Se pregătesc de ce e mai rău. Guvernul a stabilit mai multe scenarii, pentru a evita un eventual blocaj la Adunarea Generală a Judecătorilor, stabilită pentru vinerea aceasta. Astfel, dacă nu se va întruni numărul necesar de magistrați, ședința va putea fi repetată peste două săptămâni, doar că atunci cvorumul va fi redus de la o doime, la o treime de magistrați. Avizul a fost aprobat de Guvern și urmează să fie votat de Parlament.
„Soluții practice pentru deblocarea acelor situații care pot apărea. De regulă, în cazul Adunării Generale pentru judecători, aceasta se convocă de către CSM sau persoanele desemnate. Deci, nu este clar ce se întâmplă atunci când nu este funcționat Consiliul Superior al Magistraturii. De aceea, prin această inițiativă deputații au venit cu anumite soluții”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Măsurile luate astăzi de Guvern sunt valabile atât pentru întrunirea generală a Judecătorilor, cât și pentru cea a Procurorilor. Iar una dintre ele prevede că, dacă prima ședința nu a întrunit cvorumul necesar, adică prezența a cel puțin 1/2 dintre judecători și procurori, următoarea adunare generală va fi repetată în cel mult două săptămâni. Totuși, atunci regulile se schimbă, iar întrunirea poate fi declarată deliberativă, dacă se prezintă mai mult de 1/3 din judecătorii ori procurorii în exercițiu. În același timp, dacă președinții CSM sau CSP vor refuza să convoace întrunirile, această decizie și-o va putea asuma ministra Justiției.
„Doar în ultimă instanță, în cazuri excepționale, când în mod ordinar ele nu pot fi convocate se propune ca ministrul Justiției să convoace această Adunare. Dar trebuie de precizat că este vorba doar de o chestiune de ordin tehnico organizatoric„Curtea Supremă de Justiție ne-a pus în situația de a găsi soluții alternative cu privire la faptul cum să facem această instituție funcțională după ce vor intra în vigoare toți termenii din cererile de demisie depuse. Sunt luate în calcul mai multe soluții, dar pe care nu doresc la moment să le comunic.” și nu de prezidare sau intervenție, fiindcă într-adevăr organele de autoadministrare singure decid asupra modului de examinare sau de conducere a adunării”, a menționat ministra justiției.
O altă opțiune, înainte să se ajungă la ministră, prevede că și judecătorii vor putea convoca Adunarea Generală. Dar asta cu condiția ca numărul acestora să nu fie mai mic de 50, iar data stabilită nu trebuie să depășească termenul de cel mult două săptămâni. Avizul la proiectul de lege a fost aprobat de cabinetul de miniștri și urmează să fie votat în Parlament. Adunarea Generală a Judecătorilor este planificată pentru vinerea aceasta. În același timp, ministra Justiției spune că are soluții și pentru blocajul de la CSJ, doar că nu le divulgă, deocamdată.
„Curtea Supremă de Justiție ne-a pus în situația de a găsi soluții alternative cu privire la faptul cum să facem această instituție funcțională după ce vor intra în vigoare toți termenii din cererile de demisie depuse. Sunt luate în calcul mai multe soluții, dar pe care nu doresc la moment să le comunic”, a conchis ministra justiției Veronica Mihailov-Moraru.
Plecările masive de la CSJ au început acum o lună, când, într-o singură zi, au fost acceptate cererile a 20 de judecători. Ulterior, ministra Justiției a încercat să-i convingă pe magistrați să rămână în sistem și le-a promis salarii mai mari celor care vor trece cu brio de evaluarea externă.
Se pare, însă, că asta nu i-a convins pe magistrați, pentru că, acum două zile, alți trei judecători, din cei cinci rămași la Curtea Supremă de Justiție, au depus cereri de plecare din funcție. Asta înseamnă că din cei 25 de magistrați, acum mai sunt numai doi. Și dacă experții au calificat aceste plecări masive drept un boicot al magistraților, care vor în acest fel să evite evaluarea externă, unii judecători dintre cei plecați au spus că sunt supărați pe criticile de corupție, lansate la adresa lor de guvernare.