Ministerul Apărării confirmă informația precum că în prezent, sunt în curs de desfășurare discuții și negocieri privind posibilitatea acordării de către Uniunea Europeană a unui ajutor estimativ egal cu cel alocat în 2022, care a fost în valoare de 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova. Totodată, instituția de apărare susține că poartă negocieri cu partenerii externi, pentru identificarea unor soluții optime privind dotarea Armatei Naționale cu echipament modern pentru a face față provocărilor actuale de securitate.
Ministerul Apărării informează că discuțiile actuale se focusează pe continuarea proiectelor inițiate anterior, dar și lansarea unor proiecte noi care pot include achiziții de radare pentru dotarea subunităților Armatei Naționale responsabile de supravegherea spațiului aerian al țării noastre.
Instituția de apărare susține că va informa opinia publică și va veni cu mai multe detalii privind asistența respectivă, odată cu luarea unei decizii finale.
Totodată, Ministerul Apărării menționează că anterior UE a aprobat un ajutor financiar pentru anii 2021 și 2022 în valoare de 47 de milioane de euro pentru dezvoltarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova.
Acesta presupune asistență pentru asigurarea cu echipament modern a subdiviziunilor medicale și de geniu, dar și pentru fortificarea capacităților logistice, de transport, comunicații și informatică și altele.
TV8 amintește că Uniunea Europeană ar putea oferi 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Federației Ruse de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chișinău, scrie EuObserver. Cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pentru un „radar de supraveghere mobil la sol” pentru a ajuta Republica Moldova să-și monitorizeze spațiul aerian, potrivit unui memoriu intern al UE din 13 martie, consultat de EUobserver.
Restul banilor vor fi alocaţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi vehicule de tip pick-up, stivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicare, precum şi hardware şi software anti-hacking.
Banii vor veni prin intermediul Facilității Europene pentru Pace, un fond comun de 8 miliarde de euro creat de țările UE, din care cea mai mare parte este cheltuită pentru Ucraina.
Achizițiile moldovenești vor fi gestionate de Estonia, prin intermediul Centrului Estonian pentru Investiții în Apărare.
În total, europenii au alocat peste 1,09 miliarde de euro sub formă de împrumuturi şi granturi, începând din octombrie 2021, „pentru a întări rezilienţa Republicii Moldova” în sens mai larg, inclusiv asistenţă bugetară şi ajutor umanitar pentru a face faţă refugiaţilor ucraineni.
Anunțurile sunt făcute în contextul în care Rusia a lansat în mod repetat rachete prin spațiul aerian al Republicii Moldova pentru a atinge ținte în Ucraina în ultimele luni.
Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”.
Potrivit Ministerului Apărării, țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării.