Vrem în Uniunea Europeană, dar nu avansăm deloc în lupta împotriva corupției. Potrivit experților, din cele 15 acțiuni înaintate de Comisia Europeană, Chișinăul a realizat, anul trecut, numai trei. Discrepanțe și în felul în care percep acest flagel politicienii versus oamenii simpli. În timp ce primii spun că lichidarea corupției este prioritatea lor numărul unu, populația se declară dezamăgită de nedreptățile din țară.
Deși ne dorim foarte mult să aderăm la Uniunea Europeană, iar asta implică o serie de angajamente în lupta cu corupția, Republica Moldova nu se poate lăuda cu prea multe realizări pe acest segment. Astfel, din cele 15 condiții înaintate de Comisia Europeană, țara noastră a bifat doar 3 integral, iar alte câteva- doar parțial.
„În total au fost realizate trei măsuri, îndeplinite integral, parțial au fost realizate încă patru măsuri”.
Potrivit experților, față de anul trecut, Moldova s-a mișcat cu doar câteva poziții în topul celor mai corupte țări din lume, iar unii indicatori au coborât față de anul 2021.
„Noi avem acei indicatori internaționali, care ne arată unde ne clasăm pe harta mondială a corupției, a independenței, a justiției, dacă ne uităm acolo, vedem că Moldova nici nu a regresat, poate a progresat cu un punct, două trei, nu am cifra exactă”.
„Cel puțin anul trecut, cu un an în urmă, a fost îmbunătățirea mai multor indicatori. Anul acesta o bună parte a indicatorilor au degradat și nu doar indicatorii calitativi, dar și indicatorii cantitativi, cum ar fi- mai puține declarații de avere și interese personale, care au fost verificate. A crescut rata de refuz în inițierea controlului”.
Totuși, experții spun că Moldova a înregistrat și progrese pe anumite segmente, cum ar fi finalizarea examinării unor dosare. Aceștia spun că soluția în lupta cu corupția este conlucrarea între organele de stat. Întrebați în ce măsură sunt afectați de corupție, moldovenii spun că e cea mai mare problemă de la noi.
„Corupția este până aici, nici nu vreau să vorbesc pe acest subiect”.
„Eu cred că e aceeași corupție, și în medicină, și în justiție, și la piață”
„Eu pe Republica Moldova o văd cea mai coruptă din toată lumea”.
„Dar dumneavostră ați dat vreo dată mită? Eu?Mită? Nici într-un caz”.
„Nu că noi dăm, dar ei cer de la noi, înțelegeți?”.
„Ați fost nevoită să dați mită? Mită nu am dat, dar tare am fost supărată pe legile
moldovenești”.
Potrivit Transparency International, în anul 2022, Republica Moldova s-a clasat pe locul 91 în Indicele percepției corupției, din cele 180 de ţări incluse în clasament, iar în 2021, țara noastră a fost pe locul 107, în același top.