Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 379. Așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană susține că ar fi dejucat o tentativă teroristă, ținta căreia ar fi fost mai mulți lideri separatiști. Tiraspolul dă vina pe Kiev, dar ucrainenii spun că totul e o procare pusă la cale de Moscova. Autoritățile ucrainene au raportat atacuri cu rachete în timpul nopții, în mai multe zone ale ţării, calificate de Moscova drept răzbunare. Principala țintă a fost regiunea Harkov. Atacurile au vizat, în principal, către instalații-cheie de aprovizionare cu apă, încălzire și electricitate. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunţat ”tactici mizerabile” ruseşti, în urma noului val de atacuri masive.
Serviciile americane de informații susțin că războiul ar mai putea dura câțiva ani, dar este puţin probabil ca Rusia să captureze semnificativ mai multe teritorii în acest an și că Moscova nu-și dorește o confruntare directă cu SUA sau NATO, dar există acest pericol. Totodată, armata ucraineană a recunoscut că forțele ruse continuă să avanseze în orașul Bahmut cu un asalt continuu, a anunțat, într-o actualizare, Statul Major al Ucrainei, relatează CNN. Pe de altă parte, miniștrii apărării din statele membre ale UE au discutat miercuri la Stockholm un plan de achiziții şi livrări de obuze destinate Ucrainei care ar putea ajunge la suma de două miliarde de euro, dar Kievul crede că e puțin.
UPDATE Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina „la intensitatea actuală” încă doi ani, a declarat joi şeful serviciului de informaţii militare lituaniene, Elegijus Paulavicius, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
UPDATE Kremlinul ar încerca, prin intermediul Gazprom, să formeze o nouă armată de mercenari, prezentată ca o unitate de voluntari ai cărei membri ar fi plătiţi dublu faţă cei ai Grupului Wagner, arată, în ultima sa analiză Institutul pentru Studiul Războiului, potrivit News.ro.
UPDATE Atacul masiv cu rachete efectuat de Rusia în Ucraina în cursul nopții de joi a ucis cel puțin 11 persoane și a rănit alte 22, notează Antena3.
UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că acuzațiile așa-numitelor autorități din regiunea transnistreană referitor la organizarea unui atac terorist de către partea ucraineană trebuiesc privite ca o provocare orchestrată de Kremlin. Prin urmare, instituția îndeamnă cetățenii să nu ia în serios declarațiile Tiraspolului.
UPDATE La Moscova, după ce serverele posturilor de radio şi canalelor TV au fost sparte, informaţii false despre o alarmă de raid aerian au sunat. Informaţia a fost dată într-o declaraţie a Ministerului Situaţiilor de Urgenţă din Federaţia Rusă, notează Mediafax.
UPDATE Guvernul Republicii Moldova nu cunoaște nimic despre presupusul atac terorist asupra mai multor oficiali separatiști de la Tiraspol. Declarația a fost făcută de premierul de la Chișinău, Dorin Recean, care a menționat în context că situația din țară este stabilă.
UPDATE Slovacia trebuie să ia o decizie privind trimiterea de avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, a declarat joi ministrul Apărării de la Bratislava, Jaroslav Nad, afirmând că a obținut deja un acord din partea Poloniei în acest sens, relatează Reuters, potrivit HotNews.
UPDATE Ucraina, sub coordonarea Ministerului Energiei, a primit 450 de încărcături de ajutor umanitar cu echipamente energetice cu o greutate totală de peste 5.650 de tone în anul care a trecut de la începutul invaziei complete a Rusiei, afirmă ministrul Energiei, Herman Haluschenko, scrie interfax.com.ua. "Printre echipamentele pe care le-a primit Ucraina se numără peste 1.700 de generatoare, aproximativ o mie de transformatoare, cazane mobile de gaz, echipamente speciale, echipamente de înaltă tensiune pentru repararea liniilor electrice, un laborator mobil de cabluri și o mulțime de materiale", este citat marți ministrul Energiei pe canalul Telegram al ministerului. Ministrul a precizat că, datorită acestei asistențe, Ucraina a reușit să reia funcționarea unui număr mare de instalații de infrastructură energetică, lansate de ruși cu rachete, drone și artilerie, notează Știripesurse.
UPDATE Polonia a livrat Ucrainei zece tancuri de tip Leopard 2A4 suplimentare, aşa cum a promis, anunţă joi ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak, relatează AFP. Acestea se adaugă celor patru care au fost trimise luna trecută. „Este vorba despre un batalion de tancuri grele care, în cazul Poloniei, au fost deja livrate, iar în cazul aliaţilor noştri vor fi livrate Ucrainei foarte curând”, a declarat presei oficialul polonez, potrivit HotNews.
UPDATE Serhi Cerevati, un reprezentant al Grupului de Forțe ucrainene din Est, a comentat declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că Bahmut va cădea în zilele următoare, menționând că Alianța nu înțelege pe deplin situația din oraș și logica războiului în curs, potrivit Ziare.com.
UPDATE Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a cerut joi măsuri urgențe pentru protejarea securității centralei nucleare Zaporojie, care a fost deconectată de la rețeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor și funcționează cu ajutorul generatoarelor, relatează Reuters și BBC, scrie Libertatea.
UPDATE Negocierile în vederea unei prelungiri a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, care expiră la 18 martie, sunt ”complicate”, apreciază ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, relatează AFP. Clauzele acordului de pe urma cărora Rusia ar trebui să profite ”nu sunt deloc aplicate”, acuză Lavrov. ”Dacă acordul este aplicat doar pe jumătate, atunci problema prelungirii lui devine mai degrabă complicată”, ameninţă el. Acest acord cerealier, considerat vital în aprovizionarea alimentară mondială, expiră la 18 martie, notează Ziare.com.
UPDATE Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au lansat miercuri un apel la extinderea acordului cu Rusia referitor la exportul de cereale prin Marea Neagră, notează B1.
UPDATE Bombardamentele masive efectuate asupra Ucrainei în noaptea de miercuri spre joi reprezintă un „răspuns la acțiunile teroriste organizate de Kiev pe 2 martie în regiunea Briansk”, afirmă Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de BBC. „Arme de înaltă precizie, inclusiv Kinjalul hipersonic, au lovit elemente-cheie ale infrastructurii militare, industriei de apărare și energiei din Ucraina, obiectivul loviturii de represalii a fost atins, toate instalațiile de infrastructură militară desemnate ale Ucrainei au fost lovite”, a precizat sursa citată, potrivit G4media.
UPDATE O nouă alertă aeriană în Ucraina. Potrivit presei, avertizarea valabilă pe întreg teritoriul țării vecine a fost emisă din cauza decolării din Belarus a unor avioane militare care pot transporta rachete hipersonice Kinjal, greu de interceptat de apărarea ucraineană.
UPDATE „Inamicul a lansat 81 de rachete într-o nouă încercare de a-i intimida pe ucraineni, utilizându-şi din nou tacticile mizerabile”, a afirmat Zelenski pe Telegram, relatează Agerpres care citează Reuters și AFP. Potrivit președintelui ucrainean, atacurile au vizat atât capitala Kiev, cât și nouă regiuni din centrul, sudul şi vestul ţării, fiind vizată infrastructura critică şi clădiri rezidenţiale. El a precizat, în context, că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 34 din cele 81 de rachete lansate de Moscova. „Ocupanții nu pot decât să terorizeze civilii. Asta e tot ce pot face. Dar nu-i va ajuta. Ei nu vor evita responsabilitatea pentru tot ceea ce au făcut”, a arătat liderul de la Kiev, potrivit Realitatea.
UPDATE Afirmațiile mass-media despre un „grup pro-ucrainean” care se află în spatele sabotajului gazoductelor Nord Stream nu sunt altceva decât propagandă, a scris joi pe Telegram, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, notează TASS.
UPDATE Organele de forță de la Tiraspol susțin că au dejucat un atentat terorist în centrul orașului. Potrivit departamentului securității din stânga Nistrului, țintele ar fi fost persoane din conducerea regiunii separatiste, inclusiv liderul Vadim Krasnoselski. Așa-zisa procurată din regiune susține că a fost demarată o anchetă, iar în presă a apărut un scurt filmuleț cu un suspect. Bărbatul ar fi originar din Tiraspol, dar ulterior s-ar fi mutat cu traiul la Odesa. Presa din stânga Nistrului relatează că ar fi fost găsită o mașină cu 8 kilograme de explozibil. Tiraspol acuză Kievul de faptul că ar fi pus la cale planul, dar oficialii din Ucraina nu au comentat, deocamdată, declarațiile. Biroul de Reintegrare de la Chișinău nu dispune la ora actuală de informații despre acest caz.
UPDATE Reuters a revizuit aproape 100 de articole din peste 20 de reviste de specialitate ce conțin evaluări ale cercetătorilor chinezi privind actuala confruntare dintre Rusia și Ucraina și impactul pe care l-ar putea avea armele și tehnologiile americane într-un potențial conflict între China și SUA.
Studiile reprezintă munca a sute de cercetători dintr-o rețea cuprinzând universități afiliate Armatei Populare de Eliberare (APL), producători de arme și centre de reflecție din domeniul informațiilor militare. Cele mai mari îngrijorări ale cercetătorilor chinezi sunt legate de sateliții de comunicare Starlink, de rachetele HIMARS și de rachetele Javelin - mijloace de apărare furnizate de SUA care au ajutat cel mai mult Ucraina pentru a respinge atacurile rusești. Articolele examinează tacticile folosite de părțile combatante, ce a funcționat în cazul fiecăreia și trag concluzii cu privire la armele pe care ar trebui să le dezvolte China, potrivit Știripesurse.
UPDATE Vladimir Putin vrea noi generații de sacrificiu pentru fantasmele sale imperialiste și sovietice. De aceea în școlile din Rusia spălarea creierelor este în toi. Orice eveniment este un pretext pentru manipulare. De exemplu, concursurile de frumusețe. Imagini surprinse într-o școală din Siberia arată până unde merge paranoia: adolescente care știu să asambleze puști Kalașnikov în fața altor copii din ciclul primar, notează Digi24.
UPDATE Experții de la Institutul american pentru studiul războiului (ISW) consideră că capturarea Bahmut de către forțele ruse, dacă se va întâmpla, va fi limita ofensivei rusești în estul Ucrainei, potrivit BBC, notează G4media.
UPDATE Comandantul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, i-a avertizat pe ucraineni că mercenarii săi deschid drumul unei armate rusești moderne care, până acum, nu a fost aruncată în focul luptei, și care ar fi ascunsă pe undeva, departe de ochii Occidentului. Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: ”Până acum, lumea nu a întâlnit acea armată rusă bine antrenată, cu unități care nu au intrat încă în luptă, dotate cu toate mijloacele moderne de luptă și recunoaștere. Sunt perfect antrenați și așteaptă să le vină rândul”.
UPDATE Lucrările de salvare s-au încheiat în raionul Zolocevsk din Lvov, care a fost bombardat. Trei case au fost distruse, iar cinci oameni au murit sub dărâmături, în urma prăbușirii unei rachete, a anunțat administrația regională.
UPDATE Transnistria, necontrolată de Chișinău, ar putea deveni un „obstacol semnificativ” în parcursul european al Republicii Moldova. O spune analistul politic, Anatol Țăranu, potrivit căruia, deși există precedente când unele țări au intrat în UE cu conflicte teritoriale nerezolvate, ar fi mai bine ca Moldova să adere la UE „ca țară unică”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 8 martie a emisiunii „Alternativa” de la TV8.
UPDATE Departamentul de Apărare al SUA se opune furnizării Curții Penale Internaționale a dovezilor crimelor de război comise de Rusia în Ucraina, colectate de serviciile de informații americane, scrie The New York Times.Potrivit surselor NYT, probele aflate în mâinile americanilor se referă la ancheta procurorului-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, care a început după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an.„Este vorba despre decizia oficialilor ruși de a lovi în mod deliberat infrastructura civilă și de a răpi mii de copii ucraineni de pe teritoriul ocupat”, notează NYT, potrivit Ziare.com.
UPDATE Letonia a început anul acesta să confiște mașinile șoferilor prinși cu o alcoolemie mare la volan și, pentru că centrele de depozitare au devenit neîncăpătoare, a decis să le trimită în Ucraina, ca ajutor de război, pentru a fi folosite pe front sau pentru spitale, scrie Reuters, notează Digi24.
UPDATE Rușii au lansat 81 de rachete asupra Ucrainei joi dimineață, susțin surse urcrainene, citate de Sky News. Specialiștii spun că este cel mai mare atac aerian din ultima perioadă. Rușii au lansat 81 de rachete, inclusiv șase rachete hipersonice Kinjal, dar și opt drone asupra Ucrainei, au declarat reprezentanții Forțelor Aeriene ucrainene. Oficialii au anunțat că Ucraina a distrus 34 de rachete de croazieră și patru drone Shahed. Alte drone și rachete ghidate au fost și ele împiedicate să își atingă țintele, notează Știripesurse. Totodată, au apărut imagini cu dezastrul provocat de rachetele rusești în orașul Herson.
UPDATE În teritoriile ocupate de Putin din Ucraina a fost descoperită o întreagă rețea de cazinouri clandestine, conduse de o bandă care făcea afaceri secrete. Descoperirea a fost făcută în urma unei serii de raiduri efectuate de Serviciul de Securitate ucrainean (SBU) în peste 40 de case de jocuri de noroc ilegale - ascunse printre clădiri de birouri și depozite - care, conform serviciilor secrete ucrainene, lucrau în secret pentru Volodimir Saldo, șeful administrației ruse în regiunea Herson. Organizația criminală, cu ramificaţii în regiunile Kiev, Jytomyr și Herson, ar fi implicată în operațiuni de finanțare în beneficiul autorităților desemnate de Moscova, în schimbul unor favoruri și a unui tratament preferențial, relatează Il Messaggero citat de Rador.
UPDATE Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de armata rusă, a fost deconectată de la reţeaua electrică ucraineană după un atac cu rachete rusesc, a anunţat joi societatea de stat Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, într-un comunicat în care avertizează asupra riscului de a se produce un grav accident, relatează AFP şi Reuters, notează Cotidianul. „Astăzi, ultima linie de comunicaţie dintre CNE Zaporojie ocupată şi sistemul energetic ucrainean a fost întreruptă. Combustibilul pentru funcţionare e de ajuns pentru 10 zile”, a spus compania într-un comunicat, informează News.ro.
UPDATE În teritoriile ocupate de Putin din Ucraina a fost descoperită o întreagă rețea de cazinouri clandestine, conduse de o bandă care făcea afaceri secrete, scrie publicația italiană Il Messaggero, citată de Rador.
UPDATE Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi a reușit să evite capcana în care putea cădea în timpul bătăliei de la Bahmut. În loc să arunce toate rezervele în apărarea orașului, a trimis trupe în străinătate pentru antrenament, scrie The Economist, potrivit Ziare.com.
UPDATE O nouă înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene pe rețelele de socializare arată cum artileriștii Kievului au surprins într-o ambuscadă un grup de militari ruși ce încercau să avanseze printr-o vale din apropierea orașului Bahmut.
UPDATE Pana de curent de urgență va fi introdusă în Ucraina după atacurile de peste noapte ale Rusiei, a declarat Serhiy Kovalenko, CEO-ul furnizorului de energie Yasno, pe 9 martie. Kovalenko a adăugat că aceasta este o „măsură preventivă”. Întreruperile de urgență ale energiei electrice sunt adesea introduse pe fondul atacurilor Rusiei pentru a evita deteriorarea semnificativă a infrastructurii energetice, potrivit oficialilor, notează Știripesurse.
UPDATE Nevoia ca Europa să intre pe modelul foarte special al „economiei de război” a fost evidențiată de comisarul european pentru piața internă, francezul Thierry Breton, notează Adevărul.
UPDATE Ministerul Apărării de la Chișinău infirmă informațiile potrivit cărora spațiul aerian al Republicii Moldova ar fi fost survolat de rachete de croazieră lansate din Marea Neagră în urma atacurilor din această dimineață asupra localităților din preajma țării noastre. „Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune și spațiul aerian național pentru a evita orice riscuri la adresa țării. Invităm cetățenii noștri să se informeze din sursele oficiale ale Republicii Moldova”, se arată în mesajul ministerului, publicat pe pagina de Facebook a instituției.
UPDATE Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a evidențiat impactul conflictului din Ucraina asupra întregii regiuni a Mării Negre, subliniind nevoia sprijinirii Republicii Moldova în fața amenințării Federației Ruse, prin consolidarea rezilienței, notează Agerpres.
UPDATE Regiunile Harkiv şi Odesa se numără printre zonele vizate de rachete ruse. Alerte de raid aerian în 13 regiuni ucrainene au anunţat încă o noapte de atacuri cu rachete. Sistemele de apărare antiaeriană au fost active la Kiev înainte de ivirea zorilor, iar distrugerile provocate de fragmentele unei rachete au fost raportate în capitala Ucrainei:
UPDATE Guvernatorul din Harkiv a declarat că o clădire rezidenţială privată şi infrastructură esenţială au fost lovite de aproximativ 15 atacuri care au vizat oraşul şi zona din jur. Guvernatorul din Odesa a raportat avarierea unor clădiri rezidenţiale şi a infrastructurii de energie, însă a precizat că nu sunt victime. Civilii au fost îndemnaţi să se adăpostească, prin alertele privind un nou val de atacuri, scrie Rador. Distrugeri au fost raportate și în regiunea Lvov:
UPDATE Volodimir Zelenski a apărut la CNN, miercuri seară, în SUA, într-un interviu preînregistrat.Când a fost întrebat de Wolf Blitzer de ce ar fi nevoie pentru a se întâlni cu Putin, Zelenski a spus: „Nu avem nicio circumstanță să vorbim cu preşedintele Federației Ruse pentru că nu se ţine de cuvânt”. „Nu avem nicio încredere în el”, a adăugat Zelenski. „Rusia ar trebui să părăsească teritoriul nostru. Şi după aceea, suntem bucuroşi să ne alăturăm instrumentelor diplomatice. Pentru a face asta, putem găsi orice format cu partenerii noștri imediat după aceea”. Liderul ucrainean a vorbit şi despre modul în care el şi familia sa se confruntă cu războiul, care a intrat acum în al doilea an.„Fiica mea s-a înscris la universitate şi învață acolo, iar fiul meu merge la şcoală în Ucraina”, a spus el. „Amândoi sunt în Ucraina. Sunt la fel ca alţi copii ucraineni. Trăim cu sirene”, notează Ziare.com.
UPDATE Pierderile grele suferite pe câmpul de luptă din Ucraina "au degradat capacităţile convenţionale terestre şi aeriene ale Moscovei şi au sporit dependența sa de armele nucleare", a afirmat Biroul directorului Serviciului Național de Informații în raportul pe care oficialii spionajului american l-au prezentat miercuri în fața Comisiei pentru informaţii a Senatului, potrivit News.ro.
UPDATE Rusia ezită să cumpere rachete balistice din Iran de teamă că Kievul va primi în schimb rachete ATACMS de la Occident, scrie publicația britanică Financial Times, citată de BBC. FT relatează că, după ce Iranul a trimis sute de drone în Rusia, care au fost folosite, inclusiv pentru a lovi infrastructura critică a Ucrainei, Teheranul este deschis la o cooperare militară ulterioară cu Moscova. Cu toate acestea, Rusia s-a abținut până acum să cumpere rachete balistice iraniene din cauza temerilor că aliații occidentali ai Ucrainei vor furniza Kievului, ca răspuns, rachete ATACMS cu o rază de acțiune de până la 300 km, notează G4media.
UPDATE Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk din estul Ucrainei, şi-a exprimat opinia cu privire la ceea ce crede că este tactica rusă în Donbas: să avanseze acolo unde pot, potrivit Sky News, notează Mediafax.
UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei a blocat 26 de canale Telegram, care au informat peste 400.000 de abonați despre locurile de distribuire a citațiilor pentru recrutarea în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, împiedicând activitatea de mobilizare, a anunțat, miercuri, serviciul de presă. "Specialiștii cibernetici ai Serviciului de Securitate au blocat 26 de canale de Telegram, care au împiedicat mobilizarea cetățenilor ucraineni de vârstă militară. '...' În primul rând, acestea "divulgau" locurile în care erau distribuite citațiile către cei eligibili pentru serviciul militar și îi îndemnau să se ascundă de reprezentanții birourilor militare de înregistrare și înrolare" - informează canalul Telegram al Serviciului de Securitate, potrivit agenției Rador, care citează agenția rusă TASS. Resursele primeau informațiile de la o rețea de informatori din rândul localnicilor.
UPDATE Soldatul ucis pentru că a rostit „Glorie Ucrainei” este Olexandr Mațievskii, luptător al brigăzii 119 din regiunea Cernigov, originar din Republica Moldova, a anunțat Departamentului regional de forțe al trupei „Nord” a Forțelor Armate ale Ucrainei. Soldații ucraineni au vizitat-o pe mama bărbatului decedat în orașul Nijîn și au primit confirmarea privind identitatea acestuia. Cu lacrimi în ochi și răsfoind albumul cu fotografii. Așa au găsit-o jurnaliștii de la publicația ucraineană suspilne pe mama soldatului ucis de forțele ruse. Olexandr Mațievskii s-a născut pe 10 mai 1980 în Chișinău. În 2008, el și-a luat familia și s-a mutat cu traiul în Ucraina, în orașul Nijîn, acolo unde locuiește mama sa. Până la război, bărbatul era electrician în Kiev. Deși nu avea experiență militară, imediat ce s-au dat primele lupte, Olexandr s-a înscris voluntar în rândurile apărării teritoriale din Cernigov.
UPDATE Armata ucraineană a distrus peste 70 de avioane militare ale Federației Ruse de la începutul invaziei pe scară largă, a fost anunțat la o conferință din Colorado comandantul forțelor aeriene americane din Europa și Africa, generalul James Hecker, relatează Vocea Americii, scrie Ziare.com.
UPDATE O adolescentă din Rusia, plasată într-un centru pentru minori după ce tatăl ei a fost condamnat pentru că a "discreditat" armata rusă care luptă în Ucraina, a primit interdicţie pentru orice contact cu exteriorul şi implicit cu tatăl său, notează Adevărul.
UPDATE Mai mulți sportivi ucraineni de top au adus un omagiu unui soldat ucrainean care pare să fi fost executat de trupele rusești, repetând strigătul de luptă ucrainean „Heroyam Slava (Glorie eroilor)”, ultimele cuvinte ale soldatului, potrivit CNN, potrivit HotNews.
UPDATE Britanicul Andy Murray a declarat că se aşteaptă ca organizatorii turneului de la Wimbledon să le permită sportivilor din Rusia şi Belarus să participe la competiţia de grand slam în acest an, relatează Reuters. În 2022, All England Lawn Tennis Club a interzis participarea ruşilor şi belaruşilor, ca urmare a ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, care a fost susţinută de Belarus, informează News.ro.
UPDATE Rusia ar putea prelungi câţiva ani războiul din Ucraina şi, deşi Moscova vrea evitarea escaladării conflictului spre o confruntare directă cu Statele Unite şi NATO, exită riscuri în acest sens, conform evaluării Comunităţii serviciilor de informaţii americane. Rusia "probabil nu vrea un conflict militar direct cu Statele Unite şi NATO, dar există potenţialul ca acest lucru să se producă", arată raportul de evaluare elaborat de Comunitatea agenţiilor de informaţii americane, potrivit postului de televiziune CNN, citat de Mediafax.
UPDATE Este puţin probabil ca Rusia să captureze semnificativ mai multe teritorii în acest an, potrivit directorului naţional de informaţii al SUA, Avril Haines, potrivit The Guardian. Haines a declarat, în cadrul unei audieri în Senat, că armata rusă va fi probabil incapabilă să continue nivelul actual de luptă, chiar şi cu posibila capturare a Bahmutului, în condiţiile în care luptele acerbe continuă în oraşul din estul Ucrainei, notează Digi24.
UPDATE O unitate specială a serviciului ucrainean de informații SBU a distrus un lansator de rachete rusesc, care poate trage cu proiectile termobarice, chiar în momentul în care efectua bombardamente asupra pozițiilor ucrainene. Imaginile au fost postate pe rețelele sociale, potrivit HotNews.
UPDATE Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, spune că obiectivul final al eforturilor globale este de a ajuta la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, în conformitate cu Statutul ONU, notează Libertatea Cuvântului. „Poziția Națiunilor Unite, pe care o exprim în mod constant, este clară: invadarea Ucrainei de către Rusia este o încălcare a Statului ONU și a dreptului internațional. Suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei trebuie respectate în cadrul frontierelor recunoscute internațional”, a accentuat Guterres.
UPDATE Miniştrii apărării din statele membre ale UE au discutat miercuri la Stockholm un plan de achiziţii şi livrări de obuze destinate Ucrainei care ar putea ajunge la suma de două miliarde de euro, dar Ucraina avertizează că tot este insuficient pentru a putea rezista agresiunii Rusiei şi a lansa contraofensive, consemnează agenţiile AFP şi DPA, potrivit Agerpres.
UPDATE Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a exprimat speranţa că reprezentanţii statelor membre vor agrea planul achiziţiilor comune de armament pentru Ucraina, pentru a permite o decizie a Consiliului UE pe 20 martie, notează Mediafax.
UPDATE Armata ucraineană a recunoscut miercuri, 8 martie, că trupele ruse continuă să avanseze în orașul Bahmut din estul țării, care a devenit epicentrul războiului, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei, într-o actualizare de seară a informațiilor operaționale de pe front, informează CNN. „Inamicul continuă să avanseze în sectorul Bahmut. Ei (rușii, n.r.) nu se opresc din asaltul asupra orașului Bahmut”, precizează actualizarea, potrivit Libertatea.