Reprezentanții Curții de Apel Chișinău au venit cu o reacție după ce Procuratura Anticorupție (PA) a declarat că în dosarul „Frauda bancară”, în care este vizat fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, „continuă metodele de tergiversare” . PA s-a manifestat nemulțumită că ședința în care trebuia să fie examinat demersul privind finalizarea urmării penale în lipsa învinuitului a fost din nou amânată.
Astfel, în replică, Curtea de Apel a precizat că magistrații din cadrul instituției nu sunt în drept de a verifica dacă argumentele expuse în excepția de neconstituționalitate, sunt similare celor indicate în sesizările examinate anterior de Curtea Constituțională, această prerogativă revenind Înaltei Curți.
„La examinarea cererii formulate de apărătorului învinuitului, Curtea nu s-a pronunțat asupra temeiniciei / netemeiniciei excepției de neconstituționalitate, dar s-a limitat exclusiv la verificarea întrunirii condițiilor de sesizare a Curții Constituționale, stabilite în mod expres prin textul de lege”, se menționează într-un comunicat al instituției.
Totodată, Curtea precizează că la soluționarea cererii de ridicare a excepției de neconstituționalitate, Colegiul Penal a ținut cont și de faptul, că anterior, a fost exercitat controlul de constituționalitate a dispozițiilor, fiind emise decizii de inadmisibilitate a sesizărilor, însă, judecătorii instanței de apel nu sunt în drept, reieșind din practica Curții Constituționale, să verifice dacă argumentele de neconstituționalitate sunt similare celor examinate anterior.
De asemenea, instituția a mai menționat că judecătorii Curții de Apel Chișinău nu sunt în drept de a verifica dacă argumentele expuse în excepția de neconstituționalitate, sunt similare celor indicate în sesizările examinate anterior de Curtea Constituțională, această prerogativă revenind Înaltei Curți.
TV8.md amintește că o nouă ședință în dosarul „Frauda Bancară”, în care este vizat fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, a fost amânată. Procuratura Anticorupție acuză că la Curtea de Apel Chișinău „continuă metodele de tergiversare” în examinarea demersului privind finalizarea urmării penale în lipsa învinuitului.
„Contrar poziției Procuraturii Anticorupție privind examinare a cauzei cu celeritate, în ședință de judecată fixată pentru 6 martie 2023, referitor la examinarea recursului împotriva încheierii din 17 noiembrie 2022 a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana prin care a fost autorizată finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir, a fost suspendat examinarea recursului până la 4 aprilie 2023, ora 11:00, din motivul admiterii cererii apărării privind ridicarea excepției de neconstituționalitate asupra art. 305/1 alin. (4) din Codul de procedură penală”, se menționează în comunicatul Procuraturii.