Șeful NATO a avertizat că nu ar trebui să se aştepte o încheiere rapidă a războiului din Ucraina și a explicat că „ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista”. Între timp, Ucraina a confirmat că rachetele de croazieră britanice și franceze - lansate de pe ambele aripi ale unui bombardier ucrainean - au fost folosite într-un atac major împotriva marinei ruse din Crimeea ocupată și au funcționat ”perfect”. Totodată, Apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă ucraineană în regiunea Moscova şi alte şase care se îndreptau spre Peninsula anexată Crimeea, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării, citat de AFP.
Rusia a cheltuit 167 de miliarde de dolari pentru invazia la scară largă, iar ucrainenii au distrus echipamente ruseşti în valoare de aproximativ 34 de miliarde de dolari până la 24 august, potrivit Forbes Ucraina, pe baza datelor publicate de Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei. Această cifră nu include cheltuielile de apărare ale Rusiei care nu sunt legate de război şi nici pierderile economice ale Rusiei ca urmare a multiplelor sancţiuni internaţionale, potrivit Ziare.com.
UPDATE Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, ar fi decedat din cauza complicațiilor renale. Aceste speculații au început pe 17 septembrie, urmând o postare a opozantului cecen Abubakar Iangulbaev, un adversar declarat al lui Kadîrov, pe platforma sa de Telegram. La ora 13:30, în data de 17 septembrie, Iangulbaev a scris simplu: „Kadîrov a murit”. Este interesant de remarcat că postarea sa a venit la doar 30 de minute după ce un videoclip a fost încărcat pe contul oficial al lui Kadîrov, în încercarea de a contrazice aceste zvonuri. Cu toate acestea, există suspiciuni că videoclipul ar fi fost filmat anterior, notează Realitatea.
UPDATE Rusia şi Ucraina se vor înfrunta luni, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, într-un caz care se concentrează pe afirmaţiile Moscovei că invazia sa în Ucraina a fost făcută pentru a preveni genocidul, transmite Reuters, citat de News.ro. Ucraina a adus cazul la cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite la doar câteva zile după invazia rusă din 24 februarie anul trecut.
UPDATE Pe fondul contraofensivei lente a Kievului, devine tot mai clar că războiul va fi unul lung și decis de modul în care fiecare tabără își va gestiona rezervele de oameni și echipamente. „Este un război al resurselor”, au declarat pentru Financial Times mai mulți oficiali. Ideea că forțele ucrainene, lipsite de acoperire aeriană, vor lua cu asalt liniile rusești a fost întotdeauna mai degrabă o intrigă de la Hollywood decât o realitate. Dar, după trei luni de contraofensivă, Volodimir Zelenski și guvernul său se confruntă cu realitatea care arată că Ucraina nu a reușit deocamdată să obțină avansul decisiv dorit și se pregătește prin urmare pentru un război prelungit, scrie Financial Times.
UPDATE SUA, China și Rusia au rămas necontestate ca fiind cele mai puternice țări din lume în 2023, conform clasamentului global al puterii din acest an, publicat de US News & World Report. Clasamentul, parte a studiului „Cele mai bune țări”, a intervievat 17.000 de oameni despre opinia lor din 87 de state diferite. Acestaq evaluează influența unei țări pe baza percepțiilor respondenților cu privire la factori precum puterea politică, economică și militară, notează AlephNews.
UPDATE Președintele belarus Alexandr Lukașenko a declarat că nu are nicio intenție de a interveni militar în țările vecine și că le dorește acestora doar "fericire și pace", relatează duminică, 17 septembrie, agenția rusă oficială de presă TASS, potrivit Sky News. "Nu ne facem planuri de a interveni în viața voastră (a altor țări, n.r.), a spus liderul de la Minsk, citat de TASS. "Vă dorim doar bine, fericire și pace", a adăugat Lukașenko, notează Libertatea.
UPDATE Liderul norvegian al Apărării a declarat sâmbătă, 16 septembrie, că procentul soldaților ruși dislocați în Arctica a ajuns la „20% sau chiar mai puțin” față de cât era înainte de lansarea „operațiunii militare speciale” în Ucraina din luna februarie a anului trecut, scrie Adevărul.
UPDATE Forțele aeriene ale Ucrainei anunță că noaptea trecută au doborât 12 din 16 „ținte aeriene” lansate de Rusia, relatează Ukrainska Pravda. Potrivit sursei citate, au fost lansate, în total, 16 arme de atac aerian - șase drone Shahed-136/131 din direcțiile sud-est și sud (Primorsko-Akhtarsk, Chauda) și 10 rachete trase de nouă avioane strategice Tu-95ms din zona Engels. Forțele aeriene ucrainene precizează că direcția principală a atacului a fost sudul regiunii Odesa, notează Libertatea.
UPDATE Fermierii afiliați Alianței pentru Agricultură și Cooperare cer adoptarea în regim de urgenţă unui act normativ care să interzică importul în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina, notează Adevărul.
UPDATE Canada va contribui cu 33 milioane de dolari canadieni (24,5 milioane dolari americani) în cadrul unui parteneriat condus de Marea Britanie prin care se cumpără echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina, a anunțat duminică ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, potrivit Reuters, informează Mediafax.
UPDATE Alianța Nord-Atlantică va organiza cel mai mare exercițiu post Război Rece din istoria sa în 2024, a declarat șeful Comitetului Militar al Alianței, amiralul Rob Bauer, la o conferință de presă în marja conferinței anuale a șefilor de stat major NATO de la Oslo. „În 2024, NATO va desfășura cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece, Steadfast Defender”, conform unui comunicat al serviciului de presă al Alianței. Potrivit lui Bauer, peste 40 de mii de oameni vor lua parte la exercițiile din Germania, Polonia și Țările Baltice, notează Adevărul.
UPDATE Serviciul de informații al Ministerului britanic al Apărării transmite, în evaluarea sa zilnică publicată pe Twitter/X: “Rusia, probabil, suplimentează punctele de control și <<aricii>> antitanc și sapă noi tranșee în zona controlată de Armata 58 de Arme Combinate”. Serviciul consideră că rușii vor să facă din Tokmak, situat la 16 kilometri în spatele actualei linii a frontului, “coloana” celei de-a doua linii de apărare: “Îmbunătățirile aduse apărării orașului indică probabil preocuparea tot mai mare a Rusiei cu privire la pătrunderile tactice ucrainene în principala linie defensivă din nordul regiunii Zaporijie”, scrie Biziday.
UPDATE Ziarul israelian The Jerusalem Post l-a desemnat pe Sam Altman, șeful companiei americane Open Al, care deține ChatGPT, drept cel mai influent evreu din lume, iar anul acesta nu l-a inclus pe Volodimir Zelenski pe lista celor 52 de nume din 2022, plasându-l totodată în clasament pe fondatorul decedat al grupului „Wagner”, Evgheni Prigojin.
UPDATE Conform anunțului Statului Major General al Ucrainei, armata rusă a efectuat în ultimele 24 de ore 59 de lovituri aeriene și 36 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă, vizând atât pozițiile trupelor ucrainene, cât și ținte civile, notează Știripesurse.
UPDATE Armata ucraineană a excelat în arta diversiunii în lupta sa pentru a opune rezistență în vederea alungării forțelor rusești invadatoare de pe teritoriul său, relatează Insider, care face o trecere în revistă a metodelor la care a apelat Ucraina pentru a respinge ocupația Rusiei, scrie Adevărul.
UPDATE Armata rusă a „pierdut” timp de aproape o lună o rachetă hipersonică Kinjal, desprinsă din greșeală de un avion de luptă MiG-31, plecat într-o misiune de bombardament în Ucraina. Racheta a căzut în luna august pe un câmp din regiunea Tula, în vestul Federației Ruse. Niciun oficial al armatei nu s-a interesat de rachetă până când aceasta a fost descoperită în septembrie, din întâmplare, de un tractorist, scrie Digi24.
UPDATE Ultranaționaliștii ruși au continuat să se plângă de situația din cadrul armatei ruse, după ce generalul locotenent Andrei Gurulev adjunctul Dumei de Stat a Rusiei și fostul comandant adjunct al Districtului Militar de Sud (SMD) a exprimat plângeri similare pe 15 septembrie, notează Adevărul.
UPDATE Grupul de partizani Atesh din Crimeea a declarat că unul dintre agenții săi a distrus două camioane rusești cu un dispozitiv exploziv improvizat (IED) în Genicheskul ocupat, regiunea Herson, pe 15 septembrie, potrivit Adevărul.
UPDATE Rușii au lansat duminică un atac aerian cu drone și rachete asupra Ucrainei, vizând în principal părțile de sud ale regiunii Odesa. În timpul atacului a fost lovită o unitate agricolă, au anunțat, pe Telegram, reprezentanții Forțelor aeriene ucrainene, notează Antena3.
UPDATE Vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley, fabricate în SUA, s-au dovedit neprețuite pentru operațiunile de noapte împotriva forțelor ruse, a spus un soldat ucrainean, descriind transportorul blindat ca fiind puternic, durabil și foarte capabil în luptă.
UPDATE SUA intenţionează să crească producţia lunară de obuze la 100.000, până în 2025. ”Vom fi la 100.000 pe lună în 2025. Eram la 14.000 pe lună în urmă cu 6 sau 8 luni, acum suntem la 28.000 pe lună”, a declarat Bill LaPlante, cumpărătorul şef de arme al Pentagonului, la o conferinţă de presă de vineri. Cererea de cartuşe de artilerie de 155 mm a crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina, din februarie 2022. Dar proviziile aliaţilor pentru propria apărare au fost epuizate, deoarece au trimis obuze Kievului, care trage mii de cartuşe pe zi, scrie Money.
UPDATE Autorităţile instalate de Rusia în Crimeea au declarat sâmbătă că intenţionează să vândă aproximativ 100 de proprietăţi ucrainene, inclusiv una care aparţine preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.
UPDATE China va impune sancţiuni împotriva companiilor americane din domeniul aerospaţial şi de apărare Northrop Grumman şi Lockheed Martin, pentru că au furnizat arme Taiwanului, potrivit Ministerului chinez de Externe, citat de Reuters, transmite News.ro.
UPDATE Comandantul Regimentului 247 Aeropurtat al Forțelor Armate Ruse, Vasili Popov, a fost lichidat pe Frontul de Sud din Ucraina.Noi detalii privind moartea lui Popov au fost scurse într-unul dintre canalele Z de Telegram.Popov a devenit al doilea comandant al regimentului 247 lichidat în Ucraina. Anterior, un militar de rang înalt a fost ucis în zona satului Verbovoye, unde trupele ucrainene desfășoară o contraofensivă, scrie Ziare.com.
UPDATE Apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă ucraineană în regiunea Moscova şi alte şase care se îndreptau spre Peninsula anexată Crimeea, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării, citat de AFP și Agerpres. Una dintre drone a fost interceptată la ora locală 01.45 (sâmbătă, 22.45 GMT) în districtul Istrinskii din regiunea Moscova, a indicat ministerul pe Telegram. „Potrivit informaţiilor preliminare, nu există pagube sau victime la locul unde au căzut resturile", a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, de asemenea, pe Telegram.
UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a confirmat că liderul cecenilor, Ramzan Kadîrov, se află în stare critică din cauza unei boli, a declarat purtătorul de cuvânt al SBU, Andrii Iusov.
UPDATE Rusia a declarat că a zădărnicit duminică dimineață un atac coordonat al Ucrainei asupra Crimeei, în timp ce dronele au vizat de asemenea Moscova, perturbând traficul aerian în capitală, și au provocat un incendiu la un depozit de petrol din sud-vestul țării, notează HotNews.
UPDATE Premieră de la începutul războiului: Două nave comerciale au ajuns în portul ucrainean Ciornomorsk de la Marea Neagră. Acestea au folosit o nouă rută, stabilită de autoritățile ucrainene, au spus autoritățile portuare din Ucraina. Navele vor fi încărcate cu cereale care vor fi exportate în Israel și Egipt, informează Mediafax. Cele două nave au ajuns sâmbătă la Ciornomorsk și urmează să fie încărcate cu 20.000 de tone de grâu, potrivit BBC.
UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că nu ar trebui să se aştepte o încheiere rapidă a războiului din Ucraina, într-un interviu publicat duminică, într-un moment în care armata ucraineană este angajată într-o contraofensivă pentru respingerea forţelor ruse, informează Agerpres, citând AFP. "Majoritatea războaielor durează mai mult decât se anticipa când au început", a subliniat Jens Stoltenberg în acest interviu acordat grupului de presă german Funke. "De aceea, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina", a adăugat el, potrivit NewsWeek.
UPDATE România ar putea doborî dronele rusești. Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat Channel 24 de către Jamie Shea, fost înalt oficial și purtător de cuvânt al NATO, potrivit 24tv.ua. „Cu ajutorul NATO și al sistemelor proprii, România ar putea doborî aceste drone, în special Shahed iraniene, care nu sunt foarte rapide și sunt destul de mari, deci pot fi țintite", a spus el, potrivit Adevărul.
UPDATE Loviturile, la primele ore ale dimineții de miercuri, au devastat unul dintre cele patru submarine rusești cu capacitate de rachete de croazieră din Flota sa din Marea Neagră și o mare navă de război care se afla în întreținere într-un doc uscat din orașul-port Sevastopol.Generalul-locotenent Mykola Oleshchuk, șeful forțelor aeriene ucrainene, a explicat că rachetele britanice Storm Shadow au fost atașate sub aripa stângă a unui avion ucrainean Su-24, iar rachetele franceze Scalp sub aripa dreaptă."Ambele rachete funcționează perfect, fără nicio șansă pentru ocupant!", a transmis acesta, potrivit Sky News. Este foarte rar ca comandanții ucraineni să facă publice detalii specifice ale unei operațiuni, notează Ziare.com.