Pe 22 septembrie, Parlamentul Republicii Moldova își deschide ușile pentru toate persoanele care vor să cunoască mai multe despre activitatea instituției parlamentare. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și alți deputați vor fi ghizii oamenilor care vor veni să viziteze Parlamentul.
Într-un comunicat, Legislativul a anunțat că de Ziua Ușilor Deschise, vizitatorii vor putea merge în sălile din incinta Parlamentului unde se iau decizii pentru viitorul țării sau au loc întrevederi cu oficiali străini.
Traseul turului ghidat include sala de ședințe plenare, sala Europa, Muzeul Parlamentului și sala pentru conferințe de presă.
Totodată, vor fi amenajate pentru public două expoziții. Vor fi expuse lucrările maestrului Zaharia Cușnir, un fotograf amator care a locuit în satul Roșietici, raionul Florești. Expoziția cu genericul „Zaharia Cușnir – trecutul dintr-o valiză” reflectă viața oamenilor de la sat din secolul trecut, iar portretele dezvăluie o lume uitată. Muzeul Parlamentului găzduiește expoziția tematică de publicații „Graiul, Patria și Neamul…”, care conține albume, cărți, publicații periodice și broșuri ce evocă momentele importante din viața politică a anilor 1989-1991, a mișcării de renaștere națională și obținerii independenței Republicii Moldova.
De asemenea, în scuarul Parlamentului vor fi amenajate spații pentru discuții cu deputații, cu activități interactive pentru copii și o zonă foto. Vizitatorii vor mai primi materiale informative despre activitatea Parlamentului, vor putea lăsa mesaje pentru deputați și vor putea participa la un quiz la care își vor testa cunoștințele din domeniul legislativ, iar cei care vor oferi răspunsuri corecte la întrebări vor primi premii.
Ziua Ușilor Deschise se va desfășura între orele 13:00 și 17:00. Vizitatorii sunt rugați să aibă la ei un act de identitate. Copiii nu au nevoie de un act de identitate, dar obligatoriu vor fi însoțiți de maturi.
Evenimentul are loc în contextul Zilei internaționale a democrației, marcată anual la 15 septembrie, acest lucru fiind stabilit în 2008 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite.