Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Grușko, acuză Statele Unite ale Americii că lucrează la crearea unor focare de tensiune în Republica Moldova. Afirmațiile vin după ce Washington-ul a a declarat că Moscova ar încerca să înlocuiască Guvernul de la Chișinău cu unul prorus.
„Desigur, ne preocupă totul, ne preocupă situația din Georgia și cea din Moldova, pentru că acestea sunt țări care sunt situate la o distanță mare de America, dar care încearcă să le dicteze ce să facă sau să nu facă. Ele sunt vecinii noștri și vedem că Statele Unite, cu sateliții lor, lucrează pentru a crea tot mai multe focare de tensiune de-a lungul granițelor noastre și încearcă să organizeze un fel de competiție geopolitică în aceste zone, care sunt cheie, chiar și pentru motive geografice, pentru interesele de securitate ale Federației Ruse”, a declarat oficialul rus pentru Tass.ru, citat de Adevărul.
La sfârșitul săptămânii trecute, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby a declarat că Rusia „încearcă să organizeze și să folosească protestele” din Republica Moldova ca „bază pentru a stimula o insurecție fabricată” contra Guvernului de la Chișinău.
Totodată, Kirby a subliniat că informațiile despre presupusele intenții ale Ucrainei de a invada Transnistria sunt „false și nefondate” și că astfel, unii oficiali ruși „încearcă să semene confuzie cu privire la stabilitatea Republicii Moldova”.
„Pe măsură ce Moldova continuă să se integreze cu Europa, credem că Rusia urmărește opțiuni pentru a slăbi Guvernul moldovenesc, probabil cu scopul eventual de a vedea o administrație mai prietenoasă cu Rusia în capitală. În plus, ne așteptăm ca un alt set de actori ruși să ofere instruire și să ajute la fabricarea demonstrațiilor în Moldova.
În anii trecuți, am văzut Rusia încercând și eșuând să destabilizeze alte țări europene, Muntenegru în 2016 este un exemplu recent. În timp ce activitățile grupurilor ruse care încearcă să vizeze Moldova sunt îngrijorătoare, nu ar trebui să le supraestimăm capacitățile.
Vreau să subliniez că Guvernul Republicii Moldova este rezistent și lucrează eficient pentru a contracara aceste amenințări. Avem încredere în instituțiile democratice și economice ale Moldovei și abilitățile lor de a răspunde acestor amenințări și, bineînțeles, vom continua să oferim sprijin solid.
În timp ce acești actori ruși plănuiesc destabilizarea, oficialii ruși încearcă să semene confuzie cu privire la stabilitatea Republicii Moldova. Am văzut oficiali ruși susținând, de exemplu, că Ucraina intenționează să vizeze regiunea separatistă a Transnistriei. Permiteți-mi să fiu clar: aceste acuzații sunt nefondate, false și pot crea o alarmă fără temei”, a declarat oficialul american.
John Kirby a precizat că acum SUA nu văd „nicio amenințare militară imediată pentru Moldova”.