Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin

Scandal între fiul regretatului cuplu Aldea-Teodorovici și una dintre fiicele lui Urschi. De la ce a pornit disputa

14 martie 2023, ora 11:20

Scandal între familia regretatului cuplu Doina și Ion Aldea-Teodorovici și cea a îndrăgitului umorist Gheorghe Urschi. Spiritele s-au încins după ce Liliana Urschi, una dintre cele două fiice ale maestrului, a anunțat că la concertul aniversar al „regelui umorului”, organizat în data de 6 mai la Palatul Național „Nicolae Sulac”, mai mulți artiști vor cânta melodii pe versuri de Gheorghe Urschi și muzică de Ion Teodorovici. Ideea nu a fost în totalitate pe placul fiului celor doi mari artiști. 

Cristi se opune ca melodiile compuse de tatăl său să răsune pe scena Palatului Național dacă nu îi ascultă mai întâi el pe artiști. Moștenitorul drepturilor de autor ale Doinei și Ion Aldea-Teodorovici spune că își dorește să verifice personal „cât de bine se pliază personalitatea lor cu piesele date” 

Situația tensionată între cele două familii a ieșit la iveală în urma unei postări scrise luni seară, 13 martie, de Liliana Urschi pe pagina de Facebook a tatălui ei, umoristul Gheorghe Urschi. Liliana spune că la concertul organizat cu ocazia aniversării a 75 de ani ai maestrului, urmează să răsuna melodii la care Ion Teodorovici și Gheorghe Urschi au lucrat împreună. Este vorba de în jur de 10 cântece, care ar urma să fie cântate de artiști consacrați, mai precizează fiica lui Gheorghe Urschi. 

„O filă aparte sunt cântecele create cu Ion Aldea-Teodorovici, în calitate de compozitor al unor lucrări izvorâte pe versurile scrise de Gheorghe Urschi. Trebuie să menționăm faptul că Gheorghe Urschi își amintește într-o emisiune televizată cât de inspirată și frățească era această întrepătrundere artistică, care apoi s-a transformat în ani de concerte, desfășurate în cluburile și sălile de festivități de prin satele din Moldova, având drept protagoniști două cupluri: Maria Urschi cu Gheorghe Urschi și Doina cu Ion Aldea-Teodorovici. Cu sălile pline, cu bilete vândute și taxe plătite. Astfel a apărut peste o duzină de cântece semnate de cei doi creatori. O parte dintre acestea vor răsuna și în spectacolul-concert jubiliar: “GHEORGHE URSCHI-75 DE ANI” din 6 mai 2023, de la Palatul Național „Nicolae Sulac”, se menționează în postarea de pe pagina de Facebook a lui Gheorghe Urschi.

Liliana Urschi spune că Cristi Aldea-Teodorovici se opune și insistă ca artiștii selectați pentru concert să treacă întâi de toate propriul său filtru. Mai mult, fiica lui Urschi susține că moștenitorul cuplului Aldea-Teodorovici ar fi gata  „să pună sigiliul Veto”, astfel încât niciuna dintre familii să nu poată valorifica operele la care au muncit împreună Ion Teodorovici și Gheorghe Urschi. 

Câteva ore după publicarea postării din numele Lilianei Urschi, tot pe Facebook a venit cu o reacție Cristi Aldea-Teodorovici. Tânărul spune că juridic are tot dreptul să se implice în procesul de alegere a artiștilor care vor să cânte piesele părinților săi. 

„Nu sunt împotriva artei, mai mult ca atât, vreau să fie valorificată la justa valoare și cu un control cât de minim al calității interpretării din partea deținătorilor de drepturi (în cazul dat eu fiind moștenitorul deplin al drepturilor de autor ale lui Ion și Doina Aldea Teodorovici). Cert este că nu m-am opus unei liste de interpreți (pentru melodiile tatei) propusă de Liliana Urschi în legătură cu un eventual eveniment dedicat maestrului, dar am insistat (cum obișnuiesc) - să văd și ascult cum interpretează artiștii dornici de a promova muzica părinților (indiferent cât de profesioniști nu ar fi) și vreau să cunosc și verific cât de bine se pliază personalitatea lor cu piesele date și să mă implic cu analiză, sfaturi și alegerea melodiilor potrivite. Chiar tatăl meu alegea minuțios artistul care îi interpreta vreo melodie - analiza personalitatea, talentul și capacitățile printr-un proces complex. Iar după situația cu trupa Catharsis - care au alterat „Bucurați-vă” (cazuri sunt mai multe) am decis să mă implic în procesul de alegere a artiștilor care cântă piesele părinților, plus la asta juridic am tot dreptul”, a scris Cristi Aldea-Teodorovici.

De cealaltă parte, Liliana Urschi spune că toți artiștii care urmează să cânte la concertul din 6 mai sunt profesioniști și că, persona, este gata să meargă în instanță, doar ca melodiile pe versurile lui Gheorghe Urschi să răsune pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac”. 

„Pentru a nu fi tergiversat procesul de lucru în realizarea spectacolului-concert jubiliar: „Gheorghe Urschi-75 de ani”, prin acest comunicat declar că toate litigiile inițiate de dl Cristofor Aldea-Teodorovici împotriva artiștilor sau/și terțelor persoane din cadrul acestui eveniment vor fi preluate și suportate, inclusiv financiar, de membrul familiei Urschi -Liliana Urschi”, a scris fiica maestrului. 

Coproprietarul Air Moldova, dezvăluiri despre negocierile duse cu Ilan Șor. Cum a primit gratuit o parte din acțiunile companiei
Coproprietarul Air Moldova, dezvăluiri despre negocierile duse cu Ilan Șor. Cum a primit gratuit o parte din acțiunile companiei
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare

/VIDEO/ Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova: „S-a învechit și chiar trebuie schimbat”. Când ar putea fi actualizat

20 martie 2023, ora 23:19

În pofida rezistenței și blocării schimbărilor din sistemul de justiție, autoritățile încă mai au instrumentele necesare pentru a realiza reformele necesare și a îmbunătăți sistemul judiciar și de procurori. O spune președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, potrivit căruia dacă situația va fi luată în serios, ar fi realist ca sistemul să fie actualizat înainte de sfârșitul anului 2025. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 20 martie a emisiunii „Новая неделя” с Анатолием Голя de la TV8.

„Disonanța cognitivă pe care am văzut-o vineri la Adunarea Generală a Judecătorilor sugerează că pur și simplu nu înțeleg că schimbarea este inevitabilă. În loc să promoveze această schimbare, să fie parte din această schimbare, să influențeze această schimbare, ei aleg să saboteze”, a spus Gligor.

Potrivit acestuia, judecătorii au încălcat legea. 

„Legea nu prevede posibilitatea întreruperii unei întâlniri. Judecătorii nu puteau decât s-o închidă și să anunțe o nouă ședință, care trebuia să aibă loc nu mai târziu de două săptămâni mai târziu. Dar nu au făcut-o. Au decis să vină cu această „întrerupere” a ședinței, procedură care nu este prevăzută de lege.

Dar ceea ce nu înțeleg este că ultimele modificări ale legii sunt făcute în așa fel încât să nu existe oportunități de blocare a activității Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Există posibilitatea numirii a șase membri ai CSM din corpul nejudiciar. Sunt 12 membri în total, deci se pot depune 6 judecători și alți 6 experți ai societății civile”, a menționat Ștefan Gligor.

Acesta a adăugat că cinci judecători au fost promovați de Comisia de Pre-Vetting și că Adunarea trebuia să voteze acești candidați.

„Unii dintre judecătorii care nu au trecut testul au încercat să conteste această decizie. Dar contestarea deciziei nu este motiv pentru amânarea alegerilor. Judecătorii au fost nevoiți să voteze pentru cei care au fost selectați. A fost un număr suficient de candidați. Potrivit legii, luarea în considerare a concursurilor este luată în considerare în termen de 10 zile. 

Curtea Supremă de Justiție a amânat considerație, au încălcat termenele.Și mulți dintre acei judecători, care nu au trecut și au protestat față de concluziile comisiei, au amânat luarea în considerare la Curtea Supremă de Justiție prin diverse metode, sub diverse pretexte: au contestat judecătorii, au cerut o anumită perioadă de timp pentru acțiuni suplimentare”, spune expertul.

Potrivit acestuia, Curtea Supremă de Justiție este blocată temporar din cauza faptului că au mai rămas doar doi membri.

„Chiar și în ciuda acestui fenomen de exod în masă din sistem. Chiar și asta nu va bloca efectiv munca pentru o lungă perioadă de timp. Pentru că Parlamentul va trebui să reacționeze și va trebui să creeze instrumente care să compenseze situația. Vor fi numiți noi judecători, legea poate fi modificată, iar judecătorii Curții de Apel vor fi delegați la Curtea Supremă de Justiție pentru funcții temporare, pentru a nu bloca munca”, spune Gligor.

Președintele Partidului Schimbării a subliniat că autoritățile au căi de ieșire din situație, dar este neapărat necesar să se schimbe ceva, întrucât „situația din justiție a ajuns într-o fundătură”.

„Sistemul a devenit învechit și chiar trebuie schimbat. Aceste schimbări au loc deja. Există toate șansele, dacă autoritățile se grăbesc, până la sfârșitul lui 2025, să avem un sistem judiciar și de procurori actualizat”, a conchis Ștefan Gligor.

TV8.md reamintește că vineri, 17 martie, la Chișinău, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, la care urmau să fie aleși patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul celor cinci judecători, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting. 

După ce mai mulți judecători din sistem au susținut discursuri, majoritatea îndreptate împotriva reformelor promovate de actualul Guvern, ședința a fost întreruptă, iar chestiunea privind alegerea membrilor CSM, din rândul judecătorilor, amânată pentru 28 aprilie 2023, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) se va pronunța pe marginea contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.

Pe 20 martie, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS), pentru a discuta situația excepțională din sistemul justiției.

CSS a pus un ultimatum după întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor de săptămâna trecută la care urma să fie aleasă o nouă componență a CSM. Președinta Maia Sandu a anunțat, în urma ședinței CSS, că Adunarea Generală a Judecătorilor trebuie să accelereze crearea unui nou CSM. Mai exact, CSS a oferit la dispoziția magistraților 30 de zile pentru a alege un CSM complet funcțional. 

Totodată, Parlamentul urmează să numească în funcții cât mai curând membrii în CSM din rândul candidaților non-judecători care au trecut de Pre-Vetting. 

Mai mult, șefa statului a menționat că CSS a dispus ca Parlamentul să pregătească în termeni restrânși cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție. 

Potrivit șefei statului, o altă recomandare a CSS este ca în sistemul de justiție să fie aduși specialiști tineri.

Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
CSS pune ultimatum - un CSM funcțional în 30 de zile. Trei luni la dispoziție pentru crearea Curții Anticorupție
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram