Simpatizanții lui Ilan Șor au fost aduși la un nou protest în fața Curții Constituționale. Magistrații urmau să examineze cât de legală este interdicția aplicată membrilor fostului partid Șor de a candida la următoarele alegeri. Într-un final, magistrații au decis amânarea ședinței pentru data de 19 septembrie.
„După o deliberare, Curtea a decis să amâne ședința până pe data de 19 septembrie, ora 10:00. Ședința se declară închisă”.
Prima ședință la care urma să fie analizată sesizarea depusă de reprezentanții fostului partid Șor a durat puțin peste 40 de minute. Inițial, avocații lor au cerut recuzarea președintelui Curții Constituționale, dar au primit refuz. După care și-au mutat pretențiile pe faptul că lipsesc doi membri din componența Curții.
„Cunoaștem unanim că o funcție de magistrat al Curții este vacantă. Însă nu cunoaștem din care motiv nu este prezentă magistrata Domnica Manole. Ori Curtea este autoritatea supremă de jurisdicție constituțională, care cel puțin urmează să asigure realizarea acelor atribuții”, a declarat avocatul fostului partid Șor, Vadi Banaru.
Între timp, în fața instituției, reprezentanții fostului partid Șor, și-au adus simpatizanții la protest.
„El are voie așa pur simplu să interzică? Noi am votat pentru partidul Șor și suntem membri de partid și vom fi până la urmă”.
„Este o decizie ilegală care trebuie anulată imediat. Fiecare om are voie să candideze, asta scrie în Constituția Republicii Moldova”.
„La noi lege nu-i, noi nu avem dreptul la nimic. Noi nu avem dreptul să vorbim”.
În luna iulie, Parlamentul a votat pentru modificarea legii, astfel încât membrii partidelor politice declarate neconstituționale să nu poată candida la alegeri de la trei la cinci ani.
Atunci președintele Parlamentului, Igor Grosu, declara că acest proiect de lege a fost necesar pentru a curăța sistemul politic de criminali.
Nemulțumiți, membrii fostului partid Șor au depus o sesizare la Înalta Curte. Partidul condus de fugarul Ilan Șor a fost scos în afara legii la mijlocul lunii iunie.
Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când un partid politic este declarat neconstituțional.