Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns de urgenţă, indiciu puternic și cererea Kievului! Consilierul lui Putin amenință nuclear

externe

Război în Ucraina, ziua 567: Expulzare din Moldova, atacuri masive și RO-Alert! „Coaliția disperării”: Kim s-a întâlnit cu Putin

13 septembrie 2023, ora 22:03

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord noreean, Kim Jong Un, s-au întâlnit la centrul spațial Vostocinîi din Extremul Orient rus, unde cei doi lideri au purtat discuții. Într-un material video publicat pe canalul oficial al Kremlinului de pe platforma Telegram, cei doi lideri sunt prezentați când își dau mâna. Vladimir Putin și Kim Jong Un formează o „coaliție a disperării” și orice sprijin militar din partea Phenianului către Moscova pentru războiul său din Ucraina nu ar fi decisiv, a declarat un comandant britanic de rang înalt, citat de Sky News.

Totodată, un nou atac cu drone rusești a avut loc miercuri dimineață asupra Ismailului și a provocat pagube în porturi și alte infrastructuri civile, anunță guvernatorului regiunii Odesa. O alertăau primit și locuitorii din România, care se află în apropierea graniței. Potrivit șefului Administraţiei Militare Regionale Odesa, Oleh Kiper, șase persoane au fost rănite. Pe de altă parte, explozii au fost auzite în portul Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia. 

Între timp, cancelarul german Olaf Scholz a apreciat marţi că nu se întrevede deocamdată o rezolvare paşnică a conflictului, dar a anunțat care e condiția pentru pace. Totodată, șeful portalului pro-rus Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, a fost expulzat în această dimineață din Republica Moldova. În baza unui ordin de expulzare, ofițerii serviciului de migrație din Republica Moldova au mers acasă la jurnalistul rus, l-au urcat într-o mașină și l-au dus direct la  aeroport.

UPDATE Secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat, miercuri, că epoca post-Război Rece s-a încheiat odată cu invazia rusă în Ucraina şi a revendicat rolul de leadership al SUA în lume în perioada care urmează, dar să-l exercite cu „modestie” pentru a câştiga „încrederea” altor ţări, consemnează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spînu, a afirmat, miercuri, că dronele folosite de Federaţia Rusă sunt greu de reperat pe radare pentru că atacă la înălţimi mici şi foarte mici. Ele pot fi confundate chiar cu păsări, notează Gândul.

UPDATE Primele două drone ale căror fragmente au fost detectate pe teritoriul României nu au explodat şi nu s-a detectat explozibil nici pe fragmentele de dronă, nici la faţa locului, au declarat, miercuri, surse oficiale din Ministerul român al Apărării, notează Știripesurse.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Şoigu, a declarat miercuri la televiziunea de stat că forţele ruse menţin o "apărare activă" în faţa contraofensivei ucrainene şi că Moscova nu are altă opţiune decât să învingă în Ucraina.

UPDATE Cele trei state baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - şi-au închis graniţele pentru vehiculele înmatriculate în Rusia, potrivit unei declaraţii a guvernului eston, emisă miercuri, 13 septembrie, şi citată de dpa.

UPDATE Un mercenar din gruparea Wagner ce a fost grațiat de Vladimir Putin, după ce a participat la războiul din Ucraina, a primit o nouă condamnare de 11 ani și 6 luni pentru o altă crimă, relatează canalul Astra Telegram, scrie Ziare.com.

UPDATE Preşedintele Putin şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, au avut o serie de întâlniri, în care liderul rus a promis că ţara sa va ajuta Coreea de Nord cu programul spaţial al acesteia. Putin şi-a luat angajamentul în timpul vizitei celor doi lideri la centrul spaţial rus Vostochni, din Extremul Orient rus. SUA considerau că obiectivul întrunirii celor doi lideri era finalizarea unui acord militar care este în lucru de ceva vreme, că statul nord-coreean se pregăteşte să furnizeze Rusiei armele de care aceasta are nevoie pentru războiul din Ucraina, dar miercuri niciuna dintre părţi nu a menţionat nimic despre acest lucru. În schimb, Putin a afirmat că îl va ajuta pe Kim să construiască sateliţi şi că vor discuta despre cooperare economică şi probleme umanitare. Acestea sunt lucruri dorite de preşedintele coreean, ceea ce ridică întrebarea ce va primi Rusia în schimb, notează Rador.

UPDATE Vladimir Putin i-a oferit miercuri oaspetelui său, liderul nord-coreean Kim Jong Un, un dineu la care au mâncat salată de raţă şi smochine, găluşte de crab, sturion şi carne de vită, toate aceste delicatese fiind însoţite de o selecţie de vinuri ruseşti, a declarat miercuri un reporter de la Kremlin, relatează Reuters, citată de News.ro. Meniul a început cu salată de raţă, smochine şi nectarine, urmate de găluşte ruseşti „pelmeni” din crab de Kamceatka, apoi de o supă de peşte de Amur alb şi un sorbet din cătină de mare. Pentru felul principal, liderii au avut de ales între sturion cu ciuperci şi cartofi şi un antreu de vită marmorată cu legume la grătar. La desert, li s-au oferit afine roşii din taiga cu nuci de pin şi lapte condensat.

UPDATE Miliardarul american Elon Musk a adus o nouă explicație pentru închiderea internetului prin satelit Starlink în Crimeea ocupată de ruși.Declarația lui Musk a fost făcută la conferința de tehnologie All-In Summit. Musk a spus că nu i s-a permis să pornească internetul în Crimeea din cauza sancțiunilor impuse de SUA împotriva Rusiei.„Motivul pentru care (Starlink – n.red.) a fost dezactivat este cu adevărat interesant, pentru că Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Federației Ruse și de fapt nu avem voie... aceasta include Crimeea sub sancțiuni și ni se interzice de fapt să pornim conexiunea cu țara fără aprobarea guvernului SUA”, a spus fondatorul SpaceX. Potrivit acestuia, Ucraina nu a avertizat că are nevoie de comunicații în regiunea Crimeea. Solicitarea de la Kiev ar fi sosit aproape „în miezul nopții”. Musk a adăugat că, după ce a înțeles planurile Ucrainei, SpaceX a refuzat, notează Ziare.com.

UPDATE "Ca urmare a sancțiunilor, oficialii americani estimează că Rusia a fost forțată să își încetinească dramatic producția de rachete și alte arme la începutul războiului din februarie 2022 pentru cel puțin șase luni. Dar, până la sfârșitul anului 2022, producția industrială militară a Moscovei a început să se accelereze din nou, recunosc acum oficialii americani care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a dezvălui evaluarea sensibilă", potrivit NYT.

UPDATE Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu un elicopter Mi-8 luna trecută înarmează Ucraina cu mai mult decât echipament militar. Maksym Kuzminov, pilotul de elicopter care a schimbat tabăra într-o dezertare îndrăzneață, furnizează acum armatei ucrainene informații cheie despre aviația rusă, potrivit unui interviu cu Kuzminov publicat de Defense Intelligence of Ukraine, scrie businessinsider.com. Kuzminov împărtășește informații despre sistemele de comunicații și rețeaua de aerodromuri ale Rusiei cu serviciul de informații ucrainean, a precizat agenția, potrivit Știripesurse.

UPDATE Resturi care ar putea proveni de la o nouă dronă prăbușită în România, descoperite în zona localităților tulcene Nufărul și Victoria, departe de granița cu Ucraina, notează G4media. Între timp, au apărut imagini publicate de militarii ucraineni, care au încercat noaptea trecută să doboare în regiunea Odesa dronele lansate de Rusia.

UPDATE Un important blogger militar rus afirmă că atacul ucrainean asupra șantierului naval din Sevastopol, din cursul nopții de marți spre miercuri, a fost efectuat cu zece rachete de croazieră Storm Shadow, notează Antena3.

UPDATE Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război lung în Ucraina şi pentru a face faţă unei Rusii din ce în ce mai ostile chiar şi după ce acesta se va termina, a declarat, miercuri, şeful Statului Major General al armatei cehe, Karel Rehka, într-un interviu pentru Reuters. „Așa arată o ofensivă militară. Nu este ca un film cu al Doilea Război Mondial. Durează”, a subliniat el, comentariile sale amintind de unele făcute în acest sens și de către oficiali de la Kiev.

UPDATE Moscova nu va discuta "speculațiile" privind includerea opozantului rus Alexei Navalnîi, în prezent încarcerat, pe lista de candidați pentru un schimb de prizonieri cu Occidentul, a anunțat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit The Moscow Times.

UPDATE Autoritățile române nu au o imagine obiectivă a ceea ce s-a întâmplat și a faptelor, pentru a vorbi despre identitatea resturilor de dronă găsite în țară, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la un briefing de pres la Forumul Economic de Est, care are loc la Vladivostok, scrie agenția rusă de presă TASS.

UPDATE Secretarul general adjunct NATO Mircea Geoană va efectua în perioada 13-15 septembrie o vizită oficială în Republica Moldova. Oficialul va avea întrevedere cu președinta țării, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și cu premierul Dorin Recean. Un anunț în acest sens a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a asigurat miercuri pe Vladimir Putin că Rusia va obține „o mare victorie” asupra dușmanilor săi, în cadrul unui dineu oficial organizat pe un cosmodrom din Orientul Îndepărtat rus, transmite BBC. „Sunt profund convins că eroica armată și poporul rus vor moșteni cu strălucire tradiția victoriei, vor demonstra cu încredere demnitatea și onoarea neprețuită pe fronturile operațiunii militare speciale”, a spus el, folosind termenul utilizat de Rusia pentru a descrie războiul din Ucraina, potrivit G4media.

UPDATE Ungaria a ajuns la un acord cu România, Bulgaria şi Slovacia prin care cele patru state membre UE din Europa Centrală şi de Est (ECE) vor impune la nivel naţional interdicţii asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-şi proteja pieţele, dacă UE nu extinde interdicţia care expiră în 15 septembrie, a anunţat miercuri Istvan Nagy, ministrul ungar al Agriculturii, transmite Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Autorităţile de la Kiev au avertizat marţi că ar putea demara o procedură de arbitraj internaţional ca răspuns la restricţiile impuse exporturilor sale de cereale, scrie Rador.

UPDATE MAEIE confirmă convocarea la Ministerul rus de Externe a însărcinatului cu afaceri ad interim al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, după expulzarea șefului biroului Sputnik Moldova, Vitalii Denisov.

UPDATE Guvernul a reacționat la decizia de expulzare a cetățeanului rus, șef al biroului Sputnik Moldova, Vitalii Denisov. Potrivit Executivului, decizia Inspectoratului de Migrație este una argumentată. Instituția din care făcea parte cetățeanul respectiv se ocupa constant cu atacuri informaționale, cu minciună, cu propagandă și dezinformare. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Guvernul, Daniel Vodă.

UPDATE Kremlinul, prin vocea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a reacționat rapid la expulzarea lui Vitalii Denisov, calificând acțiunea Chișinăului drept o încălcare a principiilor democrației. „Aceasta este pur și simplu o curățare a propriului câmp informațional. În acest context trebuie să luăm în considerare povestea cu Sputnik, care se dezvoltă în fața ochilor noștri”, a spus Zaharova.

UPDATE Ministerul Afacerilor Interne confirmă expulzarea șefului biroului Sputnik la Chișinău și declararea acestuia drept persoană indezirabilă în Republica Moldova, pentru o perioadă de 10 ani. Conform procedurilor persoana a fost îndepărtată sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova.

UPDATE Moscova a transferat de urgență cea de-a 25-a armată nou formată pe frontul din regiunea Luhansk, o mișcare forțată pe fondul lipsei de trupe, arată Ministerul Apărării din Marea Britanie, care citează date ale serviciilor de informații, relatează Ukrinform.

UPDATE Compania-mamă a cotidianului The Wall Street Journal a cerut experților ONU să declare „arbitrară” detenția jurnalistului american Evan Gershkovich în Rusia, a anunțat unul dintre directorii săi, potrivit AFP.

UPDATE Contactele dintre Rusia și RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană – Coreea de Nord) au revenit pe făgaşul pre-Covid și se dezvoltă în mod activ, a declarat într-un interviu acordat TASS purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în marginea Forumului Economic de Est, comentând vizita liderului nord-coreean Kim Jong-un în Rusia, potrivit Rador.

UPDATE Ministerul român al Apărării confirmă că au existat apeluri la 112 privind posibile bucăți de dronă căzute în Tulcea, noaptea trecută, în urma atacului rusesc asupra porturilor ucrainene, notează Biziday.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene şi-a exprimat încrederea, miercuri, în discursul despre Starea Uniunii, că Republica Moldova va face parte într-o zi din Uniunea Europeană. „Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană. Viitorul Balcanilor de Vest este în UE. Viitorul Moldovei este în Uniunea noastră. Știu cât de importantă este perspectiva aderării la UE pentru atât de multe persoane în Georgia. Istoria ne cheamă acum în vederea completării Uniunii noastre. E în interesul strategic să completăm această Uniune. Dincolo de politică și geopolitică este important să vedem care este miza și să stabilim o viziune pentru a avea o extindere cu succes”, a declarat oficialul UE.

UPDATE O navă mare de debarcare din clasa Ropucia și un submarin din clasa Kilo au fost avariate pe șantierul de reparații navale din Sevastopol, Peninsula Crimeea, potrivit informațiilor din surse deschise OSINT.

UPDATE Vladimir Putin a promis miercuri că va ajuta Coreea de Nord să construiască sateliți și i-a arătat lui Kim Jong Un cea mai modernă instalație de lansare spațială a Rusiei înainte de discuțiile în care vor fi abordate foarte probabil și chestiuni militare, transmite Reuters.

UPDATE Ucraina va purta discuții cu Ungaria și România pentru a debloca negocierile de aderare la UE. În timpul negocierilor respective, se va discuta despre educația în limbile minorităților naționale în școlile ucrainene – a declarat vicepremierul ucrainean pentru integrarea europeană și euro-atlantică, Olha Stefanişina. Aceasta a menţionat pentru Financial Times că Ucraina este pregătită să facă „modificări suplimentare” în privinţa regulilor învățământului secundar în limbile minoritare, în special în maghiară, dar sub rezerva menţinerii unui echilibru între educaţia în limba maternă şi cea în limba de stat, ucraineană. Potrivit publicaţiei, acest aspect este cel mai mare obstacol potențial în calea începerii negocierilor formale privind aderarea Ucrainei la UE. Liderii UE urmează să decidă în decembrie dacă vor începe negocierile, notează Rador.

UPDATE Kim Jong Un a declarat miercuri că țara sa va face din legăturile bilaterale cu Rusia „prioritatea numărul unu”, în cadrul unui summit cu președintele Vladimir Putin, transmite agenția AFP „Vom prioritiza relația Coreea de Nord-Rusia și o vom plasa ca prioritatea numărul unu a politicii noastre externe de acum înainte”, a declarat Kim, care se află în Rusia pentru a vizita un centru spațial împreună cu Putin, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă. Liderul nord-coreean a adăugat că întâlnirea sa cu Vladimir Putin reprezintă „o trambulină” pentru relații mai strânse cu Rusia. „Cred că întâlnirea mea cu președintele Putin va fi o trambulină pentru relații bilaterale mai strânse”, a declarat Kim, ale cărui declarații au fost transmise de televiziunea rusă, potrivit G4media.

UPDATE Coreea de Nord susţine toate deciziile lui Vladimir Putin şi va fi întotdeauna alături de Rusia în lupta împotriva imperialismului, i-a spus Kim Jong Un liderului rus la întâlnirea pe care o au la Cosmodromul Vostocinîi, potrivit presei ruse, relatează The Guardian.

UPDATE Șantierul naval Sevastopol din Peninsula Crimeea a luat foc miercuri dimineață și două nave au fost avariate după ce Ucraina a lansat 10 rachete și trei atacuri cu ambarcațiuni rapide asupra portului, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va întâlni cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la şedinţa Adunării Generale a ONU de la New York. Informaţia respectivă a fost făcută publică de către ambasadorul israelian în Ucraina, Michael Brodsky. Ședința Adunării Generale va avea loc pe 19 septembrie, scrie Rador.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, acuză România de provocări în regiune prin "aprinderea spiritelor în Moldova" şi susţinerea Ucrainei. Dacă România ar fi îngrijorată de situația de securitate din regiune, atunci în loc să dea vina pe Rusia nu s-ar angaja în provocări, a declarat Zaharova pentru RIA Novosti, notează Rador.

UPDATE Premierul de la București, Marcel Ciolacu, spune că statul român ia măsuri pentru a preveni incidente în zona Deltei, după prăbușirea dronei rusești. Ciolacu face însă apel la calm și dă asigurări că România nu se află sub amenințare. "Nu e niciun pericol. E normal ca statul să ia anumite măsuri de protecție civilă. Se vor lua inclusiv măsuri militare. Vorbim de resturi ale unei drone. S-a făcut Ro-Alert în toată zona. Haideți să linștim populația. Nu ne-a atacat nimeni și nu ne atacă nimeni, au sărit resturi dintr-o dronă", a spus Marcel Ciolacu, potrivit Știripesurse.

UPDATE Opera Metropolitană din New York a anunţat că a comandat o nouă operă care este din nou de actualitate. Potrivit The New York Times, subiectul operei este deportarea copiilor ucraineni în Rusia, notează Ziare.com.

UPDATE Cel puțin 27 de soldați ruși care încercau să se retragă de pe pozițiile lor au fost uciși de propriii camarazi, în apropiere de aeroportul din Donețk, potrivit unui parlamentar ucrainean citat de Business Insider, notează Digi24.

UPDATE Șantierul naval din Sevastopol, port din Crimeea, a fost atacat cu rachete miercuri dimineaţa devreme, fiind rănite 24 de persoane, potrivit guvernatorului susţinut de Rusia, Mihail Razvozhaev.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat marţi că nu se întrevede deocamdată o rezolvare paşnică a conflictului în Ucraina, relatează dpa, conform Agerpres. Germania nu trebuie să întoarcă spatele brutalităţii zilnice a războiului, a afirmat Scholz, la un forum din Berlin. „Aceasta necesită efort şi timp", a spus cancelarul german despre negocierile de pace. "Timp pe care de fapt nu-l avem, pentru că între timp Rusia continuă să bombardeze, să tortureze şi să ucidă în Ucraina", a adăugat el. Ca bază a oricărei păci, "conducerea rusă trebuie să înţeleagă că este vorba de retragerea trupelor", a subliniat Olaf Scholz: "Atunci va exista posibilitatea de a purta discuţii şi guvernul ucrainean va participa, sunt sigur de asta".

UPDATE Sprijinul pentru Ucraina în ţările Uniunii Europene rămâne constant, în timp ce majoritatea europenilor aprobă menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei - potrivit unui sondaj Eurobarometru citat de RBC și Rador.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă marţi că se pregăteşte de un război îndelungat, spunând că Ucraina s-ar putea folosi de orice încetare a focului pentru a se reînarma – exact genul de argument pe care îl foloseşte şi Kievul atunci când vorbeşte de un armistiţiu cu Rusia. În plus, liderul de la Kremlin susţine că Washingtonul va continua să vadă în Rusia un inamic, indiferent cine va câştiga alegerile din 2024 din SUA, relatează Reuters, potrivit Money.

UPDATE Îngroziți de bombardamentele de lângă ei, treziți din somn de alarmele antiaeriene, localnicii din Chilia Veche, România, se roagă pentru pace în biserica bombardată de ruși în al doilea Război Mondial și pe care se chinuie și acum să o reabiliteze, notează Adevărul.

UPDATE Mai multe drone rusești au căzut în portul Reni, aflat la circa 20 de kilometri de Galați. Bubuiturile puternice s-au auzit în noaptea de marți spre miercuri și în mai multe zone din Galați și Tulcea, iar o parte din locuitori au primit mesaje RO Alert, notează Adevărul.

UPDATE Principalul opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, ar putea fi inclus într-un schimb multilateral de prizonieri între Occident și Rusia, au declarat oficiali pentru The Wall Street Journal.

UPDATE Danemarca va oferi Ucrainei 5,8 miliarde de coroane suplimentare (833 de milioane de dolari), destinate în principal să finanţeze echipamente de apărare aeriană, muniţie şi tancuri, notează Antena3.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt al trupelor din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, susţine că armata rusă nu efectuează în prezent bombardamente masive deoarece, cel mai probabil, îşi face stocuri de rachete în vederea lansării unor atacuri în această toamnă și la iarnă, potrivit Rador.

UPDATE În luna august, 1.096 milioane de metri cubi (mcm) de gaze naturale au fost importate în Ucraina, majoritatea fiind trimise spre depozitare de către comercianți nerezidenți, inclusiv Slovacia, Ungaria, Polonia și Moldova, scrie ceenergynews.com.

UPDATE Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat marţi că Executivul de la Varşovia nu va ridica interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene vineri, aşa cum era programat, deoarece ar fi afectaţi fermierii polonezi, transmite AP.

UPDATE Autorităţile din România au emis, miercuri dimineaţă, un mesaj RO-Alert pentru localităţi din judeţul Tulcea, anunţând că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, după ce Rusia a atacat din nou portul ucrainean Ismail.

UPDATE Locuitorii de pe malul românesc al Dunării au auzit în noaptea de marți spre miercuri dronele rusești care au atacat portul ucrainean Ismail, relatează publicația locală Info Sud-Est, care publică imagini filmate de localnici cu zborul dronelor lansate spre țara vecină. „Uite, mă, ce se duce, mă! S-a dus la Ismail”, spune un bărbat în timp ce pe fundal se aud zgomotele unor vehicule aeriene, urmate, la scurt timp, de rafalele antiaerienei ucrainene, notează publicația citată. Videoclipul a fost filmat în timpul nopții. Se poate vedea că filmarea fost făcută în apropierea apei. De asemenea, sunt vizibile mai multe lumini pe malul celălalt.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin l-a lăudat pe Elon Musk, numindu-l pe fondatorul Tesla și SpaceX un ”om de afaceri excepțional”. Declarația vine într-o perioadă în care miliardarul a fost acuzat că a dejucat un atac al Ucrainei asupra Crimeei, scrie Money. Şi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev l-a lăudat pe Musk pe platforma X, ca fiind ”ultima minte adecvată din America de Nord”, pentru această decizie, care a fost aspru criticată de politicienii ucraineni, transmite Reuters.

UPDATE Un avion tactic de bombardament Su-24 s-a prăbuşit marţi în sudul regiunii Volgograd în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat agenţia de ştiri TASS. Conform ministerului Apărării rus, avionul zbura fără muniţie şi s-ar fi prăbuşit într-o zonă nelocuită, scrie Reuters, citată de Agerpres. Avionul a dispărut de pe radar la scurt timp după decolare.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat, marţi, Comitetul Internaţional Olimpic de politizare a sportului, în timp ce acesta analizează o decizie privind participarea sportivilor ruşi la Jocurile de anul viitor de la Paris, relatează Reuters.

UPDATE Șeful Ministerului Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy, a menționat că, dacă Bruxellesul nu va extinde embargoul asupra importului de cereale ucrainene, atunci Budapesta o va face unilateral, notează Adevărul.

UPDATE Volodimir Zelenski a subliniat din nou, în discursul video de marţi seara, că sunt necesare eforturi anticorupţie în ţară, subliniind că este ceea ce aşteaptă Uniunea Europeană să vadă, pentru a decide eventual, la sfârşitul anului, începerea negocierilor de aderare, scrie news. „Un nou pas istoric între Ucraina şi UE ar trebui să aibă loc în acest an, iar toate ramurile guvernului din Ucraina ar trebui să lucreze pentru acest pas”, a spus preşedintele Volodimir Zelenski, punctând că s-a opus prin veto legii privind declaraţiile de avere ale oficialilor, care avea o lacună importantă, şi trasând parlamentului sarcina de a rezolva problema de urgenţă, în această lună.

Război în Ucraina, ziua 565: Măsuri speciale la Chișinău, condiția Rusiei și prognoză optimistă! Zelenski: Nu e film cu happy-end
Război în Ucraina, ziua 566: Vizita lui Kim și plan la Cernobîl! Zelenski dă exemplul cu Putin și Moldova. APCE: Rusia e dictatură
Seceta de anul acesta, urmată de scumpiri la produsele agricole? Cea mai complicată situație, legată de recolta de sfeclă de zahăr
Seceta de anul acesta, urmată de scumpiri la produsele agricole? Cea mai complicată situație, legată de recolta de sfeclă de zahăr
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Tragedie la Ungheni: Un copil de 2 ani a căzut în puțul unui lift. E în stare extrem de gravă
/VIDEO/ Tragedie la Ungheni: Un copil de 2 ani a căzut în puțul unui lift. E în stare extrem de gravă
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
Copil de 4 ani, lovit de automobil, pe o zebră din Chișinău. Ce spune poliția
Copil de 4 ani, lovit de automobil, pe o zebră din Chișinău. Ce spune poliția

Erdogan: „Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei este de neclintit”. Mesajul către Putin

missing
12 septembrie 2024, ora 09:34

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ar trebui să fie "returnată" Ucrainei, o poziţie pe care Ankara a susţinut-o de la începutul conflictului, transmite digi24.ro

"Anexarea Crimeii, împotriva căreia Turcia s-a pronunţat de la început şi pe care nu a recunoscut-o niciodată, a adâncit şi mai mult durerea populaţiei turcofone din peninsulă, tătarii din Crimeea", a declarat Erdogan într-un mesaj video transmis în cadrul celui de-al 4-lea congres al liderilor Platformei tătare din Crimeea, care are loc miercuri la Kiev. 

"Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei este de neclintit. Returnarea Crimeii Ucrainei este o obligaţie în temeiul dreptului internaţional", a insistat Erdogan. 

În discursul său, preşedintele turc a evocat deportarea tătarilor din Crimeea din ordinul dictatorului Iosif Stalin, de la care s-au împlinit 80 de ani în luna mai.  Aproximativ 190.000 de tătari, întreaga populaţie turcofonă din peninsula Crimeea, tradiţional musulmană, au fost deportaţi în Asia Centrală în anul 1944 şi nu s-au putut întoarce decât după obţinerea independenţei de către Ucraina în 1991. 

După anexarea Crimeii de către Rusia, în urma unui referendum considerat ilegal de către comunitatea internaţională, mulţi tătari au plecat din nou în exil, susţinând că sunt intimidaţi şi persecutaţi de Moscova. 

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2023, Ankara a pledat pentru o soluţie negociată la conflict, insistând că aceasta trebuie să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, care să includă şi Crimeea. 

Pe de altă parte, Turcia menţine relaţii amiabile cu Moscova şi nu a aderat la sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană. 

Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.