Cancelaria de Stat a Republicii Moldova și Departamentul de Stat al SUA au semnat un Memorandum de cooperare în domeniul combaterii manipulărilor informaționale străine. Acesta prevede crearea unei platforme de consultări pe acest segment, dar și dezvoltarea unor strategii de reacție prompte și eficiente.
Documentul a fost semnat de secretarul general al Guvernului, Artur Mija și coordonatorul Centrului de Angajament Global al Departamentului de Stat al SUA, reprezentantul Special al Departamentului de Stat al SUA, James Philip Rubin. Prezent la Chișinău, diplomatul american i-a oferit un interviu în exclusivitate jurnalistei TV8, Mariana Rață.
În cadrul interviului pentru TV8, diplomatul american a răspuns la mai multe întrebări legate de ce ar trebui să facă autoritățile nu doar din Moldova, ci și din întreaga lume pentru a combate propaganda. Acesta a menționat că în lupta cu dezinformarea nu există o soluție clară și valabilă pentru toate țările.
Dezinformarea și propaganda sunt cel mai ușor răspândite în Moldova prin Facebook, Telegram și TikTok. Prima este deținută de o companie americane. Știți oare ce acțiuni sunt întreprinse pentru a da indicații Facebook-ului să nu mai accepte bani pentru promovarea propagandei și a dezinformării?
„Atunci când un oficial american merge într-o altă țară - ei susțin companiile lor autohtone pentru a avea vânzări sau beneficii. Eu nu voi fi apărătorul Facebook-ului sau a Instagram-ului sau alte canale. Lucrul Guvernului de aici din Moldova și a celor din Europa este ca prin legea serviciilor digitale să asigurăm comunicarea cu ei, să asigure că aceste companii depun eforturi clare ca să asigure acest scop - dacă nu - atunci vor fi impuse sancțiuni, penalități financiare".
„Noi chiar credem că spațiul informațional în prezent este una din arenele competiției geopolitice. În SUA credem că am fost cam lenți să ne dăm seama cât de puternic este efortul Chinei, Federației Ruse și a altor țări, care privesc informația ca pe o armă pe care pot să o folosească pentru a submina valorile democratice, alianțele și pentru a induce în eroare populația din toată lumea. Am văzut mai multe exemple în ultimii ani a faptului când dezinformarea a fost folosită de către Kremlin pentru a nega lucrurile care sunt evidente, pentru a ascunde faptul că Rusia a invadat Ucraina fără niciun motiv, pentru a minți despre prezența armelor biologice în Ucraina, pentru a da vina pe SUA în acest război, pentru a insinua că SUA face bani – toate aceste idei smintite pe care ei le prezintă prin propagandă și dezinformare subminează suportul pentru populația din Ucraina. Este o mare problemă a timpurilor noastre”, a adăugat oficialul american.