Guvernul a simplificat procesul de inițiere și gestionare la distanță a unei afaceri din Republica Moldova. În cadrul ședinței de miercuri, 22 martie, cabinetul de miniștri a aprobat inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative „Dezvoltarea afacerilor la distanță în Republica Moldova sau Contactless Business în Moldova”.
Astfel, se propune eliminarea constrângerilor existente în inițierea și gestionarea la distanță a unei afaceri din țara noastră.
În acest sens, pentru diaspora și investitorii străini vor fi aplicate soluțiile de identificare și autentificare digitală (eKYC, eNotary și MobiSign).
„Creăm un cadru legal suficient pentru dezvoltarea afacerilor la distanță în Republica Moldova. Asta înseamnă că investitorii, fie străini sau diaspora, care vor să dezvolte o afacere la noi în țară nu vor mai fi nevoiți să se prezinte fizic la ghișee, va fi suficient să deschidă telefonul conectat la internet și toate mișcările vor fi disponibile.
În așa fel facilităm administrarea online a unei afaceri, iar consecințele inevitabile sunt îmbunătățirea mediului de afaceri, reducerea birocrației, deschiderea pieței pentru investitori și nu în ultimul rând reducerea costurilor pentru antreprenori și pentru stat. A fost necesară o scanare a legislației și elaborarea unui pachet legislativ pentru a acoperi golurile existente”, susține ministrul Economiei Dumitru Alaiba.
Astfel, potrivit proiectului urmează să fie modificate mai multe aspecte, precum:
- Procedura de identificare și evidența inițială a străinilor cu atribuirea identificatorului unic al persoanei fizice (IDNP) fără eliberarea actelor de identitate, inclusiv în cazul în care străinul nu intră pe teritoriul Republicii Moldova;
- Aplicarea soluțiilor de identificare și autentificare digitală (eKYC, eNotary și MobiSign) pentru diaspora și investitorii străini;
- Instituirea regimului juridic al actului notarial electronic și particularitățile activității notariale electronice;
- Asigurarea obligatorie a versiunii engleze a formularelor și serviciilor publice pentru business;
- Particularitățile muncii la distanță, clarificarea regimurilor salariului, taxelor, contribuțiilor sociale pentru străinii care se vor încadra în activitatea de muncă la distanță în companiile din Moldova, fără a deveni rezidenți fiscali;
- Posibilitatea de angajare la distanță în Moldova a cetățenilor străini, fără permis de ședere, clarificarea aspectelor procedurale de interacțiune în format electronic între străini și autoritatea competentă pentru străini;
- Clarificarea aspectelor legate de protecția lucrătorilor care prestează munca de la distanță, securitatea muncii, certificatele medicale, etc.
În context, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării informează că recent a avut loc lansarea proiectului ”Crearea platformelor tehnologice universale eKYC și eNotary”, implementat de către Consiliul Economic pe lângă PM în comun cu Agenția de Guvernare Electronică și cu suportul EBRD/UK-GGF.
„Punerea în aplicare în Moldova a eKYC - identificarea la distanță a clienților este foarte importantă pentru mediul de afaceri, dar și sectorul public, unde serviciile migrează în online, iar prestarea acestor servicii necesită identificarea persoanei la distanță. De asemenea, notarizarea electronică este esențială pentru investitorii din țară și de peste hotare, contribuind la reducerea costurilor și timpului consumat pentru diferite tranzacții, care vor putea fi realizate online”, menționează ministerul.
Drept efect al acestei legi, se va obține reducerea costurilor nejustificate pentru antreprenori prin utilizarea instrumentelor digitale, facilitarea accesului la serviciile digitale cap-coadă pentru antreprenori, investitorii străini și diasporă, se arată în proiect.
De asemenea, vor fi eliminate barierele pentru angajarea la distanță a personalului calificat, inclusiv de peste hotare, în condițiile când economia națională simte o insuficiență acută a forței de muncă calificate.