Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 928: Spaimă nucleară, alertă în România și atac la Sumî! Zelenski: Situația din Pokrovsk e dificilă

externe

Război în Ucraina, ziua 563: Lupte grele, alegeri false și apărare spartă! Liderii G20 nu reușesc să condamne agresiunea Rusiei

09 septembrie 2023, ora 21:52

Liderii Grupului G20 nu au reuşit să condamne invazia Rusiei în Ucraina într-o declarație comună. Declaraţia solicită o „pace justă şi durabilă în Ucraina”, dar nu leagă în mod explicit această cerere de importanţa integrităţii teritoriale a Ucrainei. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al SUA, a spus că declaraţia are un „set de paragrafe consecvente” privind războiul.

Şeful Statului Major General al Estoniei, colonelul Eero Rebo, susţine că armata ucraineană a reuşit să spargă "linia Surovikin" ridicată de ruși în regiunea Zaporojie, iar acum cele mai aprige bătălii au loc în zona Verbove și Novoprokopivka, conform Rador. Totodată, Rusia organizează alegeri în regiunile ucrainene ocupate, iar Ministerul Apărării Naționale din România a anunțat că noi fragmente drintr-o dronă „similară celor folosite de armata rusă” au fost găsite, sâmbătă.

UPDATE Ministerul Apărării Naţionale din România a anunţat că militarii au găsit sâmbătă, la aproximativ 2.5 kilometri sud-est de localitatea tulceană Plauru, fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Președintele Klaus Iohannis l-a sunat pe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și l-a informat despre bucățike de drone găsite. Acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România și a dat asigurări că atât NATO, cât și Aliații sunt pe deplin alături de România.

UPDATE Negociatorii ţărilor din G20 nu au reuşit să-şi rezolve vineri dezacordurile în ceea ce priveşte formularea referitoare la războiul din Ucraina care să fie inclusă în Declaraţia finală a summitului, potrivit unui proiect văzut de Reuters, astfel că orice posibil progres în această privinţă este lăsat în sarcina liderilor blocului care încep sâmbătă o reuniune de două zile la New Delhi, notează Realitatea.

UPDATE India și-a exprimat astăzi optimismul cu privire la faptul că marile economii ale G20 își vor încheia summitul de la New Delhi cu o „Declarație a liderilor” finalizată, potrivit Sky News.

UPDATE Cântăreaţa de operă chineză Wang Fan a declanşat o dispută diplomatică după ce a fost filmată cântând cântecul de război sovietic „Katiusha” între ruinele Teatrul Dramatic Mariupol din Ucraina, relatează CNN. Wang a făcut parte dintr-un grup de bloggeri chinezi care au vizitat oraşul ucrainean ocupat. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a acuzat grupul de încălcare a frontierelor sale de stat.

UPDATE Ucraina a respins ideea privind o ridicare parţială a sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei în schimbul revenirii acesteia din urmă în înţelegerea care a permis timp de un an exportul cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, relatează agenţia EFE.

UPDATE Olha Stefanishyna, viceprim-ministrul Ucrainei pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, consideră că Ucraina va fi pregătită pentru aderarea la UE în termen de doi ani, dar ar putea adera la NATO înainte de a integrarea în Uniunea Europeană, notează Ziare.com.

UPDATE Administrația Biden este posibil să trimită Ucrainei sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune (ATACMS), potrivit unor oficiali americani citați de NBC News. „Urmează să vină", a declarat un oficial care a avut acces la planurile de asistență în domeniul securității. Acesta a precizat că, la fel ca întotdeauna, astfel de planuri pot fi modificate până când sunt anunțate oficial. Un al doilea oficial a declarat că rachetele sunt „în discuție" și probabil vor fi incluse într-un viitor pachet de asistență pentru securitate, adăugând că nu a fost luată o decizie finală, scrie HotNews.

UPDATE Un tanc rusesc T-90M a fost capturat de armata ucraineană, probabil în apropiere de Robotîne, în regiunea Zaporojie. Acesta este al treilea tanc capturat de acest tip - care este cel mai avansat tanc rusesc desfășurat în Ucraina, notează Ukraine Weapons Tracker, potrivit HotNews.

UPDATE Unul dintre răniții de bombardamentele rușilor în regiunea Sumi a murit sâmbătă la spital. În total, 4 persoane au fost rănite.

UPDATE Rusia l-a convocat vineri pe ambasadorul Armeniei pentru a-i transmite un protest „dur” în legătură cu o listă de aşa-numite „măsuri neprietenoase”, cel mai recent semn de tensiune între Moscova şi mica republică ex-sovietică dintr-o regiune pe care Rusia o consideră sub influenţa sa, relatează Reuters. Armenia anunțat că va organiza săptămâna viitoare un exerciţiu militar comun cu SUA, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că a avut, vineri, o convorbire la telefon cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman Al Saud, cu care a discutat despre cooperarea dintre țări și consolidarea dialogului. Cei doi lideri au analizat chestiuni de actualitate referitoare la interacțiunea dintre Ucraina și Regatul Arabiei Saudite în continuarea dialogului lansat în cadrul unei întâlniri la Jeddah, pe 19 mai, notează Rador.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a votat online, sâmbătă, 9 septembrie, pentru alegerile regionale din Rusia din acest an, desfășurate pe parcursul a trei zile. El i-a îndemnat, totodată, pe cetățenii statului să voteze la rândul lor, „cu atât mai mult cu cât procedurile electorale sunt organizate în ţara noastră în modul cel mai confortabil posibil”, citează France Presse, conform Agerpres.

UPDATE Franţa a condamnat vineri "simulacrul de alegeri" organizate de Rusia în teritoriile Ucrainei pe care le ocupă de la invazia sa, precum şi în Peninsula Crimeea anexată, transmite AFP, conform Agerpres.

UPDATE Drapelul ucrainean a fluturat deasupra regiunii ocupate Donețk. Apariția pânzei pe cer i-a uimit pe locuitori, iar unii au filmat întâmplarea, în timp ce trupele ruse de ocupație încercau să doboare  baloanele cu heliu:

UPDATE Agenţia Centrală de Informaţii a SUA, care încearcă să recruteze mai mulţi ruşi ca spioni, a publicat un videoclip care se adresează oficialilor de la Moscova pe care îi îndeamnă să spună adevărul despre un sistem plin de linguşitori mincinoşi. Directorul CIA, William Burns, a declarat în iulie că dezamăgirea unor ruşi faţă de războiul din Ucraina creează o ocazie rară de a recruta spioni, pe care CIA nu o va lăsa să treacă. Agenţia a publicat pe reţelele sociale videoclipul în limba rusă intitulat „De ce am luat legătura cu CIA – pentru mine însumi„, care arată un presupus oficial rus care merge spre serviciu prin zăpadă, într-un aparent oraş rus, relatează Reuters.

UPDATE Autorităţile ruse organizează în acest weekend alegeri locale în părţile ocupate ale Ucrainei, în efortul de a-şi întări controlul asupra teritoriilor anexate ilegal de Moscova în urmă cu un an „Forţarea populaţiei să voteze pentru a demonstra legitimitate constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, iar Rusia continuă să o ignore acestt lucru”, a declarat Consiliul Europei, cel mai important organism al drepturilor omului de pe continent, notează Mediafax.

UPDATE Volodimir Zelenski a recunoscut că Rusia încetinește contraofensiva ucraineană. Președintele ucrainean dă însă vina și pe „lentoarea” livrărilor de arme occidentale și cerând arme cu rază lungă de acțiune și noi sancțiuni împotriva Moscovei, notează Realitatea. „Cu cât durează mai mult, cu atât mai mulți oameni suferă (...) Dacă noi nu suntem în cer și Rusia este, ei ne opresc din cer. Ei ne opresc contraofensiva. Procesele devin mai complicate și mai lente când vine vorba de sancțiuni economice împotriva Moscovei sau de furnizarea de arme din partea Occidentului”, a declarat Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 562: Atac în Rusia, frica lui Musk și ordinul lui Putin! Podoliak: România să renunțe la „tăcerea mieilor”
Război în Ucraina, ziua 561: Atac masiv lângă Moldova și porturi distruse! SUA oferă 1 miliard de dolari și muniție specială
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”
/VIDEO/ Cursă eco: Șoferii, inclusiv ministrul Energiei, demonstrează rezistența mașinilor electrice la drumuri lungi
/VIDEO/ Cursă eco: Șoferii, inclusiv ministrul Energiei, demonstrează rezistența mașinilor electrice la drumuri lungi
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
Cafea adusă din Italia, confiscată la vamă. Unde au găsit ascuns vameșii lotul comercial
Cafea adusă din Italia, confiscată la vamă. Unde au găsit ascuns vameșii lotul comercial

/VIDEO/ Polemici și furie în rândul regizorilor ucraineni. Filmul „Russians at War”, proiectat în cadrul festivalului de la Veneţia

missing
08 septembrie 2024, ora 18:16

Personalităţi politice şi culturale ucrainene şi-au exprimat furia faţă de proiecţia în afara competiţiei, la Festivalul de Film de la Veneţia, a unui documentar al unei regizoare ruso-canadiene care dă glas soldaţilor ruşi şi care a fost denunţat drept „propagandă rusă”, scrie hotnews.

Regizoarea ruso-canadiană Anastasia Trofimova a prezentat „Russians at War” la Veneţia după ce a petrecut mai multe luni pe frontul ucrainean în cadrul unui batalion rus, adunând mărturii de la soldaţi din care a realizat un documentar, relatează News.ro.

Într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, şeful administraţiei prezidenţiale, Andrii Iermak, a calificat drept „ruşinos” faptul că la Veneţia a fost proiectat ceea ce el a descris drept un „film de propagandă”. El a declarat că „personalităţile culturii ruse” nu au dreptul să „lucreze în lumea civilizată”.

Daria Zarivna, activistă ucraineană şi consilieră al lui Andrii Iermak, a susţinut că filmul încearcă să „justifice” acţiunile armatei ruse şi a acuzat-o pe Trofimova că „ignoră crimele de război” atribuite forţelor Moscovei în Ucraina.

Producătoarea Daria Bassel, care a declarat că a văzut filmul la festivalul de la Veneţia, a spus că este un „exemplu perfect de propagandă rusească pură”, în care soldaţii repetă argumentele Kremlinului pentru a justifica invazia Ucrainei.

Regizoarea spune că filmul e unul anti-război. Trofimova a realizat anterior mai multe documentare, în special pentru canalul rus RT

Potrivit site-ului său, Anastasia Trofimova a realizat anterior mai multe documentare despre Siria, Irak şi Congo, în special pentru canalul de stat rus RT, care a fost sancţionat de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

Regizoarea ucraineană Iryna Tsilyk a comparat ambiţia Anastasiei Trofimova de a promova un mesaj de pace prin documentarul drept o „vomă”. De asemenea, ea a criticat organizatorii festivalului de la Veneţia pentru că au ales să prezinte „ceva care miroase atât de urât”.

Anastiasia Trofimova a spus că „această coproducţie franco-canadiană este un documentar anti-război”.

„Insinuarea că este vorba de propagandă orchestrată de Rusia este absurdă, având în vedere că sunt ameninţată cu urmărirea penală în Rusia. Condamn fără echivoc invazia Ucrainei de către armata rusă şi recunosc legitimitatea investigaţiilor lansate de Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la crimele comise în Ucraina”, a declarat ea.

„Sper că filmul meu poate fi văzut, apreciat sau contestat pentru el însuşi, şi nu pe baza unor simple presupuneri, şi că tipul de dezbatere pe care contribuie la alimentarea acestuia poate contribui la instaurarea păcii”, a mai spus ea.

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Nimic nu amintește de perioada sovietică! Cum arată un azil din Letonia și cât se cheltuie zilnic pentru fiecare vârstnic
/VIDEO/ Nimic nu amintește de perioada sovietică! Cum arată un azil din Letonia și cât se cheltuie zilnic pentru fiecare vârstnic

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.