Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut miercuri, 13 septembrie, discursul privind starea Uniunii. Oficialul UE a făcut bilanţul realizărilor din ultimul an, a abordat provocările comune şi a prezentat prioritățile pentru anul următor.
Totodată, Ursula von der Leyen a vorbit și despre perspectiva aderării R. Moldova, Ucrainei, dar și statelor din regiunea Balcanilor de Vest la Uniunea Europeană.
„Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană. Viitorul Balcanilor de Vest este în UE. Viitorul Moldovei este în Uniunea noastră. Știu cât de importantă este perspectiva aderării la UE pentru atât de multe persoane în Georgia. Istoria ne cheamă acum în vederea completării Uniunii noastre. E în interesul strategic să completăm această Uniune. Dincolo de politică și geopolitică este important să vedem care este miza și să stabilim o viziune pentru a avea o extindere cu succes”, a declarat oficialul UE.
Ea a mai spus că UE trebuie să aibă o viziune pentru o extindere de succes a Uniunii şi a propus ca şi ţările candidate să fie evaluate în privinţa statului de drept, aşa cum se întâmplă deja pentru statele membre, pentru a le ajuta să aderare mai rapid.
(...) Statul de drept și drepturile fundamentale vor fi întotdeauna fundamentul Uniunii noastre: atât în statele actuale, cât și în cele viitoare. De aceea, Comisia a făcut din rapoartele privind statul de drept o prioritate-cheie. Cooperăm strâns cu statele-membre pentru a identifica progresele înregistrate și să formulăm recomandări pentru anul următor. (...) Consider că putem face exact același lucru și pentru viitoarele state-membre. Mă bucur să anunț că vom deschide procedura rapoartelor privind statul de drept și pentru statele în curs de aderare, care sunt gata și mai rapid”, a menționat președinta CE.
Von der Leyen a menționat în discursul că aderarea la UE se bazează pe merit, iar Comisia Europeană va susține mereu acest principiu.
„E nevoie de multă muncă și de spirit de conducere. S-au făcut multe progrese. Am văzut eforturile susținute pe care Ucraina le-a făcut de când i-am acordat statutul de candidat și am văzut hotărârea altor țări candidate de realizare a reformelor. A venit vremea să răspundem cu aceeași hotărâre.
(...) Cred că următoarea extindere trebuie să fie un catalizator al progresului”, a afirmat președinta CE.
Acesta este ultimul discurs din cadrul actualului mandat legislativ, înainte de alegerile europene din 2024.