Peste 200 de salvatori și pompieri din toată țara își testează viteza, forța și abilitățile profesionale în cadrul Campionatului la sportul aplicativ. Competiția se desfășoară în fiecare an în memoria colegilor lor care au murit la datorie. Timp de trei zile 21 de echipe vor avea de înfruntat nouă probe de foc printre care: cursa cu obstacole la 400 de metri, urcarea pe scara de fereastră la etajul 4 sau stingerea incendiului. Prima probă s-a desfășurat astăzi pe stadionul Dinamo din Chișinău, iar demonstrațiile de forță ale salvatorilor au stârnit curiozitatea a zeci de curioși.
În cadrul primei probe, echipele formate din câte patru salvatori au alergat într-o cursă cu obstacole, pe lungimea de 400 de metri, dar au avut de îndeplinit și mai multe sarcini.
„Una dintre cele mai grele părți ale probei numărul 1 este stingerea focului în tavă. Ultimul salvator trebuie să stingă în totalitate incendiul. În cazul în care acesta nu reușește toată echipa sa formată din 4 persoane este descalificată”.
Unii participanți au avut parte de mici incidente chiar de la prima probă, dar nu s-au lăsat bătuți.
Salvatorii spun că este o mândrie pentru ei să participe la asemenea competiții. Pe lângă faptul că acestea reprezintă provocările cu care aceștia se confruntă zi de zi, ei speră să îi atragă în rândurile lor pe alți tineri. Pregătirile pentru concurs au durat aproape o lună.
„Un an de zile cine ia primul loc umblă mai mândru față de colegii săi, cei mai tineri care vin în serviciu au un stimul ca să fie și ei în echipă, să se antreneze, să arate rezultate performante la anul”.
„Un eveniment la care fac parte cu mândrie și sper să entuziasmăm și alți oameni, alți colegi de ai noștri, alți civili să se angajeze în serviciu și să îmbrățișeze profesia asta mândră. O pregătire bună în sportul aplicativ este și o treaptă importantă pentru intervenția calitativă și eficientă la ieșirile reale”.
„Noi depindem viața unul la altul când intrăm în incendii și asta ne face o echipă mult mai unită. Motivarea ce e pe plan financiar e slabă de tot, dar este dorința de a salva vieți, de a ajuta oamenii”.
„Lucrul în echipă este în primul rând, dacă echipa se coordonează în interior, totul merge ca pe roate. Asta este lucru nostru de zi cu zi”.
„Trebuie să cunoștințe și să îți poți face treaba, asta este cel mai important. În rest curaj toți au dacă au venit în această profesie. Cel mai important este să știi ce să faci și cum să salvezi oamenii. Tot ce facem aici putem să întrebuințăm la chemări, în misiuni”.
„Emoții pozitive, e un moment care îl prelucrăm zi de zi, dar aici trebuie o viteză mai mare. A fost dificil la stingere, deoarece stingătorul nu avea suficientă presiune, dar în rest foarte bine”.
Întrecerea salvatorilor a trezit curiozitatea a zeci de oameni, care au venit să îi susțină din tribunele stadionului Dinamo.
„Am venit pentru experiență, e prima dată, am auzit întâmplător, am venit cu copilul să vedem și noi cursele. Ea spune că e interesant și nu vrea să plecăm, deci mai stăm un pic”.
„Am activat anterior în serviciul pompieri de aceea am venit să mă uit, nostalgia mă față de această profesie. Toți sunt noi, dar le doresc succes și victorie”.
În ultimii ani, salvatorii moldoveni au participat la mai multe misiuni peste hotare, curajul și profesionalismul lor fiind apreciat de salvatorii din alte țări. Aceștia și-au îmbunătățit performanțele, astfel că, în prezent, nu sunt misiuni în care să nu poată interveni. Astăzi ei au adus un omagiu camarazilor care au decedat, încercând să salveze alte vieți.
„Din păcate avem 13 colegi care și-au pierdut viața la datorie, sunt pozele în spatele meu pe banner. Special și dedicat memoriei lor organizăm astfel de competiții, iar dintr-un număr total de peste 2400 de angajați ai Inspectoratului, fiecare știe istoria fiecărui caz în parte, noi purtăm această memorie și încercăm să facem tot posibilul ca astfel de evenimente tragice să nu să se mai întâmple”.
Campionatul sportiv printre salvatori se desfășoară pentru a 26-a oară și va dura până miercuri. Echipele câștigătoare vor beneficia de premii și diplome.