Război în Ucraina, ziua 587: România acuză Moscova de crime de război, iar Bulgaria interzice mașinile rusești

Spitalul unde mita „înflorește” în ciuda eforturilor autorităților

08 septembrie 2023, ora 12:26

În ultima perioadă, în spațiul public au fost mediatizate câteva cazuri când angajați ai Institutului Oncologic din Chișinău ar fi bănuiți că iau mită de la pacienți, inclusiv de la cei aflați în stadii terminale de boală. De cele mai multe ori, medicii vizați nu-și recunosc vina, în timp ce dosarele care ajung în instanță sunt tergiversate. Autoritățile recunosc problema plăților informale la Institutul Oncologic și vorbesc despre corupția sistemică care trebuie contracarată prin reeducarea pacienților și a cadrelor medicale. 

Șef de secție pe banca acuzaților

În 2022, un medic oncolog, șef al Secției radiologie din cadrul Institutului Oncologic, a fost reținut în flagrant de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție pentru corupere pasivă. Bărbatul a fost învinuit în temeiul art. 324 din Cod penal – corupere pasivă – că ar fi pretins 2000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav de cancer și a urgenta începerea tratamentului oncologic. Ulterior, la dosar au fost adăugate și alte episoade, în care denunțătorii se plângeau că li s-au cerut bani pentru a iniția procedurile de tratament în regim prioritar, fără o programare prealabilă. „Serviciile” medicului variau între 1400 și 2500 euro, au declarat pentru Asociația Presei Independente (API) reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA). Pentru faptele comise, medicul riscă zece ani de detenție cu amendă și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de până la 15 ani, anunța în 2022 CNA.

În același an, dosarul de învinuire a ajuns pe masa magistraților. Însă finalitatea în acest caz nu se întrezărește, deoarece ședințele de judecată sunt în mare parte amânate, din varii motive. Potrivit portalului Anticoruptie.md, ultima ședință de pe 8 iunie 2023 a fost amânată din cauza lipsei unui translator. Contactată de API, procurora de caz, Mariana Leahu a declarat că prezența unui translator a fost necesară deoarece unul dintre denunțători nu cunoaște limba română. Examinarea dosarului ar urma să fie reluată pe 21 septembrie. 

Potrivit PA, medicul nu-și recunoaște vinovăția și refuză să facă declarații asupra circumstanțelor cazului investigat. Anterior, el a trimis mai multe cereri prealabile unor instituții media care au relatat despre acest caz, pretinzând că i-ar fi fost lezată onoarea și demnitatea. Medicul le-a cerut redacțiilor să dezmintă informațiile publicate și să prezinte scuze publice. 

CNA: sumele ajung și la 50 de mii de lei

Contactat de API, șeful Secției asistență metodică, evidență și control din cadrul CNA Veaceslav Ionesie a declarat că, de cele mai multe ori, pacienții sau rudele acestora sunt nevoiți să dea mită pentru efectuarea unor intervenții chirurgicale, eliberarea documentelor necesare ce confirmă necesitatea intervenției chirurgicale sau prestarea în continuare a tratamentului. Unii medici din cadrul instituției sunt cercetați că ar fi cerut mită pentru internare și urgentarea inițierii tratamentului, inclusiv fără programare prealabilă, grăbirea internării, îndreptarea la efectuarea tomografiei sau obținerea de urgență a rezultatelor analizelor medicale. „Sumele oferite pentru corupere pornesc de la 100 de lei și ajung până la 50 de mii de lei”, a completat V. Ionesie. El a mai spus că la acest moment, în gestiunea organului de urmărire penală a CNA se află la etapa de urmărire penală două cauze de corupție la Institutul Oncologic, iar din 2015 și până în prezent, în instanța de judecată au fost expediate 9 cauze penale cu implicarea personalului de la această instituție. 

L-am contactat telefonic pentru un comentariu pe directorul Institutului Oncologic Ruslan Baltaga care a solicitat ca întrebările să-i fie expediate pe adresa electronică. Ulterior, el nu a mai revenit cu răspunsuri la întrebările transmise și nici nu a reacționat la apelurile telefonice repetate. Anterior, cu referire la fenomenul plăților informale, R. Baltaga a precizat că Institutul Oncologic întreprinde mai mulți pași pentru combaterea acestui fenomen, cum ar fi informarea pacienților despre serviciile medicale, reducerea rândurilor de așteptare, asigurarea transparenței în activitatea instituției, majorarea salariilor lucrătorilor medicali etc. Cu referire la achitarea de către pacienți a unor consumabile și medicamente, reprezentanții instituției medicale susțin că aceasta se întâmplă din cauza „tergiversării procesului de achiziții publice în sănătate”.

Ministra Sănătății: Institutul Oncologic este cel mai corupt spital

Despre corupția la Institutul Oncologic vorbește deschis și ministra Sănătății Ala Nemerenco care a recunoscut, în repetate rânduri, problema plăților informale din cadrul instituției, dând asigurări că va stârpi această practică. „Institutul Oncologic se află sub controlul foarte strict al organelor de investigație și eu am transmis mai multe semnale în spațiul public despre acest fapt. Institutul Oncologic este lider în acest sens (n.r.: corupție) și am rugat foarte mult colegii să înceteze cu aceste practici”, a declarat ministra la o emisiune difuzată la postul de televiziune TV8.

Mita în cadrul spitalului este o problemă de sistem, pentru contracararea căreia este necesară reeducarea societății, dar și a cadrelor medicale. „Atunci când discutăm cu pacienții ca să depună, de exemplu, o plângere, ei imediat își retrag toate învinuirile: că lăsați, că nu mai trebuie, că m-au operat foarte bine, etc. Păi atunci de ce ne lamentăm? Eu nu pot lucra pe post de psiholog ca să-i alin durerea că a fost „scuturat” de vreo 10-20 de mii de lei. (…) Nu este ușor, dar o să mergem înainte”, a conchis Ala Nemerenco.

Unde poți denunța cazurile de corupție?

Cetățenii care se confruntă cu cazuri de corupție la Institutul Oncologic pot suna la Linia Verde: 022 852492 sau la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM): 0800 99999. Plățile informale și alte cazuri de corupție pot fi denunțate la Linia Națională Anticorupție, disponibilă 24 de ore/7 zile: 080055555 sau direct la Ministerul Sănătății: 022 721010

Ecaterina Șitrea,

reporteră, Asociația Presei Independente (API)

Acest material este elaborat cu suportul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Opiniile exprimate reprezintă opinia autorilor și nu reprezintă neapărat poziția finanțatorilor și a GIZ. Finanțatorii și GIZ nu influențează în nici un fel selectarea subiectului materialului.

Un tânăr de 30 de ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină pe Calea Orheiului. Traversa în afara trecerii de pietoni
Un tânăr de 30 de ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină pe Calea Orheiului. Traversa în afara trecerii de pietoni
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/LIVE TEXT/ Ultima dorință a lui Ion Druță, îndeplinită: Scriitorul a fost înmormântat la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței
/LIVE TEXT/ Ultima dorință a lui Ion Druță, îndeplinită: Scriitorul a fost înmormântat la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței
/FOTO/ „Salutări din Cancelarie”! Imagini exclusive publicate de creatorii serialului care va fi lansat, în curând, la TV8
/FOTO/ „Salutări din Cancelarie”! Imagini exclusive publicate de creatorii serialului care va fi lansat, în curând, la TV8
/VIDEO/ Acesta este locul de veci ales de Ion Druță. Mormântul săpat într-o poieniță în apropiere de „Lumânarea Recunoștinței”
/VIDEO/ Acesta este locul de veci ales de Ion Druță. Mormântul săpat într-o poieniță în apropiere de „Lumânarea Recunoștinței”

80 de mii de oameni sunt așteptați la Ziua Vinului în PMAN. Vor putea degusta 12 vinuri de la 95 de vinificatori participanți

03 octombrie 2023, ora 07:00

Pregătirile pentru Ziua Vinului sunt în toi. În acest an, pe 7 și 8 octombrie, aproape 100 de vinificatori își vor aduce produsele în Piața Marii Adunări Naționale, iar organizatorii sunt în așteptarea a 80 de mii de oameni. În premieră, la ediția din acest an vor veni și miniștri ai agriculturii din mai multe state europene.

Vinificatorii moldoveni se vor întruni în weekend, în Piața Marii Adunării Naționale, pentru a marca Ziua Vinului. Ajunsă la 22-a ediție, sărbătoarea se va desfășura sub sloganul ”Vinul nostru cucerește lumea”. Organizatorii spun că numărul participanților din acest an este unul record.

„Anul trecut noi am avut 86 de producători, anul acetsa vom avea în jur de 95. Ne-a fost foarte greu, cu foarte multe probleme, deoarece nu ne ajunge spațiu în PMAN, dar fiind prieteni între ei, vinificatorii, mulți vor câte 2-3 la un stand. Aproape 50% din ei vor fi mici producători.”, director interimar, Oficiul Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă.

Ministrul Agriculturii, spune că la ediția din acest an vor participa și omologii săi din câteva țări. Oficialul spune că a pregătit și un program special pentru oaspeți. 

„Vor participa ministrul Agriculturii din Germania, român, țările Baltice, Austria, Polonia. După ce vom semna memorandumul de susținere a agriculturii, pe data de șase, va fi o premieră absolută, acești miniștri vor participa la deschiderea acestui festival.Plus, vom participa la Cricova la cules struguri, că nu toți miniștrii agriculturii au participat în viața lor la cules de struguri”, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

De asemenea, Ziua Vinului se va desfășura și la vinăriile din țară. În Capitală degustarea se va face în baza Carnetului Degustătorului.

„În baza unui tichet procurat, fiecare va putea beneficia de un pahar reciclabil și va avea ocazia să deguste 12 vinuri de la cine își dorește. În afară de aceasta, va putea participa la unele master clasuri din cadrul școlii vinului ”, director interimar, Oficiul Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă.

În acest an, prețul unui carnet este de 250 de lei. Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viței și Vinului, ministerul Agriculturii și ministerul Culturii, cu suportul USAID Moldova.

/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ La un an distanță. Cum a reușit Revaca să inaugureze primul stadion prin „Satul European”, cu 2 milioane de lei
/VIDEO/ La un an distanță. Cum a reușit Revaca să inaugureze primul stadion prin „Satul European”, cu 2 milioane de lei
/FOTO/ „Salutări din Cancelarie”! Imagini exclusive publicate de creatorii serialului care va fi lansat, în curând, la TV8
/FOTO/ „Salutări din Cancelarie”! Imagini exclusive publicate de creatorii serialului care va fi lansat, în curând, la TV8
/VIDEO/ EXCLUSIV! Noi imagini TV8 din momentul exploziei de la Anenii Noi! Geniștii au detonat componenta rachetei găsite în lac
/VIDEO/ EXCLUSIV! Noi imagini TV8 din momentul exploziei de la Anenii Noi! Geniștii au detonat componenta rachetei găsite în lac
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram