În cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, marcată în perioada 16-22 septembrie, autoritățile îndeamnă în special, locuitorii orașelor, să renunțe pentru o zi, sau pe parcursul săptămânii, la mașina personală și să circule cu transportul public sau pe jos. Astfel, se propune schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții inteligente de transport.
„Renunțând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la mașina personală, aducem beneficii imense, atât mediului, cât și sănătății noastre. Acțiunile nu se limitează la o săptămână, scopul campaniei este de a promova forme alternative de transport ecologic și de a sublinia faptul că mobilitatea îmbunătățește calitatea vieții, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor și la reducerea numărului persoanelor obeze”, se menționează în îndemnul specialiștilor în sănătate publică.
În același timp, oamenii sunt îndemnați să parcurgă pe jos sau cu bicicleta, distanțele mai mici de 5 kilometri.
„Alegerea unor moduri mai active de a călători, cum ar fi mersul pe jos și cu bicicleta, are beneficii importante. Când mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, cei din jur vor vedea diferența pe care o facem. Inspirându-i pe alții din jur să meargă pe jos sau cu bicicleta, începem să construim o „nouă normalitate”. Doar pe măsură ce mai mulți oameni abandonează mașina, vom contribui la creșterea impulsului și a cererii pentru un acces mai bun la medii sigure, fără trafic”, afirmă specialiștii.
De menționat că Republica Moldova s-a alăturat Declarației de la Viena din 2021 privind Transportul, Sănătatea și Mediul în Regiunea Europeană, prin care a fost aprobat Master-Planul European pentru ciclism. Acest plan prevede dublarea ciclismului în regiune până în anul 2030, îmbunătățirea infrastructurii destinate ciclismului și integrarea lui în politicile de sănătate publică.