Război în Ucraina, ziua 391: Plan cu 1 milion de obuze și lupte de la Steven Seagal. SUA alertează privind pacea propusă de China

Plante medicinale, pe care să le creșteți în grădină. Beneficiile acestora

11 martie 2023, ora 12:30

Pentru că primăvara abia a început, iar lucrările agricole sunt în toi, ne-am gândit să-ți prezentăm câteva specii de plante medicinale pe care le poți cultiva și îngriji cu mare ușurință, scrie Libertatea.ro. Iată care sunt cele mai importante: 

Gălbenele

 Acestea sunt un soi de plante aromatice care nu sunt deloc pretențioase la condițiile de mediu, nu necesită să fie udate în mod constant și nici nu au nevoie de un anumi tip de pământ. Gălbenelele au utilizări externe, în special pentru remediul unor afecțiuni ale pielii, însă ele se pot consuma și sub forma de ceaiuri. 

Mușețel 

Mușețelul este indispensabil în tratamentul bolilor de gât, tractului gastro-intestinal, bolilor de piele, etc. De asemenea, utilizate sub forma de infuzie, florile de mușețel te scapă de problemele digestive și de colici. În plus, ameliorează spasmele și are efect antimicrobian. Mai este folosit și în scopuri cosmetice. O grădină de plante aromatice nu ocupă mult spațiu și nici nu necesită cine știe ce cunoștințe în domeniu pentru îngrijirea lor.

Busuioc 

Busuiocul nu este doar o plantă aromatică, ci și o plantă medicinală, care sporește apetitul de mâncare și este folosită de obicei în tratarea tăieturilor sau a zgârieturilor. Această plantă are nevoie de multă lumină, de căldură și de un sol bine drenat. De asemenea, busuiocul mai este folosit și ca plantă decorativă sau pentru a ține departe insectele. 

Sunătoare 

Este un o plantă medicinală care se cultivă de obicei în perioada martie-aprolie. Infuzia din sunătoare este folosită ca agent astringent, dezinfectant și antiinflamator pentru bolile tractului gastrointestinal, în principal colite acute și cronice, scrie sursa citată. De asemenea, este un bun imunomodulator și un excelent antidepresiv natural. Ceaiul de sunătoare este un remediu natural care ajută la tratarea mai multor probleme ale organismulului, având multiple beneficii. 

Păpădie 

Aceasta este o plantă care nu necesită mari eforturi pentru a o cultiva deoarece ea crește, așa cum știm cu toții, peste tot. Puful ei alb poate fi mai puțin plăcut primăvara, însă planta este extrem de benefică pentru sănătate. Frunzele de păpădie conțin vitamine și minerale, în timp ce rădăcina este bogată în fructoză şi insulină. Atât frunzele, cât și rădăcina conţin principii active, acizi fenolici şi steroli. 

Valeriană 

Rădăcina de valeriană are proprietăți vindecătoare, fiind un medicament folosit pentru tratarea afecțiunilor cardiace. De asemenea, are un efect calmant, îmbunătățește sistemul cardiovascular și tractul gastrointestinal, reduce excitabilitatea sistemului nervos central și relaxează spasmele mușchilor netezi. În plus, planta este folosită pentru calmarea isteriei și a crampelor. 

Urzică 

Se numără printre cele mai populare plante medicinale și se cultivă în perioada martie-mai. Este folosită la pregătirea unor mâncăruri precum salate, supe sau garnituri, precum și în tratarea anumitor afecțiuni. Frunzele de urzică au un conținut ridicat de vitamine (A, B2, C, K) și de săruri minerale. Tinctura de urzică este benefică pentru detoxifierea organismului și combaterea mătreții, în timp ce ceaiul de urzică ajută la întărirea sistemului imunitar, reglează digestia organismului, curăță rinichii și îmbunătățește activitatea cardiacă, scrie site-ul Grădinamax.ro. 

Aloe vera 

Planta de aloe sau, simplu, aloe vera, este foarte utilă mai ales pentru persoanele care au probleme cu pielea. De asemenea, poate ajuta la purificarea corpului și ajută la vindecarea oricărei probleme respiratorii sau bronșice. Deși nu necesită multă îngrijire, această plantă se dezvoltă cel mai bine în zone cu climă caldă. 

Arnică 

Arnica este specifică regiunilor de munte și se cultivă în lunile martie și aprilie. Florile de arnică au proprietăți antiseptice și antiinflamatoare și aplicată pe piele sub formă de cremă, unguent, balsam, alifie, tinctură sau infuzie atenuează durerile musculare, diminuează inflamația și vindecă rănile. Este frecvent folosită în caz de vătămări, precum entorse și echimoze. Ca plantă, se aplică pe piele deoarece poate provoca efecte secundare grave dacă este ingerată.

Tătăneasă 

Tătăneasa are efecte benefice dacă este folosită extern sau intern. Rădăcina și frunzele acestei plante ajută la vindcarea rănilor, zgârieturilor și tăieturilor, ameliorează durerile de spate și durerile reumatice. Consumată sub formă de ceaiuri, tătăneasa vindecă tusea. De asemenea, se mai spune că ajută în procesul de refacere a oaselor în urma fracturilor. Planta are nevoie de un sol bogat în substanțe nutritive, cu un pH de 6.0-7.0 și se dezvoltă bine dacă este plantată într-o zonă însorită. Crește primăvara și vara și rezistă foarte bine și în perioadele de secetă. 

Calendulă 

Această plantă este un bun antiseptic, având proprietăți antiinflamatorii și de vindecare și poate fi utilizată în tratarea tăieturilor, arsurilor și rănilor. Este, totodată, un bun remediu pentru stomatită și gingivită, precum și pentru bolile tractului gastrointestinal (gastrită, colită, enterocolită, precum și boli ale vezicii biliare). Mai este utilizată în tratarea bolilor de inimă, de respirație și edem. 

Salvie 

Salvia are multiple beneficii. Astfel, aceasta ajută la memorie, în special la persoanele vârstnice, fiind o excelentă sursă de vitamina K. De asemenea, este bogată în antioxidanți, ceea ce o face să protejeze de stres oxidativ în special celulele ficatului. Studii recente în domeniu au arătat că salvia are un mare potențial antibacterian, putând să omoare patogeni precum salmonella și staphylococcus. 

Lavandă 

Lavanda sau levănțica nu este doar o plantă estetică și parfumată, ci și plantă medicinală. De aceea, este folosită adesea pentru proprietățile sale calmante și relaxante, însă este și un puternic antiseptic, ajutând la dezinfectarea și vindecarea rănilor și arsurilor. Uleiul esențial de lavandă ajută la îmbunătățirea microcirculației sanguine, stimulează circulația cerebrală. Totodată, infuzia de lavandă este utilizată pentru a vindeca durerile de cap, migrenele, amețelile și pierderea forței. În propria grădină poți cultiva și plante medicinale, care îi vor conferi acesteia tale un plus de culoare și de arome 

Pelin 

Este o plantă medicinală cu multiple întrebuințări și cu multe beneficii. Infuzia de pelin distruge microorganismele piogene, are un efect antihelmintic, ajută la secreția insuficientă de bilă, letargie, digestie, balonare și gaze, icter și pietre la rinichi. De asemenea, activează circulația de sânge și îmbunătățește metabolismul. Pelinul mai este folosit în prepararea unui bitter, care poate susține buna funcționare a digestiei. 

Pătrunjel 

Acesta are nevoie de sol bun, de multă lumina și de o temperatură constantă și poate fi plantat în ghiveci până în luna august. Semințele se introduc în pământ la 2 cm adâncime și se distribuie uniform, urmând ca după ce răsare răsadul plantele să fie rărite. Pătrunjelul se regenerează destul de repede, iar frunzele sale pot fi tăiate pentru consum sau pentru gătit. 

Rozmarin 

Cunoscut și sub numele de „planta memoriei”, rozmarinul are în componența sa peste zece antioxidanți care încetinesc deteriorarea acetilcolinei, un neurotransmițător care ajută memoria și combate boala Alzheimer. Frunzele de rozmarin sunt scurte sub formă de ace de culoare verde închis și aspect lucios pe față, în timp ce pe spate sunt albe, fiind acoperite cu peri moi. Înflorește la început de vară, iar florile pot fi albastre, violet sau chiar albe. Rozmarinul se poate consuma cu cartofi și în lipii. 

Leuștean 

Nelipsit din bucătărie, leușteanul nu are doar un gust plăcut, care dă savoare ciorbelor și altor mâncăruri, ci și numeroase proprietăți care ajută la prevenirea și vindecarea unor afecțiuni. Vitaminele și mineralele pe care le conține energizează organismul și asigură o stare de bună dispoziție și multă energie. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, leușteanul calmează durerile de stomac și contribuie la un colon sănătos. În afară de reducerea balonării, consumarea acestei plante reduce iritația intestinală, întărește sistemul imunitar  și protejează rinichii.
 

Coproprietarul Air Moldova, dezvăluiri despre negocierile duse cu Ilan Șor. Cum a primit gratuit o parte din acțiunile companiei
Coproprietarul Air Moldova, dezvăluiri despre negocierile duse cu Ilan Șor. Cum a primit gratuit o parte din acțiunile companiei
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare

Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse

20 martie 2023, ora 22:10

În noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, vom trece la ora de vară 2023. Acele ceasornicelor vor fi mutate cu o oră înainte, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00. Pentru că se schimbă ora, duminică va fi cea mai scurtă zi din 2023, cu doar 23 de ore.

Trecerea la ora de vară are loc la o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat pe 20 martie, când ziua este egală cu noaptea.

Schimbarea orei, de cele mai multe ori, are consecințe asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Mai mult, sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră.

Omul are nevoie în jur de trei zile pentru a se adapta la această schimbare. S-a demonstrat că cei care adorm mai târziu, după ora 22:00, se adaptează mai greu la ora de vară.

Pentru a trece mai ușor peste perioada de acomodare, sunt recomandate exerciții moderate și este important să fie păstrat regimul de somn. Pentru a facilita adormirea, se va respira profund, cu ochii închiși, în jur de cinci minute. 

Este recomandată și relaxarea musculară progresivă în poziția orizontală, de la degete și până la membrele superioare. Cât privește regimul alimentar, se va evita consumul produselor alimentare grase.

Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a preluat această practică în anul 1979.

În februarie 2021, Parlamentul European a votat pentru eliminarea practicii de schimbare a orei, dar a lăsat decizia la discreția statelor membre, potrivit IPN. Comisia Europeană urma să propună un plan de revizuire a Directivei care prevede schimbarea orei, lucru care, deocamdată, nu s-a întâmplat.

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram