Timp de aproape doi ani, farmaciile care au început să colecteze medicamente expirate, au adunat peste cinci tone de astfel de deșeuri. Semn că oamenii au început să fie mai responsabili și nu le mai aruncă la tomberon. Problema e că preparatele urmează să fie duse tocmai în Franța, iar asta ne costă în jur de 20 de mii de euro.
În aprilie 2021, o rețea de farmacii din Moldova a instalat boxe speciale, pentru stocarea medicamentelor expirate de la populație. Astfel, oamenii sunt îndemnați să nu arunce în niciun caz aceste obiecte la gunoi, deoarece poluează mediul, ci să le aducă în farmaciile care le colectează.
„În mai multe farmacii au fost instalate boxe speciale, unde cetățenii pot să aducă medicamentele expirate, cele care nu au fost păstrate corespunzător, dar și utilajele defectate".
Trebuie să știți, însă, că e interzis să puneți în aceste containere termometre cu mercur sau utilaje radioactive. Angajații farmaciilor spun că oamenii devin tot mai conștiincioși. Astfel, dacă inițial aceste containere erau mai mult goale, acum numărul celor care aduc medicamentele expirate și ambalajele farmaceutice aici, a crescut semnificativ.
Toate deșeurile sunt deocamdată stocate, iar când vor fi de trei ori mai multe, adică 15 tone, acestea urmează să fie duse tocmai în Franța, pentru a fi distruse. Motivul este că, deși legislația Republicii Moldova permite incinerarea deșeurilor medicale, singura metodă recomandată de ecologiști, deocamdată nu avem un regulament care ar stipula exact modalitatea de desfășurare a acestui proces și în ce condiții ar fi posibil.
Pentru ca niciun medicament și alte produse farmaceutice să nu mai ajungă la tomberon, și ulterior, în mediul ambiant, autoritățile vor să oblige toate farmaciile să le colecteze de la populație.
„Noi dorim ca acest pilot, care există, să fie extins și să fie introdus o obligativitate fiecărei farmacii, care comercializează medicamente să și le colecteze de la populație".
Întrebați ce fac cu medicamentele vechi, ambalajele și alte produse farmaceutice pe care nu le mai utilizează, majoritatea oamenilor au răspuns că le aruncă în găleata de gunoi menajer. Puțini sunt cei care spun că le duc la farmacie:
„Le aruncăm, dar ce am putea să facem?"
„Le arunc, atât".
„Nu am expirate, cumpăr doar strict necesarul".
Cele aproape cinci tone de medicamente expirate nu sunt deocamdată transportate spre reciclare în Franța, deoarece cantitatea minimă de deșeuri, care urmează șă fir transportată trebuie să fie de cel puțin 15 tone.
Un alt moment sunt costurile mari pentru transportarea deșeurilor, care se ridică la 20 de mii de euro. În plus, este nevoie de companii și mijloace de transport specializate. Până la acumularea cantității necesare, medicamentele expirate colectate, sunt stocate la un depozit din sectorul Ciocana al capitalei. Potrivit directorului companiei, acestea sunt păstrate în containere ermetice, pentru a nu polua apele, aerul și solul.