Război în Ucraina, ziua 395: Zelenski explică de ce întârzie contraofensiva, iar Erdogan a avut o cerință către Putin la telefon

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 385: Planul Rusiei privind Moldova și dronă SUA doborâtă în Marea Neagră. UE vede riscuri majore

15 martie 2023, ora 21:57

Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 385. Un document scurs din culisele administrației prezidențiale de la Kremlin divulgă planul Rusiei de a atrage Republica Moldova sub propria umbrelă până în 2030, scenariu redactat înainte de invazia în Ucraina, notează RISE. Totodată, Uniunea Europeană vede riscuri majore pentru Chișinău din partea Federației Ruse și va oferi bani Moldovei pentru cumpărarea unui radar mobil la sol, iar presa germană scrie că Moldova se află în ghearele Moscovei.

O dronă americană a căzut în Marea Neagră, după ce a fost interceptată de către două avioane rusești. Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a transmis că SUA vor continua să opereze peste Marea Neagră și nu vor fi descurajate de incidentul în care a fost implicată drona americană, potrivit CNN. În același timp, ambasadorul rus în Statele Unite a fost convocat la Departamentul de Stat, din cauza incidentului aerian, scrie Mediafax. Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Moscova susține că avioanele de luptă rusești nu au lovit drona americană Reaper în spațiul aerian de deasupra mării și că aeronava americană s-a prăbușit singură. 

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a transmis miercuri un avertisment Rusiei, cerând Moscovei să acționeze în mod "sigur şi profesionist" după incidentul "periculos" produs în Marea Neagră, soldat cu prăbușirea unei drone militare americane, scrie Mediafax.

UPDATE Autoritățile de la Moscova vor încerca să recupereze drona militară americană prăbușită în Marea Neagră în urma incidentului cu avioane de vânătoare ruse. Rusia vrea să recupereze fragmentele dronei, a declarat miercuri Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit Spotmedia. "Nu ştiu dacă vom reuşi să o găsim, dar trebuie să încercăm. În mod evident, ne vom ocupa de acest lucru şi sper că vom reuşi", a declarat Nikolai Patruşev, citat de cotidianul Le Monde şi de agenţia Interfax.

UPDATE Vladimir Putin le-a cerut miercuri forțelor de ordine să înăsprească represiunea împotriva celor care încearcă să "destabilizeze" Rusia, pe fondul unei vânători asupra celor care se opun ofensivei militare din Ucraina, relatează AFP.

UPDATE Drona americană ce s-a prăbuşit marţi în Marea Neagră în urma unui incident cu avioane de vânătoare ruseşti a fost deja înlocuită cu un alt aparat, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, colonelul Iuri Ignat, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres. "Aviația americană în Marea Neagră este permanentă. Marea Neagră nu este o mare internă a Rusiei", a spus colonelul ucrainean într-o declaraţie televizată. El a adăugat că Statele Unite "evaluează incidentul".

UPDATE Ministerul rus de Externe a criticat declarațiile oficialilor americani și ai UE referitor la extinderea 'acordului privind exportul cerealelor' prin porturile ucrainene de la Marea Neagră. Moscova consideră duplicitare și lipsite de profesionalism datele prezentate în mod denaturat în declarațiile oficialilor americani și ai UE cu privire la prelungirea 'acordului privind cereale', conform Rador.

UPDATE Drona MQ-9 Reaper despre care armata americană a declarat că a fost forțată să coboare deasupra Mării Negre de un avion de vânătoare rusesc nu a fost recuperată - și s-ar putea să nu fie niciodată, potrivit lui John Kirby, coordonator pentru comunicare strategică la Consiliul Național de Securitate, potrivit G4media.

UPDATE Papa Francisc a cerut „respectarea” locurilor religioase după ce autoritățile din Ucraina au ordonat bisericii ortodoxe, acuzată de legături cu Rusia, să-şi părăsească sediul, notează Mediafax.

UPDATE Fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că forțele ruse au preluat controlul asupra localităţii Zaliznianske din Ucraina. Echipele de asalt extind atacul şi încercuirea asupra Artemivsk (Bahmut, denumirea ucraineană), a spus fondatorul Wagner, potrivit Rador. Pe de altă parte, ucrainenii l-au luat peste picior pe Prigojin, notând că localitatea avea doar 2 locuitori înainte de invazie.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a înmânat Ordinul Steaua de Aur mamei lui Alexandr Mațievschi, soldatul cu cetățenie moldovenească executat de ruși în pădure, pe frontul din Soledar. După apariția imaginilor șocante cu execuția, Alexandr Mațievschi, care a spus „Slava Ukraini” înainte de a fi împușcat, a devenit simbolul rezistenței ucrainene în fața invaziei ruse, iar președintele Zelenski l-a decorat post-mortem cu titlul de Erou al Ucrainei, notează Digi24.

UPDATE Oficiali americani i-au spus ambasadorului rus în SUA că Moscova trebuie să fie mai atentă când zboară prin spaţiul aerian internaţional, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în urma prăbuşirii unei drone militare americane în Marea Neagră după ce a fost interceptată de avioane de luptă ruseşti, relatează Reuters, informează Agerpres. “I-am transmis ambasadorului rus că Moscova trebuie să fie mai atentă când zboară în spațiul aerian internațional pe lângă aeronave americane care, repet, survolează în condiții legale și desfășoară misiuni în sprijinul intereselor noastre de securitate națională. Ei sunt cei care trebuie să fie mai prudenți”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

UPDATE Guvernul danez şi majoritatea parlamentară au convenit să aloce şapte miliarde de coroane daneze (aproximativ un miliard de dolari) în plus pentru ajutor civil, de apărare şi economic pentru Ucraina, arată un comunicat de presă publicat de Ministerul danez de Finanţe. Majoritatea fondurilor vor fi cheltuite pentru asistenţă militară constând în arme, alte echipamente militare şi eforturi de instruire, a scris ministerul, potrivit Mediafax.

UPDATE Ucraina a acuzat miercuri Rusia că vrea să "extindă" războiul din Ucraina şi să implice alte părți, după un incident între avioane de vânătoare ruse şi o dronă americană în Marea Neagră, informează AFP, conform Agerpres. „Incidentul cu drona americană MQ-9 Reaper provocat de Rusia în Marea Neagră este un semnal al (preşedintelui rus Vladimir) Putin că el este gata să extindă zona de conflict şi să implice alte părți”, a declarat pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov. Rusia utilizează "tactica de 'totul este permis'", ce constă „întotdeauna în a ridica miza”, a mai denunțat Danilov.

UPDATE Președintele României, Klaus Iohannis, cataloghează drept „grav și regretabil” incidentul produs marți deasupra Mării Negre, unde o dronă s-a prăbușit din cauza avioanelor rusești.

UPDATE Discuțiile diplomatice duc la concluzia că drona care aparținea forţelor militare SUA, prăbușită în zona Mării Negre, ar fi fost lovită intenționat, conform unor surse guvernamentale. Concluzia se regăsește în informări transmise Guvernului României, în condițiile în care drona ar fi decolat din România, arată sursele citate. Drona americană MQ-9 „Reaper”, care ar fi fost interceptată marți de două avioane de vânătoare rusești și lovită de unul din acestea, a decolat din România, a spus pentru New York Times un înalt oficial militar american, notează Adevărul.

UPDATE Veniturile din petrol ale Rusiei s-au prăbușit cu 42% față de anul trecut în februarie, sub impactul sancțiunilor G7 și ale Uniunii Europene, chiar dacă țara continuă să tranzacționeze cam același volum, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie (AIE). „Estimăm că în februarie Rusia a încasat 11,6 miliarde de dolari, față de 14,3 miliarde de dolari în ianuarie și aproape 20 de miliarde de dolari cu un an înainte”, se arată în raportul său lunar privind petrolul, scrie Le Figaro, potrivit G4media.

UPDATE Relațiile dintre SUA și Rusia se află în prezent la cel mai scăzut nivel, a declarat miercuri Kremlinul, potrivit Sky News. Washingtonul a acuzat marți Moscova că a doborât una dintre dronele sale de spionaj deasupra Mării Negre. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu a existat niciun contact la nivel înalt cu SUA în legătură cu incidentul – deși a afirmat că Rusia nu va refuza niciodată să se angajeze într-un dialog constructiv, potrivit G4media.

UPDATE Coliziunea dintre un avion rusesc și o dronă americană, care a dus la prăbușirea aeronavei fără pilot în Marea Neagră, pare a fi cea mai importantă confruntare recunoscută public dintre Washington și Moscova, de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina în urmă cu mai bine de un an, scriu CNN, The Guardian și The Hill, potrivit Libertatea.

UPDATE Departamentul de contrainformații din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut un agent rus, în timpul unei operațiuni speciale de amploare desfăşurate la Harkiv. Potrivit SBU, agentul pregătea atacuri teroriste împotriva cadrelor militare ale forțelor de apărare ucrainene. Acesta a fost reținut în timp ce încerca să transmită informaţii către agresorii ruşi. Potrivit SBU, persoana reţinută monitoriza forţele de apărare ucrainene, în special mişcările de trupe, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoly Antonov, a declarat pentru Newsweek că vehiculul aerian fără pilot american doborât după o întâlnire cu avioane de luptă rusești peste Marea Neagră sprijinea forțele ucrainene în cursul conflictului actual. Întrebat de Newsweek despre incidentul în care Pentagonul i-a acuzat pe piloții a două aeronave rusești Su-27 de acțiuni „nesigure și neprofesioniste”, chiar „neprudente”, care au forțat forțele sale aeriene să doboare în mod deliberat drona sa spion MQ-9 Reaper și a condus Departamentul de Stat să-l cheme pe trimisul rus, Antonov a spus că „a respins categoric toate insinuările părții americane”.

UPDATE Pe conturile rusești de Telegram s-a publicat un material video în care se vede drona americană, filmată dintr-un avion rusesc SU-27, participant la operațiunea de sabotaj. În imaginile repostate de consilierul ministrului de Interne din Ucraina se vede cum drona trece pe lângă avionul rusesc și apoi este doborâtă. Acesta ar fi momentul în care avionul rusesc distruge elicea dronei. ”Această filmare arată că drona americană MQ-9 Reaper a fost doborâtă în mod deliberat de manevrele avionului de luptă rusesc”, arată Anton Gherașenko, potrivit Știripesurse.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat că răspunsul Germaniei la explozia de pe conductele din Marea Nordului a arătat că țara a rămas „ocupată” și incapabilă să acționeze independent la zeci de ani de la capitularea sa la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Putin, intervievat la televiziunea rusă, a mai spus că liderii europeni și-au pierdut sentimentul de suveranitate și independență, notează AlephNews.

UPDATE Avioanele de vânătoare ale forțelor aeriene britanice și ale celor germane au interceptat o aeronavă rusească în apropierea spațiului aerian eston, în prima operațiune comună de acest gen, a relatat BBC miercuri, notează B1.

UPDATE În luna în care a lansat noua sa ofensivă mult așteptată, Rusia a reușit să captureze doar aproximativ 233 kilometri pătrați de teritoriu, au declarat pentru Insider analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit experților, Rusia a reușit să crească suprafața teritorială pe care o controlează în Ucraina cu mai puțin de 0,04% în februarie, notează Sky News. Această creștere este similară cu cea raportată de grupul de urmărire War Mapper, care a spus că a existat o creștere a suprafeței controale de 0,01%. Un diplomat american de rang înalt a fost dur cu privire la progresul Rusiei: „Rusia a declarat că lansează o nouă ofensivă. Ei bine, dacă asta este, este foarte patetic”. În ciuda faptului că a câștigat doar o cantitate mică de teritoriu, Moscova pare să fi pierdut o cantitate mare de oameni și echipamente. Aproximativ 1.200 de soldați au fost uciși într-o singură zi de lupte în Bahmut, a declarat la sfârșitul lunii februarie președintele Statului Major Interarme al SUA, Mark Milley, pentru Politico, potrivit G4media.

UPDATE Soldații trimiși de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina au primit blindate fabricate în perioada Uniunii Sovietice și care datează de pe vremea când aceasta era condusă de Iosif Stalin sau Nikita Hrușciov. Ministerul britanic al Apărării a făcut referire la acest lucru încă din data de 6 februarie, afirmând în evaluarea sa din ziua în cauză că „în ultimele zile, în premieră pe frontul din Ucraina, au fost identificate și BTR-50, transportoare blindate rusești de trupe intrate în serviciu în anul 1954”, notează HotNews.

UPDATE Un document scurs din culisele administrației prezidențiale de la Kremlin divulgă planul Rusiei de a atrage Republica Moldova sub propria umbrelă până în 2030. Actul, care nu a fost făcut public, se numește „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” și a fost creat în 2021. Mai multe puncte-cheie din strategia Moscovei au apărut, de-a lungul anilor, și pe platformele publice ale unor partide pro-ruse, dar și în discursurile unor politicieni. „Documentul este unul interesant, dar arată că ei sunt cu un pas în urmă față de situația generală din cauza războiului din Ucraina și datorită capacității regionale a țărilor UE și a altor organizații internaționale de a se mobiliza și de a face față intențiilor Rusiei de a realiza acest lucru”, a declarat șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova, Sergiu Diaconu, după ce RISE i-a arătat strategia obținută.

UPDATE Într-un sat pustiu din nordul Doneţkului, un grup de voluntari ucraineni care îşi spune „Laleaua neagră” încearcă să extragă din pivniţa de lângă o casă distrusă două cadavre ruseşti putrezite, relatează „The Guardian”. Cei doi ruşi, care purtau uniforme de vară, fuseseră puşi în pivniţă probabil de camarazii lor de luptă. Satul, Krasnopillia, nu este departe de oraşul Izium, care a trecut de mai multe ori din mâinile ucrainenilor în cele ale ruşilor înainte ca forţele ucrainene să îl recucerească în septembrie. În tot acest timp, cele două cadavre s-au descompus în aşa măsură, încât aproape că nu mai miroseau şi erau identificabile doar prin plăcuțele soldaților. Scopul este de a colecta cadavrele ruşilor pentru a le schimba cu cele ale ucrainenilor, întrucât un soldat nu poate fi declarat mort de către stat până când nu există un cadavru, notează News.ro.

UPDATE Anatoli Antonov, ambasadorul rus în SUA, a declarat marți că Rusia nu dorește o "confruntare" cu SUA, dar avioanele americane nu au ce căuta în apropierea graniței rusești". Drona Reaper zbura deasupra apelor internaționale când unul dintre cele două avioane rusești a zburat intenționat în fața dronei fără pilot și a aruncat combustibil pe aceasta de mai multe ori, potrivit Comandamentului European al SUA. Avionul a lovit apoi elicea dronei, determinând forțele americane să doboare drona MQ-9 în apele internaționale. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a adăugat marți că aeronava rusă a zburat "în apropierea" dronei timp de 30-40 de minute înainte de a intra în coliziune imediat după ora 7.00, ora Europei Centrale, potrivit CNN, citat de HotNews.

UPDATE Rusia va iniția, de la 1 aprilie, un nou val de mobilizare, cu scopul de recruta 400.000 de rezerviști. Ministerul rus al Apărării a trimis deja ordinele de încorporare către comisariatele militare și a indicat, pentru fiecare regiune în parte, numărul necesar de rezerviști care trebuie recrutați, informează Radio Libertatea.

UPDATE Șeful Oficiului administrației prezidențiale, Andrei Ermak, a publicat imagini cu momentul în care un avion de vânătoare rusesc de model Su-24 a fost doborât lângă Bahmut de luptătorii Brigăzii 93.

UPDATE Ucraina a început fabricarea de proiectile de calibru 125 pentru tancuri de generaţie sovietică, în contextul în care Ucraina încearcă să-şi majoreze capacitățile militare pentru o contraofensivă împotriva forțelor invadatoare ruse. Echipamentele militare sunt produse în exteriorul Ucrainei cu cooperarea unui stat membru al NATO al cărui nume nu a fost dezvăluit, a menţionat compania de stat Ukroboronprom. ''Primul lot de proiectile pentru tancurile T-64, T-72 şi T-80, pe care Forțele de apărare şi securitate ale Ucrainei le folosesc pentru a lovi invadatorii, a fost deja livrat'', a anunțat Ukroboronprom pe aplicația Telegram, relatează Agerpres.

UPDATE Uniunea Europeană vede riscuri majore pentru Republica Moldova din partea Federației Ruse. Cu toate acestea, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Extern al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Peter Stano, UE crede în capacitatea Chișinăului de a face față acestor "amenințări și provocări", scrie Rador. Potrivit purtătorului de cuvânt pentru afaceri externe și politica de securitate, în ultimele luni, Rusia ar fi încercat să "destabilizeze" țara, să pună la îndoială guvernul pro-european al Republicii Moldova. Stano a confirmat, de asemenea, că UE are în vedere trimiterea unei misiuni de consiliere în Republica Moldova, fapt care nu a fost, deocamdată, aprobat de statele membre.

UPDATE China, Iranul și Rusia vor începe miercuri exerciții militare comune în Golful Oman, a anunțat Ministerul Apărării din China într-o declarație citată de CNN. Exercițiile între armatele și marinele celor trei țări se vor desfășura până duminică, se arată în declarație. Potrivit sursei citate, manevrele se vor baza pe exercițiile maritime comune dintre cele trei națiuni desfășurate în 2019 și 2022, notează G4media.

UPDATE Uniunea Europeană ar putea oferi 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Federației Ruse de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chișinău, scrie EuObserver. Cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pentru un „radar de supraveghere mobil la sol” pentru a ajuta Republica Moldova să-și monitorizeze spațiul aerian, potrivit unui memoriu intern al UE din 13 martie, consultat de EUobserver. Restul banilor vor fi alocaţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi vehicule de tip pick-up, stivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicare, precum şi hardware şi software anti-hacking.

UPDATE Un „reprezentant militar de rang înalt” a declarat pentru New York Times, potrivit G4Media, că drona MQ-9 Reaper, doborâtă marți deasupra Mării Negre, decolase, la primele ore ale dimineții, de la o bază militară din România pentru a efectua o misiune de recunoaștere. O analiză Forbes din 2020 arată că la vremea respectivă o dronă MQ9-Reaper costa 32 de milioane de dolari. Pe de altă parte, cifrele Forțelor Aeriene arată, pe site-ul propriu, actualizat în 2021 că un sistem format din patru avioane cu senzori, stație de control la sol și legătură prin satelit Predator Primary costă 56,5 milioane de dolari, notează Ziare.com.

UPDATE Cea de-a opta Reuniune a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, a avut loc marţi, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, între Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice, și Dereck Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice. La finalul sesiunii, în cadrul căreia s-au purtat discuții privind securitatea României și a Moldovei, invazia rusă în Ucraina și independența energetică, cele două delegații au adoptat o Declarație Comună, transmite MAE, citat de Digi24.

UPDATE Moscova consideră că incidentul care a implicat un avion de luptă rusesc Su-27 și o dronă militară americană deasupra Mării Negre este o provocare, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, care a subliniat că „așa cum vedem noi, aeronavele americane nu au nicio treabă să se afle în apropierea graniței ruse”, relatează Reuters și CNN, potrivit HotNews.

UPDATE Senatorul republican Lindsey Graham a atras atenţia asupra efectelor diminuării susţinerii pentru Ucraina. "Dacă preşedintele rus Vladimir Putin pierde în Ucraina, lumea se resetează în toate modurile corecte. Dacă Putin va câştiga, iar Occidentul capitulează exact ca în trecut, vor urma mai multe conflicte. În privința lui Putin, plătești acum sau plătești mai târziu. Dacă nu înţelegm că succesul lui Putin ar invita China la o agresiune în Taiwan, atunci am calcula total greşit una dintre cele mai ample dispute din lume", a declarat Lindsey Graham, citat de publicaţia The Hill. Şi senatorul republican Marco Rubio a contestat afirmațiile lui Ron DeSantis, argumentând că războiul din Ucraina nu este o simplă "dispută teritorială", potrivit Știripesurse.

UPDATE Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a afirmat, marţi, la televiziunea națională, că ”este prematur” să se tragă concluzii cu privire la dinamica luptelor din Bahmut, deoarece luptele pentru controlul oraşului din estul ţării sunt încă în toi, transmite CNN, citat de news.ro. Forţele ruseşti desfăşoară operaţiuni ofensive de-a lungul frontului de est şi încearcă să avanseze în mai multe direcţii, a declarat Maliar.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Kremlin cu omologul său sirian Bashar al-Assad, a anunțat marţi președinția rusă într-un comunicat, transmit AFP şi dpa

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut marţi că miza campaniei militare în Ucraina este însăşi existenţa Rusiei ca stat, şi că economia acesteia din urmă a făcut faţă sancţiunilor occidentale impuse în urmă cu un an după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, dar a admis că pe termen mediu aceste sancţiuni pot fi un pericol, transmit agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Un avion militar de tip Boeing P-8 Poseidon, care aparține de US Navy, survolează, marți seara, 14 martie, județele Constanța și Tulcea. Ruta acestuia este în special în zona Mării Negre, după ce o dronă americană a fost lovită de avioane de vânătoare rusești, notează B1.

UPDATE Două avioane de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) au lovit marţi un avion american fără pilot (dronă) de tip Reaper deasupra Mării Negre, o zonă foarte supravegheată de NATO de la începutul Războiului rus în Ucraina. Drona a căzut în apele mării. Deși asemenea aparate de zbor sunt staționate și în România, drona doborâtă a decolat de la baza navală Sigonella din Sicilia, Italia.

UPDATE Asistentul principal adjunct al secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA, Dereck Hogan, a declarat marţi, 14 martie, că acţiunile de destabilizare din Republica Moldova nu sunt „surprinzătoare'” şi că Rusia va continua cu astfel de tactici, scrie Agerpres.

UPDATE Statele Unite au anunţat marţi convocarea în cursul după-amiezii de marţi la Departamentul de Stat a ambasadorului rus la Washington pentru a-i comunica „obiecţia“ lor „puternică“ după incidentul interceptării unei drone americane de către un avion de vânătoare rusesc deasupra Mării Negre.

UPDATE O explozie puternică a avut loc în centrul orașului Melitopol, ocupat temporar de forțele ruse. Un oficial care reprezenta autoritățile de ocupație se afla probabil în mașina care a explodat, notează presa ucraineană, citând RIA Melitopol, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat marți, 14 martie, că avioanele sale de vânătoare nu au intrat în contact cu o dronă americană care s-a prăbușit în Marea Neagră, susținând în schimb că drona s-a prăbușit din cauza „manevrelor riscante”. „Zborul dronei a fost efectuat cu transponderele dezactivate, încălcând limitele zonei regimului temporar de utilizare a spațiului aerian, stabilit în scopul desfășurării operațiunii militare speciale [n.r din Ucraina], comunicat și publicat în conformitate cu standardele internaționale. Avioanele de vânătoare rusești nu și-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu drona și s-au întors în siguranță la aerodromul de origine”, a adăugat Ministerul Apărării.

UPDATE Odesa se află din nou sub teroarea bombardamentelor. Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra acestei regiuni marți, 14 martie. Anunțul a fost făcut de Comandamentul Operaţional din sudul Ucrainei, relatează The Guardian, potrivit Adevărul.

UPDATE ”Moscova caută să destabilizeze fosta republică sovietică Moldova prin restricționarea livrărilor de energie și prin orchestrarea de proteste. Situația economică a multora dintre locuitori este gravă”, scrie publicaţia germană Handelsblatt. Potrivit Societății Germane pentru Afaceri Internaționale (DGAP), marele pericol la adresa Moldovei nu este atât invadarea ei de către Rusia – „cât mai ales că demonstrațiile, care sunt legate de nemulțumiri și alimentate de actori pro-ruși, vor fi folosite pentru a răsturna Guvernul. Aceasta face situația din Moldova „relativ instabilă”, explică politologul Stefan Meister, expert în spațiul rusesc și est-european la DGAP, într-un interviu oferit Handelsblatt, notează Adevărul. Publicația germană notează preocuparea guvernului moldovean că ”Rusia ar putea trage sforile pentru o lovitură de stat cu scopul instalării unui guvern pro-rus”. Acest lucru, la rândul său, ar putea permite ca țara să fie folosită în lupta împotriva Ucrainei.

UPDATE Exporturile de banane din Columbia au scăzut anul trecut cu 2,7%, la 108 milioane de cutii de 20 de kilograme, a declarat marți pentru Reuters șeful asociației cultivatorilor de banane. Printre motivele care au afectat exporturile de banane au fost vremea ploioasă și neprielnică și piețele internaționale dificile din cauza războiului din Ucraina. „Aceste două piețe (din Rusia și Ucraina), în special cea rusă, sunt deservite de oferta de banane ecuadoriene”, potrivit Asociației columbiene a cultivatorilor de banane (Augura). „Din moment ce bananele ecuadoriene nu au putut intra în Rusia, a existat un exces de ofertă de banane la nivel global, iar prețurile au scăzut în primul semestru”.

UPDATE Un individ a fost găsit vinovat pentru complot pentru asasinarea șefului de informații Kyrylo Budanov, a ministrului Apărării Oleksi Reznikov și a unui popular activist ucrainean, a informat Serviciul de Securitate al Ucrainei.

UPDATE Avionul de vânătoare rusesc Su-27 „probabil a fost avariat” în coliziunea cu drona americană MQ-9 în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre, a declarat generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, în cadrul unei conferinţe de presă. „Ceea ce am văzut au fost avioane de luptă care aruncau combustibil în faţa acestei drone şi apoi se apropie atât de mult de aeronavă încât au deteriorat elicea lui MQ-9. Estimăm că, probabil, avionul rus a suferit unele avarii”, a spus el, potrivit Mediafax.

UPDATE Forțele de ocupație rusești își intensifică eforturile de mobilizare în întreaga peninsulă Crimeea, a anunțat Centrul Național de Rezistență din Ucraina., potrivit Kyiv Independent, notează HotNews.

UPDATE Potrivit traseului de zbor al dronei doborâte în Marea Neagră, aceasta a zburat din sudul Italiei, peste sudul Greciei, Bulgaria, Marea Neagră. Aparatul de zbor s-a îndreptat spre apele internaționale din sudul Peninsulei Crimeea, unde, după o perioadă de patrulare, a fost interceptat de cele două aeronave rusești, arată The Aviationist și FlightRadar 24.

UPDATE Avioanele ruseşti au zburat aproape de drona americană deasupra Mării Negre timp de aproximativ 30 până la 40 de minute, înainte de a se ciocni. Astfel, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a reconstituit interceptarea unei drone americane de către ruşi. „Continuăm să evaluăm exact ce s-a întâmplat”, a adăugat generalul, în cadrul unei conferinţe de presă, fără a putea clarifica dacă a fost sau nu un accident, notează Mediafax.

UPDATE Marocul a luat locul Ucrainei în candidatura comună cu Spania și Portugalia pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030, anunță Sky News. Inițial, Ucraina urma să depună o candidatură alături de partenerii săi din Europa de Vest, dar planurile au fost abandonate, în condițiile în care nu se întrevede prea curând un final al războiului, potrivit G4media.

UPDATE Versiunea implicării activiştilor ucraineni în exploziile de-a lungul gazoductului Nord Stream „este o prostie completă”. Preşedintele rus Vladimir Putin este „cert” de acest lucru, după cum a raportat agenţia RIA Novosti. „Actele teroriste comise împotriva Nord Stream”, potrivit lui Putin, au fost comise de un stat, iar „Statele Unite au fost interesate să arunce în aer conductele”, scrie Mediafax.

UPDATE Un avion de luptă rusesc a lovit după-amiaza o aeronavă americană fără pilot în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre. Generalul forţelor aeriene americane James Hecker a spus acest lucru, explicând că „drona noastră MQ-9 desfăşura operaţiuni de rutină în aeronava internaţională spaţială când a fost interceptată şi lovit de o aeronavă rusă, rezultând o prăbuşire şi pierderea completă a MQ-9”. Este, a adăugat generalul american, o „acţiune nesigură şi neprofesională din partea ruşilor” care „aproape a provocat prăbuşirea ambelor avioane”. Argumentând că „aeronavele americane şi aliate vor continua să opereze în spaţiul aerian internaţional”, Hecker a adăugat că „le cerem ruşilor să se comporte într-un mod profesionist şi sigur”.

UPDATE Drona americană MQ-9 Reaper care s-a prăbuşit în Marea Neagră „încălca regulile de utilizare a spaţiului aerian”. Dar „nu a existat niciun contact între drona americană şi avioanele ruseşti” care „nu au folosit arme”, susţine Ministerul rus al Apărării într-o notă relansată de agenţia de presă RIA Novosti. „Drona americană, în urma unei manevre bruşte, a pierdut controlul în zbor, a pierdut altitudine şi s-a prăbuşit în apă”, a spus ministerul. „Drona zbura în direcţia graniţei Federaţiei Ruse”, se mai spune în comunicat.

UPDATE Comandamentul militar suprem al Ucrainei este în unanimitate în favoarea apărării sectorului din estul Ucrainei, inclusiv a oraşului asediat Bahmut, pentru a provoca pierderi maxime inamicului, a anunţat marţi seara preşedintele Volodimir Zelenski, care le-a spus compatrioţilor că „tăria forţelor de apărare şi de securitate se află în puterea poporului”, scrie news.ro. În discursul zilnic în care face bilanţul zilei, Zelenski le-a mărturisit compatrioţilor că a avut o zi emoţională, decorând sute de volunari ucraineni, dintre care 47 post-mortem. Printre aceştia s-au numărat Oleksandr Maţievski, soldatul originar din Republica Moldova devenit celebru după ce a murit sfidându-i pe ruşi, şi Dmitro Koţiubailo „Da Vinci”, şi el o figură celebră în Ucraina, care s-a înrolat voluntar şi a luptat în est încă din 2014, când era un adolescent. Zelenski i-a înmânat mamei lui Maţievski titlul post-mortem de „Erou al Ucrainei” pentru fiul ei, în timp ce Alina Mihailova, iubita eroului „Da Vinci”, ea însăşi voluntar în armata ucraineană, i-a dăruit preşedintelui ecusonul militar al fostului soldat. Şi Maţievski, şi Koţiubailo au murit luptând la Bahmut.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 384: Atac la Kramatorsk. Rusia e preocupată de Moldova, iar Kievul apără în continuare Bahmutul
Război în Ucraina, ziua 383: Război hibrid în Moldova, erou post-mortem și câmpul morții. Papa: „Este Al Treilea Război Mondial”
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Republica Moldova trece la ora de vară în acest weekend: Când vom da înainte acele ceasornicului
Republica Moldova trece la ora de vară în acest weekend: Când vom da înainte acele ceasornicului
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
/VIDEO/ Imagini emoționante. Jucării și flori în locul unde a fost lovită mortal fetița de 12 ani
/VIDEO/ Imagini emoționante. Jucării și flori în locul unde a fost lovită mortal fetița de 12 ani

Război în Ucraina, ziua 395: Zelenski explică de ce întârzie contraofensiva, iar Erdogan a avut o cerință către Putin la telefon

25 martie 2023, ora 19:53

Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 395 de la începutul invaziei la scară largă. Bătălia pentru Bakmut, oraşul ucrainean pe care Rusia a încercat luni de zile să-l captureze, se „stabilizează”, spune comandantul şef al armatei Ucrainei. La începutul acestei luni, oficialii occidentali estimau că între 20.000 şi 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Bahmut începând cu vara trecută, conform BBC, citat de news.ro. Totuși, armata ucraineană a transmis că se dau lupte puternice pe o linie a frontului care se întinde de la Lîman către Kupiansk, cât și în sudul orașului Avdiivka și la periferiile Donețkului, deținut deja de armata rusă. Luptele au loc în contextul în care forțele ruse și-au reînnoit eforturile de a captura întreg Donbasul, regiune estică formată din provinciile Donețk și Luhansk, notează Libertatea.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul japonez "The Yomiuri Shimbun" că Ucraina nu poate încă să-și lanseze contraofensiva, deoarece Kievul aşteaptă un număr suficient de arme de la parteneri, potrivit Rador. Totodată, vocile importante din spațiul informațional rusesc pregătesc tot mai mult publicul lor pentru o potențială contraofensivă ucraineană, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă. Pe de altă parte, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a cerut sâmbătă "încetarea imediată" a războiului din Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Vladimir Putin, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu a primit de la China nicio propunere de mediere între Ucraina și Rusia.

UPDATE Cel puțin 16 civili au fost ucişi, iar alţi 59 au fost răniţi în bombardamente ruseşti care au vizat opt regiuni în Ucraina, anunţă sâmbătă armata ucraineană, potrivit CNN.

UPDATE Pierderile umane ale armatei ruse în războiul pe scară largă împotriva Ucrainei au depășit deja 230 de mii de oameni. Vorbim nu numai despre morți, ci și despre dispăruți. Cifre au fost publicate în dimineața zilei de 25 martie de influentul canal rus de Telegram General SVR, citând surse de la Kremlin, potrivit Ziare.com.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o „încetare imediată” a războiului din Ucraina, într-o convorbire telefonică de sâmbătă cu omologul său rus, Vladimir Putin. Liderul turc „i-a mulțumit Președintelui Putin pentru poziția sa pozitivă” în ceea ce privește prelungirea acordului pentru exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, adăugând că Turcia și Rusia „ar putea face pași suplimentari” când vine vorba de cooperarea economică, a precizat, sâmbătă, Direcția de comunicare a Președinției turce, potrivit Gândul.

UPDATE Detașamentul „Storm” din brigada a 5-a a Forțelor Armate Ruse s-a răsculat după două săptămâni de asalt lai Vodianoi în Donbass. Luptătorii supraviețuitori au înregistrat un videoclip în care vorbesc despre pierderi uriașe și acuzau conducerea armatei ruse de crime, potrivit Ziare.com.

UPDATE O nouă companie militară privată își instalează poziții și recrutează combatanți pentru războiul din Ucraina. Numit „Konvoi”, grupul se află sub aripa șefului administrației de ocupație instalate de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov, potrivit Adevărul.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 67 de ori teritoriul acestei regiuni din sudul Ucrainei. Potrivit unui comunicat remis sâmbătă dimineaţă, ruşii au lansat 301 obuze. Oraşul Herson a fost bombardat de şapte ori. 23 dintre obuzele ruseşti au lovit cartiere rezidenţiale, afectând case particulare, blocuri de apartamente şi o instituţie medicală. Două persoane au murit şi alte şase au fost rănite în urma atacurilor, potrivit Rador.

UPDATE După 6 luni de lupte aprige, rușii nu au reușit să întrerupă logistica contingentului ucrainean din Bakhmut. Cu toate acestea, principalul „drum al morții” se află sub controlul focului armatei ruse.

UPDATE Fostul președinte francez, între anii 2012-2017, Francois Hollande a făcut o declarație despre Vladimir Putin, care în ajunul invaziei Ucrainei nu credea că răspunsul Occidentului va fi atât de puternic. El a povestit acest lucru într-un nou interviu acordat ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

UPDATE Vitali Saveliev, ministrul rus al transporturilor, a anunțat, sâmbătă, în timpul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, că traficul pe podul din Crimeea se desfășoară în regim normal, iar procentul de inspecție a mașinilor este de 100%, informează agenția rusă de presă Interfax.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se va alătura preşedintelui francez Emmanuel Macron într-o vizită la Beijing, luna viitoare, pentru a prezenta ”vocea unită” a Europei și a convinge China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a înceta invazia din Ucraina, a declarat șeful statului francez, potrivit Gândul.

UPDATE Fostul preşedinte și premier rus Dmitri Medvedev, care deține în prezent postul de adjunct al secretarului Consiliului de Securitate de la Moscova, a transmis sâmbătă Dumei de Stat să adopte o lege care să le interzică persoanelor incluse în categoria „agenţilor străini” să câştige bani în Rusia, potrivit Adevărul.

UPDATE „Ocupanţii ruşi continuă să bombardeze locurile în care civilii primesc ajutoare Noaptea trecută, armata rusă a atacat un "punct de invincibilitate" în Kostiantynivka, în regiunea Doneţk. Ţinta de astăzi a artileriei ruse este un punct de livrare a ajutorului umanitar din Herson", a declarat Oleksandr Prokudin, şeful Administraţiei militare regionale din Herson, potrivit Sky News, potrivit Mediafax.

UPDATE Secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, l-a susținut pe fostul președinte Dmitri Medvedev în ceea ce privește „pirateria” în Federația Rusă. Și el a recunoscut că se uită la filme piratate. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Kremlinul aprobă dorința lui Dmitri Medvedev de piratare a produselor occidentale. ”Daune maxime pentru a-i falimenta!”, notează Ziare.com.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat sâmbătă că este corect ca rușii să descarce și să distribuie pe internet copii piratate ale filmelor care nu sunt disponibile în această țară din cauza sancțiunilor primite după invadarea Ucrainei, informează agenția rusă de presă TASS.

UPDATE Katerina Tihonova (36 de ani), una dintre fiicele lui Vladimir Putin, a coordonat o cercetare pe rețelele sociale în rândul a 70 de milioane de ruși cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și a concluzionat că nu sunt suficient de loiali față de tatăl ei, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia a încheiat un acord cu țara vecină Belarus pentru a amplasa pe teritoriul acesteia arme nucleare tactice, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției oficiale de presă Tass, relatează Reuters.

UPDATE Oligarhul rus Oleg Deripaska, ”regele aluminiului”, a ridiculizat deschis starea economică a Rusiei și a comparat viața rușilor cu viața babuinilor africani. El a scris pe canalul său de Telegram că, în ultimii 12 ani, autoritățile ruse nu au reușit să realizeze nici creștere economică, nici creșterea veniturilor pentru principalele grupuri de populație. Deripaska a subliniat dependența economiei ruse de exportul de hidrocarburi, afirmând că Rusia, care trăiește din vânzarea gazelor și petrolului, abia își duce traiul, „ca babuinii din Africa de Est”. Potrivit miliardarului, regiuni precum Siberia și Orientul Îndepărtat încă nu se dezvoltă, potrivit Ziare.com.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comparat izolarea actuală a Rusiei cu situația din URSS din anii 1920 și 1930. El a recunoscut că Rusia nu are absolut niciun aliat în războiul său împotriva Ucrainei.„Pentru prima dată în 150 de ani, suntem singuri”, a declarat fostul președinte al Federației Ruse, potrivit Ziare.com.

UPDATE Peste 1000 cetățeni din Ucraina, dintre care 739 femei și 279 bărbați (1018 cetățeni) s-au angajat la muncă în Republica Moldova. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău (770), UTA Găgăuzia (45) și Bălți (38), se arată într-un comunicat emis de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

UPDATE Noua ambasadoare a SUA în România, Kathleen Kavalec, aflată într-o vizită la Constanța, a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că nu consideră că regiunea Mării Negre este ”un butoi de pulbere”, așa cum a fost descrisă chiar de presa americană, și a catalogat episodul dronei SUA doborâtă de ruși ca fiind un ”incident neprovocat și neprofesionist”.

UPDATE Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva va propune un „club pentru pace” cu China pentru a media încheierea conflictului din Ucraina. Acesta va efectua duminică o vizită la Beijing unde se va întâlni cu președintele Xi Jinping.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul japonez „The Yomiuri Shimbun” că nu a primit propuneri din partea Chinei de a purta negocieri cu liderul Xi Jinping. Cu toate acestea, Zelenski susţine că a transmis Beijingului, pe canale diplomatice, că dorește un astfel de dialog. Publicaţia notează că, în ceea ce priveşte China, care a propus un „plan de pace” pentru rezolvarea conflictului, Zelenski a subliniat că nu a primit nicio propunere în acest sens și a adăugat că a cerut Beijingului cooperarea pentru planul de pace în 10 puncte propus de partea ucraineană și organizarea unei reuniuni la nivel înalt. Șeful statului ucrainean s-a arătat sceptic față de „planul de pace” din 12 puncte propus de China, prin care aceasta cere o încetare a focului și discuții de pace între Rusia și Ucraina, menționând, totodată, că „respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială” trebuie să fie pe primul loc, potrivit Rador.

UPDATE Asaltul Rusiei asupra oraşului Bahmut, intens contestat din estul Ucrainei, a fost "în mare parte blocat", afirmă Ministerul britanic al Apărării. Acest lucru este probabil în primul rând un rezultat al uzurii extreme a forţelor ruseşti. Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi grele în timpul apărării sale. Ministerul a declarat că situaţia Rusiei a fost probabil înrăutăţită de "tensiunile dintre Ministerul rus al Apărării şi Grupul Wagner, ambele contribuind cu trupe în acest sector", relatează The Guardian, notează ZF.

UPDATE Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a propus sâmbătă interzicerea în Rusia a activităţilor Curţii Penale Internaţionale (CPI) - care a emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin - și pedepsirea celor ecare oferă asistență acestei instituții, conform Reuters.

UPDATE Fondatorul grupării de mercenari Wagner a apelat la deținuți din închisorile ruse cărora le-a oferit contracte pentru șase luni și promisiunea că vor fi grațiați dacă vor lupta în Ucraina. Acum, Evgheni Prigojin laudă demersul și spune că circa 5.000 de persoane au fost grațiate, iar rata de recidivă este foarte mică, relatează Kommersant.

UPDATE Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, intenţionează să abordeze la întâlnirea din aprilie cu omologul său chinez, Xi Jinping, perspectivele negocierilor de pace în Ucraina, anunţă Palatul Elysée, potrivit Mediafax.

UPDATE Comandamentul de Nord al SUA (NORTHCOM) avertizează desfășurarea de submarine nucleare rusești în largul coastelor americane, posibil printre cele mai puternice și silențioase în patrulare permanentă. Rusia va putea desfășura submarinele de atac nucleare în largul oricărei coaste americane în următorii doi ani, a declarat șeful Comandamentului de Nord al SUA, Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului, menționează Newsweek.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping, care a întreprins săptămâna aceasta o vizită extrem de mediatizată la Moscova, ar trebui să discute şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat vineri cancelarul federal german Olaf Scholz, potrivit HotNews.

UPDATE Cetăţenii altor ţări pot servi în Forțele de aviaţie ale Ucrainei, pot fi piloţi sau ingineri de aviație sau personal de întreținere la sol, a declarat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Armate ucrainene.

UPDATE Ministerul Justiției din Austria a confirmat vineri, 24 martie, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi arestat dacă va vizita această țară, potrivit Ziare.com.

UPDATE Uniunea Europeană intenţionează să acorde prioritate unor active ruseşti în valoare de sute de miliarde de euro, în cadrul unui proiect fără precedent de confiscare, a explicat vineri agenţiei France Presse coordonatorul operaţiunii, înaltul funcţionar suedez Anders Ahnlid, potrivit HotNews.

UPDATE Forțele armate ucrainene au reușit să respingă 38 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore. Rușii și-au concentrat forțele în zonele Bahmut, Lîman și Mariinka, potrivit statului major al armatei. „În direcția Bahmut, inamicul continuă să atace orașul, care este menținut de apărătorii noștri, precum și în zonele Orehovo-Vasilivka, Bohdanivka, Ivanivske și Stupochki din regiunea Donețk”, precizează statul major general ucrainean, notează Adevărul.

UPDATE Aproape 170.000 de ruși au murit în timpul războiului din Ucraina, susțin autoritățile ucrainene, potrivit Sky News, potrivit Antena3.

UPDATE După începerea războiului provocat de Vladimir Putin în Ucraina, Statele Unite și aliații săi din Europa, dar și din lume au impus pachete de sancțiuni împotriva Moscovei. Acum, un raport al Consiliului german de relații externe a scos în evidență faptul că Rusia a fost lovită de interdicțiile occidentale, diminuând capacitatea militară a regimului de la Kremlin.

UPDATE Un cetățean rus care a încercat să se infiltreze la Curtea Penală Internațională vara trecută a fost acuzat vineri de spionaj în Statele Unite, unde este acuzat că a trăit sub o identitate falsă timp de doi ani, potrivit AFP.

UPDATE Rusia nu se așteaptă ca rezultatele investigațiilor privind explozia de la Nord Stream să fie făcute publice, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Reuters, citat de oilprice.com.

UPDATE Războiul lui Putin declanșat în Ucraina a împărțit lumea în două tabere, una care a impus sancțiuni economice drastice împotriva Rusiei și alta care nu a făcut acest lucru. Acum, președintele american Joe Biden a eliminat de pe lista invitaților la Summitul pentru Democrație, organizat de SUA între 28-30 martie 2023, două țări NATO, Turcia și Ungaria, prietene cu Putin, notează Ziare.com.

UPDATE Abbas Gallyamov, un fost redactor al discursurilor lui Vladimir Putin, a fost inclus pe lista ”persoanelor urmărite” a autorităților ruse, cel mai recent pas într-o represiune radicală împotriva disidenței, relatează Sky News.

UPDATE Spania, cel mai mare cumpărător european de gaze naturale lichefiate din Rusia, îndeamnă importatorii să nu semneze noi contracte cu Moscova, deoarece încearcă să reducă legăturile în urma invaziei Ucrainei, anunță bnnbloomberg.ca.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri, 24 martie, la Ottawa, că, până în prezent, China „nu a livrat” arme Rusiei, în pofida temerilor exprimate de occidentali pe această temă, scrie AFP. „Sunt trei luni de când aud că China va furniza Rusiei arme importante. Nu înseamnă că nu o vor face, dar încă nu au făcut-o”, a declarat preşedintele american în cursul unei vizite în Canada. „Nu desconsider China. Nu desconsider Rusia”, a adăugat el, apreciind că informaţiile despre apropierea dintre Beijing şi Moscova probabil au fost „exagerate”.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, vineri seară, că Ucraina nu îi va ierta pe ruși pentru toate decesele și rănile suferite. El a mai transmis că teroriștii ruși vor fi înfrânți în războiul disputat pe teritoriul ucrainean.

Război în Ucraina, ziua 393: Rusia avertizează Moldova, iar Zelenski apare la Herson. Moscova amenință cu Apocalipsa nucleară
Război în Ucraina, ziua 394: Moscova acuză Chișinăul, iar Zelenski crede în victorie. Medvedev: „Kievul deschide cutia Pandorei”
Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
/VIDEO/ Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram