Cei care l-au cunoscut și admirat pe primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, își pot lua rămas-bun la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, unde a fost adus sicriul în această seară. Un ultim omagiu lui Snegur poate fi adus și pe 16 septembrie, la Palatul Republicii, începând cu ora 10:00.
TV8 a surprins mai mulți oficiali care au venit să depună flori la Catedrală, printre ei și: șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, deputatul PAS, Radu Marian, foști deputați din primul Legislativ al Republicii Moldova, dar și fostul ministru al Culturii din România, Lucian Romașcanu.
Reamintim că ceremonia de înmormântare va începe mâine, cu funeraliile de stat la Palatul Republicii.
Mircea Snegur va fi înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău, de pe strada Armenească.
Pe pagina web a Președinției a fost publicat un necrolog care amintește despre aportul Președintelui Mircea Snegur la consolidarea statului Republica Moldova: „A pledat cu certitudine și verticalitate pentru limba română și tricolor - valori ce au unit oamenii în gândire și în simțire, adunându-i în Piața Marii Adunări Naționale în momentele cruciale ale istoriei. Discursul Președintelui în fața oamenilor, în ziua de 27 august 1991, a conferit încredere în viitorul liber și democratic al țării noastre”.
Mircea Snegur s-a stins din viața în noaptea de 14 septembrie, din cauza unei boli incurabile. Fostul președinte avea 83 de ani.
Președinta Maia Sandu a anunțat pentru sâmbătă zi de doliu național, precizând că Mircea Snegur a fost unul dintre cei care a pus temelia statului suveran și independent Republica Moldova.
Mircea Snegur a fost numit președinte al Republicii Sovietice Socialiste Moldova de către Sovietul Suprem pe 3 septembrie 1990, iar cu un an mai târziu, Parlamentul a adoptat Declarația de Independență.
Snegur a fost și principalul susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială, dar și revenirea la drapelul tricolor.
Acesta a deținut funcția de președinte timp de cinci ani, iar în decembrie 1996 a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi.