Consumatorii vor avea acces la informații mai detaliate despre conținutul produselor alimentare achiziționate. O decizie în acest sens a fost votată în a doua lectură de Parlament. Astfel, urmează a fi instituit un cadru normativ „raliat la standardele internaționale” cu scopul de a asigura sănătatea consumatorilor și a garanta dreptul acestora la „informarea deplină, corectă și transparentă referitoare la produsele alimentare.”
„Documentul prevede că etichetele produselor vor conține, în mod obligatoriu, informații despre prezența alergenilor, precum și despre prezența sau absența glutenului în alimente.
De asemenea, va fi indicată țara de origine sau locul de proveniență a ingredientului primar, care nu este același cu țara de origine sau cu locul de proveniență precizat a produsului alimentar”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.
Totodată, carnea de pasăre, de porc, preparatele din carne sau produsele din carne, precum și ouăle de consum urmează a fi etichetate cu mențiunea „Hrănit fără organisme modificate genetic” sau „Hrănit fără OMG”.
„În prezent, în procedură parlamentară este și inițiativa legislativă a unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, care prevede reglementarea mai strictă a etichetării produselor alimentare care conțin acizi grași trans.
După examinarea ambelor proiecte în prima lectură, Comisia agricultură și industrie alimentară a propus comasarea acestora pentru lectura a doua, din considerentul că ambele inițiative operează modificări la Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare”, scrie serviciul de presă al Legislativului.