Javier Milei, un nonconformist cu vederi radicale de dreapta, care duminică a obţinut aproape 56% din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Argentina, a declarat anterior că va rupe legăturile strânse cu ţări precum Rusia, China şi Brazilia, invocând dezacordul cu politicile guvernelor acestora, relatează Reuters.
Milei şi-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina în conflictul acesteia cu Rusia şi a declarat că vede Statele Unite şi Israelul ca fiind principalii parteneri ai Argentinei, scrie News.ro.
Kremlinul a declarat luni că a luat notă de declaraţiile despre Rusia ale preşedintelui ales al Argentinei, Javier Milei, dar că doreşte să menţină legături puternice cu Buenos Aires.
"Am luat act de o serie de declaraţii pe care domnul Milei le-a făcut în timpul campaniei electorale, dar ne vom concentra şi îl vom judeca în principal după declaraţiile pe care le va face după învestire. Susţinem dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Argentina", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Guvernul de centru-stânga demisionar al Argentinei a menţinut legături strânse cu Rusia, importând vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 şi făcând presiuni pentru a se alătura grupului de naţiuni BRICS, susţinut de Moscova.
Un populist de dreapta, Milei a trecut în doar câțiva ani de la popularitatea studiourilor de televiziune şi monologurile de succes presărate cu ieşiri furioase împotriva ''castei politice'' (pe care o considera vinovată de perenele probleme economice ale Argentinei), la candidatura la preşedenţie, scrie Hotnews.
Economistul ultraliberal a reușit să ajungă acolo unde alții au eșuat: s-a încadrat în spațiul dintre peronismul partidului ''Frente de Todos'' și adepții fostului președinte Mauricio Macri, reprezentat de partidul ''Juntos por el Cambio''. De aici și motto-ul său: ''Nu am venit să conduc mieii, am venit să trezesc leii'', scrie Euronews, citat de Rador Radio România.
Considerat până de curând o figură secundară în politica argentiniană, în 2021, Milei a reușit să-și transforme succesul de moderator în show-uri de televiziune într-un loc în Camera Deputaților, camera inferioară a Congresului argentinian.
Ulterior, a lansat ceea ce părea o candidatură prezidențială de lungă durată care a zguduit instituția politică din Argentina atunci când, la alegerile locale din august, considerate un sondaj important privind preferințele alegătorilor, a primit cele mai multe voturi.
Definit deseori Donald Trump al Argentinei, Milei îmbrățișează un amestec de iubire faţa de idealurile caracteristice capitalismului și politici sociale conservatoare. De aici și opoziția faţă de avort, pe care Argentina l-a legalizat în 2020. De asemenea, candidatul de dreapta este în favoarea vânzării gratuite a armelor de foc și a organelor umane: ''De ce totul trebuie să fie reglementat de stat? Corpul meu este în primul rand proprietatea mea'', afirmă.
Introducerea dolarului american și închiderea Băncii Centrale sunt două dintre măsurile promise de fosta vedetă tv, alături de privatizarea întreprinderilor publice de stat.