Studenții bugetari care după absolvirea universității nu au respectat repartizarea la locurile de muncă, ar putea fi scutiți de obligația de a rambursa costul studiilor asigurate de către stat. Ministerul Educației examinează această posibilitate și spune că decizia de Guvern din 2001 care prevede acest lucru ar putea fi anulată. Totuși, vor exista anumite excepții.
„Suntem în situația când Curtea de Conturi solicită de la universități să se asigure rambursarea costurilor studiilor studenților care nu s-au angajat conform repartizării, ceea ce înseamnă milioane de lei pe care universitățile ar trebui să le identifice și să le recupereze, neavând în același timp un mecanism foarte clar prin care să facă acest lucru”, a declarat ministrul Educației, într-un live pe Facebook.
Potrivit ministrului, totuși unele excepții vor fi păstrate și acestea vizează studenții de la medicină și pe cei din domeniul afacerilor interne.
În același timp, Perciun spune că urmează a fi reglementată modalitatea de repartizare a tinerilor specialiști, pentru că actualul regulament nu este unul foarte explicit.
În cadrul aceleași intervenții, ministrul Perciun a anunțat despre majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști până la 200 de mii de lei. În scurt timp urmează a fi stabilită formula de alocare a banilor pentru studenții absolvenți. Se discută opțiunea de a acorda banii în 5 tranșe câte 40 de mii timp de 5 ani, acordarea unei tranșe mai mari la încadrarea în câmpul muncii sau întreaga sumă în momentul încadrării sau la 6 luni de la încadrare așa cum se întâmplă la Universitatea de Medicină.