Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a cerut Uniunii Europene să continue să sprijine Ucraina în lupta sa pentru libertate și „să-și țină porțile deschise” pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Declarațiile au fost făcute în fața deputaților europeni la Strasbourg, ca parte a seriei de dezbateri „Aceasta este Europa”.
Nausėda a împărtășit experiența Lituaniei către independență și calea lungă către Europa, care potrivit oficialului „seamănă într-un fel cu lupta actuală a Ucrainei pentru libertate”.
El a subliniat sprijinul public masiv al Lituaniei pentru Ucraina și faptul că țara sa donează aproape 1,5% din PIB-ul său Ucrainei.
Președintele Nausėda a mulțumit, de asemenea, Parlamentului European pentru poziția sa continuă împotriva ocupației sovietice și pentru actuala sa conducere activă în sprijinirea Ucrainei.
„Cred că astăzi mulți cetățeni europeni înțeleg că lupta Ucrainei este și lupta lor”, a spus el.
„Crimele Rusiei trebuie să primească un răspuns adecvat prin înființarea unui tribunal internațional, iar bunurile rusești înghețate trebuie folosite pentru a reconstrui Ucraina”, a spus Gitanas Nausėda.
„Istoria arată că cea mai eficientă modalitate de a extinde zona de pace, stabilitate și prosperitate în Europa a fost și va fi extinderea UE”, a spus președintele Nausėda.
În context, președintele Lituaniei, a cerut Uniunii Europene să-și mențină porțile deschise pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina și a susținut dorința Parlamentului de a începe negocierile de aderare a Ucrainei deja în acest an.
Totodată, președintele Nausėda a felicitat, de asemenea, UE pentru că a reușit să depășească șantajul energetic al Rusiei.
„Iarna a venit și s-a terminat fără ca nimeni să înghețe în Europa”, a spus el, subliniind că mai sunt câteva lecții de învățat din prețurile ridicate la energie.
El a pledat pentru mai multe investiții în energie verde și surse alternative și a prezentat Lituania ca exemplu, care a reușit să câștige independență față de gazul, petrolul și electricitatea Rusiei.
Republica Moldova a depus la 3 martie 2022, cererea de aderare la Uniunea Europeană.
Ulterior, la 17 iunie 2022, Comisia Europeană a prezentat avizul său privind cererea Moldovei, după care, la 23 iunie 2022, Consiliul Europei a recunoscut perspectiva europeană a Moldovei și i-a acordat statutul de țară candidată la UE.
Avizul Comisiei a prezentat nouă pași pe care Moldova trebuie să îi parcurgă pentru a progresa în continuare pe calea aderării. Printre acești nouă pași, se așteaptă ca Moldova să avanseze pe calea unei reforme cuprinzătoare a justiției, să combată corupția, să remedieze deficiențele identificate de OSCE/ODHIR și de Comisia de la Veneția, să intensifice recuperarea activelor, să reformeze instituțiile publice, să elimine influența oligarhilor, precum și să amplifice lupta împotriva criminalității organizate.