Mai multe întreprinderi din Republica Moldova vor avea acces la sprijinul acordat de stat, iar plafonul minim al acestuia va crește de la 2 la 5 milioane de lei, într-o perioadă de 3 ani. Modificarea Legii cu privire la ajutorul de stat a fost votată miercuri, 13 septembrie, de către Executiv.
Astfel, cadrul normativ național din domeniul ajutorului de stat va fi ajustat conform normelor Uniunii Europene, aderarea la spațiul comunitar fiind una din cele 20 de acțiuni prioritare ale Guvernului.
Creșterea pragului minim va extinde lista de companii eligibile, astfel încât de programele de ajutor de stat vor putea beneficia inclusiv întreprinderile mici și mijlocii. Prin urmare, vor fi atrase investiții noi, va fi încurajată dezvoltarea afacerilor și facilitată inovarea în cadrul companiilor beneficiare.
„Companiile care vor primi ajutor de stat, conform pragului de minimis majorat, vor putea să investească în cercetare și dezvoltare, să-și modernizeze infrastructura, să îmbunătățească calitatea produselor sau să-și extindă prezența pe piață. Astfel, vor putea concura pe piața internă și se vor putea extinde pe piețele internaționale”, a menționat viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba.
Ajutorul de minimis este o măsură de sprijin acordată per beneficiar, indiferent de forma acestuia şi de obiectivul urmărit, suma totală a căreia nu depășește într-o perioadă maximă de 3 ani cuantumul pragului de 5 000 000 lei.
Valoarea totală a ajutorului de minimis acordat unei întreprinderi care prestează servicii de interes economic general nu depășește 10 000 000 lei pentru o perioadă de 3 ani, iar valoarea totală a ajutorului de minimis acordat unei întreprinderi care efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost nu va depăși pragul de 2 700 000 lei pe durata a 3 ani.