Război în Ucraina, ziua 392: Ultimul mesaj al lui Jinping pentru Putin. Analiză: Lovitură majoră Chinei, dacă înarmează Rusia

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 374: Explozii la Zaporojie, lupte crâncene la Bahmut și vizită la Kiev. Șefa CE: „Putin trebuie pedepsit”

04 martie 2023, ora 21:48

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 374. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a sosit în Ucraina în seara zilei de 3 martie. Despre asta a anunțat șefa PE pe Twitter, dar și președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, pe Facebook. Iar șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, Kirill Budanov, a spus că bătălia decisivă și ultima din acest război va avea loc în primăvara anului 2023.

După cum a explicat într-un interviu acordat pentru USA Today, înainte de sfârșitul primăverii, Federația Rusă ar putea rămâne fără „instrumente militare” pentru a-și atinge obiectivele în Ucraina. În același timp, el nu a explicat mai detaliat pe ce se bazează astfel de prognoze.

UPDATE ​​​Președintele Ucrainei dă asigurări că Ucraina va câștiga războiul împotriva ocupanților ruși. Zelenski a vorbit despre modul în care Ucraina va trăi alături de Federația Rusă după victorie. El a menționat că apartenența la Uniunea Europeană și NATO va asigura securitatea.

„În plus, vom fi o țară câștigătoare. Și vom fi supuși. Este foarte important să schimbăm paradigma care a fost de mulți ani. Au spus că Rusia este undeva lângă Ucraina”, a spus Zelensky în timpul unei întâlniri cu studenții din Lviv cu președintele Parlamentului European Roberta Metsola.

UPDATE ​​​Fetița din Ucraina pe care Vladimir Putin a pus-o să urce pe o scenă de pe stadionul Lujniki în cadrul unui concert pro-război se numește Anna și a rămas orfană după ce mama ei a murit în timpul bombardamentelor asupra orașului Mariupol, relatează CNN. Anna a fost prezentată în timpul concertului ținut în cinstea armatei înainte de împlinirea unui an de război ca fiind o fată salvată de militari ruși din Mariupol,, oraș care acum este ocupat de forțele Moscovei, și apoi a fost încurajată de un organizator să îmbrățișeze un bărbat în uniformă descris ca fiind salvatorul ei.

UPDATE ​Ucraina susține că Rusia a pierdut 152.190 de soldați de la începutul invaziei din care 820 în ultimele 24 de ore.

UPDATE ​Armata ucraineană nu se retrage din „iadul” de la Bahmut. La o zi după ce șeful Wagner Evgheni Prigojin susținea că a încercuit Bahmutul și cerea Ucrainei sa-și retragă truepele, un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene a negat sâmbătă informațiile potrivit cărora ar pregăti o retragere în masă a trupelor ucrainene din orașul minier din regiunea Donețk, unde se duc lupte acerbe de luni de zile, relatează The Guardian. Analiștii ISW susțineau în evaluare de sâmbătă dimineață că acțiunile trupelor de la Kiev sugerează o posibilă retragere în masă.

UPDATE ​​​Centrala nucleară Zaporojie, sub ocupaţia forțelor ruse de un an, nu mai produce electricitate şi acum este doar bază militară pentru trupele ruse, susține primarul exilat al oraşului Energodar, potrivit Le Monde.

UPDATE ​Potrivit serviciilor de urgență, cele 11 persoane ucise într-un atac cu rachetă lansat de ruși în 2 martie în Zaporojie erau o fetiță de 8 luni și întreaga ei familie, scroe The Kyiv Independent. O rachetă rusă S-300 a lovit o clădire rezidențială la primele ore ale zilei de 2 martie. Sâmbătă, salvatorii au găsit cadavrul unei femei sub dărâmături, ducând numărul morților la 11.

UPDATE ​Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține inițiativa de a-l aduce în fața justiției pe președintele rus Vladimir Putin pentru crime împotriva Ucrainei. Declarațiile vin în contextul înființării Centrului Internațional pentru Urmărirea Crimelor de Agresiune împotriva Ucrainei.

„Rusia pentru crimele sale teribile trebuie să fie trasă la răspundere. Putin trebuie să fie tras la răspundere. Pentru a-i aduce pe autori în fața justiției, trebuie să facem tot ce ne stă în putere”, a spus von der Leyen.

UPDATE ​Parchetul European este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau dreptul de proprietate asupra bunurilor și activelor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al UE, iar asta ar contribui la încetinirea efortului de război al Rusiei și, cu confiscări în urma urmăririlor penale, ar contribui chiar la finanțarea reconstrucției Ucrainei după război, a declarat sâmbătă procurorul european Laura Codruța Kovesi, aflată în Ucraina.

UPDATE ​FSB, Serviciul de Securitate al Rusiei, a anunțat că a arestat o rusoaică din Moscova pentru că ar fi acordat ajutor financiar forțelor armate ucrainene, potrivit Meduza. Numele suspectei nu a fost făcut public iar fostul KGB a reținut-o „în timp ce încerca să părăsească Federația Rusă”. Tribunalul din Lefortovo a dispus ca aceasta să fie plasată în arest pentru două luni. Potrivit Codului Penal din Rusia, femeia riscă între 12 și 20 de ani de închisoare. Alte detalii ale cazului nu au fost dezvăluite.

UPDATE ​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată sâmbătă în vizită în Ucraina, şi-au exprimat speranţa ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să poată începe chiar în acest an.

„Sper ca negocierile de aderare să poată înceapă în acest an. Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană”, a spus Metsola, care a lăudat „impresionantele” progrese făcute atât de guvernul, cât şi de parlamentul de la Kiev în privinţa candidaturii Ucrainei la blocul comunitar.

UPDATE ​O femeie a fost ucisă, iar doi bărbați au fost grav răniți de obuze în timp ce încercau să treacă sâmbătă un pod improvizat din Bahmut, potrivit trupelor ucrainene care îi ajutau, scrie The Guardian. Un reprezentant al armatei ucrainene care a cerut să nu îi fie publicat numele a declarat pentru Associated Press că la acest moment este prea periculos pentru civili să părăsească orașul cu mașinile și că ar trebui să încerce să fugă pe jos.

UPDATE ​Explozii s-au auzit la Zaporojie. Anterior, a fost anunțată o alertă aeriană în jumătate din regiunile Ucrainei. După cum se vede în harta alerts.in.ua, amenințarea cu lovituri aeriene a fost anunțată în jurul orei 13:15 în tot estul, sudul și centrul țării. Potrivit suspilne.media, două explozii au tunat în orașul Zaporojie în timpul unui raid aerian. 

Ulterior, Districtul militar regional Zaporojie a informat că rachetele inamice au lovit una dintre comunitățile din regiune, „în centrul unui sat mic”. De asemenea, precizează că racheta a fost lansată de pe teritoriul Crimeii ocupat de ruși. 

Șeful Biroului Președintelui, Andrii Yermak, relatează că vorbim despre satul Marivka (la aproximativ 30 de kilometri de Zaporojie). „Până acum, serviciile relevante lucrează la locul loviturii. Casele au fost avariate. Din fericire, nu au existat victime”, a scris Yermak.

UPDATE ​Fabrica de oțel din Krivoi Rog, care în mod uzual repară echipamente miniere, a început să producă buncăre metalice pentru trupele ucrainene din prima linie, scrie The Guardian, citând Associated Press. Conform sursei citate, proiectul a fost lansat de compania ucraineană de minerit și metale Metinvest, iar muncitorii fabricii spun că sunt bucuroși să contribuie la rezistența Ucrainei în fața Rusiei.

UPDATE ​Forțele ruse au lansat atacuri asupra a opt regiuni din Ucraina în ultimele 24 de ore, ucigând cel puțin patru civili și rănind 12, au anunțat sîmbătă autoritățile locale, citate de The Kyiv Independent.

UPDATE ​Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit sâmbătă cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în timpul vizitei acesteia la Lvov, conform The Kyiv Independent. „Ucraina își propune să finalizeze punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei Europene și să înceapă negocierile pentru aderarea la UE în acest an”, a scris Zelenski pe Telegram.

UPDATE ​Viceprimarul din Bahmut, Oleksandr Marcenko, a vorbit la BBC despre situația din oraș, spunând că se dau lupte pe străzi și că nu există clădire care să fi rămas „neatinsă” de război.

Rutele ucrainene de aprovizionare din orașul asediat Bahmut devin „din ce în ce mai limitate”, apărarea ucraineană fiind sub o presiune tot mai mare, arată Ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare a situației de pe front.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că nu sunt văzute condiţii politice pentru a se ajunge la masa negocierilor în războiul din Ucraina și că trebuie să fim pregătiţi pentru un război care va continua și va creşte în intensitate în următoarele luni. El a menţionat că aceste câteva luni pot da o anumită direcţie pentru viitorul acestui conflict declanșat de Rusia.

UPDATE ​Concernul german de arme Rheinmetall intenționează să construiască o fabrică de tancuri în Ucraina cu o capacitate de aproximativ 400 de tancuri pe an. Negocierile relevante sunt în curs, scrie Spiegel. Potrivit șefului concernului Armin Papperger, costul proiectului este de aproximativ 200 de milioane de euro. Fabrica ar trebui să devină baza pentru producția de noi rezervoare de tip Panther (Panther KF51), care a fost prezentat pentru prima dată publicului anul trecut. 

Se spune că negocierile cu guvernul ucrainean sunt „promițătoare” și ar putea fi luată o decizie în următoarele două luni. În același timp, Papperger nu consideră necesar să aștepte sfârșitul războiului și este gata să construiască uzina chiar și sub amenințarea loviturilor cu rachete rusești.

UPDATE ​Bahmut este atacat de armata rusă din trei părți. În ultimele 36 de ore, două poduri cheie au fost aruncate în aer în oraș, unul dintre ele pe principala rută de aprovizionare pentru armata ucraineană.

Această informație a fost împărtășită de reprezentanții serviciilor secrete britanice într-un raport recent despre războiul din Ucraina: „Apărarea ucraineană din orașul Donbas Bahmut este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari, cu lupte intense în și în jurul orașului, pentru atacuri rusești din trei părți”.

UPDATE ​Trupele rusești și mercenarii au lansat vineri o ploaie de obuze asupra ultimelor căi de acces către orașul ucrainean asediat Bahmut, aducând Moscova mai aproape de prima sa victorie majoră în jumătate de an, după cele mai sângeroase lupte din război.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, ar fi făcut o vizită în cartierul general de comandă al unui grup de forțe desfășurate în Ucraina, scrie The Guardian.

UPDATE Datele publice sugerează că peste 16.000 de soldați ruși ar fi fost uciși în primul an de război, conform The Kyiv Independent. Cel puțin 16.071 de soldați ruși au murit începând cu 24 februarie 2022, potrivit BBC Rusia, care, împreună cu site-ul independent rus Mediazona, face o evidență a morților, nume cu nume.

UPDATE Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a anunţat vineri că se pregăteşte deschiderea la Kiev a unui birou al Curţii Penale Internaţionale (CPI), în contextul în care autorităţile ucrainene urmăresc să înfiinţeze un tribunal special care să pună sub acuzare liderii ruşi, conform AFP.

UPDATE Forțele ucrainene s-ar pregăti probabil pentru retragerea controlată din Bahmut. După cum se menționează într-un nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), bătălia pentru Bahmut a început în mai 2022. Imaginile de geolocalizare publicate pe 3 martie confirmă că trupele ucrainene au aruncat în aer două poduri critice în zona Bahmut - unul peste râul Bahmutovka în nord-estul orașului Bahmut și unul de-a lungul autostrăzii Khromovo-Bahmut în vestul orașului.

„Distrugerea preventivă a podurilor indică probabil că forțele ucrainene ar putea încerca să interfereze cu mișcarea Rusiei în estul Bahmut și să limiteze potențialele rute de ieșire a Rusiei din Bakhmut spre vest”, se spune în raport.

UPDATE Pe 4 martie, în majoritatea regiunilor Ucrainei, condițiile meteorologice s-ar putea înrăutăți. Din această cauză, meteorologii Ukrhidrometcenter au anunțat o avertizare de furtună. În special, potrivit experților, sunt așteptate rafale puternice de vânt în Ucraina. Vremea rea ​​va ocoli sudul statului.

UPDATE „Este bine să ne întoarcem în Ucraina. Acești oameni curajoși care au inspirat lumea. Eroii care refuză să renunțe. Cei care au sacrificat totul pentru valorile noastre. Europenii a căror casă este în Uniunea noastră Europeană”, a scris Roberta Metsola, aflată în Ucraina.

UPDATE Numărul morților ca urmare a bombardamentelor lansate de armata rusă asupra unei clădiri cu cinci etaje din Zaporojie a crescut la zece. Printre victime, se numără și un copil. Angajații Serviciului de Stat de Urgență continuă operațiunile de căutare și salvare a potențialelor victime, demontează structurile clădirilor distruse.

UPDATE În regiunea Herson, a început reconstrucția podului din beton armat distrus de pe autostrada M-14 Odesa-Melitopol-Novoazovsk. Este prima restaurare majoră a infrastructurii de transport din regiunea Herson.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că Mariupol și Volnovaka, Olenivka și alte orașe ocupate până acum nu au dezvăluit lumii întregul adevăr despre atrocitățile ocupanților ruși din Ucraina.

Zelenski a mai spus în timpul unui discurs la conferința United for Justice din Lvov că fiecare împușcătură care trage o viață nevinovată ar trebui să aibă ca rezultat o sentință legală și echitabilă care pedepsește crima, iar fiecare violență ar trebui să ducă la o judecată legală și echitabilă.

UPDATE Statele Unite au anunțat un nou pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina. Această informație a fost confirmată de șeful Biroului Președintelui Ucrainei Andrii Yermak. Potrivit acestuia, noua asistență include: muniție suplimentară pentru HIMARS, obuze de artilerie, muniție pentru vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley, echipament militar pentru trecere, echipamente de demolare, precum și fonduri pentru sprijin, instruire și întreținere.

Război în Ucraina, ziua 372: RM condamnă războiul, iar Rusia reacționează. Putin acuză Ucraina de „terorism” și convoacă CS
Război în Ucraina, ziua 373: Lupte grele la Bahmut, vizită surpriză la Kiev și Lavrov umilit. Blinken: „Rusia va fi pedepsită”
/VIDEO/ Avocată: „Nu am nicio problemă să se facă reforme dure, dar cultivarea urii față de judecători e o abordare greșită”
/VIDEO/ Avocată: „Nu am nicio problemă să se facă reforme dure, dar cultivarea urii față de judecători e o abordare greșită”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China
Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China
/DOC/ Trei apartamente, 14 conturi bancare și datorii: Declarația de avere a lui Nicu Popescu
/DOC/ Trei apartamente, 14 conturi bancare și datorii: Declarația de avere a lui Nicu Popescu
/VIDEO/ Ziua Internațională a Poeziei, marcată pe 21 martie: Versuri puse pe muzică de artiști autohtoni
/VIDEO/ Ziua Internațională a Poeziei, marcată pe 21 martie: Versuri puse pe muzică de artiști autohtoni

Xi Jinping, mai relaxat decât Putin. Ce a arătat limbajul corporal la prima întâlnire de la Moscova dintre cei doi

22 martie 2023, ora 09:57

Președintele chinez Xi Jinping a părut mai relaxat și mai dominator decât omologul său rus Vladimir Putin la prima lor întâlnire televizată de luni din cadrul vizitei de stat a lui Xi la Moscova, o spun experții în limbajul trupului. Țările occidentale vor examina cu siguranță fiecare detaliu al discuțiilor dintre cei doi, în timp ce Putin caută sprijinul lui Xi pentru invazia Ucrainei și ajutorul acestuia pentru a umple golurile comerciale lăsate de sancțiunile occidentale, scrie Reuters.

Karen Leong, director general al companiei Influence Solutions, cu sediul în Singapore, a remarcat că Xi l-a anticipat pe Putin cu o fracţiune de secundă atunci când i-a întins mâna, sugerând că „deşi este cel care vizitează Moscova, el este cel care va prelua conducerea în această relaţie”.

Louise Mahler, un expert în limbajul corpului și comportamentul de conducere cu sediul în Melbourne, Australia, a avut o opinie similară, menționând că Xi și-a pus mâna peste cea a lui Putin, lucru care ar putea indica și o măsură de dominație în schimb.

Atunci când au stat împreună pentru schimburi politicoase de replici, salutându-se reciproc cu „dragă prietene”, Mahler a spus că Putin s-a aplecat, și-a mișcat piciorul, și-a strâns pumnul și s-a uitat la podea, sugerând agitație.

Președintele Chinei, între timp, părea „așezat și încrezător”.

Leong a observat aceleaşi ticuri la Putin, contrastând cu un comportament relaxat în aparenţă.

„Dacă îl compari cu Xi, Xi este omul de stat calm”, a spus ea. 

„Are multă gravitate, un contact vizual excelent, se uită la Putin aşa cum se uită un frate mai mare la un partener mai mic, mai tânăr”, potrivit expertei.

Putin, în vârstă de 70 de ani, este, de fapt, cu câteva luni mai în vârstă decât Xi și se află la putere de două ori mai mult decât el.

Leong a spus că Xi a dat și el semnale că și el a simțit o anumită presiune, clipind neobișnuit de des în timpul întâlnirii.

Kim Hyung-hee, directorul Laboratorului de limbaj corporal din Coreea, a spus că strângerea de mână și ocaziile în care bărbații au încercat să evite contactul vizual au arătat că miza întâlnirii este mare pentru ambii.

„Au aşteptări mari în legătură cu întâlnirea. Puteţi vedea tensiunea acolo - şi ştiţi că nu există prieteni adevăraţi în politică”, a spus expertul.
 

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram