Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China

/VIDEO/ În instanță, dar cu gândul la Athos: La ce etapă se află dosarele lui Dodon

18 martie 2023, ora 20:13

Cu un arsenal de dosare penale pe cap, Igor Dodon, mai că, în fiecare săptămâna are drum la judecătorii. De fiecare dată când se prezintă la CSJ, fostul șef de stat este adus cu un Volswagen Touareg cu geamurile fumurii, însoțit de șofer personal, dar și de bodygard. Dodon își parchează mașina în curtea instanței superioare, de parcă nu ar fi inculpat, ci ar munci la Curtea Supremă de Justiție. 

De fiecare dată când se prezintă la Curtea Supremă de Justiție, fostul președinte vine într-un Volswagen Touareg cu geamuri fumurii, însoțit de șofer personal și bodigard. Mașina staționează, fără probleme, în parcarea CSJ, de parcă Dodon, îmbrăcat, de fiecare dată, la patru ace, nu ar fi inculapt, ci un angajat al Instanței Superioare. 

„- Vreți declarații?!! La ce temă?”.

„- Mai vreți ceva?”.

La Curtea Supremă de Justiție se examinează așa-numitul dosar kuliok. Fostul șef de stat este învinuit că ar fi pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, pentru a negocia în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile pentru Partidul Democrat și, personal, pentru liderul de atunci al formațiunii, Vladimir Plahotniuc. 

Procurorii speră să dea lovitura de grație în acest proces, având în vedere că dețin un video de aproape 50 de minute de la celebra întâlnire dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, care îi întinde o pungă neagră calendar în care se presupune că erau bani. Și în timp ce în spațiul public au apărut doar câteva secvențe, acuzatorii se laudă că au înregistrarea cu întreaga scenă. Din cele în jur de 10 dosare intentate pe numele Dodon, unul este pentru îmbogățire ilicită. 

Dodon susține sus și tare că ancheta bate pasul pe loc din lipsă de dovezi. 

Totuși, după ce s-a pomenit cu mai multe dosare pe cap, Dodon s-a oprit în a face acte de caritate. Fundația creată din numele soției lui nu mai activează deloc.

Pe 24 mai anul trecut, procurorii au descins acasă la Igor Dodon. Oamenii legii au percheziționat 10 imobile și trei automobile. Atunci procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locații au fost găsite peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari. 

În timpul perchezițiilor, cumnatul său, Petru Merineanu, a încercat să înghită o recipisă, ce confirma tranzacții de 700 de mii de euro. După ce jumătate de an, Dodon a stat în arest la domiciliu, magistrații i-au permis să călătorească doar prin țară. 

În această săptămână, judecătorii i-au prelungit măsura preventivă de control judiciar pe un termen de încă 60 de zile. Astfel, deși are interdicția de a părăsi țara, Igor Dodon le-a solicitat judecătorilor permisiunea de a merge într-un pelerinaj de 10 zile pe muntele Athos, așa cum o făcea în anii precedenți de Paște. Și chiar dacă are o grămadă de dosare penale, Dodon nu vrea să încalce tradiția. 

Va afla dacă merge sau nu pe 24 martie. Anterior, Dodon a mai avut o tentativă de a pleca într-o vacanță în România, motivând că fiul său are nevoie de o reabilitare post-covid, însă ulterior vacanța a fost anulată, iar Dodon s-a mai ales cu un dosar, întrucât potrivit procurorilor, certificatul medical ar fi fost fals. 

Igor Dodon este cercetat pentru corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidelor politice, îmbogățire ilicită și trădarea de Patrie. El se declară nevinovat. 

Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO/ Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova: „S-a învechit și chiar trebuie schimbat”. Când ar putea fi actualizat
/VIDEO/ Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova: „S-a învechit și chiar trebuie schimbat”. Când ar putea fi actualizat

CUB invită puterea judecătorească și cea executivă la dialog. „Există elemente de rezistență, care obstrucționează schimbările”

21 martie 2023, ora 18:00

Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) vine cu o reacție privind situația din justiția din Republica Moldova și face un apel la factorii decizionali de a trata acest subiect „cu prudență maximală”. Mesajul este făcut în contextul amânării Adunării Generale a Judecătorilor și respectiv, alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„CUB reiterează importanța implicării efective a judecătorilor cinstiți în procesele de reformare a justiției. Nu substituirea lor cu neofiți ai domeniului sau comisari de partid, ci anume cu judecători care-și doresc restabilirea autentică a încrederii în statul de drept.

 Reformarea justiției nu poate avea loc fără concursul direct și asumat al magistraților săi, motiv pentru care orice altă abordare va compromite intențiile autorilor săi de la guvernare și va fi de neacceptat pentru cetățeni”, susțin reprezentanții partidului.

Totodată, reprezentanții CUB susțin concluziile Opiniei Comisiei de la Veneția referitoare la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din 10-11 martie, 2023, adoptată la cea de-a 134 sesiune plenară a Comisiei.

„Este de înțeles faptul că în justiție există anumite elemente de rezistență care obstrucționează schimbările așteptate. Nu negăm acest lucru. Trebuie însă ca statul, puterea politică, reprezentată astăzi în exclusivitate de PAS, să asume strategic soluții, care nu vor putea fi contestate în instanțele de judecată, fie că discutăm de cele naționale, fie de cele europene. Orice fel de eșec posibil va pune în discuție publică legitimitatea statului și abordările clasei politice cu care și actuala guvernare intenționează să accelereze reformele”, se arată în comunicatul CUB.

Potrivit CUB, riscurile semnalate de judecătorii cinstiți și Opinia Comisiei de la Veneția „atrag atenția asupra pericolelor pe care evaluările efectuate în grabă și politizarea procesului le pot genera pentru independența și eficiența sistemelor judiciare și de urmărire penală, în lipsa unor garanții rezonabile și remedieri corespunzătoare”.

„Important este ca modul în care PAS se va achita de acest angajament politic să nu fie făcut în detrimentul principiilor statului de drept. Logica electorală și spumoasă de inspirație populistă se încheie în momentul în care exerciți puterea de stat, iar PAS ar trebuie să înțeleagă și să-și asume acest lucru”, menționează CUB.

Mai mult, partidul are un mesaj și către judecătorii din Republica Moldova, prin care îndeamnă la prudență, analiză și echilibru în ceea ce privește poziționarea față de acest impas, care potrivit CUB, „poate degenera, foarte ușor, într-o nouă criză care poate dezechilibra și mai mult democrația firavă de la noi”.

„CUB nu poate avea nici un fel de dialog cu judecătorii corupți, cu cei care au compromis prin activitatea și acțiunile lor onoarea corpului profesional al judecătorilor responsabili. Niciodată, în nici un context, CUB nu va valida corupția, complicitatea în toate formele sale de expresie, acceptând un dialog cu persoane lipsite de integritate, indiferent de domeniul lor de activitate. 

Iată de ce, mesajul nostru către judecători cinstiți, către cei care doresc cu adevărat ca reforma justiției să fie prima cărămidă pusă la fundamentul cursului nostru de aderare la UE, să fie unul de sprijin și solidaritate. 

Aveți curajul de a participa activ la procesul de curățare a sistemului judecătoresc prin eliminarea reziduurilor sale, prin asumarea renașterii vocației europene pentru cetățenii Republicii Moldova, prin implicare dedicată la reformarea sistemului judecătoresc”, afirmă reprezentanții CUB.

În concluzie, CUB invită ambele tabere, puterea judecătorească și puterea executivă, la un dialog onest, transparent și principial.

„Atragem atenția tuturor celor care abordează reforma justiției în termeni de ultimatum, în cheia unui amatorism extrem de periculos pe tematica spinoasă a unor reforme sensibile politic, care pot arunca echilibrul fragil din Republica Moldova într-un conflict persistent și cu multe costuri pentru cetățeni. 

Să ne ferim de falși amici care pun la dispoziția clasei politice decizii simpliste, contabilizându-le pe un banal calcul electoral și politic, la care ar trebui să cultivăm imunitate dacă ne dorim cu adevărat să susținem avansarea democratică a Republicii Moldova spre standardele parcursului european, susținut de cetățeni”, se arată în comunicatul CUB.

TV8 amintește că la 17 martie, la Chișinău a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, la care urmau să fie aleși patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul celor cinci judecători, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting. 

După ce mai mulți judecători din sistem au susținut discursuri înflăcărate, majoritatea îndreptate împotriva reformelor promovate de actualul Guvern, ședința a fost întreruptă, iar chestiunea privind alegerea membrilor CSM, din rândul judecătorilor, a fost amânată pentru 28 aprilie 2023, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) se va pronunța pe marginea contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.

Ultima adunare generală a judecătorilor s-a desfășurat în martie 2019. Toate reuniunile planificate din 2019 încoace au fost amânate din cauza pandemiei COVID-19.

Adunarea generală a judecătorilor este unul din organele autoadministrării judecătoreşti şi asigură realizarea practică  a principiului autoadministrării judecătoreşti. Adunarea generală a judecătorilor este convocată anual în şedinţă ordinară de către CSM.

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram