Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China

Verificări la o maternitate din Chișinău, după ce o femeie s-a plâns pe meniu. Nemerenco: „Voi face public raportul”

11 martie 2023, ora 11:47

Comisia de control a Ministerului Sănătății a început vineri, 10 martie, verificarea alimentației din cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi” din Chişinău. Se întâmplă după ce în spațiul public au apărut postări cu reacții negative la meniul din instituție. Mai exact, după ce femeie a scris pe pagina sa de Facebook că în spital „se gătește atât de prost, din produse atât de rele, încât femeile deseori preferă să rămână flămânde”.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a precizat că raportul privind verificările va fi făcut public ulterior.

„Nu mă eschivez de la responsabilitatea pentru tot ce am preluat sub numele “sistem de sănătate”. Vreau să cunoașteți că avem medici minunați care fac operații de top, salvează vieți, medici cărora le pasă, asistente care plâng cu pacienții, infirmiere care duc pacienții etaje întregi în brațe fiindcă nu este ascensor.

Dar am preluat și altceva - pe cei cărora nu le pasă. Care truchează achiziții de alimente, căci le iese un chilipir de la macaroane în loc de carne, sau fasole în loc de fructe. Care fierb nu-ș-ce poțiune, da nu mâncare. Care pun mâncarea în căldări și o duc prin secții ca într-un lagăr de triste amintiri”, a scris ministra pe rețelele de socializare.

Mai mult, Ala Nemerenco spune că „țara nu o schimbă doar Președintele prin străduința sa, și nici chiar Guvernul. Țara o schimbă oamenii.” 

„Poate cel mai mult ei. Cel care pregătește supa de spital gustos ca acasă; cel care unge untul pe pâinea micuțului de la grădiniță și nu-și pune pachetul în geantă; cel care nu umple plăcinta cu “brânza de vaci” cu chestii care omoară și un elefant; cel care îți zâmbește la ghișeu; îți pune mâna pe frunte când ești pe pat de spital. Țara o schimbăm noi toți. Și fiecare. Îndeplinindu-ne onest datoria de Om. Țara o avem așa cum ne-o creăm. Fiindcă noi trăim în ea. În ea vor trăi copiii și nepoțeii noștri. Și noi ne-o dorim toți frumoasă, prosperă, corectă. Dar schimbarea se începe de la sine. De la fiecare din noi”, a mai adăugat ministra Sănătății.

TV8.md amintește că meniul dintr-o maternitate din Capitală a provocat reacții negative în spațiul public. O femeie a scris pe pagina sa de Facebook despre mâncarea oferită în Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, menționând că „se gătește atât de prost, din produse atât de rele, încât femeile deseori preferă să rămână flămânde, în speranța că data viitoare va fi ceva mai bun”. Pe acest caz s-a autosesizat ministra Sănătății, Ala Nemerenco. De asemenea, TV8.md a solicitat comentariul lui Boris Gîlca, șef al Direcției Asistență Socială și Sănătate din Chișinău.

„Voi crede în sinceritatea felicitărilor voastre de opt martie, stimate autorități, când veți servi măcar în maternități mese normale. De trei luni îmi stă în fața ochilor această imagine. E mâncarea oferită la maternitatea Nr 1 de pe Viaduct. Instituție medicală din Capitală. Niște paste răsfierte și o pârjoală din copite și mațe. Terciuri răsfierte, să tragă cât trebuie la cântar, borș sau soleancă cu miros greu de descris, nici un fir de mușchi de carne. 

Se gătește atât de prost, din produse atât de rele, încât femeile deseori preferă să rămână flămânde, în speranța că data viitoare va fi ceva mai bun. Se întorc în salon ṣi mănâncă covrigi. Foarte multă mâncare ajunge de fapt la coșul de gunoi. (...) Cât timp am fost internată nu am văzut să se ofere măcar o felie de măr, salată sau legume coapte”, a scris femeia.

Postarea a acumulat mai multe comentarii, în care și alte femei și-au manifestat nemulțumirea.

Pe caz s-a sesizat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care a menționat că va iniția verificări la spitalele de maternitate. Totodată, ministra s-a adresat către primarul Capitalei, Ion Ceban:

„Domnule primar general, vă rog să vă implicați în cazul relatat deoarece instituția este subordonată orașului. Este inadmisibilă o așa alimentare într-o maternitate! Și mai puneți la muncă Direcția Generală Asistență Medicală și Socială că se ocupă cu ce dorește numai nu cu ce trebuie”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

În context, am solicitat comentariul lui Boris Gîlca, șef al Direcției Asistență Socială și Sănătate din Chișinău, în subordinea căreia se află maternitatea. 

„Noi ne-am autosesizat în legătura cu postarea ministrei Ala Nemerenco. Are loc o anchetă internă. Doamna director interimar de la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” a fost solicitată să prezinte un raport și o notă explicativă pe caz. Avem o ședință a comisiei chiar acum. Vom ieși ulterior cu relatarea concluziei. Vreau să menționez că noi nu vom tolera cazurile de neconformitate, oricare ar fi ele, inclusiv în alimentație, în instituțiile municipale, dacă ele există și sunt documentate. Toți directorii de spitale se plâng pe insuficiența banilor pentru alimentație, însă acești bani nu-i dau Primăria. Banii pentru alimentație în toate spitalele municipale vine de la Compania Națională de Asigurări în Medicină, care este în subordinea Ministerului Sănătății”, a declarat Boris Gîlca.

„Paste răsfierte și pârjoală din copite”: O femeie s-a plâns pe meniul dintr-o maternitate din Chișinău. Replica municipalității
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO/ Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova: „S-a învechit și chiar trebuie schimbat”. Când ar putea fi actualizat
/VIDEO/ Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova: „S-a învechit și chiar trebuie schimbat”. Când ar putea fi actualizat

/VIDEO/ Ziua Internațională a Pădurilor: Importanța „plămânilor verzi ai planetei” și gradul de împădurire al Moldovei

21 martie 2023, ora 18:24

Pe 21 martie este marcată Ziua Internațională a Pădurilor. Numite și plămânii verzi ai planetei, pădurile au un rol important în atenuarea schimbărilor climatice și reîmpădurirea zonelor. Totodată, pădurea purifică aerul, produce oxigen, are rolul de a filtra apa potabilă, previne eroziunea solului și este habitat pentru numeroase specii de animale. 

„Păduri sănătoase pentru oameni sănătoși” este mesajul din acest an de Ziua Pădurilor.

„Pădurile Republicii Moldova sunt resurse naturale importante și strategice. Conservarea şi dezvoltarea tezaurului forestier este şansa noastră şi a generaţiilor viitoare, deoarece pentru a supraviețui, pe lângă hrană suficientă şi produse industriale, este necesar şi un mediu sănătos, aer curat, apă potabilă de bună calitate, soluri stabile şi fertile. Sub acest aspect, pădurea trebuie considerată nu doar fabrică de lemn, dar şi fabrică de oxigen, depozit de apă, scut al solului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2021, doar 11,6% din suprafața țării este împădurită. Mai exact, suprafața terenurilor acoperite cu păduri este de 383.000 de hectare.

Pe 17 februarie, Guvernul Recean a aprobat Programul național de împădurire. Acesta prevede extinderea suprafețelor de păduri, din țara noastră, cu cel puțin 145 de mii de hectare, în următorii 10 ani. 

Programul național de împădurire va fi finanțat din bugetul de stat și din fondurile partenerilor de dezvoltare. Vestea a fost salutată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Pentru țara noastră, afectată de secete și alte efecte ale schimbărilor climatice, împădurirea este o prioritate. Restabilirea suprafețelor de păduri va îmbunătăți volumul de apă în râuri, iazuri și fântâni și fertilitatea solurilor, va restabili flora și fauna din Moldova”, a punctat președinta.

/VIDEO/ Împădurim țara, dar avem cu ce? Starea pepinierelor permanente: Din cele 31, doar una are irigare modernă
/VIDEO/ Se taie pădurile, dar când creștem altele noi? Ministerul Mediului discută cu autoritățile din Turcia să ne ofere ajutor
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram