Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 389: Putin a vizitat Mariupolul, iar Zelenski anunță sancțiuni. Expert: "Pericol de escaladare terifiantă"

19 martie 2023, ora 22:43

Războiul declanșat de președintele Rusiei Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 389 de la începutul invaziei la scară largă. Toate elementele indică faptul că războiul lui Putin se îndreaptă spre o escaladare terifiantă, avertizează Robert Clark, directorul Unității de apărare și securitate din cadrul Civitas. Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, informează Reuters.

Totodată, președintele rus Vladimir Putin a vizitat Mariupol, un oraș ucrainean din regiunea Donețk, ocupat de forțele Moscovei, a anunțat Kremlinul, citat de presa rusească. Este prima deplasare a liderului rus în acest oraş-port din Ucraina ce fusese sub asediu luni de zile şi fusese ocupat de armata rusă în luna mai 2022. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 400 de persoane şi companii, majoritatea ruse, au fost sancţionate ca urmare a invaziei din Ucraina.

UPDATE Consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoleak, a comentat vizita liderului de la Kremlin la Mariupol. Podoleak a catalogat vizita drept un gest de „cinism și lipsă de remușcare”.„Infractorul este întotdeauna atras de locul crimei. În timp ce țările lumii civilizate anunță arestarea acestuia în cazul trecerii graniței, organizatorul crimelor a mii de familii de la Mariupol a venit să admire ruinele orașului și gropile comune. Cinism și lipsă de remuşcări”,susține Podoleak.

UPDATE O femeie care a supraviețuit bombardamentului de anul trecut asupra unui teatru plin de oameni din Mariupol a comparat vizita din timpul nopții de sâmbătă spre duminică a președintelui rus Vladimir Putin în orașul-port aflat sub ocupația trupelor ruse cu "întoarcerea unui criminal în serie la locul crimei", relatează CNN

UPDATE Statele membre ale UE care produc muniție pentru Ucraina s-au confruntat cu o penurie de praf de pușcă, explozibili plastici și TNT, a raportat Financial Times. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a făcut apel la UE pe 3 martie să furnizeze Ucrainei 250.000 de obuze de artilerie pe lună pentru a atenua o penurie critică care limitează progresul țării pe câmpul de luptă. Invazia pe scară largă a Rusiei a făcut ca industria europeană de apărare să nu poată îndeplini rapid comenzile așteptate ale UE pentru Ucraina. Lipsa de explozivi și capacitatea de producție ar putea împiedica programul Ucrainei de aprovizionare cu muniție, inclusiv cu cartușe de artilerie de 155 mm, potrivit Financial Times. „Principala problemă este că industria europeană de apărare nu este capabilă să desfășoare producție militară la scară largă”, a declarat un oficial german pentru ziar.

UPDATE Autoritățile legitime ale orașului Mariupol, ocupat de aproape un an de forțele armate rusești, au denunțat duminică vizita efectuată acolo de Vladimir Putin, numit drept un „criminal internațional”, notează Adevărul.

UPDATE Forţele ucrainene din afara oraşului Bakhmut, aflat în estul ţării, reuşesc să-i ţină la distanţă pe ruşi, astfel încât muniţia, alimentele, echipamentele şi medicamentele să poată fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană, citată de Reuters.

UPDATE Comandantul batalionului Brigăzii 46 Aeromobile Independente, Anatoli „Kupol” Kozel, a fost retrogradat după ce a criticat Forțele Armate Ucrainene într-un interviu acordat publicației The Washington Post.

UPDATE Forțele ucrainene au folosit mitraliere Maxim, o armă adesea asociată cu Primul Război Mondial, pentru a înlătura atacurile frontale ale trupelor ruse în lupta pentru Bahmut.„Funcționează doar atunci când are loc un atac masiv”, a declarat despre mitraliera Maxim un soldat ucrainean identificat ca Boris, în vârstă de 48 de ani, pentru BBC News. Atunci chiar funcționează. „Îl folosim în fiecare săptămână”, a adăugat Boris, potrivit Ziare.com.

UPDATE Un bărbat din Moscova a fost reținut 14 de zile sub acuzația că a distribuit „materiale extremiste” după ce fost pârât de un călător din metroul de la Moscova că are poze anti-război în telefon, scrie The Moscow Times.

UPDATE NATO a vorbit despre consolidarea flancului său de est și despre necesitatea de a trimite aproximativ 300.000 de soldați ai Alianței la granița cu Rusia. Dacă este necesar, vor putea grăbi ajutorul aliaților într-o perioadă scurtă de timp. Dar, în primul rând, acest pas este menit să împiedice Rusia să-și extindă războiul dincolo de granițele Ucrainei, scrie Politico.

UPDATE Spionii lui Putin se infiltrează în Georgia printr-o schemă veche, ca „turiști”. Natia Seskuria, fondator și director al Institutului Regional pentru Studii de Securitate (RISS) din Georgia, crede că printre turiști s-au infiltrat mulți spioni, notează NewsWeek.

UPDATE Vladimir Putin a decis în ultimul moment să se deplaseze la Mariupol, oraş ucrainean devastat de bombardamente, după ce, sâmbătă, a întreprins o vizită în Crimeea anexată, a afirmat duminică Kremlinul, informează AFP.

UPDATE Administrația Biden a reluat fără să anunțe public deportările rușilor care au fugit pe tărâm american de frica mobilizării ordonate de președintele rus Vladimir Putin, scrie The Guardian.

UPDATE În timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Mariupol, vicepremierul rus Marat Kușnullin i-a spus că trupele ucrainene au bombardat spitalele din orașul portuar în timp ce se retrăgeau. Liderul de la Kremlin a replicat că „oamenii normali nu fac așa ceva”, notează agenția rusă de presă TASS.

UPDATE Liderii ţărilor membre ale Uniunii Europene ar putea cere săptămâna viitoare firmelor să ia parte la schema de achiziţii comune de gaze, conform proiectului de concluzii ale summitului de la Bruxelles, consultat de Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Zborurile cu drone americane deasupra Mării Negre sunt un semn al implicării directe a SUA în conflictul cu Rusia, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

UPDATE Decizia Rusiei de a face din Melitopol capitala „temporară” a administraţiei de ocupaţie ilegală din regiunea ucraineană Zaporizhzhia poate indica faptul că este foarte puţin probabil ca forţele ruse să cucerească obiectivele majore planificate, inclusiv oraşul Zaporizhzhia, în viitorul apropiat, a declarat Ministerul britanic al Apărării, potrivit Mediafax.

UPDATE Germania va trebui să-l aresteze pe Vladimir Putin dacă acesta va intra pe teritoriul german și dacă Curtea Penală Internațională va cere statelor semnatare executarea legii, a declarat ministrul german al Justiției, Marco Buschmannț.

UPDATE Lituania i-a transmis un mesaj ferm președintelui rus Vladimir Putin, după ce a fost emis un mandat de arestare pe numele acestuia de către Curtea Penală Internală (CPI) pentru presupuse crime de război, relatează Sky News. Ministerul lituanian de externe a publicat vineri, 17 martie, pe Twitter o fotografie cu un banner de pe un zgârie-nori din Vilnius, capitala Lituaniei, pe care scrie „Putin, Haga te așteaptă" („Putin, the Hague is waiting for you", în limba engleză), potrivit Libertatea.

UPDATE Fermierii din Herson vor să înceapă din nou muncile agricole ca să își asigure traiul zilnic. Dar plugurile lor continuă să scoată la suprafață muniție neexplodată. Acum, cu ajutorul soldaților ucraineni, aceștia încearcă să curețe terenul. Autoritățile spun că nu mai puțin de două milioane și jumătate de hectare de terenuri agricole din Ucraina trebuie să fie inspectate. 800 de mii dintre acestea sunt prioritare. Fără ele, nu pot începe însămânțările de primăvară, notează Realitatea.

UPDATE În urma interzicerii importurilor de petrol și a produselor rafinate pe mare ale Rusiei de către Uniunea Europeană, mulți proprietari de tancuri petroliere s-au retras din comerțul cu regimul lui Putin. În schimb, au apărut peste noapte două firme anonime, Gatik și Fractal, care transportă milioane de barili de petrol ai Moscovei pe rute asiatice, în special spre India și China, potrivit unei analize din Bloomberg, citat de Ziare.com.

UPDATE Războiul din Ucraina a dus la pierderi majore pentru companiile aeriene americane care acuză un avantaj nedrept pentru companiile din orient. The New York Times scrie că după începerea ”operațiunii speciale”, companiile aeriene americane „au pierdut oportunitatea” de a folosi spațiul aerian al Federației Ruse, în timp ce transportatori precum Air India, Emirates și China Eastern Airlines continuă să facă acest lucru. Articolul notează că au primit un „avantaj nedrept” - zboară mai repede și mai ieftin între Statele Unite și Asia și, de asemenea, economisesc combustibil, potrivit Știripesurse.

UPDATE Avioane de luptă britanice și germane au interceptat o aeronavă rusească, escortată de alte două, aproape de spațiul aerian al Estoniei. A fost vorba de o a doua astfel de incursiune a rușilor în această săptămână, scrie CNN.

UPDATE Germania şi-a schimbat anul trecut politica de apărare, după ce Rusia a invadat Ucraina, angajând 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) pentru a moderniza Bundeswehr, forţele armate ale Germaniei. Berlinul, care a fost reticent să cumpere o versiune modernizată a elicopterului de atac Tiger de la Airbus, din cauza problemelor operaţionale, vrea să cumpere cele 82 de aeronave pentru 3,05 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) şi să înarmeze 24 dintre ele cu rachete antitanc. Ministerul Apărării nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, potrivit Money.

UPDATE Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană, informează Reuters. De asemenea, în cel mai recent raport al său privind pagubele grele pe care le-a provocat inamicului, armata ucraineană susţine că a ucis 193 de ruşi şi a rănit alţi 199 în timpul luptelor de vineri, potrivit Cotidianul.

UPDATE Într-o țară aflată în plin război, ucrainencele refugiate aleg să se întoarcă pentru a deveni mămici. Din varii motive, inclusiv anumite credințe complet eronate și dezinformare, femeile își riscă atât propria viață, cât și pe a bebelușilor lor, pentru a da naștere la ele acasă. Respectivele femei voiau să nască în Ucraina, întrucât își doreau ca micuții lor să aibă naționalitate ucraineană, nu poloneză. Cu toate acestea, bebelușii născuți în Polonia din părinți ucraineni nu ar primit oricum cetățenie poloneză, datorită „legii sângelui”. Aceasta le oferă copiilor naționalitatea părinților lor, nu cea a țării în care s-au născut, potrivit Știripesurse.

UPDATE Președintele rus a zburat cu un elicopter la Mariupol, orașul-port din regiunea ucraineană Donețk, locul în care s-a desfășurat una dintre cele mai sângeroase bătălii de când Rusia a invadat Ucraina anul trecut, relatează duminică, 19 martie, presa de stat de la Moscova, citată de New York Times. Kremlinul, citat de presa rusă, a descris vizita lui Putin la Mariupol ca fiind „o călătorie de lucru” pentru ca președintele rus să analizeze lucrările de construcție și restaurare din oraș. În timpul vizitei, Putin a călătorit prin mai multe zone ale orașului în timp ce conducea o mașină, făcând diverse opriri, iar vicepremierul Marat Khusnullin i-a prezentat un raport privind progresul lucrărilor, relatează agenția rusă Interfax, notează Libertatea.

UPDATE În ciuda faptului că cercul său de apropiați și de slugarnici încearcă să minimalizeze importanța mandatului de arestare CPI pe numele său, în interiorul Kremlinului, realitatea devine alta – lumea lui Putin tocmai ce a devenit mult mai mică, scrie CNN într-o analiză după anunțul Tribunalului Internațional, potrivit Money.

UPDATE Rusia ar lua în considerare „propuneri cu adevărat serioase” din partea națiunilor occidentale și a Ucrainei cu privire la o posibilă încheiere a războiului, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează CNN.

UPDATE Președintele rus, din ce în ce mai haotic, s-a pus singur la colț. Toate ingredientele pentru o eroare de calcul teribilă sunt prezente, scrie Robert Clark, directorul Unității de apărare și securitate de la Civitas, fost militar britanic, într-o analiză publicată în ziarul The Telegraph. Polonia și Slovacia înarmează Kievul cu avioane de luptă. Avioanele de luptă rusești forțează dronele americane să părăsească cerul. Președintele chinez Xi Jinping vizitează Moscova în semn de susținere pentru Vladimir Putin, în timp ce companiile chinezești livrează arme de asalt și veste antiglonț pentru trupele de la Moscova. Războiul lui Putin în Ucraina se îndreaptă spre ape periculoase, iar potențialul de escaladare cu Occidentul este mai mare acum decât în orice moment de la invazia inițială. În timp ce NATO și-a menținut angajamentul de a evita o confruntare directă cu forțele rusești, sprijinul său pentru Ucraina este ceea ce a permis Kievului să reziste. Pe măsură ce Putin devine din ce în ce mai disperat, crește potențialul pentru amenințări și acțiuni de escaladare în încercarea de a forța Occidentul să dea înapoi. Orice eroare de calcul într-un astfel de mediu ar putea duce la consecințe catastrofale.

UPDATE Potrivit Kremlinului, înainte de a se deplasa la Mariupol, Vladimir Putin a avut o reuniune la Rostov, în Rusia, cu responsabili ai armatei ruse, printre care şeful Statului Major, Valeri Gherasimov.

UPDATE Președintele ucrainean Volodmir Zelenski și comandanții săi militari au făcut o greșeală tactică majoră atunci când au decis să nu-și retragă trupele din Bahmut și să continue să apare localitatea, în ciuda pierderilor uriașe pe care le suferă și a utilizării unei cantități impresionante de muniție, cred experți militari occidentali. Aceștia pun sub semnul întrebării decizia guvernului de la Kiev de a trimite întăriri în zonă, mai degrabă decât de a se retrage, afirmând că aceasta este determinată mai mult de dorința politică de a evita o înfrângere simbolică decât de logica militară, potrivit G4media.

UPDATE Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a declarat într-un interviu publicat duminică că emiterea vineri de către Curtea Penală Internaţională (CPI) a unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război din Ucraina este o decizie "extrem de importantă", informează AFP, citat de Agerpres. "Această decizie este extrem de importantă pentru că înseamnă că orice persoană responsabilă de crime de război sau crime împotriva umanităţii va trebui să răspundă, indiferent de statutul sau rangul său", a spus şefa diplomaţiei franceze într-un interviu pentru săptămânalul Journal Sunday. "Acum, nicio verigă din lanţ nu poate crede că va scăpa de justiţie şi acest lucru ar trebui să dea de gândit multora"."Este, aşadar, o decizie care poate schimba cursul evenimentelor".

UPDATE Forțele ruse au bombardat sâmbătă orașele Kramatorsk și Kosteantînivka din regiunea Donețk, un atac în care, potrivit Kievului, au fost folosite muniții cu dispersie, care pot lovi foarte mulți civili. Utilizarea lor este intersiză de Convenţia de la Oslo din 2008, pe care Rusia nu a semnat-o însă, potrivit Libertatea.

UPDATE La 1 aprilie, în Rusia va începe o nouă campanie de recrutare de soldați contractuali în armată, transmite Radio Svoboda. Ministerul rus al Apărării a trimis ordine către regiuni în care indică numărul de persoane care trebuie înrolate. Mai multe mass-media regionale au publicat numărul total de soldați contractuali, cu care, conform planurilor Ministerului Apărării, este necesară refacerea trupelor – 400.000, potrivit G4media.

UPDATE Autorităţile din Bali au cerut săptămâna aceasta încetarea politicii Indoneziei de acordare a vizei la sosire pentru cetăţenii Rusiei şi Ucrainei, invocând o serie de presupuse incidente care implică un comportament neadecvat şi diverse exemple de vizitatori care au depăşit vizele şi lucrează ilegal ca ghizi turistici, frizeri sau şoferi de taxi. Mişcarea a fost întâmpinată cu consternare de mulţi ucraineni de pe insulă, care spun că cele mai multe incidente implică ruşi şi că pe nedrept sunt consideraţi la fel. „De câte ori primim rapoarte despre un străin care se comportă rău, este aproape întotdeauna vorba de un rus”, a declarat pentru CNN un ofiţer de poliţie locală din oraşul Kuta, notează G4media.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 400 de persoane şi companii, majoritatea ruse, au fost sancţionate ca urmare a invaziei din Ucraina. De asemenea, sancţiunile vizează şi iranieni şi sirieni, care ajută Moscova, potrivit Ziare.com.

Război în Ucraina, ziua 388: Plan privind Moldova, iar Putin e în Crimeea. Preşedinte: Lumea, în prag de Al Treilea Război Mondial
Război în Ucraina, ziua 387: Pericol la Chișinău și mandat de arestare pentru Putin. China cere pace, dar e acuzată că oferă arme
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
/VIDEO/ Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova: „S-a învechit și chiar trebuie schimbat”. Când ar putea fi actualizat
/VIDEO/ Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova: „S-a învechit și chiar trebuie schimbat”. Când ar putea fi actualizat
Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China
Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China

externe

Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China

21 martie 2023, ora 18:55

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 391 de la începutul invaziei decretate de președintele rus Vladimir Putin. UE a aprobat alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziționarea şi livrarea de muniții de artilerie Ucrainei, au anunțat mai multe surse diplomatice europene, citate de AFP. Administrația Joseph Biden a anunțat, luni, că urmărește atent întâlnirea președinților Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, şi se opune unui armistițiu în Ucraina în acest moment.

Ministrul român al Afacerilor Externe a declarat că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a negat informațiile apărute în presa americană despre numărul de 100.000 de soldați ucraineni uciși în timpul războiului, relatează Ukrainska Pravda. În ultimele 24 de ore au fost raportate atacuri puternice ale Armatei Ruse pe Frontul din Donbas, la nord de orașul Donețk, spre Avdiivka, și în încercuirea de la Bahmut.

UPDATE Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a vizitat marţi localitatea ucraineană Bucea, unde forţele ruse au ucis sute de civili anul trecut. Fumio Kishida este ultimul lider G7 care a vizitat Ucraina şi a oferit sprijin Kievului în faţa invaziei Rusiei. Premierul nipon a depus o coroană de flori în Bucea şi a vorbit despre furia resimţită faţă de evenimentele tragice de aici, potrivit Rador.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a calculat greșit atunci când a decis să atace Ucraina, nominalizând Moscova drept „cea mai importantă amenințare” la adresa securității globale, alături de terorism, potrivit Gândul.

UPDATE Dacă războiul se prelungește, guvernele occidentale care ajută Kievul vor fi nevoite să-și întărească sprijinul militar, ceea ce va afecta Baza industrială și tehnologică de apărare a Uniunii Europene (EDTIB). Ajutând Ucraina să obțină o victorie militară rapidă, guvernele europene își sprijină, de fapt, propriul sector militar, se arată într-o analiză publicată de Politico.

UPDATE Autoritățile chineze speră că deplasarea premierului japonez Fumio Kishida la Kiev nu va duce la o escaladare a conflictului ucrainean, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze, Wang Wenbin. "Sperăm că partea japoneză va face eforturi care vor contribui la reducerea escaladării, și nu invers", a declarat el într-un briefing, răspunzând la o întrebare a unui reprezentant al presei japoneze. Potrivit diplomatului chinez, comunitatea internațională ar trebui să promoveze un dialog pașnic pe tema Ucrainei. "Este necesar să creăm condiții pentru soluționarea crizei ucrainene prin metode politice", a adăugat Wang Wenbin, potrivit Știripesurse.

UPDATE Rusia a acuzat marţi Ucraina că a atacat cu drone perimetrul staţiei de pompare a petrolului Novozibkov, care deserveşte conducta Drujba. Guvernatorul regiunii ruse Briansk, Alexandr Bogomaz, a scris pe contul său de Telegram că „forţele armate ale Ucrainei, folosind vehicule aeriene fără pilot, au atacat teritoriul staţiei de pompare a petrolului Novozibkov a (companiei) Transneft”, potrivit Mediafax.

UPDATE Moscova vrea să „folosească yuanul chinezesc în plăţi cu ţări din Asia, Africa şi America Latină”. Preşedintele Vladimir Putin a spus acest lucru în timpul unei întâlniri cu omologul său chinez Xi Jinping. „Sunt sigur – a subliniat Putin – că aceste forme de plată vor fi dezvoltate între Rusia şi parteneri şi colegi din ţări terţe”, relatează agenţia RIA Novosti, notează Mediafax.

UPDATE Ucraina acumulează trupe și echipamente în apropiere de Bahmut, ceea ce sugerează că Kievul se pregătește să organizeze o bătălie masivă în zonă, a declarat Andrei Marochko, un locotenent-colonel în retragere din Miliția Populară a așa-numitei Republici Populare Lugansk, scrie agenția de presă rusă TASS.

UPDATE Șeful grupării paramilitare Wagner l-a avertizat luni pe ministerul rus al apărării, Serghei Șoigu, într-o scrisoare, asupra planurilor unei contraofensive pe scară largă a ucrainenilor la Bahmut, potrivit Adevărul.

UPDATE În prezent, pregătirile armatei ucrainene pentru o contraofensivă, care este așteptată în primăvară și vară, sunt în desfășurare, a declarat un oficial NATO de rang înalt pentru Bild."Ne pregătim pentru o ofensivă în primăvară sau vară. Următoarele șase luni vor fi o perioadă cheie în război nu numai pentru Ucraina, ci și pentru aliați", a spus el, potrivit Ziare.com.

UPDATE Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a îndemnat, marţi, statele membre să suplimenteze bugetele pentru apărare, notând că doar şapte s-au conformat apelurilor de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli militare, potrivit ZF.

UPDATE NATO a "văzut unele semne" că Rusia a cerut probabil ajutor letal din partea Chinei pentru a susține războiul în Ucraina, a declarat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, anunță CNN, potrivit Rador.

UPDATE Guvernul Republicii Moldova doreşte modificarea condițiilor de livrare de gaze în țară de către compania rusă Gazprom. Ministrul moldovean al energiei, Victor Parlicov, a explicat că, acum, valoarea combustibilului pe care Federația Rusă îl furnizează Republicii Moldova este aproape egal cu prețul la care țara cumpără combustibil în Europa, informează Agenția TASS.

UPDATE China trebuie să dialogheze ''în mod direct'' cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dacă vrea ca planul său de pace să fie luat în serios, a susţinut marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit agenţiei France Presse.

UPDATE Pentagonul intenţionează să grăbească livrarea către Ucraina a celor 31 de tancuri M1 Abrams promise pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, dar pentru ca tancurile să poată fi transferate Kievului anul acesta soluţia găsită este de a se opta pentru tancuri din modelul mai vechi M1-A1, în locul modelului mai avansat prevăzut iniţial M1-A2, au declarat marţi surse militare americane agenţiei Reuters şi postului CNN.În cazul tancurilor Abrams M1-A2, livrarea acestora ar putea dura un an sau chiar mai mult, întrucât ar necesita fabricarea unora noi sau modernizarea altora din stocul existent, iar în plus faţă de aceasta complexitatea sistemelor ar necesita o instruire mai aprofundată a militarilor ucraineni. De pildă, M1-A2 este echipat cu un sistem digital de ochire, care este mai performant, dar în acelaşi timp necesită mai multă instruire pentru operare şi întreţinere, notează Realitatea.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a subliniat, marți, în cadrul unei conferințe de presă comune cu liderul chinez Xi Jinping, că Moscova va trebui să reacționeze în cazul în care vor fi folosite armele cu componente nucleare trimise de Occident la Kiev.

UPDATE Subsecretarul britanic al Apărării, baroneasa Goldie, a anunțat oficial luni, ca răspuns la o anchetă parlamentară a colegului său Lord Hilton, că Londra transferă obuze cu uraniu sărăcit către Ucraina, relatează BBC. „Împreună cu furnizarea de tancuri de luptă principale Challenger-2 pentru Ucraina, vom furniza muniție, inclusiv proiectile perforante care conțin uraniu sărăcit. Astfel de proiectile sunt extrem de eficiente împotriva tancurilor și vehiculelor blindate moderne”, se arată în răspunsul său către ministru, publicat pe site-ul oficial al Parlamentului britanic

UPDATE Armata americană a inaugurat marţi prima sa garnizoană permanentă în Polonia, ceea ce, potrivit ambasadorului Statelor Unite la Varşovia, constituie un semn al unităţii NATO „în faţa agresiunii ruse”, potrivit Adevărul.

UPDATE Relațiile dintre Rusia și China se află la „cel mai înalt punct din istorie”, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, după discuțiile oficiale cu liderul chinez Xi Jinping, la Kremlin, relatează CNN. Cei doi lideri au semnat o declarații comune care „reflectă pe deplin natura relațiilor dintre Rusia și China, care se află în cel mai înalt punct din istoria celor două țări ale noastre”, susține Putin. „Rusia și China sunt legate între ele prin relațiile noastre de bună vecinătate”, a adăugat Putin, în cadrul conferinței de presă cu Xi.

UPDATE Guvernul ungar este supus unei „presiuni masive de pe ambele maluri ale Atlanticului” pentru a renunţa la eforturile de a proteja comunitatea etnică maghiară din regiunea ucraineană Transcarpatia, dar în pofida acestor presiuni nu va renunţa niciodată la eforturile sale, a declarat marți ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după o discuţie avută la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează agenţia MTI şi hirado.hu, preluate de Agerpres.

UPDATE Moscova este pregătită să sprijine întreprinderile chinezești pentru a înlocui companiile occidentale care au părăsit Rusia de când aceasta a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, a declarat marți președintele rus, Vladimir Putin, înainte de discuțiile extinse cu liderul chinez, Xi Jinping, potrivit Rador.

UPDATE Ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Irina Vereşciuk, a declarat pentru Corriere della Sera că vizita pe care dictatorul Vladimir Putin a efectuat-o recent la Mariupol, oraş ocupat de ruşi, este doar un semn al slăbiciunii acestuia. „Chiar și Hitler a fost Mariupol, când oraşul era temporar ocupat de soldații săi în 1941 și este bine să ne amintim ce i s-a întâmplat… Aceste fotografii (cu Putin la Mariupol – n.r.) arată doar slăbiciunea președintelui rus, care va fi nevoit în curând să demisioneze” – a subliniat Vereşciuk. Potrivit demnitarului ucrainean, ocupanții ruși continuă să încalce în mod flagrant Convențiile de la Geneva în teritoriile capturate ale Ucrainei, comiţând abuzuri nu doar împotriva adulților, ci și a copiilor, notează Rador.

UPDATE ”Cifra schimburilor comerciale dintre Rusia și China ar putea ajunge la 200 de miliarde de dolari în anul 2023. La sfârșitul anului 2022, cifra se apropia de 190 de miliarde de dolari”, a declarat premierul rus, Mihail Mișustin, potrivit Agenţiei de presă TASS.

UPDATE Ministerul rus de Externe a exclus marţi, 21 martie, patru ţări dintr-un eventual efort de mediere a conflictului în Ucraina, motivând că sunt implicate direct în conflictul cu Moscova. Potrivit unui comunicat transmis agenției oficiale de presă RIA Novosti, este vorba despre SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania, notează Ziare.com.

UPDATE Pe măsură ce bătălia de la Bahmut, care durează de luni de zile, continuă, experții și analiștii militari sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că Ucraina irosește resurse prețioase într-o luptă fără speranță, într-o abordare care ar putea avea consecințe devastatoare pe termen lung – chiar dacă Ucraina își va dubla apărarea pentru orașul din est, notează B1.

UPDATE Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a criticat marți, 21 martie, eforturile Chinei de a se poziționa ca un factor de pace în războiul din Ucraina. "China amenință Taiwan și pe alții cu război, dar vrea să ofere un „plan de pace” Rusiei, care a inițiat războiul din Ucraina. Nu suntem idioți. Vrei pace? Atunci ambii autocrați vor trebui să oprească imediat amenințările, agresiunile și expansionism”, a spus Wu, potrivit Ziare.com.

UPDATE Studenţilor de la una dintre cele mai bune universități din Rusia li se refuză diplomele dacă nu semnează ordinele de mobilizare, relatează Sky News. Viitori absolvenţi ai Institutului de Aviaţie din Moscova au declarat că nu li se semnează certificatele decât dacă sunt de acord să se înroleze în armată, notează ZF.

UPDATE Două bombardiere strategice rusești au zburat deasupra Mării Japoniei timp de peste 7 ore, a anunțat marți ministerul Apărării de la Moscova într-un comunicat remis presei tocmai în timp ce premierul nipon Fumio Kishida urma să își înceapă o vizită oficială la Kiev, relatează Reuters.

UPDATE Xi Jinping spune că l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze China în acest an. De asemenea, liderul chinez l-a invitat pe premierul rus Mihail Mişustin să viziteze China cât mai curând posibil și a cerut intensificarea activității mecanismelor interguvernamentale ale celor două țări, relatează presa rusă, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ocupaţia rusă anunţă marţi că a doborât luni drone ucrainene în Crimeea, la două zile după o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în această peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, relatează AFP.

UPDATE Mai multe explozii, a căror cauză nu se cunoaște, au distrus luni seara un lot de rachete de croazieră Kalibr NK în timp ce erau transportate pe calea ferată în oraşul Djankoi, în nordul peninsulei ucrainene anexate Crimeea, unde se află o bază aeriană rusă, a indicat în cursul nopţii Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul Apărării ucrainean (GUR), care a revendicat totodată responsabilitatea pentru eliminarea unui „trădător” într-o zonă ocupată de Rusia, informează DPA, EFE şi Unian.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping continuă marţi discuțiile la Moscova, cooperarea economică, dar va pune accent și pe o eventuală cooperare în zona tehnico-militară. La discuții ar urma să participe și ministrul rus al Apărării, potrivit NewsWeek.

UPDATE Un tribunal rus a înghețat luni toate activele Volkswagen din Rusia, din cauza unui litigiu cu grupul rus GAZ, acesta fiind cel mai recent obstacol în calea eforturilor de un an ale producătorului de automobile german de a-şi înceta operațiunile în Rusia, transmite News.ro, care citează Reuters. Volkswagen, împreună cu alți producători auto străini, au suspendat operațiunile în Rusia anul trecut, după ce țările occidentale au impus Moscovei sancțiuni fără precedent din cauza conflictului din Ucraina.

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a declarat luni că o explozie observată la Djankoi, în nordul peninsulei Crimeea, a distrus rachete de croazieră ruseşti destinate utilizării de către flota rusă din Marea Neagră, relatează Reuters.

UPDATE Premierul japonez Fumio Kishida face o vizită surpriză în Ucraina marți pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski - la o zi după ce liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin la Moscova, potrivit NewsWeek.

UPDATE Trupele ruse au lansat 13 lovituri aeriene şi patru atacuri cu rachete asupra Ucrainei, desfăşurând operaţiuni ofensive nereuşite în sectoarele Avdiivka, Marinka şi Shakhtarsk. Potrivit Ukrinform, serviciul de presă al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat acest lucru într-o postare pe Facebook, informează News.ro.

UPDATE România face parte dintr-un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, care au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, informează Reuters şi EFE, potrivit Digi24.

UPDATE Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să furnizeze un milion de obuze de artilerie Ucrainei, a declarat luni ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, în marja unei întâlniri cu omologii săi din UE la Bruxelles.

UPDATE Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, i-a transmis într-o scrisoare publică ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu că o ofensivă ucraineană este iminentă și că aceasta are obiectivul de a-i izola pe luptătorii săi de restul trupelor rusești din estul Ucrainei, relatează Reuters.

UPDATE Potrivit lui Ross Osborne, inginer-șef al producătorului SYPAQ, dronele „Precision Payload Delivery System” au depășit una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă armata ucraineană: să livreze un număr mare de drone direct în teatrul de operațiuni, scrie Bild, care citează un articol apărut în The Australian.

UPDATE Secretarul de stat american, Antony Blinken, și-a exprimat scepticismul cu privire la propunerile de „pace” ale Chinei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, avertizând că acestea ar putea fi o „tactică de tragere de timp” pentru a ajuta trupele rusești de pe teren în Ucraina, relatează The Guardian. Blinken, vorbind reporterilor în cadrul unui briefing, a declarat: „Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de nicio mișcare tactică a Rusiei, susținută de China sau de orice altă țară, pentru a îngheța războiul în condițiile sale”, a afirmat Blinken reporterilor, în cadrul unui briefing de presă, notează G4media.

UPDATE Înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Bruxelles, de luni, 20 martie, ministrul român de externe a declarat că „limba moldovenească nu există“, scrie Adevărul. Sâmbătă, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, afirmase că „limba română trebuie redenumită în limba moldovenească şi nu invers”.

UPDATE Ungaria nu doreşte să trimită muniţie Ucrainei, deşi nu va opri alte state ale UE să procedeze astfel, a declarat luni ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, adăugând că Ungaria s-a abţinut în mod constructiv în această privinţă, relatează MTI, potrivit Digi24.

UPDATE Steven Seagal (70 ani), unul dintre simbolurile filmelor de acțiune americane din anii 1990 și începutul anilor 2000, tocmai a deschis un centru de aikido la Moscova, cu intenția de a pregăti tineri ruși pentru a se înrola în forțele armate ruse. Seagal, care a obținut cetățenia rusă în 2016, are centura neagră de gradul șapte Dan în aikido, fiind totodată instructor șef al Federației Ruse a acestei arte marțiale din 2018. "Tinerii pe care i-am văzut astăzi au un potențial foarte mare. Trebuie să deschidem mai multe astfel de centre pentru a-i dezvolta. Este important ca dezvoltarea aikido să progreseze într-un ritm mai rapid", a declarat Seagal pentru agenția rusă de știri TASS, potrivit Ziare.com.

UPDATE Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că oamenii săi controlează circa 70% din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, scena unor lupte violente din vara anului trecut, informează AFP.

Război în Ucraina, ziua 389: Putin a vizitat Mariupolul, iar Zelenski anunță sancțiuni. Expert: "Pericol de escaladare terifiantă"
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram