Război în Ucraina, ziua 585: Atac cu drone și Prigojin omagiat. Zelenski a comemorat militarii ucraineni, morți pe front

/VIDEO/ Trei zile de doliu național în Maroc! Peste 2.000 de persoane au murit în urma cutremurului devastator

10 septembrie 2023, ora 12:21

Supraviețuitorii cutremurului s-au adunat noaptea trecută în aer liber, în Munții Atlas, la o zi după cel mai mortal cutremur din ultimele șase decenii care a ucis peste 2.000 de persoane și a distrus sate. Vecinii încă căutau supraviețuitori îngropați pe versanți, unde casele din cărămidă de lut, piatră și lemn aspru erau sparte și minaretele moscheilor răsturnate de cutremurul care a lovit vineri seara târziu. Vechea orașului istoric Marrakech a suferit, de asemenea, daune, scrie Reuters.

Ministerul de Interne a declarat că au fost uciși 2.012 oameni și 2.059 au fost răniți, inclusiv 1.404 în stare critică. Institutul Geologic al SUA a spus că cutremurul a avut o magnitudine de 6,8, cu un epicentru la aproximativ 72 de kilometri (45 de mile) sud-vest de Marrakech.

În satul Amizmiz, aproape de epicentru, echipele de salvare au căutat prin dărâmături cu mâinile goale. Zidăria căzută bloca străzile înguste. În fața unui spital, aproximativ 10 trupuri zăceau acoperite cu pături, în timp ce rudele îndurerate stăteau în apropiere.

„Când am simțit pământul tremurând sub picioarele mele și casa înclinându-se, m-am grăbit să îmi scot copiii afară. Dar vecinii mei nu au putut”, a spus Mohamed Azaw. „Din păcate, nimeni nu a fost găsit în viață în acea familie. Tatăl și fiul au fost găsiți morți și încă îi caută pe mama și fiica”.

Salvatorii stăteau deasupra podelelor prăbușite ale unui clădiri din Amizmiz, bucăți de covor și mobilier ieșind din dărâmături. O coadă lungă s-a format în fața singurei magazine deschise, în timp ce oamenii căutau provizii. Pentru a sublinia provocările cu care se confruntă salvatorii, bolovani căzuți blocau o șosea de la Amizmiz către un sat în apropiere.

Aproape toate casele din zona Asni, la aproximativ 40 de kilometri sud de Marrakech, au fost deteriorate, iar localnicii se pregăteau să petreacă noaptea afară. Mâncarea era în scurtă aprovizionare, deoarece acoperișurile se prăbușiseră pe bucătării, a spus locuitorul Mohamed Ouhammo.

Montasir Itri, un locuitor din Asni, a spus că se căuta supraviețuitori.

„Vecinii noștri sunt sub dărâmături și oamenii lucrează din greu să îi salveze folosind mijloacele disponibile în sat”, a spus el.

Satul Tansghart din zona Ansi, de pe versantul unui văii unde drumul dinspre Marrakech se înalță în Munții Atlasului înalt, a fost cel mai grav afectat dintre cele văzute de Reuters. Casele sale, cândva frumoase, care se agățau de un versant abrupt, erau sparte de pământul care se zguduia. Cele care mai stăteau în picioare lipseau bucăți din zid sau tencuială. Două minarete de moschee căzuseră.

Abdellatif Ait Bella, un muncitor, zăcea pe pământ, aproape incapabil să se miște sau să vorbească, cu capul bandajat din cauza rănilor provocate de dărâmături.

„Nu avem casă în care să-l ducem și nici mâncare nu am avut de ieri”, a spus soția sa, Saida Bodchich, temându-se pentru viitorul familiei lor de șase persoane, cu unicul lor susținător atât de rănit. „Ne putem baza doar pe Dumnezeu”.

Satul este deja în doliu pentru zece morți, inclusiv două fete adolescente, a spus un locuitor.

Cutremurele s-au simțit până în Huelva și Jaen, în sudul Spaniei. Organizația Mondială a Sănătății a spus că peste 300.000 de oameni au fost afectați în Marrakech și în zonele înconjurătoare.

Imagini de pe camerele de pe stradă din Marrakech au arătat momentul în care pământul a început să se zguduie, când bărbații s-au uitat brusc în jur și au sărit în sus, iar alții au fugit în adăpost într-un culoar și apoi au fugit când praful și dărâmăturile cădeau în jurul lor.

În inima vechiului oraș, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, un minaret de moschee căzuse în Piața Jemaa al-Fna. Unele case din vechiul oraș dens împachetat s-au prăbușit, iar oamenii și-au folosit mâinile pentru a îndepărta dărâmăturile în timp ce așteptau echipamentele grele, a spus locuitorul Id Waaziz Hassan.

Marocul a declarat trei zile de doliu național, în timpul cărora steagul național va fi arborat pe jumătate de catarg în întreaga țară, a declarat curtea regală sâmbătă.

Forțele armate marocane vor desfășura echipe de salvare pentru a furniza zonelor afectate apă potabilă curată, provizii de hrană, corturi și pături, a adăugat ea.

Turcia, unde cutremure puternice în februarie au ucis mai mult de 50.000 de oameni, a fost printre țările care au exprimat solidaritate și au oferit sprijin.

Algeria, care a rupt legăturile cu Marocul în 2021, după tensiuni în creștere între țări concentrate asupra conflictului din Sahara de Vest, a spus că va deschide spațiul aerian pentru zboruri umanitare și medicale.

Cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 18,5 km, în general mai distructiv decât cutremurele mai adânci de aceeași magnitudine. A fost cel mai mortal cutremur din Maroc din 1960, când un cutremur a fost estimat că a ucis cel puțin 12.000 de oameni, potrivit Institutului Geologic al SUA.

Mohammad Kashani, profesor asociat de inginerie structurală și seismică la Universitatea din Southampton, a comparat scenele de după cu cele din Turcia din februarie: „Zona este plină de clădiri vechi și istorice, în principal din zidărie. Structurile de beton armat prăbușite pe care le-am văzut... erau fie vechi, fie substandard”.

Marrakech urmează să găzduiască întâlnirile anuale ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale începând cu 9 octombrie.

Un purtător de cuvânt al FMI, întrebat despre întâlnirile planificate, a spus: „Singura noastră preocupare în acest moment sunt oamenii din Maroc și autoritățile care se ocupă de această tragedie”.

/UPDATE/ VIDEO/ Cutremur devastator în Maroc! Peste 1.000 de oameni au murit: „Ușile se deschideau și se închideau singure”
/VIDEO/ Istorie încurcată la Hîncești. O femeie, declarată moartă de soț, ca să vândă casa pe nimic
/VIDEO/ Istorie încurcată la Hîncești. O femeie, declarată moartă de soț, ca să vândă casa pe nimic
/VIDEO/ Vie în Germania, moartă – acasă. Femeia, cu statut de persoană decedată, încă așteaptă răspunsul ASP
/VIDEO/ Vie în Germania, moartă – acasă. Femeia, cu statut de persoană decedată, încă așteaptă răspunsul ASP
/VIDEO/ Fost șef al DNA, la TV8: Sistemul judiciar din Moldova e încă în căutări. Nu poate funcționa independent față de politic
/VIDEO/ Fost șef al DNA, la TV8: Sistemul judiciar din Moldova e încă în căutări. Nu poate funcționa independent față de politic
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova
Horoscop optimist de la ChatGPT pentru astăzi, 1 octombrie 2023: Gemeni plini de idei și Scorpioni deschiși la schimbare
Horoscop optimist de la ChatGPT pentru astăzi, 1 octombrie 2023: Gemeni plini de idei și Scorpioni deschiși la schimbare

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 585: Atac cu drone și Prigojin omagiat. Zelenski a comemorat militarii ucraineni, morți pe front

01 octombrie 2023, ora 18:50

Armata rusă a lansat din nou atacuri asupra Ucrainei, în noaptea de 1 octombrie. În total, au fost înregistrate lansări a aproximativ 30 de drone de tip „Shahed-131/136”.

UPDATE Zeci de persoane îl omagiază duminică pe fostul șef Wagner, Evgheni Prigojin, la 40 de zile de la moartea sa după ce avionul în care se afla s-a prăbușit, relatează Reuters. La mormântul său din Sankt Petersburg, mama sa, Violeta, și fiul său, Pavel, au depus flori. Susținătorii săi au fluturat steagurile negre ale mercenarilor Wagner, cu celebrul craniu și motto-ul „Sânge, Onoare, Patrie, Curaj”.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat, duminică, că apărarea antiaeriană rusă a interceptat deasupra teritoriului ucrainean cinci rachete HIMARS fabricate în SUA, o bombă JDAM lansată aerian și 37 de drone lansate de Ucraina în ultimele 24 de ore, relatează CNN. Ministerul a spus că acele interceptări au avut loc pe teritoriul pe care duce „operațiunea militară specială”. Separat, ministerul a raportat că apărarea sa antiaeriană a doborât șase drone ucrainene deasupra regiunilor rusești și două rachete ucrainene deasupra Crimeei.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus flori duminică dimineață la un monument din Kiev pentru a marca Ziua Apărătorilor Ucrainei. Liderul ucrainean a fost însoțit de șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.

UPDATE Rusia a declarat duminică că apărarea aeriană a doborât cinci drone ucrainene deasupra regiunii occidentale Smolensk și una deasupra regiunii sudice Krasnodar, transmite Reuters.

UPDATE Președintele american Joe Biden a declarat că sprijinul SUA pentru Kiev nu se poate întrerupe „sub nicio formă", după ce ajutorul nu a fost inclus în acordul Congresului pentru a evita închiderea activităţii federale, potrivit The Guardian. „Mă aștept pe deplin ca purtătorul de cuvânt să își respecte angajamentul față de poporul ucrainean și să asigure adoptarea sprijinului necesar pentru a ajuta Ucraina în acest moment critic", a adăugat Biden, referindu-se la liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

UPDATE Exploziile au tunat inclusiv la Harkov. Orașul a fost atacat în jurul orei 01:00 cu trei rachete C-300. Pe teritoriul unei întreprinderi, a izbucnit un incendiu. Totodată, două anexe, un gard și un hambar au fost avariate, potrivit Unian.

UPDATE În după-amiaza zilei de 30 septembrie, în pădurea de lângă satul Oskol, un localnic, în vârstă de 52 de ani, a călcat în pădure o mină antipersonal de tip Lepestok. A fost internat cu răni moderate.

UPDATE Un incendiu de proporţii a izbucnit sâmbătă după ce o conductă de petrol s-a rupt în vestul Ucrainei, fiind rănite trei persoane, au declarat serviciile de urgenţă, potrivit AFP. Locul incendiului se află la sute de kilometri de prima linie de luptă cu forţele ruse, în estul ţării.

UPDATE Trei nave de marfă au părăsit duminică porturile ucrainene din Marea Neagră după ce au încărcat, conform bazei de date MarineTraffic, ultimele care au plecat de când Kievul a creat un „coridor umanitar" temporar după ce Rusia a renunțat la un acord care permitea trecerea în siguranță a exporturilor ucrainene, transmite Reuters.

UPDATE Doi ucraineni riscă să stea șapte ani la închisoare după ce poliția i-a prins că ascundeau un sistem rusesc de rachete și muniție în valoare de 765.000 de euro, au anunțat autoritățile, potrivit Sky News. Armamentul a fost „lăsat în urmă de trupele rusești în timpul ostilităților” în Cernihov, a declarat poliția regională din Kiev.

Război în Ucraina, ziua 584: Alianță în domeniul armelor și atacuri la Odesa și Vinița. Putin promite „ajutor frățesc”
Război în Ucraina, ziua 583: Atac matinal, războiul cerealelor și ironia Londrei pentru Moscova. Țara care va sancționa Rusia
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/VIDEO/ Vie în Germania, moartă – acasă. Femeia, cu statut de persoană decedată, încă așteaptă răspunsul ASP
/VIDEO/ Vie în Germania, moartă – acasă. Femeia, cu statut de persoană decedată, încă așteaptă răspunsul ASP
/VIDEO/ La un an distanță. Cum a reușit Revaca să inaugureze primul stadion prin „Satul European”, cu 2 milioane de lei
/VIDEO/ La un an distanță. Cum a reușit Revaca să inaugureze primul stadion prin „Satul European”, cu 2 milioane de lei
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova
/VIDEO/ EXCLUSIV! Noi imagini TV8 din momentul exploziei de la Anenii Noi! Geniștii au detonat componenta rachetei găsite în lac
/VIDEO/ EXCLUSIV! Noi imagini TV8 din momentul exploziei de la Anenii Noi! Geniștii au detonat componenta rachetei găsite în lac
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram