După scandalul iscat între Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei legat de migrația clericilor din ultima perioadă, în spațiul public a apărut și episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care a lansat o serie de atacuri la adresa Mitropoliei Basarabiei. Într-un filmuleț video de aproape 20 de minute, episcopul îi critică pe clericii care au decis să treacă în subordinea bisericii ortodoxe române și îi numește „rătăciți”, iar pe Mitropolia Basarabiei o acuză că „ar aduna tot ce aruncă Mitropolia Moldovei peste gard”.
„Mă adresez la cei care au aderat la Mitropolia Basarabiei. Voi chiar ați uitat că ați călcat jurământul de credință, sărutând sfânta Evanghelie și sfânta Cruce și acum renunțați la ele? V-ați făcut călcători de jurământ. Ați batjocorit sfintele canoane și în felul acesta singuri pe voi v-ați lipsit de harul preoției și acum mai aveți îndrăzneala, ca să nu zic nasul ca să bănuiți pe cineva de necanonicitate. Uitați-vă în oglindă și vă veți observa cu pufușor pe botișor”, s-a adresat Marchel clericilor.
Episcopul de Bălți și Fălești a mai spus că toți cei care trec la Mitropolia Basarabiei sunt preoții care au comis încălcări disciplinare și au fost pedepsiți, iar ca să scape de pedeapsă s-au declarat patrioți români.
„Nevroind să ducă pedeapsa până la urmă pentru a se corecta, s-au declarat mari patrioți români și plini de dorința de a sluji în Mitropolia Basarabiei sau în biserica neamului, cum o mai numesc ei, care adună tot ce aruncăm noi peste gard. Pentru asemena eroism, statul român plătește bani grei, bani cu care au de gând să cumpere țarina olarului”,a mai spus Marchel.
În replică, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei spun că preoții despre care vorbește Marchel nu au fost alungați, ci benevol au decis să plece, fiind susținuți și de comunitățile lor religioase.
„Aceștia nu sunt preoți care sunt alungați de Mitropolia Moldovei, ci sunt cei care din proprie inițiativă doresc să revină sub egida Patriarhiei Române, este decizia întregii comunități religioase, adică a credincioșilor. Mitropolia Moldovei ulterior îi oprește de la slujirea celor sfinte, dar aceste acte le eliberează dintr-o frustrare. În cadrul Mitropoliei Basarabiei nu vin preoți pe care îi desconsideră, ci din contra, care până mai ieri erau considerați foarte buni, dar de azi nu mai sunt”, a declarat pentru TV8.md, Constantin Olariu, consilierul pe comunicare și relații publice al Mitropoliei Basarabiei.
În mesajul său, postat pe pagina Episcopiei, Marchel s-a arătat deranjat și de prezența unor clerici ai Mitropoliei Basarabiei, care recent au participat la slujba de sfințire a crucii de pe locul viitoarei catedrale episcopale de la Bălți.
„Zilele trecute în municipiul Bălți am avut mai mulți slujitori din România. Pe nepoftite au venit și în felul acesta s-au năpustit, au sărit pe aiurea într-o grădină canonică aparținută altei Biserici. Au încălcat canoanele. Așa că încălcarea canoanelor sfinte pentru ei parcă a devenit o normalitate”, a spus Marchel.
În acest caz, Mitropolia Basarabiei a ținut să-i reamintească episcopului de Bălți și Fălești că lăcașul de cult în care slujește a fost construit cu ajutorul statului român.
„Trebuie să cerceteze în istorie, că lăcașul de cult în care slujește și casa episcopală în care își desfășoară activitatea și chiar cele 5 biserici mari din Bălți sunt construite cu ajutorul statului român și construite în timpul episcopului Visarion Puiu, care est român, așa că nu știu cine intră în jurisdicția cui. Exprimarea că sărim în grădina altcuiva este una mai mult politică”, a spus Constantin Olariu.
Mai mult, Olariu îi recomandă lui Marchel să cedeze Casa episcopală sau cel puțin Biserica Episcopală pentru că „românii care au contribuit la ridicarea lor se zvârcolesc în mormânt în ziua de astăzi”.
„Episcopii și preoții de la Chișinău când se duc în România manifestă românism fals și sunt primiți cu ușile deschise și sunt ajutați, dar când se întorc în Republica Moldova, luptă împotriva chiar și a statului român și mai ales împotriva Bisericii Române. Cele două fețe se observă destul de clar cine le poartă”, a conchis Olariu.
Amintim că lupta între Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei a luat amploare după ce mai mulți clerici au migrat la Mitropolia Basarabiei. Mitropolitul Moldovei Vladimir a semnat patru decrete prin care a dispus oprirea de la oficierea slujbelor religioase a patru clerici din raionul Criuleni, care au decis să se alăture Mitropoliei Basarabiei.
Anterior, un alt preot, paroh al bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Puhoi, Alexei Sîrbu a fost oprit de la oficierea slujbelor de către Mitropolia Moldovei, după ce a anunțat că aderă la Mitropolia Basarabiei. După plecarea acestui, ambele mitropolii s-au lansat în acuzații reciproce.