Petrecere pentru sute de copii din Moldova, dar mai ales pentru cei din Ucraina și Fâșia Gaza, care și-au găsit refugiul în țara noastră. De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, aceștia au avut parte de multe distracții, menite să-i facă să uite măcar pentru câteva ore de faptul că războiul îi ține departe de rudele și prietenii din țara lor. Deși pentru mulți, acum, Moldova înseamnă acasă, dorul de baștina e tot mai dureros.
În fiecare an, la data de 20 noiembrie, este marcată Ziua Internațională a Drepturilor copiilor, o zi dedicată micuților din întreaga lume. În timp ce Convenția ONU a Drepturilor Copilului stipulează că toți micuții lumii au dreptul la educaţie, îngrijire a sănătății, adăpost şi alimentaţie corectă, în prezent în jur de 250 de milioane de copii trăiesc în zone cu conflicte armate, iar asta înseamnă că nici măcar dreptul primordial, la viață, nu le este respectat.
Este și motivul pentru care, de aproape doi ani, avem în Moldova peste două mii de micuți ucraineni, care, fugiți din calea războiului, și-au făcut aici noi colegi și prieteni și încearcă să spere că adulții se vor înțelege și vor aduce, în sfârșit, pacea și la ei acasă.
Cu traume mult mai vii sunt și copiii ajunși, de curând, din Fâșia Gaza. În încercarea de a-i ajuta pe toți să uite măcar puțin de spaima războiului, astăzi a fost organizată o mare petrecere.
„Astăzi am organizat așa o sărbătoare pentru copii cu ocazia dreptului copilului, noi vrem ca copii să aibă parte de distracții, să își împărtășească gândurile cu societatea matură, să-și dezvolte ideile, iar noi să îi susținem. În programul nostru vor fi animatori, face-spating, tobogane gonflabile, bule gigantice, un show cu câini dresați de la frontieră.”
„Suntem bucuroși să avem astăzi o sărbătoare foarte mare care emană fericire pentru copii moldoveni, refugiați din Ucraina, din Fâșia Gaza. din Siria, din Irak și alte țări”.
I-am întrebat pe copii de ce drepturi se bucură cel mai mult și care este visul lor.
„De ce drepturi vă bucurați aici în țara noastră?-De dreptul la familie, la copilărie, la dragoste, la pace”.
„Vrei să devii dansatoare? Da. Și cum muncești pentru ca visul să devină realitate?- Dansez în fiecare zi și ajung la noi scopuri.”
Și dacă micuții de la noi își trimit speranțele departe, cei veniți din Ucraina și Fâșia Gaza au dorințe mult mai modeste - să se încheie războiul, pentru a se putea întoarce acasă. Asta spune și Iara, o fetiță de 10 ani din Gaza, care acum opt zile a ajuns împreună cu mama și cei trei frați ai săi în Moldova.
„Imi doresc să se termine războiul din Fâșia Gaza și să fiu din nou alături de prietenii și familia ei.”
La fel arată si dorințele copiilor refugiați din Ucraina.
„-Spune-mi care este cel mai mare vis al tău?- Vreau toți oamenii să fie bine. - Vrei înapoi acasă?- Da.- Cum te simți în Moldova?- Mă simt foarte bine”.
„Vreau în Ucraina. - Vrei ca acolo să fie pace?- Daaa!”
Evenimentul a fost organizat la inițiativa Biroului Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați. Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor a fost marcată pentru prima dată la 20 noiembrie 1959, când Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care stipulează că orice copil are dreptul la protecţie, educaţie, îngrijire a sănătăţii, adăpost şi alimentaţie corectă.