Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, s-a arătat nemulțumită de proiectul ce prevede indexarea cu 15 % a pensiilor și altor prestații sociale începând cu 1 aprilie. Aceasta consideră că acestă majorarea este insuficientă în raport cu rata inflației. În replică, premierul Dorin Recean i-a recomandat să adreseze întrebări „tehnice și punctate” și să nu „utilizeze această tribună (n.r. ședința Guvernului) pentru a face politică”.
„Se propune majorarea pensiilor cu 15 % pe când legea de bază privind indexarea pensiilor prevede majorarea în conformitate cu procentul de inflație, care astăzi a ajuns la 26. Credeți că este suficientă această indexare de 15 %”, a întrebat Vlah.
Totodată, Vlah s-a arătat nemulțumită că nu a reușit să formuleze întrebarea referitor la proiectul discutat.
„Prima dată în acești opt ani, sunt întreruptă de dumnevoastră. Nu este corect. Am nevoie să-mi expun opinia și să adresez întrebările pe care le am”,a menționat Vlah.
În replică, Recean i-a recomandat să adreseze întrebări tehnice și punctate.
„Am rugat colegial să nu facem politică aici. Toată lumea știe din ce resurse noi majorăm. UE și SUA ne-au ajutat să suplimentăm bugetul. Vă recomand să adresați întrebări tehnice și punctate.
(...) O să vă întrerup de fiecare dată când o să utilizați această tribună pentru a face politică.
(...) Reieșind din mijloacele financiare care sunt disponibile. Noi facem tot posibilul ca să asigurăm păturile vulnerabile, să creștem pensiile, să asigurăm și să protejăm cetățenii de impactul facturilor”, a menționat Recean.
TV8 amintește că din 1 aprilie 2023, pensiile și alte prestații sociale urmează să fie indexate cu 15%.
Potrivit unui proiect de hotărâre al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, aprobat miercuri, 22 martie, în cadrul ședinței de Guvern, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2.620,62 de lei.
Totodată, urmează să fie majorate și pensiile minime de dizabilitate.
Proiectul de hotărâre prevede indexarea, la 1 aprilie curent, a prestațiilor de asigurări sociale și a unor prestații sociale de stat cu 15%, reieșind din creșterea procentuală a veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2022 față de anul 2021.
Calculul estimativ al cheltuielilor necesare pentru indexarea prestațiilor sociale cu coeficientul de indexare 15% constituie 3 058 536,6 mii lei, dintre care cheltuielile necesare din mijloacele bugetului de asigurări sociale de stat constituie 2 350 927,7 mii lei, iar cheltuielile necesare din mijloacele bugetului de stat constituie 707 608,9 mii lei.