Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 387: Pericol la Chișinău și mandat de arestare pentru Putin. China cere pace, dar e acuzată că oferă arme

17 martie 2023, ora 22:27

Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 387 de la începutul invaziei la scară largă. Amenințarea militară directă asupra Republicii Moldova s-a redus, dar țara se confruntă cu un război hibrid prin ingerințe politice externe și prețuri manipulate. O spune ministrul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, potrivit căruia cel mai bun mod de a proteja Republica Moldova e apărând Ucraina de Rusia. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu exclusiv din cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Totodată, președinta Maia Sandu a ținut un discurs în Parlamentul de la Chișinău, în timpul ședinței de vineri, menționând că gruparea Șor are o misiune clară de la Kremlin și FSB: cea de a aduce războiul în Republica Moldova. Maia Sandu consideră că Rusia nu va ataca Republica Moldova, “cât timp Ucraina rezistă și, practic, ne apără și pe noi”.

China este îngrijorată de o escaladare a războiului în Ucraina şi îşi doreşte ca Moscova şi Kievul să reia discuțiile de pace ”cât mai repede posibil”, i-a transmis noul ministru chinez de externe, Qin Gang, omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, în cursul unei convorbiri telefonice, potrivit Reuters şi AFP. Pe de altă parte, companiile chineze, inclusiv una conectată cu guvernul de la Beijing, au trimis entităților ruse 1.000 de puști de asalt şi alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, a relatat publicația americană Politico, preluată vineri de EFE. Totodată, ONU susține că situația din Ucraina nu se încadrează în categoria genocidului. Polonia și Slovacia au decis să trimită avioane militare Kievului, dar SUA refuză să participe la această inițiativă. Pe de altă parte, Kremlinul a amenințat că va distruge toate avioanele de vânătoare oferite Ucrainei. Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, a anunțat vineri într-un comunicat de presă, relatează CNN.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat, vineri seară, decizia "istorică" a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, scrie Mediafax.

UPDATE Emiterea unui mandat de arest pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, „confirmă faptul că el este vinovat personal de crimele de război comise în Ucraina”. O spune președinta Maia Sandu, care a reiterat poziția Republicii Moldova față de războiul de la hotar: „moldovenii nu au fost niciodată de partea ucigașilor și nu vor fi niciodată de partea ucigașilor”. 

UPDATE "Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu mai este nevoie să explic unde trebuie folosită această hârtie", a scris Medvedev pe Twitter în limba engleză, terminându-și mesajul cu un emoticon care simbolizează hârtia igienică, potrivit Antena3.

UPDATE Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a salutat vineri decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, potrivit Mediafax.

UPDATE Margarita Simonyan, redactorul-șef al Russia Today și propagandistă rusă de top, a amenințat că Moscova ar putea lovi cu arme nucleare țara care îl arestează pe Vladimir Putin, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

UPDATE Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele internaţionale comise în timpul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE Mandatul de arestare emis vineri de Curtea Penală Internațională împotriva președintelui rus Vladimir Putin este doar un element dintr-o rețea complexă de acțiuni juridice internaționale și naționale privind presupusele crime de război din Ucraina, scrie Reuters.

UPDATE Purtătorul de cuvând al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, că Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale (CPI), după ce instanţa a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus, Vladimir Putin. „Considerăm însăși formularea deciziei revoltătoare și inacceptabilă. Rusia, la fel ca o serie întreagă de state, nu recunoaște competența acestei instanțe și, în consecință, orice decizie de acest fel, din punct de vedere al dreptului, este nulă pentru Rusia” – a declarat Peskov, citat de portalul independent de ştiri Meduza. Reprezentantul Kremlinului nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, care l-au rugat să clarifice această poziţie. Acesta nu a răspuns nici când a fost întrebat dacă este de părere că viitoarele călătorii ale lui Putin în ţări care recunosc jurisdicţia CPI ar fi periculoase. Meduza notează că Putin a devenit al doilea șef de stat în funcție acuzat de CPI, după fostul președinte sudanez Omar Hasan Ahmad al-Bashir, potrivit Rador.

UPDATE Kremlinul va interpreta cel mai probabil mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele lui Vladimir Putin ca dovadă că Occidentul vrea să-l îndepărteze actualul lider de la Kremlin, notează jurnalistul Andrew Roth într-o analiza pe The Guardian.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele preşedintelui Vladimir Putin „nu are nicio semnificaţie” pentru Rusia. „Rusia nu este parte a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu poartă obligații în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar posibilele ‘rețete’ de arestare venite de la Curtea Penală Internațională, pentru noi, vor fi nule din punct de vedere juridic” – a afirmat Zaharova, citată de portalul independent de ştiri Meduza. Maria Lvova-Belova, Comisarul pentru Drepturile Copilului de pe lângă Președintele Federației Ruse, vizată şi ea de un mandat de arestare, a declarat: „Este grozav, comunitatea internațională a apreciat munca pentru ajutorarea copiilor țării noastre”, potrivit Rador.

UPDATE Curtea Penală Internațională a emis, vineri, un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe care îl acuză de comiterea de crime de război în Ucraina, relatează Reuters, potrivit Digi24. Curtea a impus acest mandat sub acuzația că președintele rus este responsabil pentru crimele de război comise în Ucraina în timpul războiului. Cu toate acestea, reținerea și judecarea lui Vladimir Putin este dificil de realizat dacă nu există colaborare din partea Rusiei, relatează DW. Emiterea acestui mandat înseamnă că dacă Putin intră într-un stat care a aderat la (CPI) poate fi arestat. Nici Rusia, și nici SUA nu au aderat la CPI.

UPDATE În ultima parte a anului 2023, este foarte probabil să se încheie războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei. Moscova își va epuiza rezervele necesare pentru a continua agresiunea în toamnă. Această opinie a fost exprimată într-un interviu acordat publicației T-Online de către analistul militar al Academiei Școlii Tehnice Superioare din Zurich, Markus Koipp. Expertul și-a exprimat opinia că rezervele militare ale Federației Ruse sunt mult mai mici decât se credea anterior. Multe stocuri sovietice de arme au fost pur și simplu inutile în războiul modern. Situația pentru agresor a fost agravată, în cuvintele sale, de pierderi uriașe în război. "Războiul se va încheia cel mai probabil în octombrie. Sunt calcule simple. Am comparat stocurile de tancuri și alte echipamente militare pe care le avea Federația Rusă înainte de război cu pierderile actuale. Mi se pare că stocurile rusești sunt extrem de supraevaluate: multe arme sunt din anii 50-60, care arată bine pe hârtie, dar nu au valoare practică... Rusia este un mare sat Potiomkin care a înșelat cu succes Occidentul, făcându-l să creadă în forța și puterea sa”, a spus expertul militar. Potrivit acestuia, în stadiul actual al războiului, armata rusă suferă pierderi de aproximativ șase ori mai mari decât Ucraina. Iar „mașina de tocat carne” de la Ugledar și Bahmut îi înrăutățește poziția, notează Ziare.com.

UPDATE Uniunea Europeană va oferi Ucrainei 1,5 miliarde de euro ca a doua tranşă a unui pachet de asistenţă macrofinanciară în valoare de 18 miliarde de euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, vineri, potrivit Mediafax.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va face totul pentru a preveni ameninţările la adresa securităţii peninsulei Crimeea şi a oraşului-port Sevastopol, anexate în 2014 de Moscova în urma unor referendumuri considerate ilegale de către Occident, care a impus sancţiuni Rusiei, relatează EFE, potrivit Cotidianul.

UPDATE Oficialii americani au declarat vineri că vor urmări cu atenție întâlnirea de la Moscova, de săptămâna viitoare, dintre preşedintele Chinei, Xi Jinping şi preşedintele rus, Vladimir Putin, pe fondul temerilor că China ar putea furniza arme Rusiei, potrivit Rador.

UPDATE Preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin, respectiv Xi Jinping vor semna - în cadrul vizitei şefului statului chinez săptămâna viitoare la Moscova - o declaraţie marcând intrarea relaţiilor ruso-chineze într-o "nouă eră", a declarat vineri Kremlinul.

UPDATE Serviciile secrete ucrainene spun că Rusia a creat o puternică grupare defensivă pe teritoriul anexat al Crimeei, potrivit CNN. Vadim Skibițki, adjunctul șefului Serviciului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că „rușii au creat o grupare de apărare în peninsula Crimeea ocupată temporar și se pregătesc pentru acțiuni defensive”, potrivit HotNews.

UPDATE China și Rusia se pregătesc să atace sateliții SUA. Armata chineză a desfășurat 347 de sateliți, inclusiv 35 lansați în ultimele șase luni, pentru a viza forțele americane într-un conflict viitor, a declarat comandantul Forțelor Spațiale. În cadrul unei audieri la Senat, generalul Chance Saltzman a declarat că Rusia testează și desfășoară arme orbitale antisateliți, capacități cibernetice extinse și rachete antisateliți terestre, bruiaj electronic și lasere, potrivit NewsWeek.

UPDATE Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko spune că Vladimir Putin este perfect raţional şi ştie foarte bine ce rău provoacă în Ucraina, iar un conflict prelungit l-ar avantaja. Ea avertizează, într-un interviu, că după încheierea războiului este foarte important ca Europa să înveţe din greşeli şi, în cadrul unei noi arhitecturi de securitate, să aibă grijă inclusiv de contracararea propagandei foarte eficiente a Moscovei, notează News.ro. 

UPDATE Starea de asediu pe timp de război de la Kiev va fi redusă cu o oră pentru a stimula afacerile, a anunțat vineri administrația capitalei ucrainene. Petrecăreții erau nevoiți să fugă acasă sau să se confrunte cu interogatorii, amenzi și chiar cu recrutarea de către poliția și soldații care patrulează pe străzi în timpul nopții, notează B1.

UPDATE „Nu există niciun pericol ca războiul să vină în Moldova în timp ce Ucraina luptă. Vreau să-i asigur pe cetățenii noștri că Moldova nu se află acum în pericol de război. Armata rusă nu poate ajunge aici, în timp ce Ucraina rezistă – și (astfel) protejează Moldova. Suntem recunoscători ucrainenilor pentru curajul și dragostea lor pentru libertate”, a afirmat Maia Sandu, într-un discurs ținut vineri în fața Parlamentului de la Chișinău.

UPDATE Șeful marinei militare a Rusiei, Nikolai Ievmenov, a anunțat că Moscova intenționează să-și doteze flota de submarine cu rachete supersonice, fără a preciza când anume se va întâmpla acest lucru, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

UPDATE Războiul declanșat de Rusia se va termina până la finalul anului 2023, iar Ucraina va învinge, dacă va beneficia în continuare de sprijin militar, a declarat fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko la Realitatea Plus. „Suntem în mijlocul unei mari contraofensive a Ucrainei. În urma stabilirii mecanismului de la Rammstein, Ucraina obține noi arme, iar oficiali de rang înalt din armată ne-au spus că dacă înarmarea continuă cu volumul și viteza necesare, atunci Ucraina își va recupera teritoriile până la finalul acestui an”, a afirmat Timoșenko. Fosta șefă a guvernului de la Kiev a precizat că sprijinul Occidentului și al României este extrem de important în rezistența contra Rusiei, notează Libertatea.

UPDATE O parte din Parcul Național Valdai din nord-vestul Rusiei a fost închisă pentru vizitatori după ce o anchetă jurnalistică a dezvăluit că președintele Vladimir Putin și presupusa sa amantă dețin o proprietate în zonă, relatează vineri site-ul independent de știri Meduza, potrivit The Moscow Times. Autoritățile ruse au anunțat că zona special protejată a parcului național a fost extinsă din cauza „înrăutățirii stării ecologice a lacului Valdai" pe data de 3 martie, la doar trei zile după publicarea investigației publicației independente Proekt, care a devenit virală, potrivit Libertatea.

UPDATE Rusia a anunţat vineri că toate avioanele de luptă furnizate Ucrainei de statele occidentale vor fi distruse, după ce statele membre NATO Polonia şi Slovacia s-au angajat să trimită avioane de luptă MiG-29 Kievului, relatează Reuters, potrivit Agerpres.  

UPDATE Ministrul Energiei din Ucraina, German Galuşcenko, afirmă că ţara sa va produce combustibil nuclear pentru a înlocui combustibilul rusesc pe piaţa Uniunii Europene, scrie Ukrinform, citat de News.ro.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat vineri sprijinul pentru omologul său moldovean, Maia Sandu, faţa de "tentativele de destabilizare ruseşti" în Republica Moldova şi "tensiunile pe care acestea le provoacă", a anunţat Palatul Elysee, potrivit Digi24.

UPDATE Apărarea antiaeriană ucraineană este capabilă să doboare cinci tipuri de rachete inamice. În același timp, este extrem de dificil să lovească rachetele balistice rusești care se mișcă cu o viteză foarte mare. Rachetele care zboară pe o traiectorie balistică rămân o problemă majoră pentru Ucraina, spune Iuri Ihnat, purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, relatează Ukrinform, potrivit HotNews.

UPDATE Moldovenii au reușit să impresioneze întreaga Europă prin solidaritatea de care au dat dovadă în raport cu refugiații ucraineni, spune Anna Lührmann, ministru de stat în Ministerul Federal de Externe, potrivit Spotmedia.

UPDATE Președintele chinez Xi Jinping ar trebui să folosească călătoria de săptămâna viitoare la Moscova pentru a-l încuraja pe președintele rus Vladimir Putin să își retragă trupele din Ucraina, afirmă un purtător de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak, citat de Sky News, notează G4media.

UPDATE Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a declarat că militarii ucraineni trebuie să lupte la Bahmut atât timp cât pot face acest lucru din punct de vedere fizic. Într-un interviu acordat redacţiei în limba ucraineană a postului BBC, ministrul a subliniat că, dacă orașul va cădea, alte așezări vor avea aceeaşi soartă, potrivit Rador.

UPDATE Kremlinul a declarat vineri că susține nominalizarea președintelui turc Recep Erdogan pentru câștigarea Premiului Nobel pentru Pace și că „apreciază foarte mult” eforturile sale de menținere a păcii, relatează Interfax, potrivit HotNews.

UPDATE Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a comentat vineri incidentul de marţi în care au fost implicate o dronă americană MQ-9 şi două avioane de luptă ruseşti de tip Su-27 deasupra Mării Negre, informează EFE, preluat de Agerpres. „În general, vorbind pe înţelesul tuturor, americanii au luat-o complet razna. Şi a avea milă de ei nu este corect'', a scris Medvedev, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei. Fostul președinte rus a apreciat că, ''bineînţeles, sunt necesare contactele între militarii'' din Rusia şi SUA „mai ales pe fondul declaraţiilor nenorociţilor ăstora de americani precum senatorul (republican Lindsey) Graham care a spus că trebuie doborâte avioane ruse”.

UPDATE Cotidianul american New York Times a relatat că lipsa de obuze a armatei ucrainene ar putea împiedica planurile Kievului de a lansa o nouă ofensivă în această primăvară.

UPDATE Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat vineri pentru BBC că Ucraina „va ţine cont” de ţările care au „maltratat-o” de când a fost invadată de Rusia, atunci când îşi va construi relaţii noi, odată ce războiul se va fi încheiat, transmite EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri, 17 martie, că livrarea către Ucraina a unor avioane MiG-29 din Polonia şi Slovacia nu poate afecta rezultatul ”operaţiunii speciale”, dar poate provoca necazuri în plus poporului ucrainean, potrivit TASS, notează Ziare.com.

UPDATE După incidentul în urma căruia drona MQ-9 Reaper a fost doborâtă, avioane de spionaj fără pilot de tip Northrop Grumman RQ-4B monitorizează mai nou mișcările fostei Armate Roșii zburând deasupra României, notează Adevărul.

UPDATE ​Slovacia a devenit vineri a doua țară europeană care a anunțat oficial că va trimite avioane de luptă MiG-29 Ucrainei pentru a-și consolida asistența militară acordată Kievului, relatează Reuters, potrivit HotNews.

UPDATE Piloții ruși care au provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre au primit premii de stat din partea Ministerului rus al Apărării, scrie presa rusească, notează HotNews.

UPDATE Uniunea Europeană intenționează să transfere Ucrainei, săptămâna viitoare, a doua tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 1,5 miliarde de euro, din pachetul de ajutoare pe anul 2023 de 18 miliarde de euro. „Ne așteptăm ca, săptămâna viitoare, să furnizăm cea de-a doua tranșă de asistență macrofinanciară – 1,5 miliarde de euro sprijin de urgență pentru a ajuta Ucraina să răspundă nevoilor urgente” – a scris pe Twitter Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene. Oficialul a subliniat, într-un mesaj postat vineri, că UE se angajează să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, notează Rador.

UPDATE Armata rusă a suferit pierderi atât de mari în bătălia de la Bahmut încât nu mai poate susține nici măcar acțiuni ofensive la nivel local, se arată în analiza de vineri despre războiul din Ucraina, realizată de experții ministerului britanic al Apărării. Astfel, deși au reușit să cucerească poziții în centrul orașului Bahmut, intensitatea atacurilor trupelor ruse și ale unităților de mercenari Wagner ai Moscovei a scăzut vizibil în ultimele zile, potrivit Digi24.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping se va afla în Rusia în perioada 20-22 martie pentru o vizită de stat, în urma unei invitaţii lansate de preşedintele Vladimir Putin, au anunţat vineri Kremlinul şi Ministerul Afacerilor Externe chinez, relatează Reuters şi AFP.

UPDATE Belgia va trimite Ucrainei 240 de camioane militare Volvo, primul lot urmând să fie trimis încă de săptămâna viitoare, a relatat ziarul belgian De Standaard. Armata ucraineană va folosi şenilele pentru a transporta sodaţi şi echipamente pe linia frontului din est, anunţă publicaţia din Belgia. „Accentul este adesea pus pe livrările de arme, dar unităţile ucrainene aşteaptă cu adevărat şi aceste camioane. În timpul unui conflict, logistica este cel puţin la fel de importantă ca şi armele”, a declarat Ministerul belgian al Apărării, citat de De Standaard, citat de Mediafax.

UPDATE Fabrica Toyota din Sankt Petersburg, Rusia, ar putea fi transferată către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare), a anunţat ministrul Industriei şi Comerţului, Denis Manturov, conform agenţiei ruse de presă TASS, transmite Reuters. În septembrie 2022, producătorul auto nipon a decis să oprească producţia de vehicule în Rusia, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, informează Agerpres.

UPDATE SUA vizează în mod explicit înfrângerea militară a Kremlinului, iar asaltul decisiv s-ar da în luna mai, urmând ca negocierile de pace să se deschidă abia după aceea. Potrivit zvonurilor, contraofensiva ar trebui să înceapă în mai. Timpul necesar pentru a aduce în Ucraina sute de tancuri şi vehicule blindate, inclusiv opt vehicule capabile să construiască poduri până la vadul râului Nipro, linia de tranşee care s-a format în sud-estul ţării. Săptămânile următoare vor fi, de asemenea, folosite pentru a antrena sute de soldaţi ucraineni pentru a se familiariza cu cele mai sofisticate dispozitive de la bazele americane, britanice şi NATO, notează Mediafax.

UPDATE În 2022, companiile chineze ar fi furnizat Rusiei arme, veste antiglonț și componente pentru drone prin Emiratele Arabe Unite și Turcia, a scris ziarul Politico, citând documentația vamală și comercială. Publicația subliniază că „în prezent nu este clar” dacă aceste arme sunt folosite în zona unei operațiuni militare speciale. Ziarul afirmă că datele vamale nu indică faptul că China furnizează cantități mari de arme Rusiei, dar ar arăta că țara vinde bunuri cu dublă utilizare firmelor rusești, notează Adevărul.

UPDATE Echipaje ale Forţelor Navale ruse au recuperat mici fragmente ale dronei militare americane care s-a prăbuşit în Marea Neagră, afirmă un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului, potrivit CNN. Echipele de intervenţie ruse ar fi colectat mici fragmente ale fuselajului exterior. Drona a aterizat în apă foarte adâncă , a declarat general Mark Milley, într-o conferință de presă. „Aceasta este proprietatea SUA și o vom lăsa așa în acest moment, dar probabil că s-a rupt. Probabil că nu sunt multe de recuperat, sincer,” a mai spus Milley. Rusia a ajuns la locul unde drona de supraveghere americană a căzut în Marea Neagră, la aproximativ 70-80 de mile sud-vest de Crimeea. Administraţia de la Washington a minimizat importanţa datelor sensibile pe care ar putea să le obţină Rusia dacă va recupera drona de tip MQ-9, comentează CNN, potrivit Realitatea.

UPDATE Unul dintre cei mai experimentați piloți americani de F-16 tocmai a anunțat că se oferă voluntar să zboare pentru Forțele Aeriene Ucrainene. Dan Hampton a efectuat 151 misiuni în Irak, Kosovo şi Golful Persic. El spune că mulți piloți americani cu care a vorbit simt aceeași dorință de a merge în Ucraina. „Aș spune că sunt destui piloți americani dispuși să o facă. E un conflict între bine și rău, nu e nicio întrebare cine are dreptate sau cine greșește. În acest sens, Guvernele care pot să ofere acest serviciu trebuie să o facă. O să merg chiar eu. O să fiu primul. Puteți conta pe mine”, a spus Dan Hampton într-un interviu televizat, notează Știripesurse.

UPDATE Gruparea de mercenari Wagner condusă de Evgheni Prigojin a început să își facă publicitate în Rusia pe site-ul pentru adulți Pornhub, relatează presa locală, citată de Ukraîinska Pravda. „Suntem cea mai a naibii armată privată din lume. Recrutăm luptători din toate regiunile Rusiei”, afirmă o femeie într-un videoclip care a fost semnalat de locuitorii din regiunile Kemerovo și Volgograd, transmite Hotnews.

UPDATE ​​​​​​​Administraţia de la Moscova a transmis că menţinerea contactelor cu Washingtonul este esenţială pentru evitarea escaladării crizei generate de incidentul aerian din Marea Neagră, soldat cu prăbuşirea unei drone militare a SUA, notează Antena3.

UPDATE Federația Rusă poartă negocieri privind achiziționarea de muniție și alte arme cu Myanmar, țări din Africa și Orientul Mijlociu, a declarat adjunctul șefului Serviciului Securității Statului, Vadim Skibițki, potrivit Ziare.com.

UPDATE Viitoarea contraofensivă a Ucrainei obligă Statele Unite să accelereze furnizarea de arme și pregătirea soldaților ucraineni, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, avertizând că „Ucraina nu are timp de pierdut”, notează Politico.
„Trebuie să ne îndeplinim rapid și pe deplin angajamentele promise”, a spus Austin, citat de Politico. „Aceasta include livrarea capacităților noastre blindate pe câmpul de luptă și asigurarea faptului că soldații ucraineni primesc pregătirea, piesele de schimb și suportul de întreținere de care au nevoie pentru a utiliza aceste noi sisteme cât mai curând posibil.” Potrivit Politico, îngrijorarea SUA provine din cantitatea de artilerie pe care armata ucraineană a epuizat-o deja și din nivelul de experiență necesar soldaților săi pentru a lansa o contraofensivă de succes, notează Știripesurse.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhi Bratciuk, a raportat că  invadatorii ruși au desfăşurat în Marea Neagră mai multe nave înarmate cu rachete de croazieră de tip Kalibr, anunță Rador. "Situația pe mare rămâne neschimbată - patru transportatoare de rachete inamice continuă să stea la pândă" - a transmis Bratciuk pe Telegram. Acesta a mai subliniat că există pericol de explozie atât în pe mare, cât şi în zona de coastă, astfel că a reamintit că înotul în apele Mării Negre este strict interzis.

UPDATE Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba şi omologul său chinez Qin Gang „au discutat despre semnificaţia principiului integrităţii teritoriale” şi au promovat propunerea de pace a Ucrainei într-un apel, a spus Kuleba. Ministrul ucrainean a mai scris într-un tweet  că el şi secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, au discutat despre „formula de pace” a Ucrainei  şi despre modalităţile de a accelera livrarea muniţiei de artilerie, spunând că partenerii lucrează „non-stop” pentru a garanta muniţia atât de necesară Ucrainei, notează Mediafax.

UPDATE Mihail Korotkov a devenit celebru pentru că a fost primul care a publicat poze ale trenului blindat în care călătorește președintele Rusiei. El se teme acum pentru viața sa și a părăsit Rusia.Potrivit The Washington Post, rusul a părăsit Rusia după mai multe avertismente ciudate, notează Știripesurse.

UPDATE Forța pe care Friedrich Nietzsche, filosoful german, o numea resentiment, conduce acum Kremlinul la un război fără sfârșit. Una dintre cele mai puternice motivații umane este resentimentul, iar Putin este bântuit de asta, potrivit unei analize din Bloomberg.Cel puțin aceasta este teza lui Grigori Yudin, un sociolog rus de la Universitatea din Moscova, care a fost unul dintre puținii care au prezis atacul neprovocat al lui Putin împotriva Ucrainei în februarie 2022. După cum vede Yudin, mulți ruși se conectează cu liderul lor la nivel psihologic, deoarece se complac în "resentimente - resentimente monstruoase, nesfârșite", notează Ziare.com.

UPDATE O conversaţie între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintele chinez Xi Jinping ar fi 'un lucru foarte bun', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, citat de France Presse, anunță Agerpres.

UPDATE Jurnalista de la televiziunea Rusia 1, care a intrat în direct în timpul unui buletin de știri, afișând un mesaj anti-războiului lui Putin în martie 2022, fiind apoi plasată în arest la domiciliu, a reușit să fugă din țară ulterior. Marina Ovsyannikova a acordat un interviu pentru Institutul Kenan din SUA, în care a afirmat că Putin ”a construit o fabrică de propagandă și toată această scenă de carton se va prăbuși în curând”, notează Ziare.com.

UPDATE Preţurile petrolului au crescut joi cu 2%, după ce au scăzut la minimele ultimelor 15 luni la începutul sesiunii, susţinute de informaţii conform cărora producătorii de top Arabia Saudită şi Rusia s-au întâlnit pentru a discuta modalităţi de îmbunătăţire a stabilităţii pieţei, transmite Reuters, citat de news.ro.

UPDATE Statele Unite fac în prezent o evaluare a operaţiunilor cu drone în zona Mării Negre, cântărind costurile şi beneficiile zborurilor după ce Rusia a forţat doborârea unuia dintre avioane la începutul acestei săptămâni, au declarat mai mulţi oficiali pentru CNN, potrivit news.ro.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Puțin spune că Rusia ar trebui mai degrabă să vadă care sunt „elitele neprietenoase” faţă de ea, nu „ţările neprietenoase”, întrucât nu atât ţările în sine ar merita, din punctul de vedere al Moscovei, să fie incluse într-o asemenea categorie, ci elitele lor sau politicienii care le conduc, relatează agenţiile Reuters şi TASS.

UPDATE Hotărârea Poloniei de a trimite MiG-uri 29 în Ucraina este o "decizie suverană", care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să trimită avioane F-16 americane guvernului de la Kiev, a anunțat Casa Albă, potrivit Antena3.

UPDATE Ţările occidentale se confruntă cu o penurie de alimente şi sunt forţate să renunţe la unele produse, pe fondul sancţiunilor împotriva Moscovei, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin la congresul Uniunii Industriaşilor şi Întreprinzătorilor din Rusia (RSPP), potrivit Adevărul.

UPDATE Polonia a acuzat șase cetățeni străini că au pregătit acte de sabotaj și spionaj pentru Rusia. Ministrul de Interne polonez, Mariusz Kaminski, a făcut declarații cu privire la intențiile suspecților și implicarea lor în războiul cu Ucraina. Mariusz Kaminski a spus că gruparea pregătise „acțiuni de sabotaj” în Polonia. Mai exact, cei șase, pe care i-a numit „străini de peste granița de est” ar fi căutat să perturbe aprovizionarea cu armament și alte ajutoare, destinate Ucrainei, potrivit BBC News, potrivit Adevărul.

UPDATE Președintele sirian Bashar al-Assad nu a exclus ca unii sirieni să lupte în Ucraina de partea Rusiei. "Mulți au venit să ajute guvernul sirian. Dacă voluntarii sirieni vă ajută împotriva Ucrainei, ei nu vor veni prin guvern. Ei vor veni pe cont propriu și vor face acest lucru fără îndrumare politică. Știu că mulți sirieni simt o astfel de dorință", a spus el într-un interviu exclusiv pentru postul de televiziune Solovyov Live, ale cărui imagini au fost prezentate pe canalul de televiziune Rossiya-1, relatează TASS. "Nu știu, poate unii voluntari sunt deja acolo. Nu am nicio informație în această privință", a spus Assad. Potrivit președintelui sirian, sirienii susțin armata rusă, la fel cum armata rusă a sprijinit armata siriană. El a adăugat că cetățenii republicii sunt conștienți de faptul că victoria Rusiei, o țară prietenoasă cu Siria, va ajuta poporul sirian, potrivit Știripesurse.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a evocat, joi seara, bombardarea teatrului din Mariupol, care se întâmpla exact în urmă cu un an şi le-a promis compatrioţilor că Ucraina va elibera acest oraş, acum controlat de ruşi, alături de celelalte localităţi ocupate, iar responsabilii pentru crimelor de război vor da socoteală în faţa justiţiei internaţionale, scrie News. ro. „În urmă cu un an, armata rusă a comis una dintre cele mai grave crime din acest război. Bombele ruseşti au distrus un teatru din Mariupol. O clădire care era folosită ca adăpost. Acolo se aflau femei cu copii, femei însărcinate şi bătrâni. Un obiectiv civil distrus în mod deliberat de către ocupant. Încă nu ştim numărul exact al victimelor. Sute de persoane? O mie? Inscripţiile "Copii" de lângă clădire indicau clar cine devenise ţinta Rusiei. Una dintre multele astfel de ţinte. Statul malefic va fi tras la răspundere pentru fiecare dintre ele”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său de seară către compatrioţi.

 

Război în Ucraina, ziua 386: Momentul doborârii dronei și propagandă cu Vanga. SUA: Rusia rămâne fără capacități şi fără prieteni
Război în Ucraina, ziua 385: Planul Rusiei privind Moldova și dronă SUA doborâtă în Marea Neagră. UE vede riscuri majore
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO/ Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova: „S-a învechit și chiar trebuie schimbat”. Când ar putea fi actualizat
/VIDEO/ Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova: „S-a învechit și chiar trebuie schimbat”. Când ar putea fi actualizat

Stoltenberg: NATO a „văzut semne” că Rusia a cerut ajutor letal din partea Chinei

21 martie 2023, ora 17:54

NATO a „văzut unele semne” că Rusia a cerut probabil ajutor letal din partea Chinei pentru a susține războiul Moscovei în Ucraina. Declarația a fost făcută marți, 21 martie, de secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, relatează CNN, citat de G4media

„Nu am văzut nicio dovadă că China livrează arme letale Rusiei, dar am văzut unele semne că aceasta a fost o solicitare din partea Rusiei și că aceasta este o problemă care este luată în considerare la Beijing de către autoritățile chineze”, a declarat Jens Stoltenberg reporterilor în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

„China nu ar trebui să ofere ajutor letal Rusiei. Asta ar însemna să sprijine un război ilegal”, a avertizat Stoltenberg.

Comentariile șefului NATO au loc în timp ce Xi Jinping, președintele Chinei, se întâlnește la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin. De când Rusia a început invazia în Ucraina, Beijing a pretins imparțialitate în conflict, dar a reluat retorica Kremlinului care acuză NATO pentru conflict, a refuzat să condamne invazia și a susținut financiar Moscova prin creșterea semnificativă a achizițiilor de combustibil rusesc.

Stoltenberg a declarat că vizita de stat de trei zile a lui Xi la Moscova semnalează legăturile mai strânse care se dezvoltă între China și Rusia în ultimii ani.

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram