Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a prezentat Planul de reconstrucție a Infrastructurii Moldovei pentru următorii ani. În acest sens, oficialul a prezentat cele cinci priorități ale Planului de reconstrucție a Infrastructurii: Drumuri europene în toată țara; Transport feroviar și naval în toată țara; Transport rutier modern; Apă pentru toți; Satul European.
„Doar cu o infrastructură bine dezvoltată Moldova se poate dezvolta. Suferim că nu avem o infrastructură bună. O infrastructură slabă înseamnă puțină dezvoltare și sărăcie. La mijloc de mandat știu că trebuie să facem mai mult. Este momentul să ne răsuflecăm mânicile și în următorii doi ani să realizăm proiecte care să schimbe din temelie felul în care arată țara noastră. Vom reconstrui drumuri, poduri, apeducte, canalizare, cale ferată, porturi navale, aeroporturi, parcuri, școli, grădinițe, trotuare, case de cultură, terenuri sportive și de joacă pentru copii ”, afirmă Spînu.
Astfel, prioritățile Planului de reconstrucție a Infrastructurii sunt: Drumuri europene în toată țara; Transport feroviar și naval în toată țara; Transport rutier modern; Apă pentru toți; Satul European.
„Toate drumurile expres, naționale și regionale, aproape 6000 de km trebuie să fie de o calitate bună și foarte bună.(...) În perioada următoare vom construi și mai multe drumuri și poduri. Vom construi mai multe poduri și vom investi în siguranța rutieră. Vreau să dau un semnal mediului de afaceri și către investitori: lucrăm ca să reducem costuri de transport, să fie mai simplu și eficient”, a afirmat Spînu.
Ministrul a menționat că este necesar de a crește viteza cu care circulă trenurile și să se dezvolte Portul Giurgiulești. Totodată, până în 2030, MIDR își propune să conecteze toate localitățile la rețeaua publică de apă și canalizare.
„Pentru a realiza acest lucru vom finaliza cele 26 de proiecte de dezvoltare regională pentru alimentare cu apă și canalizare. Prin aceste proiecte vom aduce în zeci de localități în toate țara”, a menționat ministrul.
Potrivit ministrului, bugetul de stat nu dispune de resurse suficiente pentru a realiza proiectele respective, menționând în aceste sens necesitatea de a apropia și mai mult R. Moldova de integrarea europeană.
„Doar integrarea europeană poate să ne aducă aceste resurse necesare pentru dezvoltarea proiectelor”, a afirmat Spînu.
Mai exact, potrivit ministrului, pentru reabilitarea celor 6000 de km de drum este nevoie de un buget de 7 miliarde de euro, iar estimările construcției întregului tronson de autostradă este de 2,8 miliarde de euro. Referitor la construcția unui căi ferate moderne, rapide cu ecartament european este necesar un buget de un miliard de euro.
„În acest sens, instituțiile statului fac tot posibilul pentru a începe cât mai repede negocierile cu UE, să prezentăm acest plan partenerilor și să atragem resurse pentru realizarea acestor proiecte”, a subliniat Spînu.