Republica Moldova ar putea înainta pretenții față de concernul rus Gazprom, iar datoria istorică de 8,6 milioane de dolari pe care este Moldova gata să o achite în urma auditului internațional, este una preliminară. Declarația a fost făcută de Sergiu Tofilat, care este membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz. În opinia lui, mai sunt episoade care ar trebui investigate și în baza cărora ar trebui înaintate pretenții către Gazprom.
Tofilat a declarat în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei, că episoadele care necesită investigații se referă la contractul privind tranzitul gazelor.
„Noi avem două gazoducte care tranzitează și malul stâng și malul drept. Unul dintre ele era folosit de Gazprom. Până au construit gazoductul pe Marea Neagră, TurkStream, ei doar tranzitau pe la noi vreo 20 de miliarde de cubi anual și din 2019 s-a întrerupt acest tranzit. Prin gazoductul transbalcanic ei tranzitau, dar prin cel de la nord nu tranzitau nimic, pentru că nu avea cine să consume. Și când te uiți în contractul semnat de Moldovagaz și Gazprom pe tranzit acolo unde nu este tranzit, se împarte venitul proporțional cu lungimea gazoductului și pe gazoductul transbalcanic unde este tranzit, veniturile se împărțeau 50 la 50. Stați un pic, la noi pe teritoriul Moldovei sunt 72% din gazoduct și pe malul stâng doar 28%. Păi și veniturile trebuie să le împărțim așa. Așa e practica internațională. Anume din cauza acestui contract, Moldova a ratat venituri de peste 250 milioane de dolari”, a comentat Tofilat.
Potrivit lui Tofilat, auditorii calculează veniturile începând cu anul 2007, atunci când a fost semnat contractul privind tranzitul gazelor, dar el spune că deține probe care demonstrează că prevederea privind mecanismul de paritate a veniturilor a fost introdusă încă în 2000.
„Malul stâng a umflat cheltuielile. Auditorii spun că Moldovagaz poate înainta pretenții la Gazprom de 160 milioane de dolari începând cu 2007 și noi le-am spus că această chestie este din 2000. Avem probe cum malul stâng și Gazprom au umflat cheltuielile Tiraspolgaz cu împărțirea de 50 la 50”, a accentuat Tofilat.
Amintim că în urma auditului la Moldogavaz, s-a stabilit că datoria istorică a Republicii Moldova față de Gazprom, la sfârșitul lunii martie 2022, constituia 709 milioane de dolari. Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, în octombrie 2021, datoria era circa 756 de milioane de dolari.
„Din motiv că o parte din datorii între timp s-au plătit, noi acum vorbim de un stoc de datorii la sfârșitul lunii martie 2022 de circa 709 milioane de dolari. În esență, să recunoști 709 milioane de dolari ca datorie și să o plătești, asta în mediu pentru o gospodărie conectată la gaze înseamnă circa 1000 de dolari de familie.
Totodată, auditul confirmă că cea mai mare parte din această datorie, peste 400 de milioane de dolari, este expirată, iar pentru 276 milioane de dolari nu au fost prezentate acte care să confirme. Deși auditorii au solicitat documente care să confirme, ele nu au fost prezentate”, a spus ministrul.