Război în Ucraina, ziua 395: Zelenski explică de ce întârzie contraofensiva, iar Erdogan a avut o cerință către Putin la telefon

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 384: Atac la Kramatorsk. Rusia e preocupată de Moldova, iar Kievul apără în continuare Bahmutul

14 martie 2023, ora 22:36

Războiul declanșat de invazia ordonată de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 384. Alexandr Grușko, ministrul adjunct de Externe de la Moscova, acuză SUA că lucrează la crearea unor focare de tensiune în Republica Moldova. Rusia a propus prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene, care expiră la 18 martie, cu doar 60 de zile, ofertă criticată de Kiev care vede astfel acordul inițial pus sub semnul întrebării, relatează Agerpres. Totodată, Curtea Penală Internaţională (CPI) vrea să-i aducă în fața justiției pe rușii care au comis crime de război în Ucraina şi urmează să emită mandate de arestare pe numele mai multor persoane. Pe de altă parte, Kremlinul a anunțat marţi că Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale de la Haga (CPI), a informat agenția de presă TASS.

Armata ucraineană a respins peste 100 de atacuri rusești în cinci zone în ultima zi, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în briefingul său de dimineață din 14 martie, notează Mediafax. Luptele se concentrează în continuare pe frontul din nord-vestul Donbasului, cu episoade periodice de atacuri cu rachete asupra unor obiective din toată Ucraina Ucraina şi Rusia au raportat pierderi grele în bătălia pentru Bahmut. Moscova încearcă de luni de zile să cucerească orașul din estul Ucrainei, într-un război de uzură, transmite BBC. În același timp, Kievul a ordonat evacuarea orașului Kupiansk, pe măsură ce rușii se apropie, iar publicația americană Politico anunță că au apărut primele fisuri în alianța SUA-Ucraina contra Rusiei.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi comandamentul armatei ucrainene au convenit marţi să continue apărarea oraşului Bahmut din estul Ucrainei asediat de trupele ruse, transmite Reuters, citată de Agerpres. „În urma analizei operaţiunii defensive în direcţia Bahmut, toţi membrii (…) au exprimat o poziţie comună de a continua rezistenţa şi apărarea oraşului Bahmut”, a transmis într-o declaraţie biroul lui Zelenski, după o întâlnire la care au participat acesta din urmă, principalii responsabili guvernamentali şi ofiţerii superiori din armata ucraineană.

UPDATE Procurorii ucraineni au declarat că au înregistrat peste 71.000 de crime de război comise de ruşi în Ucraina.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut marţi că miza campaniei militare în Ucraina este însăşi existenţa Rusiei ca stat, şi că economia acesteia din urmă a făcut faţă sancţiunilor occidentale impuse în urmă cu un an după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, dar a admis că pe termen mediu aceste sancţiuni pot fi un pericol, transmit agenţiile Reuters şi EFE.

UPDATE Armata Germaniei se confruntă cu un deficit mai mare de arme și echipamente în prezent decât înainte ca Rusia să declanșeze invazia în Ucraina, în urmă cu mai bine de un an, a avertizat marți, 14 martie, Eva Hoegl, comisar parlamentar pentru Forțele Armate germane, în raportul său anual, relatează Reuters.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) condamnă vehement acuzațiile lansate astăzi de către reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, precum că „autoritățile moldovenești și-ar distruge țara de dragul celor care le plătesc bani”. MAEIE cataloghează aceste declarații ca fiind neadevărate şi fără temei.

UPDATE Forțele armate ucrainene au anunțat marți, 14 martie, că reprezentanții instalați de Moscova în regiunea ucraineană sudică Herson se pregătesc să părăsească teritoriile pe care încă le ocupă, în ceea ce pare a fi un început de retragere, relatează agenția spaniolă de presă EFE, preluată de Agerpres.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat dublarea producției de arme ghidate de precizie în timpul unei vizite la principalul producător rus de arme Tactical Missiles Corporation, a anunțat marți Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, relatează CNN.

UPDATE Polonia ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 în următoarele patru sau șase săptămâni, a declarat marți premierul Mateusz Morawiecki, sugerând că aliații Kievului se apropie de un acord cu privire la următorul pas în sprijinul lor militar pentru țara invadată de Rusia în februarie 2022, relatează Reuters.

UPDATE Rușii au aruncat bombe incendiare asupra Vuhledar, arată înregistrări din noaptea de sâmbătă spre duminică în care se poate observa ploaia de muniție căzând asupra orașului devastat, relatează Daily Mail.

UPDATE Parlamentul lituanian a adoptat o rezoluție care cataloghează compania militară privată Wagner drept organizație teroristă. „Wagner este o organizație teroristă, iar membrii și mercenarii săi reprezintă o amenințare la adresa securității statului și a societății”, potrivit rezoluției, care a fost publicată pe site-ul parlamentului, notează NewsWeek.

UPDATE Polonia a început cea mai mare acțiune de a-și înzestra armata cu mijloace noi de luptă din ultimele cinci decenii, relatează The Telegraph.

UPDATE Ucraina acuză doi soldați ruși de abuz sexual împotriva unei fetițe de 4 ani și viol în grup asupra mamei copilului, scenă petrecută sub privirile tatălui, la amenințarea armei, scrie Reuters, care a consultat un dosar al procurorilor ucraineni. Acestea nu sunt singurele crime sexuale pe care le-au comis soldații ruși din Brigada 15 Motorizată de Infanterie în martie 2022, primele zile ale războiului, în Brovari, o suburbie a Kievului, potrivit procurorilor ucraineni, notează Digi24.

UPDATE „Treizeci şi două de state lucrează acum împreună pentru a trage la răspundere conducerea politică şi militară de la vârful Rusiei. Putin şi apropiații săi vor fi judecați”, anunță ministrul ucrainean de Externe.

UPDATE Alertă aeriană în toată Ucraina. Avertismentul oficial a fost lansat din cauza decolării unui avion militar rusesc, care poate transporta rachete Kinjal, greu de interceptat de apărarea antiaeriană ucraineană.

UPDATE Kremlinul a declarat marţi că obiectivele Rusiei în Ucraina nu pot fi atinse decât prin forță militară şi a dat vina pentru asta pe "poziția Kievului", au relatat agențiile de presă ruse, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. "Trebuie să ne atingem obiectivele. În acest moment, acest lucru este posibil doar prin mijloace militare, din cauza poziției actuale a regimului de la Kiev", a declarat Peskov, conform News.ro.

UPDATE Ministrul italian al apărării a cerut luni ajutorul NATO şi al Uniunii Europene pentru a face faţă unui nou aflux de migranţi din nordul Africii, despre care a spus că a fost provocat de amestecul Rusiei în regiune, potrivit Bloomberg. „Creșterea exponențială" a sosirilor de migranţi de peste Mediterana este „parte a unei strategii clare de război hibrid" din partea grupului paramilitar rus Wagner, care își folosește influența în unele ţări africane pentru a favoriza o criză, a declarat luni ministrul Guido Crosetto, notează ZF.

UPDATE Rachetele lansate de ruși în ultimele zile în sudul și nordul Ucrainei au ca scop detectarea sistemelor de apărare antiaeriană, a declarat Vitali Kim, șeful administrației militare regionale Nikolaev. „Aceste rachete, care sunt adesea lansate din aer dinspre nord și sud, sunt cel mai probabil rachete antiradar. Ele caută apărarea noastră aeriană, dar vor găsi doar ceea ce mănâncă fără sare", a scris Kim pe canalul său de Telegram, citat de HotNews.ro.

UPDATE Sirenele care semnalează atacuri aeriene au sunat pe întreg teritoriul ucrainean, după ce oficialii de la Kiev au anticipat că Rusia va lansa un nou val de tiruri cu rachete.

UPDATE Așa-zisele autorități din stânga Nistrului susțin că Serviciul de Securitate al Ucrainei pregătea nu doar un act terorist asupra liderului de la Tiraspol, dar și asupra delegației OSCE, noua versiune fiind prezentată la șase zile după anunțarea dejucării asasinării lui Vadim Krasnoselski, notează Adevărul.

UPDATE În condițiile în care Moscova este capabilă să recruteze luptători dintr-o populație care o eclipsează ca număr pe cea a Ucrainei, există o îngrijorare tot mai mare că Kievul este mai puțin capabil să sufere pierderi susținute – și că acest lucru îi va pune în pericol capacitatea de a riposta în această primăvară, a relatat luni, The Washington Post, potrivit B1.

UPDATE Kremlinul a lansat o nouă serie de acuzații la adresa conducerii Republicii Moldova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat că „autoritățile moldovenești își distrug țara de dragul celor care le plătesc bani”, potrivit RIA Novosti.

UPDATE Deputații ruși au adoptat marți proiectul de lege care introduce răspunderea penală pentru „discreditarea” tuturor participanților la „operațiunea militară specială”, inclusiv a voluntarilor, o lege redactată cu dedicație pentru șeful grupării paramilitare, Evgheni Prigojin, anunță TASS.

UPDATE Trupele rusești și ale mercenarilor Wagner continuă avansul în zona Bahmut, un oraș pentru a cărui cucerire se duc lupte crâncene încă de anul trecut și care nici până acum nu a căzut complet sub controlul forțelor de invazie. Pentru a marca avansul rusesc, o parte din mercenarii Wagner s-au fotografiat fix în același loc în care Zelenski s-a pozat cu trupele ucrainene când a vizitat frontul din Bahmut în decembrie anul trecut, notează HotNews.

UPDATE Uniunea Europeană pregătește o misiune civilă sub egida politicii de securitate și apărare comună axată pe sectorul de securitate din Republica Moldova. Subiectul a fost abordat de ministrul afacerilor externe din România Bogdan Aurescu și ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis.

UPDATE Alexandr Grușko, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, acuză SUA că lucrează la crearea unor focare de tensiune în Republica Moldova. Afirmațiile vin după ce oficialii americani au susținut că Moscova încearcă înlocuirea guvernului de la Chișinău cu unul prorus. Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin proteste, cu scopul de a instala un Executiv favorabil cauzei sale. În ultima perioadă, în țara vecină au loc proteste antiguvernamentale organizate de partidul pro-rus Șor, participanții invocând situația internă, notează Adevărul. „Desigur, ne preocupă totul, ne preocupă situația din Georgia și cea din Moldova, pentru că acestea sunt țări care sunt situate la o distanță mare de America, dar care încearcă să le dicteze ce să facă sau să nu facă. Ele sunt vecinii noștri și vedem că Statele Unite, cu sateliții lor, lucrează pentru a crea tot mai multe focare de tensiune de-a lungul granițelor noastre și încearcă să organizeze un fel de competiție geopolitică în aceste zone, care sunt cheie, chiar și pentru motive geografice, pentru interesele de securitate ale Federației Ruse”, a declarat oficialul rus pentru TASS.

UPDATE Kremlinul a declarat marți că a fost de acord să extindă înțelegerea care permite Ucrainei să își exporte cerealele în semn de „bunăvoință” față de Kiev, acuzând că o parte a acordului încă nu satisface Rusia, relatează Reuters și Yahoo News.ro. 

UPDATE Sancțiunile occidentale asupra petrolului și gazului rusesc și iranian au canalizat energia ieftină către Asia și, în acest proces, au erodat o tendință de zeci de ani prin care continentul Asiatic a plătit mai mult pentru energie decât Europa, potrivit traderilor, analiștilor și datelor Refinitiv Eikon, preluați de Euractiv.com, notează Cotidianul.

UPDATE O rachetă lansată de militarii ruși a lovit centrul orașului Kramatorsk. Autoritățile anunță că 6 blocuri de locuit au fost avariate de explozie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul și anunță că o persoană a murit, iar cel puțin trei sunt rănite.

UPDATE Rusia a recurs la recrutarea femeilor din închisori pentru a compensa pierderile grele ale trupelor de pe front, potrivit oficialilor ucraineni și a unui organism independent de supraveghere a închisorilor rusești, relatează publicația independentă The Moscow Times. Vladimir Putin le-a transmis rusoaicelor cu ocazia zilei de 8 martie că nu le va trimite soții și fiii la război, notează HotNews.

UPDATE Anul trecut când președintele rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina, în Rusia nu s-a înregistrat nicio evadare reușită din centrele de detenție preventivă și din coloniile corecționale, notează Meduza, potrivit HotNews.

UPDATE Kremlinul a anunțat marţi că Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale de la Haga (CPI), a informat agenția de presă TASS, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Peskov, transmite Reuters.

UPDATE O amplă analiză NY Times arată că ofensiva de primăvară a rușilor se concentrează acum pe un arc de cerc care se întinde de la Kupiansk la orașul Donețk, având în centru Bahmut. Zilnic au loc circa 100 de încercări de spargere a apărării ucrainene pe aceste sectoare ale frontului. Dar, la o lună de la debutul ofensivei ruse, succesul acesteia este extrem de limitat. Pierderile sunt însă foarte mari, atât de partea rusă, cât și de cea ucraineană, notează Biziday.

UPDATE Ucraina lansează în liniște un program militar de pregătire psihologică pentru a combate frica, agitația și crizele care îi zdruncină pe soldații săi în războiul istovitor împotriva Rusiei - în speranța că se va traduce prin mai multe victorii pe câmpul de luptă, informează The Daily Beast. Cursurile de pregătire psihologică se concentrează pe a-i învăța pe luptătorii ucraineni să recunoască simptomele stresului de luptă ale colegii lor și să-i pregătească pentru a interveni în crizele de sănătate mintală, a declarat psihologul militar responsabil de program, Rodion Grigoryan, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ministrul sârb al economiei Rade Basta a creat luni agitație pe scena politică din Serbia cu o propunere ca Belgradul să impună sancțiuni împotriva Rusiei, prima astfel de declaraţie a unui oficial guvernamental sârb în favoarea sancțiunilor şi o îndepărtare de la poziția oficială a Serbiei, relatează marţi agenția croată de știri HINA, preluată de Agerpres.

UPDATE Piața și industria auto din Rusia s-au prăbușit în 2022, după retragerea constructorilor occidentali pe fondul războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina și a sancțiunilor internaționale. Volumul producției tuturor segmentelor de autovehicule din Rusia  a scăzut cu 60% în 2022, față de 2021. În total, anul trecut, în Rusia au fost produse 620 de mii de mașini, a declarat ministrul adjunct al Industriei și Comerțului, Albert Karimov. Potrivit Rosstat, în 2022, Rusia a produs doar 450.000 de automobile (-67%), cea mai mică cifră din ultimii ani. Iar trendul negativ continuă. În februarie 2023, de exemplu, vânzările de autoturisme noi și vehicule comerciale ușoare în Rusia au scăzut cu 62,1%, relatează Komersant, notează NewsWeek.

UPDATE Raportul zilnic al Institutului american pentru studiul războiului (ISW) afirmă că, în cadrul întâlnirii care a avut loc ieri între președintele rus Vladimir Putin Ramzan Kadîrov, liderul cecen, „vizibil nervos”, a lăudat succesele militarilor săi în Ucraina, care, potrivit acestuia, urmează cu obediență ordinele lui Putin și „intenționează să acționeze până la capăt”. Putin, în replică, a recunoscut rolul militarilor ceceni și i-a mulțumit lui Kadîrov. Experții militari subliniază că Kadîrov a fost vizibil nervos la întâlnire, ceea ce poate indica faptul că a fost supus unei presiuni considerabile pentru a prezenta Cecenia, pe el însuși și trupele sale într-o lumină pozitivă și productivă. După cum se menționează în raport, trupele cecene joacă în prezent un rol minim pe frontul din Ucraina și desfășoară în principal operațiuni ofensive în zona Belogorovka din regiunea Lugansk, iar în rest îndeplinesc sarcini de menținere a legii și a ordinii în zonele din spate ale Ucrainei ocupate. De aici, experții militari concluzionează că lui Kadîrov îi este teamă să nu piardă favorurile lui Putin, deoarece nu are practic nimic de arătat în ceea ce privește succesul militar. Cu ajutorul acestei întâlniri, el spera probabil să-și îmbunătățească și să-și consolideze reputația. Putin, la rândul său, speră să exercite presiuni asupra lui Kadîrov pentru a crește rolul forțelor cecene în lupte – întrucât pierderile din Ucraina continuă să fie suportate atât de Grupul Wagner, cât și de armata rusă, se arată în raportul ISW.

UPDATE Apărarea Ucrainei în fața invaziei ruse nu este un interes vital al SUA, a declarat pentru Fox News guvernatorul republican al statului Florida, Ron DeSantis, potrivit Politico, notează Digi24.

UPDATE Uniunea Europeană ar trebui să înceapă cât mai repede negocierile de aderare cu Republica Moldova, „înainte de finalul acestui an”, consideră europarlamentarul Siegfried Mureșan. Potrivit acestuia, țara noastră este „la fel de importantă pentru siguranța României și a Uniunii Europene cum este și Ucraina”. Totodată, Mureșan a subliniat că ar trebui luate măsuri de „integrare a Moldovei în Europa”.

UPDATE Orașul Kupiansk, din regiunea Harkov, a fost eliberat în septembrie după șase luni sub control rusesc, dar autoritățile se tem că ar putea cădea din nou sub controlul armatei ruse și au dispus evacuarea locuitorilor. Aproximativ 2.500 de persoane se mai află în oraș, dintre care 350 sunt copii, notează Libertatea.

UPDATE Rusia și China s-au aliniat „în mod clar” la propaganda și dezinformarea cu privire la războiul din Ucraina, iar Statele Unite și Occidentul nu au investit suficient de-a lungul anilor în combaterea și contracararea unei astfel de dezinformări, este mesajul de la nivel înalt din Departamentul de Stat „Statele Unite ca țară, Occidentul ca societate, au manifestat o lentoare în a accepta și a realiza în ce măsură China și Rusia au făcut din operațiunile lor în spațiul informațional o parte integrantă a obiectivelor lor naționale. China și Rusia au cheltuit zeci de miliarde de dolari pe dezinformare de-a lungul anilor și cred că abia ne dăm seama, ca țară și ca societate”, a declarat presei un oficial înalt din Departamentul de Stat, potrivit CNN.

UPDATE Uniunea Europeană va acorda asistență financiară celor trei țări cel mai puternic afectate de importul în exces de cereale ucrainene, a anunțat Agenției de Presă Poloneze, comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, anunță Gazeta.

UPDATE Un soldat rus care s-ar fi ascuns timp de aproximativ șase luni în clădiri abandonate după eliberarea regiunii Harkov a fost arestat de poliția ucraineană, potrivit The Guardian. Soldatul, un militar în vârstă de 42 de ani din cadrul Brigăzii 27 de pușcași motorizați a Gărzilor Separate Ruse, a fost reținut luni, în timp ce ofițerii de poliție regională patrulau în satele din zona Kupiansk-Vuzlovii, potrivit G4media.

UPDATE Aviația ucraineană este de acum echipată cu bombe „inteligente” JDAM cu rază lungă, de concepție americană, capabile să lovească obiective la o distanţă de 72 km după aruncarea din avioane de luptă de concepţie sovietică, au relatat în această săptămână mai multe media, printre care site-ul specializat The War Zone, potrivit G4media.

UPDATE Opinia americanilor despre Rusia a atins cel mai negativ nivel din ultimele trei decenii, în condițiile în care războiul din Ucraina nu dă semne de încetare în cel de-al doilea an, potrivit celui mai recent sondaj Gallup, citat de The Moscow Times. Favorabilitatea față de Rusia în rândul respondenților din SUA se situa la 9% la începutul anului 2023, în scădere de la 15% anul trecut. Nouăzeci la sută dintre americani aveau o părere nefavorabilă despre Rusia, dintre care 59% au declarat că au o părere „foarte nefavorabilă”. Gallup a numit-o „cu ușurință cea mai proastă evaluare” deținută de Rusia în cel puțin 34 de ani, când institutul de sondaje a măsurat pentru prima dată favorabilitatea față de Uniunea Sovietică în 1989, notează G4media.

UPDATE Presa din Ucraina a publicat imagini din localitatea distrusă Belogorovka, află în regiunea Lugansk. Locul este cunoscut ca fiind scena unor lupte feroce, date între forțele ucrainene și cele invadatoare.

UPDATE Moscova nu a fost informată cu privire la progresul anchetei privind exploziile de anul trecut de la gazoductule Nord Stream și a predat Națiunilor Unite un raport care să dovedească acest lucru, a declarat marți un diplomat de rang înalt, informează Reuters.

UPDATE Invazia Rusiei din Ucraina a adăugat o nouă armă în arsenalul populiştilor în Europa de Est: frica de război, notează luni France Presse într-o amplă analiză.

UPDATE Deputatul Dumei de Stat a Rusiei Nikolai Petrunin, redactorul-șef al publicației Komsomolskaia Pravda, Nikolai Sungorkin și guvernatorul adjunct al regiunii Herson, Kirill Stremousov, au fost excluși de pe lista neagră a sancţiunilor UE. Uniunea Europeană și-a pus în aplicare decizia cu privire la următoarea prelungire cu șase luni a listei de sancțiuni antiruseşti, înlăturându-l din această listă pe viceguvernatorul decedat al regiunii Herson, Kirill Stremousov. Decizia corespunzătoare a Consiliului UE a fost publicată marți în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. UE extinde cu șase luni absolut toate sancțiunile aplicate împotriva a 1.500 de cetăţeni ruși și a 205 de persoane juridice. SUA și UE au anunțat noi pași pentru a preveni eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit Știripesurse.

UPDATE Administraţia SUA l-a încurajat pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, să discute cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni Casa Albă, pe fondul informaţiilor referitoare la o viitoare convorbire între cei doi lideri, scrie Mediafax.

UPDATE SUA au înființat de mai multă vreme un grup de lucru operativ denumit KleptoCapture, conceput special pentru a impune sancțiunile economice americane Rusiei și de a identifica pe cei care îi ajută pe ruși să încalce controalele la export, potrivit AP News. De la Departamentul de Trezorerie până la Departamentul de Justiție, oficialii americani se vor concentra pe eforturile legale de lichidare al proprietăților oligarhilor ruși, de a extinde sancțiunile financiare asupra celor care facilitează sustragerea sancțiunilor și de a înlătura lacunele din lege care le permit oligarhilor să folosească companii fantomă pentru trece prin sistemul financiar al SUA, notează Ziare.com.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit pe Viktor Orban luni seară la Paris pentru a insista asupra "unităţii ţărilor europene" în privinţa războiului din Ucraina în faţa frecventei voci disonante a premierului ungar, precum şi asupra "valorilor europene" şi "statului de drept", notează AFP.

UPDATE După invazia lui Putin din Ucraina, Statele Unite și Occidentul au pus mai multe pachete de sancțiuni împotriva economiei Rusiei, pentru a micșora finanțarea mașinii de război a Moscovei. Acum, un raport SIPRI publicat pe 13 martie 2023 anunță că industria de armament a Rusiei se prăbușește, iar exporturile sale de arme au coborât dramatic cu 31% în ultimii 5 ani, notează Ziare.com.

UPDATE Ajunși în inima războiului ruso-ucrainean, oponenții ruși ai lui Vladimir Putin încearcă să agite ideea unei lupte armate împotriva stăpânului de la Kremlin. La Kiev, liderul politic al acestei mișcări, Ilia Ponomarev, un fost deputat în vârstă de 47 de ani, vrea să „distrugă imperiul rus și să-l ucidă pe Putin”. Alexei Baranovski, jurnalist și avocat care lucrează alături de el, nu este mai puțin explicit atunci când vorbește despre visul său de a vedea „Kremlinul în flăcări”. Pentru a realiza acest lucru, ei doresc să construiască atât o armată în exil, cât și o mișcare de gherilă pe pământ rusesc, relatează Le Monde preluat de Rador.

UPDATE În contextul războiului din Ucraina provocat de Putin acum mai bine de un an, scena geopolitică a lumii a cunoscut diverse evoluții. Acum, fostul consilier de securitate națională al SUA, John Bolton, a declarat că ”Rusia alunecă tot mai mult sub controlul Chinei”, avertizând în același Statele Unite ”să nu stea nemișcate” pe măsură ce relațiile dintre Moscova și Beijing devin mai apropiate, notează Ziare.com.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului pentru 2024 cel mai mare buget de apărare pe timp de pace, 886 miliarde de dolari, care include o majorare cu 5,2% a plăţii militarilor şi cel mai mare buget de până acum pentru cercetare şi dezvoltare, dar şi fonduri suplimentare pentru muniţii, a căror necesitate a fost evidenţiată de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

UPDATE Zeci de soldaţi ucraineni au încheiat luni în Spania un program de instruire cu o durată de patru săptămâni pentru folosirea tancurilor germane Leopard 2A4, din care Spania va oferi Ucrainei şase bucăţi, relatează Reuters preluat de Agerpres.

UPDATE Grupul rus de mercenari Wagner desfășoară, mai nou, o campanie de recrutare în liceele din Moscova, distribuind chestionare și colectând datele de contact ale elevilor interesați care ar putea dori să devină "tineri războinici", afirmă Ministerul britanic al Apărării, potrivit Euronews.

UPDATE Kremlinul este în război cu NATO și a învins Ucraina în „primele două sau trei zile” de război, a susținut propagandista rusă Margarita Simonian la televiziunea rusă de stat, relatează Sky News. Într-un clip distribuit de oficialul ucrainean Anton Gherșcenko, Simonyan este văzută spunând unor participanți la o emisiune de la TV rusă că Kremlinul va învinge Occidentul, notează G4media.

UPDATE Sancțiunile occidentale și războiul împotriva Ucrainei au lovit din greu economia Rusiei și bugetul țării. Pentru a-l umple cât mai curând posibil, Putin a decis să țină o întâlnire cu oligarhii Rusiei.Astăzi, 13 martie, jurnaliştii Bloomberg au publicat ştirea despre disponibilitatea lui Putin de a se întâlni cu oligarhii. Sursa relatează că întâlnirea va avea loc joi, 16 martie, pentru prima dată de la invadarea armatei ruse în Ucraina. La întâlnire au fost invitați membri ai Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia, notează Ziare.com.

UPDATE Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, l-a demis pe şeful de stat major al Bundeswehr, au anunţat luni surse apropiate ministerului, după comentariile controversate ale acestuia din urmă cu privire la capacităţile armatei ruse, relatează France Presse. În septembrie anul trecut, Zorn, aflat în funcţie din 2018, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea ucrainenilor de a învinge armata rusă, temându-se totodată de deschiderea unui nou front de către Moscova pe lângă Ucraina. „Kaliningrad, Marea Baltică, graniţa cu Finlanda, Georgia, (Republica) Moldova (...) sunt multe posibilităţi. (Preşedintele rus Vladimir) Putin ar avea capacitatea”, a declarat el într-un interviu acordat săptămânalului german Focus. El a justificat de asemenea reticenţa Berlinului de a livra arme grele cerute de Ucraina. Aceste remarci i-au adus critici, în special din partea unui general american în retragere, Ben Hodges, care a comandat armata americană în Europa, scrie Digi24.

UPDATE Administraţia Rusiei a anunţat luni seară, în contextul negocierilor cu Naţiunile Unite, că este favorabilă prelungirii Acordului cu Ucraina privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, dar doar 60 de zile, cerând eforturi suplimentare pentru normalizarea vânzărilor de produse ruse, anunță Mediafax.

UPDATE Premierul Finlandei, Sanna Marin, s-a declarat, luni, deschisă la discuții și la posibilitatea de a furniza Ucrainei aernonave de luptă. Șeful partidului de opoziție i-a catalogat declarațiile ca fiind „imprudente” și că ar fi vorba despre promisiuni care nu pot fi duse la bun sfârșit, notează Adevărul.

UPDATE Producătorii de cereale bulgari au organizat luni proteste şi au cerut oprirea importurilor de grâu din Ucraina. Bulgarii au blocat drumurile cu tractoare. Protestatarii care au participat la manifestaţii în trei regiuni bulgare au afirmat pentru postul de radio public BNT că grâul produs în Bulgaria nu poate concura pe piaţa internă a acestei ţări cu cel importat din Ucraina, care este cu circa 30% mai ieftin. Pentru a susţine economia ucraineană în contextul războiului cu Rusia, Uniunea Europeană a suspendat anul trecut taxele vamale şi celelalte măsuri comerciale aplicabile importurilor din Ucraina.

UPDATE Forţele Navale britanice au escortat o fregată rusă şi un petrolier care tranzitau Canalul Mânecii, în apropierea coastelor Marii Britanii, informează agenţia Reuters, potrivit Mediafax.Misiunea de escortare a început duminică, au anunţat luni Forţele Navale Regale britanice.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că oficialităţile ucrainene vor face "tot posibilul şi imposibilul" pentru a oferi sprijin războinicilor care se află pe linia frontului, potrivit News.ro.

Război în Ucraina, ziua 382: Plan privind Moldova și vizita lui Putin în Ucraina. Zelenski: „Rusia e sinonim cu teroarea”
Război în Ucraina, ziua 383: Război hibrid în Moldova, erou post-mortem și câmpul morții. Papa: „Este Al Treilea Război Mondial”
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Republica Moldova trece la ora de vară în acest weekend: Când vom da înainte acele ceasornicului
Republica Moldova trece la ora de vară în acest weekend: Când vom da înainte acele ceasornicului
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
/VIDEO/ Imagini emoționante. Jucării și flori în locul unde a fost lovită mortal fetița de 12 ani
/VIDEO/ Imagini emoționante. Jucării și flori în locul unde a fost lovită mortal fetița de 12 ani

Război în Ucraina, ziua 395: Zelenski explică de ce întârzie contraofensiva, iar Erdogan a avut o cerință către Putin la telefon

25 martie 2023, ora 19:53

Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 395 de la începutul invaziei la scară largă. Bătălia pentru Bakmut, oraşul ucrainean pe care Rusia a încercat luni de zile să-l captureze, se „stabilizează”, spune comandantul şef al armatei Ucrainei. La începutul acestei luni, oficialii occidentali estimau că între 20.000 şi 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Bahmut începând cu vara trecută, conform BBC, citat de news.ro. Totuși, armata ucraineană a transmis că se dau lupte puternice pe o linie a frontului care se întinde de la Lîman către Kupiansk, cât și în sudul orașului Avdiivka și la periferiile Donețkului, deținut deja de armata rusă. Luptele au loc în contextul în care forțele ruse și-au reînnoit eforturile de a captura întreg Donbasul, regiune estică formată din provinciile Donețk și Luhansk, notează Libertatea.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul japonez "The Yomiuri Shimbun" că Ucraina nu poate încă să-și lanseze contraofensiva, deoarece Kievul aşteaptă un număr suficient de arme de la parteneri, potrivit Rador. Totodată, vocile importante din spațiul informațional rusesc pregătesc tot mai mult publicul lor pentru o potențială contraofensivă ucraineană, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă. Pe de altă parte, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a cerut sâmbătă "încetarea imediată" a războiului din Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Vladimir Putin, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu a primit de la China nicio propunere de mediere între Ucraina și Rusia.

UPDATE Cel puțin 16 civili au fost ucişi, iar alţi 59 au fost răniţi în bombardamente ruseşti care au vizat opt regiuni în Ucraina, anunţă sâmbătă armata ucraineană, potrivit CNN.

UPDATE Pierderile umane ale armatei ruse în războiul pe scară largă împotriva Ucrainei au depășit deja 230 de mii de oameni. Vorbim nu numai despre morți, ci și despre dispăruți. Cifre au fost publicate în dimineața zilei de 25 martie de influentul canal rus de Telegram General SVR, citând surse de la Kremlin, potrivit Ziare.com.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o „încetare imediată” a războiului din Ucraina, într-o convorbire telefonică de sâmbătă cu omologul său rus, Vladimir Putin. Liderul turc „i-a mulțumit Președintelui Putin pentru poziția sa pozitivă” în ceea ce privește prelungirea acordului pentru exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, adăugând că Turcia și Rusia „ar putea face pași suplimentari” când vine vorba de cooperarea economică, a precizat, sâmbătă, Direcția de comunicare a Președinției turce, potrivit Gândul.

UPDATE Detașamentul „Storm” din brigada a 5-a a Forțelor Armate Ruse s-a răsculat după două săptămâni de asalt lai Vodianoi în Donbass. Luptătorii supraviețuitori au înregistrat un videoclip în care vorbesc despre pierderi uriașe și acuzau conducerea armatei ruse de crime, potrivit Ziare.com.

UPDATE O nouă companie militară privată își instalează poziții și recrutează combatanți pentru războiul din Ucraina. Numit „Konvoi”, grupul se află sub aripa șefului administrației de ocupație instalate de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov, potrivit Adevărul.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 67 de ori teritoriul acestei regiuni din sudul Ucrainei. Potrivit unui comunicat remis sâmbătă dimineaţă, ruşii au lansat 301 obuze. Oraşul Herson a fost bombardat de şapte ori. 23 dintre obuzele ruseşti au lovit cartiere rezidenţiale, afectând case particulare, blocuri de apartamente şi o instituţie medicală. Două persoane au murit şi alte şase au fost rănite în urma atacurilor, potrivit Rador.

UPDATE După 6 luni de lupte aprige, rușii nu au reușit să întrerupă logistica contingentului ucrainean din Bakhmut. Cu toate acestea, principalul „drum al morții” se află sub controlul focului armatei ruse.

UPDATE Fostul președinte francez, între anii 2012-2017, Francois Hollande a făcut o declarație despre Vladimir Putin, care în ajunul invaziei Ucrainei nu credea că răspunsul Occidentului va fi atât de puternic. El a povestit acest lucru într-un nou interviu acordat ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

UPDATE Vitali Saveliev, ministrul rus al transporturilor, a anunțat, sâmbătă, în timpul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, că traficul pe podul din Crimeea se desfășoară în regim normal, iar procentul de inspecție a mașinilor este de 100%, informează agenția rusă de presă Interfax.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se va alătura preşedintelui francez Emmanuel Macron într-o vizită la Beijing, luna viitoare, pentru a prezenta ”vocea unită” a Europei și a convinge China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a înceta invazia din Ucraina, a declarat șeful statului francez, potrivit Gândul.

UPDATE Fostul preşedinte și premier rus Dmitri Medvedev, care deține în prezent postul de adjunct al secretarului Consiliului de Securitate de la Moscova, a transmis sâmbătă Dumei de Stat să adopte o lege care să le interzică persoanelor incluse în categoria „agenţilor străini” să câştige bani în Rusia, potrivit Adevărul.

UPDATE „Ocupanţii ruşi continuă să bombardeze locurile în care civilii primesc ajutoare Noaptea trecută, armata rusă a atacat un "punct de invincibilitate" în Kostiantynivka, în regiunea Doneţk. Ţinta de astăzi a artileriei ruse este un punct de livrare a ajutorului umanitar din Herson", a declarat Oleksandr Prokudin, şeful Administraţiei militare regionale din Herson, potrivit Sky News, potrivit Mediafax.

UPDATE Secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, l-a susținut pe fostul președinte Dmitri Medvedev în ceea ce privește „pirateria” în Federația Rusă. Și el a recunoscut că se uită la filme piratate. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Kremlinul aprobă dorința lui Dmitri Medvedev de piratare a produselor occidentale. ”Daune maxime pentru a-i falimenta!”, notează Ziare.com.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat sâmbătă că este corect ca rușii să descarce și să distribuie pe internet copii piratate ale filmelor care nu sunt disponibile în această țară din cauza sancțiunilor primite după invadarea Ucrainei, informează agenția rusă de presă TASS.

UPDATE Katerina Tihonova (36 de ani), una dintre fiicele lui Vladimir Putin, a coordonat o cercetare pe rețelele sociale în rândul a 70 de milioane de ruși cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și a concluzionat că nu sunt suficient de loiali față de tatăl ei, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia a încheiat un acord cu țara vecină Belarus pentru a amplasa pe teritoriul acesteia arme nucleare tactice, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției oficiale de presă Tass, relatează Reuters.

UPDATE Oligarhul rus Oleg Deripaska, ”regele aluminiului”, a ridiculizat deschis starea economică a Rusiei și a comparat viața rușilor cu viața babuinilor africani. El a scris pe canalul său de Telegram că, în ultimii 12 ani, autoritățile ruse nu au reușit să realizeze nici creștere economică, nici creșterea veniturilor pentru principalele grupuri de populație. Deripaska a subliniat dependența economiei ruse de exportul de hidrocarburi, afirmând că Rusia, care trăiește din vânzarea gazelor și petrolului, abia își duce traiul, „ca babuinii din Africa de Est”. Potrivit miliardarului, regiuni precum Siberia și Orientul Îndepărtat încă nu se dezvoltă, potrivit Ziare.com.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comparat izolarea actuală a Rusiei cu situația din URSS din anii 1920 și 1930. El a recunoscut că Rusia nu are absolut niciun aliat în războiul său împotriva Ucrainei.„Pentru prima dată în 150 de ani, suntem singuri”, a declarat fostul președinte al Federației Ruse, potrivit Ziare.com.

UPDATE Peste 1000 cetățeni din Ucraina, dintre care 739 femei și 279 bărbați (1018 cetățeni) s-au angajat la muncă în Republica Moldova. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău (770), UTA Găgăuzia (45) și Bălți (38), se arată într-un comunicat emis de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

UPDATE Noua ambasadoare a SUA în România, Kathleen Kavalec, aflată într-o vizită la Constanța, a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că nu consideră că regiunea Mării Negre este ”un butoi de pulbere”, așa cum a fost descrisă chiar de presa americană, și a catalogat episodul dronei SUA doborâtă de ruși ca fiind un ”incident neprovocat și neprofesionist”.

UPDATE Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva va propune un „club pentru pace” cu China pentru a media încheierea conflictului din Ucraina. Acesta va efectua duminică o vizită la Beijing unde se va întâlni cu președintele Xi Jinping.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul japonez „The Yomiuri Shimbun” că nu a primit propuneri din partea Chinei de a purta negocieri cu liderul Xi Jinping. Cu toate acestea, Zelenski susţine că a transmis Beijingului, pe canale diplomatice, că dorește un astfel de dialog. Publicaţia notează că, în ceea ce priveşte China, care a propus un „plan de pace” pentru rezolvarea conflictului, Zelenski a subliniat că nu a primit nicio propunere în acest sens și a adăugat că a cerut Beijingului cooperarea pentru planul de pace în 10 puncte propus de partea ucraineană și organizarea unei reuniuni la nivel înalt. Șeful statului ucrainean s-a arătat sceptic față de „planul de pace” din 12 puncte propus de China, prin care aceasta cere o încetare a focului și discuții de pace între Rusia și Ucraina, menționând, totodată, că „respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială” trebuie să fie pe primul loc, potrivit Rador.

UPDATE Asaltul Rusiei asupra oraşului Bahmut, intens contestat din estul Ucrainei, a fost "în mare parte blocat", afirmă Ministerul britanic al Apărării. Acest lucru este probabil în primul rând un rezultat al uzurii extreme a forţelor ruseşti. Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi grele în timpul apărării sale. Ministerul a declarat că situaţia Rusiei a fost probabil înrăutăţită de "tensiunile dintre Ministerul rus al Apărării şi Grupul Wagner, ambele contribuind cu trupe în acest sector", relatează The Guardian, notează ZF.

UPDATE Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a propus sâmbătă interzicerea în Rusia a activităţilor Curţii Penale Internaţionale (CPI) - care a emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin - și pedepsirea celor ecare oferă asistență acestei instituții, conform Reuters.

UPDATE Fondatorul grupării de mercenari Wagner a apelat la deținuți din închisorile ruse cărora le-a oferit contracte pentru șase luni și promisiunea că vor fi grațiați dacă vor lupta în Ucraina. Acum, Evgheni Prigojin laudă demersul și spune că circa 5.000 de persoane au fost grațiate, iar rata de recidivă este foarte mică, relatează Kommersant.

UPDATE Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, intenţionează să abordeze la întâlnirea din aprilie cu omologul său chinez, Xi Jinping, perspectivele negocierilor de pace în Ucraina, anunţă Palatul Elysée, potrivit Mediafax.

UPDATE Comandamentul de Nord al SUA (NORTHCOM) avertizează desfășurarea de submarine nucleare rusești în largul coastelor americane, posibil printre cele mai puternice și silențioase în patrulare permanentă. Rusia va putea desfășura submarinele de atac nucleare în largul oricărei coaste americane în următorii doi ani, a declarat șeful Comandamentului de Nord al SUA, Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului, menționează Newsweek.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping, care a întreprins săptămâna aceasta o vizită extrem de mediatizată la Moscova, ar trebui să discute şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat vineri cancelarul federal german Olaf Scholz, potrivit HotNews.

UPDATE Cetăţenii altor ţări pot servi în Forțele de aviaţie ale Ucrainei, pot fi piloţi sau ingineri de aviație sau personal de întreținere la sol, a declarat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Armate ucrainene.

UPDATE Ministerul Justiției din Austria a confirmat vineri, 24 martie, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi arestat dacă va vizita această țară, potrivit Ziare.com.

UPDATE Uniunea Europeană intenţionează să acorde prioritate unor active ruseşti în valoare de sute de miliarde de euro, în cadrul unui proiect fără precedent de confiscare, a explicat vineri agenţiei France Presse coordonatorul operaţiunii, înaltul funcţionar suedez Anders Ahnlid, potrivit HotNews.

UPDATE Forțele armate ucrainene au reușit să respingă 38 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore. Rușii și-au concentrat forțele în zonele Bahmut, Lîman și Mariinka, potrivit statului major al armatei. „În direcția Bahmut, inamicul continuă să atace orașul, care este menținut de apărătorii noștri, precum și în zonele Orehovo-Vasilivka, Bohdanivka, Ivanivske și Stupochki din regiunea Donețk”, precizează statul major general ucrainean, notează Adevărul.

UPDATE Aproape 170.000 de ruși au murit în timpul războiului din Ucraina, susțin autoritățile ucrainene, potrivit Sky News, potrivit Antena3.

UPDATE După începerea războiului provocat de Vladimir Putin în Ucraina, Statele Unite și aliații săi din Europa, dar și din lume au impus pachete de sancțiuni împotriva Moscovei. Acum, un raport al Consiliului german de relații externe a scos în evidență faptul că Rusia a fost lovită de interdicțiile occidentale, diminuând capacitatea militară a regimului de la Kremlin.

UPDATE Un cetățean rus care a încercat să se infiltreze la Curtea Penală Internațională vara trecută a fost acuzat vineri de spionaj în Statele Unite, unde este acuzat că a trăit sub o identitate falsă timp de doi ani, potrivit AFP.

UPDATE Rusia nu se așteaptă ca rezultatele investigațiilor privind explozia de la Nord Stream să fie făcute publice, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Reuters, citat de oilprice.com.

UPDATE Războiul lui Putin declanșat în Ucraina a împărțit lumea în două tabere, una care a impus sancțiuni economice drastice împotriva Rusiei și alta care nu a făcut acest lucru. Acum, președintele american Joe Biden a eliminat de pe lista invitaților la Summitul pentru Democrație, organizat de SUA între 28-30 martie 2023, două țări NATO, Turcia și Ungaria, prietene cu Putin, notează Ziare.com.

UPDATE Abbas Gallyamov, un fost redactor al discursurilor lui Vladimir Putin, a fost inclus pe lista ”persoanelor urmărite” a autorităților ruse, cel mai recent pas într-o represiune radicală împotriva disidenței, relatează Sky News.

UPDATE Spania, cel mai mare cumpărător european de gaze naturale lichefiate din Rusia, îndeamnă importatorii să nu semneze noi contracte cu Moscova, deoarece încearcă să reducă legăturile în urma invaziei Ucrainei, anunță bnnbloomberg.ca.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri, 24 martie, la Ottawa, că, până în prezent, China „nu a livrat” arme Rusiei, în pofida temerilor exprimate de occidentali pe această temă, scrie AFP. „Sunt trei luni de când aud că China va furniza Rusiei arme importante. Nu înseamnă că nu o vor face, dar încă nu au făcut-o”, a declarat preşedintele american în cursul unei vizite în Canada. „Nu desconsider China. Nu desconsider Rusia”, a adăugat el, apreciind că informaţiile despre apropierea dintre Beijing şi Moscova probabil au fost „exagerate”.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, vineri seară, că Ucraina nu îi va ierta pe ruși pentru toate decesele și rănile suferite. El a mai transmis că teroriștii ruși vor fi înfrânți în războiul disputat pe teritoriul ucrainean.

Război în Ucraina, ziua 393: Rusia avertizează Moldova, iar Zelenski apare la Herson. Moscova amenință cu Apocalipsa nucleară
Război în Ucraina, ziua 394: Moscova acuză Chișinăul, iar Zelenski crede în victorie. Medvedev: „Kievul deschide cutia Pandorei”
Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
/VIDEO/ Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
O badantă moldoveancă, condamnată la nouă ani de închisoare, după ce a agresat sexual o bătrână de 93 de ani din Italia
O badantă moldoveancă, condamnată la nouă ani de închisoare, după ce a agresat sexual o bătrână de 93 de ani din Italia
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram