Proteste în masă au loc la Tbilisi, Georgia, împotriva legii „agenților străini” adoptată de Parlamentul Georgiei. Potrivit SOVA și Georgia Online, pe 7 martie, oponenții proiectului de lege privind „agenții străini”, care ar putea îngrădi libertatea organizațiilor neguvernamentale din țară, s-au adunat lângă clădirea Parlamentului georgian. Protestele s-au lăsat cu violențe, așa că a fost nevoie de intervenția forțelor speciale. Cei de la MAI al Georgiei au utilizat gaze lacrimogene și tunuri de apă.
Protestatarii spun că legea menționată „rusă” reprezintă o amenințare la adresa integrării europene a țării și de aceea, nu vor să fie adoptată, scrie Unian.
Cu drapele UE în mâini, georgienii au scandat „Nu legii ruse”. Încercările lor de a se apropia de intrările în clădirea Parlamentului au dus la ciocniri cu oamenii legii.
Forțele de securitate le-au cerut protestatarilor din apropierea Parlamentului să se împrăștie, după care au folosit gaze lacrimogene. Ministerul de Interne al Georgiei a apelat și la tunuri cu apă. S-a întâmplat pe străzile Chichinadze și Chitadze de lângă Parlament.
Pe 7 martie, Parlamentul Georgiei a adoptat în prima lectură proiectul de lege „Cu privire la transparența influenței străine” (așa-numitul proiect de lege privind „agenții străini”). Pentru adoptarea legii în prima lectură au fost necesare 76 de voturi, exact acest număr de deputați au susținut proiectul de lege.
Legea declară organizațiile neguvernamentale și o parte din mass-media „agenți de influență străină”. Mai exact, organizația care primește mai mult de 20% din finanțare de peste hotare ar trebui să se înregistreze ca „agent străin”. O lege similară este în vigoare în Rusia și a permis deja autorităților să restrângă activitatea multor mass-media și organizații.
Președinta georgiană, Salome Zurabișvili, este împotriva legii.
„Proiectul de lege prezentat de unele grupuri din țara mea, care va îngrădi libertatea organizațiilor neguvernamentale (în care, trebuie spus, majoritatea sunt femei activiste), va fi extrem de nociv pentru transformarea democratică a societății noastre, eliminarea discriminării de gen și, de fapt, calea integrării noastre europene. Pe baza acestui fapt, mi-am exprimat deja dezacordul puternic cu acest proiect de lege și folosesc această ocazie pentru a-mi exprima și aici poziția”, a spus Zurabișvili.