiativelor de negocieri, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a aflat în vizită în Rusia.
Atât presa rusă, cât și cea ucraineană, relatează că miercuri dimineața Armata Ucraineană a desfășurat un atac asupra portului Sevastopol, principala baza navală a Flotei Ruse de la Marea Neagră. Oficialii ruși vorbesc despre mai multe drone navale care ar fi încercat să intre în port și să lovească navele de luptă rusești, dar ar fi fost anihilate, notează Biziday.
UPDATE Asaltul rusesc asupra oraşului Bakhmut ar putea pierde din avânt, susţine Ministerul Apărării din Marea Britanie, pe baza informaţiilor surse de intelligence, din Insulă. Cauza ar fi relocarea unor forţe militare ruse în alte regiuni ale frontului din Ucraina, potrivit NewsWeek.
UPDATE Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Ryabkov a avertizat Statele Unite că Moscova va lua "contramăsuri" împotriva oricăror alte zboruri de drone deasupra unei părți a Mării Negre, după incidentul în care un avion de luptă rus a interceptat și doborât o dronă americană. "Îi avertizăm să nu încerce să se joace cu nervii lor, testându-ne răbdarea", a declarat Ryabkov, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti, potrivit NewsWeek.
UPDATE Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis omologului rus, Vladimir Putin, să aibă grijă pentru că vor urma schimbări pe care lumea nu le-a mai văzut de 100 de ani, iar cei doi vor conduce lumea. Dialogul dintre cei doi la plecarea liderului chinez: "Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani. Și conducem această schimbare împreună", i-a spus Xi Jinping lui Vladimir Putin, potrivit Știripesurse.
UPDATE Una dintre cele mai retrase țări din Europa devine centrul major al unui conflict. Rusia vizează teritoriul mic, dar strategic al Moldovei drept următorul său mare front în războiul cu Ucraina. În timp ce Washingtonul își concentrează atenția asupra luptelor din estul Ucrainei, s-ar putea ca președintele rus, Vladimir Putin, să repurteze o victorie în Moldova, relatează The New York Post citat de Rador. La sfârșitul săptămânii trecute, Casa Albă a subliniat că serviciile de informații ale SUA relevă o serie de planuri ale Rusiei de a organiza proteste în Moldova, ele având drept scop răsturnarea guvernului prooccidental. Cea mai bună cale de a veni în ajutorul Ucrainei în acest moment crucial pentru războiul de autoapărare pe care îl poartă este aceea de a ne asigura că Moscova nu poate deschide un al doilea front hibrid la frontiera vestică a țării. Liderii occidentali pot face asta spunând Moscovei fără echivoc: Jos labele de pe Moldova!
UPDATE ”Părţile declară din nou că nu pot exista învingători într-un război nuclear şi că acesta nu trebuie să fie declanşat niciodată”, afirmă într-o ”Declaraţie comună”, semnată marţi, în urma unei întâlniri la Kremlin, preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping.
UPDATE Uniunea Europeană pregătește o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a sprijini această țară să facă față amenințărilor de natură hibridă. Declarația a fost făcută de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell.
UPDATE Administraţia Militară Regională Kiev a raportat că, în urma atacului cu drone lansat de ruşi în noaptea de marţi spre miercuri, un obiectiv civil a fost avariat și a izbucnit un incendiu, iar trei persoane au murit şi alte şapte au fost rănite, scrie Rador.
UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut o replică surprinzătoare la adresa ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, după ce acesta a declarat , la Bruxelles, că aşa-numita limbă moldovenească nu există, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit apoi de Rusia în scopuri propagandistice. „Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că limba moldovenească nu a existat niciodată, ea ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o „construcţie artificială”?”, a scris Maria Zaharova, marţi, pe contul său de Telegram, potrivit B1.
UPDATE Dronele de suprafață ale forțelor ucrainene au atacat Sevastopolul miercuri dimineață. Flota rusă a Mării Negre se laudă însă că a respins atacul, transmite guvernatorul orașului Mihail Răzvozhaev. Atacul vine în contextul în care sâmbătă Vladimir Putin a efectuat o vizită-surpriză în Crimeea, pentru a marca anexarea peninsulei. El s-a dus la baza rusă de la Sevastopol, portul de ataş al Flotei ruse la Marea Neagră, notează Știripesurse.
UPDATE Statele Unite şi-au schimbat planurile şi vor furniza Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1-A1 în loc de variantele mai noi M1-A2 planificate anterior, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. Scopul este de a grăbi livrarea acestora, potrivit Știripesurse.
UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) conchide că este posibil ca vizita de trei zile a președintelui Xi la Moscova să nu-i fi adus totuși lui Putin rezultatele dorite – cei doi lideri au fost de acord că relațiile ruso-chineze trebuie să să devină mai strânse, însă viziunea despre cum va fi realizat acest lucru se dovedește a fi diferită.
UPDATE Războiul nu este sub nici o formă o „dispută teritorială”. Sunt în joc interese americane vitale. Întâlnirea de la Moscova de săptămâna aceasta între Xi Jinping și Vladimir Putin e cea mai nouă dovadă că China e cel mai bun prieten și cel mai mare susținător al Rusiei. Toată lumea o știe, însă președintele Biden și unii republicani nu reușesc să realizeze un alt adevăr rezultat de aici: dacă Rusia va câștiga în Ucraina, China va câștiga și ea, scrie Nikki Haley în The Wall Street Journal citat de Rador.
UPDATE Odată cu vizita președintelui chinez la Moscova, în Occident există îngrijorări că Xi Jinping ar putea promite Kremlinului arme. China riscă enorm dacă ar trimite armament Kremlinului, iar SUA ar putea replica prin sancțiuni și ar falimenta industria aviatică și spațială de la Beijing. Practic, industria aviatică din China este dependentă de Statele Unite și Uniunea Europeană, iar intrarea în colaps a acesteia ar constitui o puternică lovitură pentru aspirațiile economice și prestigiul lui Xi Jinping, potrivit unei analize din Foreign Policy. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com China riscă enorm dacă înarmează Rusia: SUA ar da o lovitură majoră Beijingului, scrie Ziare.com.
UPDATE Un oficial de rang înalt al forțelor aeriene ucrainene a declarat marţi că Ucraina are nevoie de avioane de luptă moderne, pentru că flota, care datează din epoca sovietică, este în scădere, anunță CNN, potrivit Rador.
UPDATE China ar trebui să ceară Rusiei oprirea invaziei militare în Ucraina, a declarat marţi seară un oficial din cadrul Preşedinţiei Statelor Unite, în contextul vizitei efectuate la Moscova de preşedintele Chinei, Xi Jinping, scrie Mediafax.
UPDATE Un militar rus este acuzat de crime de război în Ucraina. Acesta va fi judecat în lipsă, probele fiind conversaţiile telefonice ale militarului cu mai multe persoane, înregistrate de ucraineni, potrivit CNN.
UPDATE "Nu putem considera în mod rezonabil că China este imparţială" în ce priveşte Ucraina, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, critica americană cea mai directă până în prezent la adresa propunerii chineze de mediere în conflict, relatează AFP.
UPDATE Memorial, cel mai vechi ONG pentru apărarea drepturilor omului din Rusia, a anunțat că unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai săi, Oleg Orlov, a fost arestat marți la Moscova și se confruntă cu acuzații de „discreditare a forțelor armate ruse”, relatează CNN, potrivit HotNews.
UPDATE Rusia şi China au exprimat "preocupare", într-o declaraţie comună emisă după întâlnirea preşedinţilor Vladimir Putin şi Xi Jinping, privind intensificarea prezenţei militare a Alianţei Nord-Atlantice în Asia, notează Mediafax.
UPDATE Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean pentru punerea în practică a unui plan de ajutorare în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari, notează AFP, citat de Agerpres.
UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina a provocat bulversări pe piețele financiare și energetice din întreaga lume, plus un exod al populației ruse. Sume colosale de bani au ieșit din Rusia în diverse țări, care au câștigat enorm din mutarea afacerilor și activelor oligarhilor și bogaților Moscovei, în străinătate. Printre statele beneficiare în urma conflictului s-au numărat printre altele China, Turcia sau Emiratele Arabe Unite, notează Ziare.com.
UPDATE Rusia este pregătită să ajute companiile din China să ia locul celor occidentale care au părăsit Rusia ca urmare a sancţiunilor impuse acesteia pentru conflictul din Ucraina, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său chinez Xi Jinping în timpul întâlnirii lor desfăşurate marţi la Kremlin, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres. "Suntem dispuşi să sprijinim companiile chineze să înlocuiască producţiile companiilor occidentale care au părăsit Rusia", a spus Putin la începutul întrevederii cu Xi Jinping.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a invitat China la discuţii despre invazia rusă şi că aşteaptă răspunsul Beijingului. El a făcut declaraţiile în cadrul unei conferinţe comune de presă cu premierul nipon, Fumio Kishida. Zelenski l-a descris pe acesta drept un apărător cu adevărat puternic al ordinii internaţionale, potrivit Rador.
UPDATE Moldova a efectuat testări în privința livrării de energie electrică către Ucraina, care fusese anterior achiziționată de la Uniunea Europeană, scrie RBK-Ucraina cu referire la pagina Companiei de stat din Republica Moldova „Energocom”. „Curentul electric a trecut prin sistemul energetic moldovenesc în tranzit și a fost vândut consumătorilor ucraineni”, se arată în comunicat.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marţi discuţiile "productive" cu premierul nipon Fumio Kishida, în vizită la Kiev, lăudând "voinţa foarte concretă" a Japoniei de a "proteja" Ucraina în faţa "terorii ruseşti", notează AFP, citat de Agerpres. "Având în vedere puterea Japoniei, leadershipul său în Asia pentru apărarea păcii şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi responsabilitatea sa ca preşedinte (prin rotaţie) al G7, discuţiile de marţi pot avea un rezultat global", a apreciat Volodimir Zelenski în cotidianul său mesaj video.