Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China

/VIDEO/ Deputat PAS: „Deși nu vine la muncă, Ilan Șor nu poate fi lipsit de mandat. Nu permite legea”

18 martie 2023, ora 23:11

Deși în mod normal lipsa de la serviciu, este un temei pertinent pentru a da afară un angajat, în doi timpi și trei mișcări, în cazul deputaților, de exemplu, e imposibil. Bunăoară, chiar dacă e fugar și a fost, practic, doar o singură zi la muncă, la ședința inaugurală, guvernarea nu-l poate lipsi pe Ilan Șor de mandatul de deputat. Nu-i permite legea. Cel puțin asta susține deputatul PAS, Dorian Istratii, invitat aseară la emisiunea „Întreabă Ghețu”.

În ultima sa declarație de avere, adică pentru anul 2021, Ilan Șor nu a declarat niciun venit. Deși figurează ca angajat în Parlament, totuși, Șor, parcă ar fi un deputat fantomă, având în vedere că nu a călcat pe acolo, și respectiv, niciun leu nu i-a fost virat în cont. 

Condamnat, în prima instanță, la 7,6 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani, în dosarul fraudei bancare, Șor a părăsit Republica Moldova în 2019, după ce democrații au predat puterea.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, el a fugit în Israel. În prezent, Ilan Șor este anunțat în căutare internațională.

Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO/ Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova: „S-a învechit și chiar trebuie schimbat”. Când ar putea fi actualizat
/VIDEO/ Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova: „S-a învechit și chiar trebuie schimbat”. Când ar putea fi actualizat

CUB invită puterea judecătorească și cea executivă la dialog. „Există elemente de rezistență, care obstrucționează schimbările”

21 martie 2023, ora 18:00

Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) vine cu o reacție privind situația din justiția din Republica Moldova și face un apel la factorii decizionali de a trata acest subiect „cu prudență maximală”. Mesajul este făcut în contextul amânării Adunării Generale a Judecătorilor și respectiv, alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„CUB reiterează importanța implicării efective a judecătorilor cinstiți în procesele de reformare a justiției. Nu substituirea lor cu neofiți ai domeniului sau comisari de partid, ci anume cu judecători care-și doresc restabilirea autentică a încrederii în statul de drept.

 Reformarea justiției nu poate avea loc fără concursul direct și asumat al magistraților săi, motiv pentru care orice altă abordare va compromite intențiile autorilor săi de la guvernare și va fi de neacceptat pentru cetățeni”, susțin reprezentanții partidului.

Totodată, reprezentanții CUB susțin concluziile Opiniei Comisiei de la Veneția referitoare la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din 10-11 martie, 2023, adoptată la cea de-a 134 sesiune plenară a Comisiei.

„Este de înțeles faptul că în justiție există anumite elemente de rezistență care obstrucționează schimbările așteptate. Nu negăm acest lucru. Trebuie însă ca statul, puterea politică, reprezentată astăzi în exclusivitate de PAS, să asume strategic soluții, care nu vor putea fi contestate în instanțele de judecată, fie că discutăm de cele naționale, fie de cele europene. Orice fel de eșec posibil va pune în discuție publică legitimitatea statului și abordările clasei politice cu care și actuala guvernare intenționează să accelereze reformele”, se arată în comunicatul CUB.

Potrivit CUB, riscurile semnalate de judecătorii cinstiți și Opinia Comisiei de la Veneția „atrag atenția asupra pericolelor pe care evaluările efectuate în grabă și politizarea procesului le pot genera pentru independența și eficiența sistemelor judiciare și de urmărire penală, în lipsa unor garanții rezonabile și remedieri corespunzătoare”.

„Important este ca modul în care PAS se va achita de acest angajament politic să nu fie făcut în detrimentul principiilor statului de drept. Logica electorală și spumoasă de inspirație populistă se încheie în momentul în care exerciți puterea de stat, iar PAS ar trebuie să înțeleagă și să-și asume acest lucru”, menționează CUB.

Mai mult, partidul are un mesaj și către judecătorii din Republica Moldova, prin care îndeamnă la prudență, analiză și echilibru în ceea ce privește poziționarea față de acest impas, care potrivit CUB, „poate degenera, foarte ușor, într-o nouă criză care poate dezechilibra și mai mult democrația firavă de la noi”.

„CUB nu poate avea nici un fel de dialog cu judecătorii corupți, cu cei care au compromis prin activitatea și acțiunile lor onoarea corpului profesional al judecătorilor responsabili. Niciodată, în nici un context, CUB nu va valida corupția, complicitatea în toate formele sale de expresie, acceptând un dialog cu persoane lipsite de integritate, indiferent de domeniul lor de activitate. 

Iată de ce, mesajul nostru către judecători cinstiți, către cei care doresc cu adevărat ca reforma justiției să fie prima cărămidă pusă la fundamentul cursului nostru de aderare la UE, să fie unul de sprijin și solidaritate. 

Aveți curajul de a participa activ la procesul de curățare a sistemului judecătoresc prin eliminarea reziduurilor sale, prin asumarea renașterii vocației europene pentru cetățenii Republicii Moldova, prin implicare dedicată la reformarea sistemului judecătoresc”, afirmă reprezentanții CUB.

În concluzie, CUB invită ambele tabere, puterea judecătorească și puterea executivă, la un dialog onest, transparent și principial.

„Atragem atenția tuturor celor care abordează reforma justiției în termeni de ultimatum, în cheia unui amatorism extrem de periculos pe tematica spinoasă a unor reforme sensibile politic, care pot arunca echilibrul fragil din Republica Moldova într-un conflict persistent și cu multe costuri pentru cetățeni. 

Să ne ferim de falși amici care pun la dispoziția clasei politice decizii simpliste, contabilizându-le pe un banal calcul electoral și politic, la care ar trebui să cultivăm imunitate dacă ne dorim cu adevărat să susținem avansarea democratică a Republicii Moldova spre standardele parcursului european, susținut de cetățeni”, se arată în comunicatul CUB.

TV8 amintește că la 17 martie, la Chișinău a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, la care urmau să fie aleși patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul celor cinci judecători, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting. 

După ce mai mulți judecători din sistem au susținut discursuri înflăcărate, majoritatea îndreptate împotriva reformelor promovate de actualul Guvern, ședința a fost întreruptă, iar chestiunea privind alegerea membrilor CSM, din rândul judecătorilor, a fost amânată pentru 28 aprilie 2023, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) se va pronunța pe marginea contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.

Ultima adunare generală a judecătorilor s-a desfășurat în martie 2019. Toate reuniunile planificate din 2019 încoace au fost amânate din cauza pandemiei COVID-19.

Adunarea generală a judecătorilor este unul din organele autoadministrării judecătoreşti şi asigură realizarea practică  a principiului autoadministrării judecătoreşti. Adunarea generală a judecătorilor este convocată anual în şedinţă ordinară de către CSM.

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram