Sirenele au anunțat o alertă aeriană matinală în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv aflate la granița cu Republica Moldova. Militarii ucraineni au anunțat că au înregistrat un atac cu drone lansate de Rusia, iar unele canale de Telegram au raportat explozii. Ulterior, forțele de apărare au precizat că au distrus toate cele 17 drone Shahed, care au fost lansate de ocupanții ruși din regiunea Krasnodar în direcția regiunii ucrainene Hmelnițk.
Totodată, armata ucraineană a anunţat vineri dimineaţă că a recucerit satul Andriivka, aflat la circa zece kilometri sud de oraşul devastat Bahmut, pe frontul de est, pe una dintre axele contraofensivei dificile a trupelor Kievului, relatează AFP şi Reuters, citate de News.ro. Pe de altă parte, grupul celor şapte ţări (G7) intenţionează să anunţe în următoarele două-trei săptămâni o interdicţie privind importul diamantelor ruseşti, a anunţat un oficial guvernamental belgian, citat de Sky News.
UPDATE Expulzarea din Moldova sau trimiterea acasă a unor reprezentanți ai Rusiei, precum diplomați, este o acțiune corectă, consideră secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Într-un interviu pentru TV8, acesta a subliniat că inclusiv de la NATO au fost expulzați așa-ziși diplomați ruși și că asta trebuie să facă un stat care își apără independența.
UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat vineri seara decizia Uniunii Europene de a nu extinde şi mai mult interdicţia privind exporturile de cereale ucrainene, calificând-o drept exemplu de adevărată unitate şi încredere.
UPDATE Ungaria a impus o interdicţie naţională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume şi mai multe produse din carne şi miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri, relatează Reuters conform Agerpres.
UPDATE Preşedintele bielorus Alexandr Lukaşenko a mers în Rusia pentru discuții cu liderul de la Vladimir Putin în oraşul Soci de la Marea Neagră. Liderul de la Minsk a sugerat crearea unui parteneriat trilateral între Belarus, Rusia şi Coreea de Nord, în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, vineri, relatează Politico.
UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunţat vineri că Moscova aşteaptă o vizită a emisarului Vaticanului pentru pace în Ucraina şi este gata să se întâlnească cu el, informează Reuters.
UPDATE Rusia şi Coreea de Nord nu au semnat niciun acord în domeniul militar sau în alte domenii în timpul vizitei lui Kim Jong-un în Rusia din această săptămână, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters. Liderul nord-coreean a purtat discuţii tete-a-tete cu preşedintele rus, însă nu a existat un plan de semnare a vreunui acord oficial între aceștia, a punctat Peskov.
UPDATE Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că Marina rusă a primit două nave noi în acest an şi va primi încă 12 până la sfârşitul lui 2023, potrivit agenţiei ruse de presă de stat RIA. Şoigu, citat de agenţia de presă TASS, a mai spus că Rusia dezvoltă noi submarine nucleare şi drone submarine. În iulie, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Marina rusă va primi în 2023 30 de nave noi. În comentariile sale, Şoigu nu a oferit un motiv pentru scăderea abruptă a numărului de nave ce urmează să fie livrate Rusiei, notează Rador.
UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat vineri o fabrică de avioane de vânătoare - care se află sub sancţiuni occidentale - în cadrul vizitei sale pe care o face în Rusia, relatează Reuters.
UPDATE Banca Centrală a Rusiei (BCR) a anunțat vineri că majorează dobânda sa cheie de la 12% la 13%, a treia majorare consecutivă în mai puțin de două luni, pentru a contracara inflația și devalorizarea rublei, care, în ciuda eforturilor sale, rămâne la niveluri foarte scăzute în raport cu dolarul și euro, transmite agenția AFP.
UPDATE Un soldat rus a fost condamnat la 13 ani de colonie penitenciară cu regim sever pentru că și-a părăsit unitatea militară pentru a nu lupta în Ucraina, informează vineri, 15 septembrie, AFP.
UPDATE Alertă cu bombă în toate școlile din Kiev. Presa ucraineană anunță că oamenii legii investighează situația.
UPDATE BBC a făcut dezvăluiri despre un incident petrecut anul trecut și care putea duce la un război între NATO şi Rusia, conform news.ro. Un pilot rus a încercat în urmă cu un an, în septembrie 2022, să doboare un avion de supraveghere al armatei britanice după ce a crezut că are permisiunea de a trage. Rusia a susţinut atunci că incidentul a fost cauzat de o "defecțiune tehnică", iar Londra a acceptat public explicația rusă, dar acum, trei surse occidentale de rang înalt din domeniul apărării au declarat pentru BBC că interceptări ale comunicațiilor ruseşti realizate chiar din avionul vizat de atac oferă o versiune cu totul diferită faţă de cea oficială.
UPDATE Portul Sevastopol, aflat în Crimeea ocupată de Rusia ilegal în 2014, a fost vizat în noaptea de marți spre miercuri, de un atac masiv cu rachete de croazieră și drone marine. Conform Serviciul britanic de informații pentru apărare, în urma atacului ucrainean, atât nava de desant Minsk, cât și submarinul diesel-electric Rostov-pe-Don (care se aflau la Sevastopol pentru reparații) au suferit avarii critice, notează Pravda.
UPDATE Bulgaria poartă discuții cu aliații NATO cu privire la modul de răspuns la provocările rusești în Marea Neagră - în special, blocarea parțială de către Rusia a zonei sale economice exclusive la Marea Neagră, potrivit ministrului bulgar al apărării Todor Tagarev, citat de Euractiv.com.
UPDATE Comandantul Regimentului 247 de Asalt Aerian al Gărzilor din Rusia, Vasili Popov, a fost ucis în timpul luptelor din Ucraina, se arată în evaluarea de vineri a Institutului pentru Studiul Războiului, potrivit HotNews.
UPDATE Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi, 14 septembrie, că a numit-o pe miliardara Penny Pritzker reprezentant special pentru reconstrucţia economiei Ucrainei, devastată de invazia rusă, relatează France Presse.
UPDATE Timp de șase luni, pușcașii marini britanici au antrenat sute de pușcași marini ucraineni în „arta” de a efectua raiduri de comando și operațiuni amfibii complicate. Forțele speciale ucrainene au desfășurat operațiuni similare de-a lungul râurilor din sud-estul Ucrainei și din jurul Peninsulei Crimeea.
UPDATE Statele Unite au denunțat decizia „nejustificată” a Moscovei de a expulza doi dintre diplomaţii lor aflaţi în post în capitala rusă şi au promis că vor riposta în timp util, transmite France Presse.„Această expulzare nejustificată a personalului nostru diplomatic este lipsită de temei”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.„Regretăm că Rusia a întreprins această acţiune şi vă puteţi aştepta cu siguranţă să răspundem în mod corespunzător”, a adăugat el.
UPDATE Femeile-soldat olandeze au donat un număr mare de pantofi, pălării şi alte echipamente militare pentru a fi oferite femeilor care luptă în armata ucraineană împotriva invaziei ruseşti, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Haga, relatează DPA.
UPDATE Miliardarul american Elon Musk a fost de acord să vândă o parte din activele Starlink către Departamentul Apărării al SUA, sustrăgându-se astfel de la luarea deciziilor cu privire la accesul Ucrainei la serviciul de internet prin satelit, a declarat biograful lui Musk, Walter Isaacson, pentru The Washington Post.
UPDATE Kim Jong Un a ajuns vineri dimineață în orașul aflat în estul Rusiei. Trenul său blindat a sosit în gara orașului Komsomolsk pe Amur, unde liderul nord-coreean a fost întâmpinat de oficialii locali, scrie News.ro. După o scurtă ceremonie, el a plecat cu o mașină. Ulterior, a fost filmat în timp ce vizitează o uzină unde sunt produse avioane militare. Vizita de la Komsomolsk pe Amur este una dintre multele pe care Kim Jong Un le-a avut în ultimele zile în Rusia.
UPDATE Trageri cu pușca, pistoale, grenade și antrenamente pentru a pilota drone: într-un centru de antrenament din Lvov, în vestul Ucrainei, o duzină de adolescenți sunt antrenați pentru un război foarte real care durează de peste un an și jumătate, potrivit unui reportaj AFP.
UPDATE Preşedintele american Joe Biden intenţionează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, săptămâna viitoare, în marja reuniunii Adunării Generale a ONU, potrivit CNN, care citează oficiali familiarizaţi cu aceste planuri, notează HotNews.
UPDATE Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea obligatorie a civililor din regiunea Herson, din sudul ţării, controlată parţial de forţele ruse şi lovită regulat de bombardamente. „Consiliul Regional de Apărare al Herson a decis să evacueze obligatoriu familiile cu copii din locaţii supuse focului inamic constant”, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin pe Telegram, notează Mediafax. Prokudin a mai spus că autoritățile regionale se pregătesc pentru o "situație de urgență" în această toamnă și iarnă în ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică. În iarna anului 2022, Rusia a desfășurat o campanie de bombardare a infrastructurii ucrainene, ceea ce a dus la întreruperi regulate de energie electrică.
UPDATE Prim-ministrul moldovean Dorin Recean a declarat joi, la finalul unei întrevederi pe care a avut-o cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, că obiectivul Republicii Moldova este să construiască o armată la standarde NATO.
UPDATE Ministerul Apărării Naționale de la București anunță că a impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina, din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 de kilometri în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 de metri, informează Rador. În aceste zone nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat, inclusiv SMURD, și a celor aflate în situații de urgență. Pe de altă parte, MApN informează că adăposturile antiaeriene construite de armată în zona Plauru din Delta Dunării sunt gata și au fost predate Primăriei Ceatalchioi.
UPDATE Imagini din satelit ale unei baze militare situate la sud-est de capitala Belarusului, Minsk, par să arate în ultimele săptămâni demontarea corturilor, ceea ce ar putea indica lichidarea taberei pentru Wagner, compania rusească de mercenari aflată în spatele unei revolte eşuate împotriva conducerii ruse, relatează Reuters, citat de news.ro.
UPDATE În școlile din Suedia sunt răspândite acuzaţii grave şi informaţii false despre Ungaria, ceea ce nu ajută la procesul de ratificare a aderării ţării scandinave la NATO, a transmis ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, într-o scrisoare trimisă joi omologului său suedez, Tobias Billström, informează MTI.
UPDATE România va încerca să dubleze, luna viitoare, volumul de cereale ucrainene transportat pe teritoriul său, de la 2 la 4 milioane de tone. Acest lucru a fost declarat de premierul român Marcel Ciolacu, potrivit Tass. „Trebuie să ajutăm Ucraina să exporte cereale. În luna viitoare vom încerca să creștem volumul de transport prin România de la două la patru milioane de tone”, a spus el într-un interviu pentru ziarul Standard, scrie Mediafax.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat joi seara demersuri pentru crearea unei noi instituţii în Ucraina, un avocat al poporului pentru sectorul militar, spunând că este nevoie de un sistem puternic de protecţie a drepturilor omului pentru soldaţi. Anunţul vine în ziua în care Curtea Penală Internaţională, care a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, şi-a deschis un birou în Ucraina, notează HotNews. Forțele Kievului au reușit să distrugă un sistem de apărare aeriană S-400 Triumf, staționat de ruși aproape de localitatea Evpatoria, în vestul Crimeei, iar președintele ucrainean le-a transmis felicitări. "Mulțumesc pentru triumful de azi (n.r. - Joi, 14 septembrie). Sistemul de apărare al invadatorilor a fost distrus. E un succes important. Bravo!", a declarat Zelenski.