O pacientă, cu o formă severă de pancreatită acută, a fost salvată după o lungă perioadă de terapie intensivă. Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) au luptat timp de două luni pentru viața femeii, care recent s-a reîntors la familie și cele două fetițe de trei luni, care o așteptau acasă.
„Doar după ce treci prin asemenea momente înțelegi că sănătatea este mai presus de toate. Mulțumesc personalului medical din secția Chirurgie I și Secția Terapie Intensivă - datorită profesionalismului și efortului enorm depus, pot să-mi strâng fetițele în brațe”, a menționat pacienta, potrivit unui comunicat al Institutului.
În perioada în care a fost spitalizată, pacienta a suportat șapte intervenții chirurgicale și a beneficiat de cinci ședințe de hemodiafiltrare veno-venoasă continuă – procedură care reduce sindromul de răspuns inflamator sistemic și astfel disfuncția organelor.
Potrivit medicilor, pancreatita acută cu evoluție severă reprezintă o provocare a medicinei contemporane, cu letalitate sporită, în cazul pacientei fiind mai mare de 90%.
Costul serviciilor medicale acordate pacientei, inclusiv al consumabilelor necesare procedurii de hemodiafiltrare veno-venoasă continuă, de peste un milion de lei, este acoperit de Compania Națională de Asigurări în Medicină.