Război în Ucraina, ziua 580: Atac lângă Moldova, condiții din SUA și crime de război! Zelenski: Vom răspunde la loviturile Rusiei

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 565: Măsuri speciale la Chișinău, condiția Rusiei și prognoză optimistă! Zelenski: Nu e film cu happy-end

11 septembrie 2023, ora 22:42

Atac cu drone și rachete al Rusiei asupra Ucrainei în timpul nopții, anunță Forțele Aeriene Ucrainene, pe canalul oficial de Telegram. Începând cu ora 03:13 s-au activat sirenele în regiunile Dnipro, Zaporojie, Herson și Nikolaev din cauza dronelor de atac, scrie agenția Unian. Pe de altă parte, Rusia a anunţat că a doborât două drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod, la graniţa cu Ucraina, fără a provoca victime, relatează AFP. Totodată, liderul nord-coreean Kim Jong-un pare să fi plecat spre Rusia pentru o întâlnire cu omologul său Vladimir Putin, a relatat luni postul sud-coreean de televiziune YTN. Măsuri speciale de securitate pe Aeroportul Internațional Chișinău. În următoarele două săptămâni, țara noastră urmează să fie tranzitată de către 30.000 de evrei pelerini, care pleacă în Ucraina.

Generalul locotenent Kirilo Budanov a declarat la summitul Strategiei Europene de la Kiev că invazia Rusiei „nu a funcționat în bine” pentru Kremlin, lăsând forțele armate și economia țării mult diminuate. În ciuda adaptărilor tactice rusești și a apărării impresionante în sudul Ucrainei, Budanov - care a devenit binecunoscut pentru operațiunile sale psihologice împotriva happy-end. Rusiei - a sugerat că războiul s-ar putea încheia cu victoria Ucrainei înainte de sfârșitul anului 2024, dar Zelenski susține că nu va fi un  Totodată, platformele pentru foraj de petrol şi gaze din largul coastei de nord-vest a Crimeei au fost cucerite de trupele Kievului, anunță serviciul de informaţii al apărării (GUR) din Ucraina. Totodată, Kremlinul susține că ar putea negocia încetarea ostilităților în Ucraina numai dacă i s-ar ceda regiunile anexate până în septembrie 2022.

UPDATE Marea Britanie a acuzat luni Rusia că a vizat o navă civilă de marfă dintr-un port din Marea Neagră pe 24 august, într-un atac cu rachete neconfirmat anterior, dar care a fost dejucat cu succes de apărarea ucraineană, relatează Reuters.

UPDATE În vreme ce unii oficiali și analiști cred că Rusia este gata să continue războiul pe termen lung, sperând într-o slăbire a Occidentului, un expert american e convins că Vladimir Putin se află de fapt într-o cursă contracronometru. Presat de timp, liderul de la Kremlin va încerca să provoace tot mai multă suferință Ucrainei, motiv pentru care aliații Kievului trebuie să fie pregătiți să răspundă, scrie expertul, Daniel Baer, într-o analiză publicată de revista Foreign Affairs.

UPDATE Lituania a anunțat luni că va elibera documente de identitate provizorii numeroșilor exilați belaruși aflați pe teritoriul său, după ce Belarusul a anunțat că cetățenii săi vor trebui de acum înainte să se întoarcă în țară pentru a-și reînnoi actele, potrivit AFP.

UPDATE Belarus a acuzat luni forţele poloneze că au deschis focul la frontiera comună pentru a-i obliga pe migranţi să părăsească teritoriul Poloniei, denunţând o "provocare periculoasă", într-un moment de intensificare a tensiunilor dintre cele două ţări, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat luni că armata rusă a vizat o navă civilă de marfă în Marea Neagră cu "mai multe rachete" în data de 24 august, citând informaţii declasificate, scrie Mediafax.

UPDATE Un general rus, pe care Vladimir Putin l-a promovat săptămâna trecută și care joacă un rol foarte important în războiul din Ucraina, consideră că luptele care se dau acum reprezintă doar prima etapă dintr-un conflict mult mai extins cu Europa, scrie Newsweek.

UPDATE Drona Bayraktar TB2 fusese aproape anihilată de apărarea Rusiei, dar rapoarte recente spun că zboară din nou pe frontul ucrainean și lovește ținte rusești cu efect devastator.

UPDATE Conducerea armatei ucrainene a transmis luni, 11 septembrie, că Rusia ar putea lansa în curând o mare campanie de mobilizare pentru a încerca să recruteze sute de mii de soldați din interiorul țării și din teritoriile ucrainene ocupate, informează Reuters. Afirmația a fost făcută de Statul Major General al forțelor armate ucrainene, într-un comunicat de presă în care nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul acesteia. Oficialii ruși au declarat că nu există planuri actuale pentru un nou val de mobilizare și că Moscova se concentrează pe recrutarea de soldați profesioniști, notează Libertatea.

 

UPDATE Ar fi de competenţa sistemului judiciar brazilian să decidă dacă preşedintele rus Vladimir Putin va fi arestat dacă va participa la summitul G20 de anul viitor găzduit de Brazilia, a declarat luni preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, după ce anterior dăduse asigurări că liderul la Kremlin nu va fi arestat dacă vine în ţara sa, relatează Reuters, informează News.ro.

UPDATE Uniunea Europeană a avertizat luni Moscova că vor exista „consecinţe” pentru toţi cei implicaţi în organizarea alegerilor ilegale din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă, notează Adevărul.

UPDATE Ponderea petrolului rusesc în importurile Cehiei a crescut în prima jumătate a acestui an, a informat luni compania MERO, operatorul reţelei de conducte petroliere din Cehia, în pofida planului autorităţilor de la Praga de a nu mai depinde de livrările de ţiţei rusesc, relatează Reuters și Agerpres.

UPDATE Guvernul german a însărcinat producătorul de armament Rheinmetall să livreze 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder pentru Ucraina. "Comanda a fost plasată în august 2023", a confirmat astăzi Rheinmetall. Ţinând cont de această comandă, numărul total de vehicule Marder care urmează să fie livrate de Rheinmetall Ucrainei creşte la 80, potrivit Mediafax.

UPDATE SUA și-au dublat importurile de uraniu din Rusia, în timp ce face presiuni asupra Uniunii Europene să extindă sancțiunile asupra Moscovei, a declarat luni Peter Szijjarto, ministrul manghiar de Externe. 

UPDATE Cât privește finalul conflictului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat, pentru CNN, că nu poate fi vorba despre nicio înțelegere cu Vladimir Putin, pe care l-a numit "mincinos". Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Nu e un film cu happy-end, nu vom avea happy-end. Am pierdut foarte mulți oameni. Nu e niciun happy-end, asta trebuie să recunoaștem. O victorie e tot ceea ce poate aduce eliberarea țării noastre. Înseamnă să nu dăm ocazia Rusiei să mai atace alte țări, cum ar fi cele baltice, Polonia...".

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov l-ar fi îngropat de viu pe vicepremierul țării, Elkhan Suleymanov, fost ministru al Sănătății, din cauză că îl suspecta că îl otrăvea, potrivit canalului rusesc de Telegram VChK-OGPU, citat de cercetătorul independent Chris Owen, care a sesizat situația pe pagina sa de Twitter, dar și de ziarul german Bild și Daily Mail. Suleymanov nu a mai fost văzut și nici nu s-a mai auzit nimic de el din octombrie 2022, notează HotNews.

UPDATE „Și până acum, nu vedem niciun indiciu că Vladimir Putin are vreun interes în o diplomație semnificativă. Dacă o va face, cred că ucrainenii vor fi primii care se vor implica și vom fi imediat în spatele lor. Toată lumea vrea ca acest război să se termine”, a declarat Blinken, potrivit pravda.com.ua. La toate aceste demersuri de culise, președintele Volodimir Zelenski a răspuns că este „pregătit emoțional pentru un război lung” și consideră că acum este un „moment rău” pentru negocierile cu Rusia, notează NewsWeek.

UPDATE Directorul Mossad, serviciului de informații externe al Israelului, David Barnea, este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea vinde Iranului arme moderne care „ar pune în pericol existența Israelului”.

UPDATE Kremlinul a insistat luni că negocierile cu Ucraina sunt posibile numai dacă Kievul recunoaşte realitatea care a fost creată pe teren, referindu-se la regiunile ucrainene anexate de Rusia în septembrie 2022, potrivit EFE.

UPDATE Dacă preşedintele rus Vladimir Putin va decide să candideze la viitoarele alegeri prezidenţiale din 2024, nimeni nu va putea să-i facă concurenţă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru media rusă de ştiri economice ruse RBC, acordat în contextul alegerile regionale şi locale desfăşurate în weekend în Rusia, potrivit Reuters.

UPDATE Până la sosirea pe front a tancurilor americane Abrams, armata ucraineană va avea un atu important în operațiunile terestre din cadrul contraofensivei. Ucraina și Suedia au convenit să producă în comun un lot de 1.000 de vehicule CV-90. Anunul a fost făcut pe Telegram de Hanna Maliar, adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, relatează Ukrainska Pravda. „Conceput și produs în Suedia, are tot ce trebuie să aibă vehiculele de luptă moderne, principalul său avantaj fiind grija pentru echipaj (trei oameni) și echipa de desant (până la opt persoane), întrucât niciun alt vehicul de luptă de infanterie nu are un asemenea nivel de protecție ca CV-90”, a declarat ea. Descris de oficialul ucrainean drept “cel mai bun vehicul de luptă din lume”, CV-90 este un tip de vehicul blindat utilizat pentru a transporta infanteria în luptă și pentru a executa foc de acoperire pentru aceasta. Poate folosi muniție antitanc și dispune de un tun de 40 mm care poate lovi ținte aflate și la 12 km distanță. Este silențios pe câmpul de luptă și dificil de detectat pe camerele cu termoviziune.

UPDATE Kievul este convins că un număr de piloții ucraineni pot pilota avioane F-16 deja în această iarnă, ceea ce este un program mai optimist decât estimările anterioare ale Washingtonului. Dar un astfel de curs de al evenimentelor ar putea oferi forțelor ucrainene noi oportunități de luptă anul viitor, notează The Wall Street Journal.

UPDATE Kremlinul se așteaptă ca direcția politicii externe a SUA să rămână neschimbată după viitoarele alegeri din America, a declarat marți purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, conform TASS, scrie Rador.

UPDATE În 2024, NATO va organiza cel mai mare exerciţiu de comandă comună de la Războiul Rece, care va implica 31 de ţări şi Suedia, relatează Financial Times. Peste 40.000 de militari vor participa la exerciţiul, planificat pentru a respinge o posibilă agresiune rusă împotriva unuia dintre membrii alianţei. Operaţiunea va începe în primăvara anului 2024 şi este de aşteptat să includă între 500 şi 700 de misiuni de luptă aeriană, care implică peste 50 de nave şi aproximativ 41.000 de militari, au declarat oficialii NATO, notează Mediafax.

UPDATE Rusia a declarat luni că o interdicție a Uniunii Europene privind intrarea rușilor în blocul comunitar cu unele bunuri personale, inclusiv autoturismele, este rasistă, Dmitri Medvedev sugerând inclusiv o măsură diplomatică radicală, relatează Reuters.

UPDATE Vladimir Putin insistă pentru eliberarea lui Vadim Krasikov, 58 de ani, presupus membru al serviciilor speciale (FSB), Moscova i-ar putea oferi la schimb pe Paul Whelan, pe jurnalistul Wall Street Journal Evan Gershkovich, reținuți sub acuzația de spionaj, sau pe Aleksei Navalnîi, proeminent opozant al regimului, scrie WSJ.

UPDATE Ministrul polonez al Apărării Naţionale, Mariusz Błaszczak, a aprobat, potrivit www.monitorulaparaii.ro, un acord-cadru pentru achiziţionarea elementelor lansatoarelor de rachete M142 HIMARS pentru nevoile sistemului HOMAR-A, a anunţat luni Ministerul polonez al Apărării.

UPDATE Jurnaliștii TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, au mers din nou în Ucraina. Acolo l-au cunoscut pe Andrei Arnăut, doctor în drept și avocat de profesie. S-a născut și locuiește în orașul Ismail, regiunea Odesa, Ucraina. Spune că după atacurile cu drone ale Rusiei din ultimele zile, locuitorii au înțeles ce înseamnă cu adevărat războiul. Avocatul spune că acum, mai mult ca niciodată, a înțeles că singura calea este cea spre Europa.

UPDATE Soldați ucraineni cu măști de protecție pe față împung solul de-a lungul unui drum de țară părăsit, căutând trupurile neînsuflețite ale militarilor ruși pe care speră să le schimbe cu proprii camarazi, în viață sau morți, relatează Reuters.

UPDATE Ucraina va avea nevoie, în 2024, din partea SUA de un ajutor financiar cuprins între 12 şi 14 miliarde de dolari, în condiţiile în care cheltuielile bugetare rămân la un nivel ridicat, a declarat luni ministrul ucrainean de finanţe, Serghei Marcenko, potrivit Bloomberg și Agerpres.

UPDATE Kremlinul a confirmat luni că liderul nord-coreean Kim Jong Un va vizita Rusia "în zilele următoare", la invitaţia lui Vladimir Putin, relatează CNN, potrivit News.ro.

UPDATE Măsuri speciale de securitate pe Aeroportul Internațional Chișinău! În următoarele două săptămâni va avea loc pelerinajul evreilor hasidici. Astfel, țara noastră ar urma să fie tranzitată de către 30 de mii de evrei, care vor participa la un pelerinaj în orașul ucrainean Uman pentru a marca Anul Nou evreiesc la mormântul unui important rabin. În acest sens, de astăzi, va fi sporită activitatea în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, dar și în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Pasagerii curselor aeriene sunt îndemnați să se prezinte cu rezervă de timp la Aeroportul Internațional Chișinău. Accesul în avia gară va fi strict pentru personalul aeroportuar și pasagerii cu bilet pentru cursele aeriene. Pe drumurile naționale spre punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene, echipaje ale poliției vor asigura fluidizarea traficului întru evitarea creării ambuteiajelor și disconfortului pentru participanții la trafic. De asemenea, din cauza numărului sporit de călători cu destinația spre Ucraina, pot fi înregistrate prelungiri ale timpului de procesare a documentelor în punctele de trecere a frontierei. 

UPDATE Ruşii au lansat aseară 12 drone Shahed către regiunile ucrainene Zaporizhzhia şi Dnipropetrovsk: toate avioanele kamikaze fără pilot au fost doborâte de forţele de apărare aeriană de la Kiev, a anunţat Forţele Aeriene, potrivit Ukrainska Pravda. Pe lângă cele 12 drone fabricate iranian, a fost distrusă şi o dronă de tip neidentificat, a adăugat el, notează Mediafax.

UPDATE „O operaţiune unică de stabilire a controlului platformelor petroliere Boyko a fost condusă de Serviciul de Informaţii pentru Apărare a Ucrainei”, se arată într-o declaraţie la care a făcut ecou UNIAN, „în special, platformele de foraj Petro Godovalets şi Ukraina, precum şi platformele de foraj Tavrida şi Syvash au fost readuse sub controlul nostru.” În timpul operaţiunii, forţele speciale au intrat în posesia unui depozit de muniţie de elicopter de tip Nar şi a unui radar capabil să urmărească mişcările navelor în Marea Neagră, notează Mediafax.

UPDATE Trupele ucrainene au anunțat luni că în ultima săptămână au recâștigat mai multe teritorii în est şi sud în contraofensiva sa împotriva forţelor ruse. Tot luni, guvernatorul din Belgorod a afirmat că două drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii ruse aflate la granița cu Ucraina, notează Digi24.

UPDATE Aleksandr Potapov, directorul companiei producătoare de tancuri Uralvagonzavod, a declarat că i s-a trasat sarcina să reia producţia de tancuri T-80. „Aceasta este sarcina sau cel puţin aceasta este sarcina pe care ne-a stabilit-o armata”, a precizat Potapov într-un interviu acordat pentru Zvezda, adăugând că uzina sa colaborează cu Ministerul rus al Industriei şi Comerţului asupra acestui plan, notează Adevărul.

UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un pare să fi plecat spre Rusia pentru o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, a relatat luni postul de televiziune sud-coreean YTN, citând surse guvernamentale anonime, potrivit Reuters și Agerpres.

UPDATE Cancelarul Olaf Scholz, ieşit din cor, a respins criticile Kievului cu privire la declaraţia finală a G20 la New Delhi într-un interviu TV, subliniind în schimb că aceasta este o rezoluţie pe care Moscova „ar fi dorit să nu o aibă”. Vorbind la Welt TV, la finalul întâlnirii, Scholz a declarat că G20 a fost „un succes” pentru că înţelegerea dintre „atât de multe ţări a ajutat să fie aşa”. Referindu-se în special la problema ucraineană, cancelarul a susţinut că concluziile G20 reflectă, în formularea lor, importanţa integrităţii teritoriale a ţării şi acest lucru „este important pentru a sprijini Ucraina”. În cele din urmă, potrivit lui Scholz, liderii a 18 ţări au dezvoltat un limbaj clar, „şi Rusia - a spus el nu a reuşit să scape de presiune”. „Noua bună cooperare cu ţările din sudul lumii este unul dintre marile rezultate pozitive ale summit-ului”, a conchis cancelarul, notează Mediafax.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat luni, 11 septembrie, că este de înţeles îngrijorarea românilor care locuiesc în apropierea frontierei dunărene cu Ucraina după fragmentele de dronă găsite în ultimele zile, dar a precizat că nu există date privind o intenţie a țării conduse de Vladimir Putin de a ataca un stat membru al alianței nord-atlantice, notează Libertatea.

UPDATE În noaptea, dar și dimineața de 11 septembrie, armata rusă a atacat cu rachete de croazieră orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Krivoi Rog. La 3:13, în regiunile Dnepropetrovsk, Zaporojie, Herson și Nikolaev, a fost anunțată o alertă de raid aerian din cauza amenințării utilizării vehiculelor aeriene fără pilot de atac.

UPDATE Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră din Republica Moldova informează că, din motive de securitate, de la ora 08:50 și-au întrerupt programul de lucru PTF Unguri-Bronița, PTF Otaci-Moghileov Podolsk și PTF Vălcineț-Moghileov Podolsk (fero). Autoritățile de competență ucrainene nu permit trecerea frontierei de stat în contextul riscurilor de atac aerian din partea Federației Ruse asupra Ucrainei. Ulterior, după o pauză de aproximativ o oră, autoritățile au anunțat că au redeschis cele trei vămi.

UPDATE Summitul G20 de la New Delhi s-a încheiat duminică şi India a predat preşedinţia blocului către Brazilia, în timp ce atât SUA, cât şi Rusia au lăudat consensul la care s-a ajuns pentru a fi adoptată Declaraţia finală, care nu condamnă Moscova pentru războiul din Ucraina, dar cere în schimb membrilor să evite folosirea forţei, relatează Reuters, informează News.ro.

UPDATE Trupele ucrainene au reuşit să avanseze încă circa 1,5 kilometri pătraţi în apropierea aşezării eliberate Robotine din regiunea Zaporojie, a anunţat purtătorul de cuvânt al grupului operativ strategic Tavria, responsabil de zona de sud-est a frontului, al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Ştupun, transmite EFE, conform Agerpres.

UPDATE Moscova a anunţat duminică seara victoria partidului preşedintelui Vladimir Putin în alegerile organizate şi în teritoriile anexate din Ucraina, cu peste 70% din voturi, scrutine considerate "ilegale" de Kiev şi aliaţii săi, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE Generalul Armaghedon, Serghei Surovikin, demis din funcţia de şef al Forţelor Aerospaţiale Ruse după rebeliunea armată a Grupului Wagner, a fost numit preşedinte al Comisiei de Coordonare pentru Afaceri de Apărare Aeriană din Comunitatea Statelor Independente (CSI), a relatat duminică agenţia Eurasia Daily, preluată de EFE, informează Agerpres.

UPDATE Un expert din cadrul Naţiunilor Unite acuză oficialii ruşi că folosesc tortura şi alte metode inumane ca politică de stat în războiul împotriva Ucrainei, potrivit Mediafax.

UPDATE Unitățile de elită ruse implicate în cele mai grele lupte din Ucraina au fost reconstituite de cel puțin șase ori, potrivit unui înalt oficial al serviciilor secrete militare de la Kiev, asta în timp ce trupele Moscovei își continuă eforturile de a ocupa regiunile ucrainene și în ciuda pierderilor masive, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia ar putea fi capabilă să mărească producţia de muniţie în următorii doi ani la aproximativ 2 milioane de obuze anual, aproximativ dublu faţă de aşteptările vestice anterioare, dar încă cu mult sub nevoile de război ale Moscovei în Ucraina, potrivit unui oficial occidental, citat de Reuters.

UPDATE Militari ai Forțelor Navale Române desfășoară zilnic misiuni de cercetare și căutare a armelor plutitoare, cu nave, elicoptere și drone, în apele teritoriale ale României. Până acum au fost găsite cinci, iar una dintre acestea a avariat o navă militară, notează Adevărul.

Război în Ucraina, ziua 564: Atac la Kiev și zile numărate pentru ofensivă! Bush: Putin s-ar putea să nu se oprească la Ucraina
Război în Ucraina, ziua 563: Lupte grele, alegeri false și apărare spartă! Liderii G20 nu reușesc să condamne agresiunea Rusiei
Război în Ucraina, ziua 579: Rachetă în stânga Nistrului și ordinul lui Putin! Zelenski anunță o decizie istorică și o veste bună
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 579: Rachetă în stânga Nistrului și ordinul lui Putin! Zelenski anunță o decizie istorică și o veste bună
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
1,3 miliarde de lei pentru majorări salariale. Care sunt bugetarii care vor beneficia de compensații și lefuri mai mari
/VIDEO/ 1,3 miliarde de lei pentru majorări salariale. Care sunt bugetarii care vor beneficia de compensații și lefuri mai mari
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, cameraman sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, cameraman sau editor imagine
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, invitata emisiunii „Новая неделя” cu Anatolie Golea de la TV8
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, invitata emisiunii „Новая неделя” cu Anatolie Golea de la TV8

externe

Război în Ucraina, ziua 580: Atac lângă Moldova, condiții din SUA și crime de război! Medvedev amenință cu un război NATO-Rusia

26 septembrie 2023, ora 15:38

Explozii noi lângă Republica Moldova. Rusia a atacat din nou, în noaptea de 25 spre 26 septembrie regiunea Odesa. Porturile Reni, Orlivka și Ismail au fost luate de țintă de dronele kamikaze, potrivit canalului de Telegram al armatei ucrainene. Atacul, care a durat peste două ore, a avariat o clădire din port, depozite şi peste 30 de camioane şi autoturisme. Doi şoferi au fost răniţi, unul din ei a avut nevoie de îngrijiri medicale în spital. 

Pe de altă parte, un atac cu rachete a vizat Crimeea şi apărarea aeriană a Rusiei a doborât o rachetă, au indicat luni seară autorităţile instalate de Moscova la conducerea acestei peninsule ucrainene anexate în 2014, notează AFP, citat de Agerpres. Totuși, forţele speciale ucrainene au declarat că l-au ucis pe principalul amiral al Moscovei în Crimeea, împreună cu alţi 33 de ofiţeri, în atacul cu rachete de săptămâna trecută asupra sediului central al Flotei ruse a Mării Negre din portul Sevastopol, potrivit Reuters.

UPDATE O dronă ucraineană a lovit marţi o substaţie electrică din regiunea de graniţă rusă Kursk, întrerupând curentul în şapte localităţi, a anunţat guvernatorul regiunii. Un bombardament care face ecou celor ale Rusiei împotriva infrastructurii Ucrainei, notează France Presse, citată de Agerpres.

UPDATE Dmitri Medvedev, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat, marți, că Rusia nu mai are alte opțiuni decât să intre într-un "conflict direct" cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), pe fondul recentelor livrări de tancuri Abrams care ar fi fost livrate Ucrainei de către Statele Unite. Pe contul său de Telegram, Medvedev a criticat NATO ca fiind "fascistă" și a comparat-o cu Axa lui Hitler, afirmând că, dacă un conflict se va intensifica, acesta va aduce consecințe mai grave decât cele experimentate la nivel global în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat marţi că Rusia a pierdut 276.670 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei. Acest număr include 400 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.672 de tancuri, 8.496 de vehicule blindate de luptă, 8.763 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 6.299 de sisteme de artilerie, 792 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 533 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.924 de drone şi 20 de ambarcaţiuni, notează Mediafax.

UPDATE Reacţia rapidă a NATO şi a aliaţilor, la solicitarea României, la incidentele recente cu drone care au adus atingere inclusiv teritoriului României a fost "exemplară" şi demonstrează încă o dată capacitatea NATO de a asigura apărarea fiecărui centimetru al teritoriului aliat, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, într-o declaraţie de presă comună cu omologul său ceh, Jan Lipavsky, aflat în vizită la Bucureşti, relatează Agerpres.

UPDATE Comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Viktor Sokolov, nu ar fi fost ucis în atacul ucrainean de vineri, 22 septembrie, asupra sediului flotei Mării Negre din Sevastopol. Moscova a distribuit marți, 26 septembrie, imagini în care acesta se presupune că ar fi participat la ședința consiliului de conducere al Ministerului rus al Apărării, notează Ziare.com.

UPDATE Miliardarul rus Oleg Deripaska și-a exprimat îndoiala, într-un interviu pentru Financial Times, că sancțiunile impuse de țările occidentale din cauza invaziei Rusiei în Ucraina vor grăbi sfârșitul războiului, transmite BBC. „Nu înțeleg de ce nu poate fi oprit de ambele părți”, a declarat Deripaska. „Nu văd pe nimeni care să își atingă obiectivul declarat”. „Îi veți da [Ucrainei] avioane de luptă F-16, F-35? Știți, singurul scop care va fi atins este mai multă suferință, mai multe vieți pierdute și mai mulți răniți”, a spus miliardarul, notează G4media.

UPDATE Producătorii ruși de gaz petrolier lichefiat (GPL) au reluat exporturile regulate de propan și butan prin portul Kerci din Crimeea după o pauză de opt ani, au declarat surse din industrie, în ciuda amenințărilor la adresa securității, relatează Reuters, citată de The Guardian. Exporturile regulate de GPL din Kerci au fost suspendate în 2015, după sancțiuni internaționale mai ample împotriva companiilor și producătorilor ruși din cauza anexării ilegale a peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, în 2014, scrie G4media.

UPDATE Dmitri Sitîi, un rus de 34 de ani, este considerat acum liderul de facto al grupării de mercenari Wagner. Tânărul a avut o ascensiune fulminantă în organizație, urcând de la coordonarea „armatei de troli” a grupului la șeful operațiunilor non-militare și mai ales financiare ale Wagner, scrie Adevărul.

UPDATE Acțiunile „ostile” ale Canadei față de Rusia, printre care și extinderea listei de sancțiuni, nu vor rămâne fără răspuns din partea Moscovei, a declarat marți ministerul rus de externe după onorarea unui veteran ucrainean în parlamentul de la Ottawa, relatează TASS.

UPDATE Autoritățile din Odesa anunță că forțele ruse au atacat din nou regiunea cu drone, în timpul nopții. A fost lovit portul Ismail, fiind avariate depozite și „aproximativ 30 de camioane și 6 dube”, a precizat guvernatorul Oleg Kiper. Noaptea trecută, o alertă aeriană a fost declarată în opt regiuni ale Ucrainei din cauza amenințării rachetelor balistice, scrie Libertatea.

UPDATE În timp ce invazia rusă în Ucraina intră în cea de-a 19-a lună, organismele internaționale de supraveghere spun că au găsit dovezi continue de violență sexuală sistematică împotriva femeilor în regiunile ocupate de trupele invadatoare, notează Adevărul.

UPDATE Președintele leton, Edgars Rinkevics, consideră că o înfrângere a Ucrainei în războiul împotriva Rusiei poate duce la cel de-al treilea război mondial, comunică RBK-Ucraina cu referire la Welt. Liderul leton consideră că, dacă Rusia vede că Occidentul nu este unit, că nu sprijină suficient de mult Ucraina, atunci ar trebui „să începem să ne temem de faptul” că vor exista noi provocări ale Federației Ruse, inclusiv împotriva membrilor NATO. „Dacă Ucraina nu se va putea apăra, dacă va pierde, atunci se va deschide cu adevărat calea spre un război mondial. Dacă agresorul nu este oprit, agresorul va înainta cât mai departe”, a spus Rinkevics. El a adăugat că cel mai bun mod de a preveni un al treilea război mondial este de a ajuta Ucraina prin toate mijloacele. „Trebuie să dăm Ucrainei tot ceea ce cere. Trebuie să facem tot ceea ce este necesar pentru a întări Ucraina, rezistența ei”, a accentuat Președintele leton.

UPDATE Armata rusă creează noi unități de recunoaștere și asalt pentru a înfrânge pozițiile fortificate ucrainene în noi operațiuni ofensive, relatează Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia, potrivit HotNews. Oficialii militari ruși fac presiuni pentru a-și construi forțele armate, în ciuda „multitudinii de probleme endemice de mobilizare” cu care se confruntă țara, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), informează Sky News.

UPDATE Kievul a folosit din ce în ce mai mult dronele aeriene care explodează la impact, cu unele succese notabile – inclusiv în interiorul teritoriului rusesc. Cel mai recent exemplu al abordării adesea inovatoare a Ucrainei în lupta împotriva războiului vine sub forma unei drone subacvatice. Potrivit imaginilor publicate online, Marișka este un vehicul submarin fără pilot (UUV) de culoare neagră, care are o lungime de șase metri și o rază de acțiune de aproximativ 1.000 km. Se pare că este un sistem dezvoltat de ingineri voluntari, realizat de ei înșiși la un cost de 433.000 de dolari și poate efectua misiuni de atac, transport sau recunoaștere. Se așteaptă ca Marișka să fie folosită în operațiuni sinucigașe împotriva Flotei rusești din Marea Neagră (BSF), alături de alte infrastructuri și unități critice rusești, notează G4media.

UPDATE Rusia încearcă să se alăture din nou Consiliului pentru drepturile omului al Națiunilor Unite, în cadrul unor alegeri care vor fi văzute ca un test cheie al poziției sale internaționale. Diplomații ruși fac lobby pentru votul care va avea loc luna viitoare, transmite BBC.

UPDATE Funcționarea bacului la punctul de trecere Orlivka, la granița Ucrainei cu România, a fost suspendată temporar din cauza unor explozii în regiunea Odesa, a anunțat Serviciul frontierei de stat a Ucrainei. Anterior astăzi, șeful administrației militare regionale din Odesa, Oleh Kiper, a declarat că în raionul Ismail infrastructura portuară a fost avariată ca urmare a exploziilor.

UPDATE O întreagă flotă de drone ieftine de plastic îi ajută pe soldații ucraineni să depășească și să atace sistemele sofisticate de apărare antiaeriană și de război electronic ale rușilor, scrie The New York Times. Guvernul ucrainean vrea acum să investească peste 1 miliard de dolari ca să mărească capacitatea de luptă a armatei sale de drone, notează Digi24.

UPDATE Atât armata rusă, cât și Grupul Wagner au recrutat mulți infractori și criminali din închisorile din Rusia pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina. Acum, mulți dintre ei se întorc acasă, unde sunt liberi să comită noi atrocități, relatează Sky News.

UPDATE Experții polonezi au confirmat că racheta care a ucis două persoane la o fermă din sudul țării a fost lansată de Ucraina. Incidentul, care a reaprins temerile privind extinderea războiului în Europa, a avut loc în luna noiembrie anul trecut, amintește cotidianul polonez Rzeczpospolita, citat de CNN. Primele suspiciuni au vizat Rusia, însă SUA, șeful NATO și oficiali polonezi au comunicat la scurt timp că este mai probabil ca racheta să fi fost lansată de Ucraina, pentru a contracara un atac rusesc pe propriul teritoriu. Moscova chiar a felicitat, la momentul respectiv, Washingtonul pentru "reacția profesionistă", în vreme ce Ucraina a negat și continuă să nege faptul că racheta căzută la Przewodow i-ar aparține, notează Antena3.

UPDATE Forțele rusești au eșuat, pe 25 septembrie, în atacurile terestre lansate în apropiere de Avdiivka și Marinka, la periferia vestică a Donețkului, precizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport citat de publicația The Kyiv Independent. „Forțele rusești și-au continuat atacurile terestre fără rezultat de-a lungul liniei Avdiivka - orașul Donețk”, precizează specialiștii de la think-thank-ul american. În același timp, forțele rusești nu au reușit să recupereze terenul pierdut în apropiere de Novomykhailivka, la 36 de kilometri sud-vest de Adviivka, se mai menționează în raport, notează Libertatea.

UPDATE O rachetă a lovit o afacere din orașul Kryvyi Rih, în centrul Ucrainei, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful Consiliului de Apărare din Kryvyi Rih, pe Telegram „Dimineața, ocupanții au atacat Kryvyi Rih cu o rachetă. Ei au lovit una dintre întreprinderile din oraș. Toate serviciile de urgență se află la fața locului. Consecințele sunt în curs de clarificare”, a spus el. Nu au fost raportate victime, notează AlephNews.

UPDATE Moscova a ridicat restricţiile la exportul de combustibil deja acceptat la export de către Căile Ferate Ruse şi Transneft înainte ca săptămâna trecută să fi fost anunţată interdicţia iniţială. Interzicerea pe termen nedefinit a exporturilor pentru toate tipurile de benzină şi motorină de înaltă calitate rămâne în vigoare, conform documentului din 23 septembrie. Analiştii se aşteaptă ca aceasta să fie de scurtă durată şi să fie eliminată complet odată ce recoltarea agricolă să se încheie luna viitoare, notează Money.

UPDATE Rusia amenință statul bulgar că viitorul său act provocator la adresa sa, sub „directivele euroatlantice”, va acea inevitabil consecințe dezagreabile. Amenințarea vine din partea Rusiei, după ce Bulgaria l-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia.

UPDATE Un grup de experți independenți în domeniul drepturilor omului, sprijiniți de Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat că a găsit dovezi ale unor crime de război comise de forțele ruse în cadrul conflictului lor cu Ucraina. Crimele includ acte de tortură, unele dintre ele atât de brutale încât au dus la deces, precum și violul unor femei cu vârste de până la 83 de ani, scrie AP. Membrii Comisiei independente de anchetă a ONU privind Ucraina au exprimat, de asemenea, îngrijorare cu privire la acuzațiile de genocid comise de forțele ruse, pe care le investighează în prezent, scrie AlephNews.

UPDATE Explozii puternice s-au auzit între orele 2.30 și 3.30. Armata ucraineană a anuțat că a doborât 26 dintre cele 38 de drone de atac de fabricație iraniană lansate de Rusia. Din luna iulie, de când s-a retras dintr-un acord de cereale intermediat de ONU, Rusia a intensificat atacurile asupra regiunilor din sudul Ucrainei, unde se află porturi și infrastructură vitală pentru exporturile agricole.

UPDATE Asistentul adjunct al președintelui SUA pentru Securitate Națională, Michael Pyle, a trimis o scrisoare conducerii ucrainene cu o listă de reforme pe care Kievul trebuie să le efectueze pentru a continua să primească asistență militară, a relatat publicația Ukrayinska Pravda, publicând textul scrisorii. În documentul intitulat „Lista reformelor prioritare. Reforme legate de condițiile de asistență din partea Statelor Unite”, în special, Kievului i se cere liberalizarea prețurilor la gaze și electricitate, care, potrivit autorilor, ar trebui să asigure „stabilitatea financiară. a companiilor și operatorilor.” De asemenea, este planificată extinderea consiliului de supraveghere al companiilor Ukrenergo și Naftogaz cu o singură persoană, scrie Adevărul.

UPDATE Guvernul german s-ar putea să își reitereze obiectivul de a renunța la produsele energetice rusești și de a accelera alianțele cu furnizori alternativi, dar ultimele cifre care vor vedea lumina zilei arată că drumul este probabil lung, scrie energypress.gr, potrivit Știripesurse.

UPDATE În discursul adresat națiunii de luni seară, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat că așteaptă și de la alte țări să urmeze exemplul României și al Bulgariei și să coopereze în privința exporturilor de cereale din țara sa, informează News.ro. „Sunt recunoscător partenerilor noştri care au împiedicat încălcarea normelor comerciale ale UE şi a Acordului de asociere. Aşteptăm de la alte ţări vecine aceeaşi cooperare constructivă ca şi în cazul Bulgariei şi României. Uniunea Europeană este un spaţiu pentru înţelegere şi cooperare reciprocă. Aşa ar trebui să fie", a declarat Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a afirmat că, în această problemă, Comisia Europeană a sprijinit foaia de parcurs pentru monitorizarea reciprocă a exporturilor de cereale și a cerut vecinilor să elimine „treptat emoţiile privind din acest subiect”, potrivit Libertatea.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski le-a muluimit soldaţilor ucraineni din Forţele Aeriene, care luptă împotriva rachetelor ruseşti şi a atacurilor cu drone în fiecare zi şi noapte: Este important să ne amintim că fiecare ţintă distrusă este o viaţă salvată, a spus liderul ucrainean într-un mesaj video, informează news.ro. ”Aş dori să le mulţumesc tuturor soldaţilor noştri din Forţele Aeriene, soldaţilor din grupurile mobile de foc care luptă împotriva rachetelor ruseşti şi a atacurilor cu drone în fiecare zi şi noapte. Numai în timpul unui singur atac împotriva Ucrainei, noaptea trecută, inamicul a folosit 33 de instrumente de impact: "Shahedi", rachete... Cele mai multe dintre ele sunt împotriva Odesa şi a regiunii. (.) Din păcate, au fost lovituri. Dar 30 din 33 de ţinte au fost doborâte”, a transmis Zelenski în mesajul zilnic către popor. Zelenski continuă: ”Este important să ne amintim că fiecare ţintă distrusă este o viaţă salvată. Şi vom răspunde Rusiei la fiecare lovitură împotriva oraşelor şi satelor noastre, împotriva fiecărei comunităţi ucrainene. Şi pentru Odesa, şi pentru Berislav şi Herson, pentru regiunea Doneţk, regiunea Harkov, regiunea Sumî, pentru toate regiunile noastre”, afirmă preşedintele Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 579: Rachetă în stânga Nistrului și ordinul lui Putin! Zelenski anunță o decizie istorică și o veste bună
Război în Ucraina, ziua 578: Lupte grele și atac mortal! Putin riscă o nouă inculpare, iar Rusia refuză planul de pace al Kievului
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”

/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, cameraman sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, cameraman sau editor imagine
/VIDEO/ Experiment TV8, la Piața Centrală: Câți vânzători eliberează bonul de casă, după reforma patentei
/VIDEO/ Experiment TV8, la Piața Centrală: Câți vânzători eliberează bonul de casă, după reforma patentei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram